Американски колеж прием 2013-трета тема

• 93 366
  • 800
  •   1
Отговори
# 240
За мен е интересно как АК, сочен за пример за яснота, прозрачност и честност е твърде прикрит по
отношение на приемния изпит. Няма възможност да се види изпитната работа в последствие .
Тъй като децата са в невероятен стрес - информацията, подадена от тях е хаотична и несигурна като достоверност.
При един нормален изпит - това, което казват след това, обикновено съвпада на 90% с резултата.
На този изпит - не е така . Възможно ли е,  при допусната грешка при проверяването или защо не - злоупотреба /живеем в реален свят/ , въобще да не се усъмним в резултата - детето казва, че е решило задачите, но понеже е под напрежение - те не са верни?
Разсъждавам си на глас.

Повдигнатият от теб въпрос има два аспекта.

Относно честността и грешките при проверка на работите. Питала ли си се защо се пише с молив? Е, това е заради машинната проверка на тестовете. Т.е. проверката се прави от машини и няма човешки фактор нито грешки. Та изпитът е честен. Проверката не се прави и в България. Може би есето все пак се оценява тук де.

Другият аспект е прозрачността. Свиквай с липсата на такава. И в американските университети приемат или отхвърлят кандидатури по своя преценка. Единственият отговор е "Преценихме, че не търсим кандидат с такива качества". И до там. Та и АКС може да си позволи да приеме определен брой деца по свое усмотрение. Никой нищо не може да им каже, те са частна институция със свои си правила. Дали го правят наистина не знам. Но предполагам, че няма начин да откажат прием на децата на ценни за тях родители.

# 241
тяхната система може да бъде упреквана за много неща, но честността е издигната там в култ, например преписването е най-тежкото провинение в АК и ползването на чуждо мнение без цитат, просто стандартите им са наистина различни...

Да чукнем на дърво, че видни плагиати като Джобс и Гейтс не са учили в АК, че щяхме да кретаме на Линукс и Аикс до момента!
Много полезна дискусия, макар да имаме още 2-3 години до кандидатстването след 7-ми клас, изписаното в темата ми помага сериозно за насоките и бъдещия избор.

# 242
  • София
...като не се стряска от 6 бона такса на година що да не плати еди 3-4 бона за да има гаранция..
Малка добавка от мен - 6 хиляди в евро, 3 хиляди в лева  Simple Smile
Казвам го, за да обърна внимание, че родителите за които АК е първи и основен избор плащат тази сума независимо дали и къде учат децата им. Дори и да знаят, че последните са вътре на 95%
Това не променя факта, че много деца могат и влизат и без подготовка. Колко от тях се записват е друга тема.

Да чукнем на дърво, че видни плагиати като Джобс и Гейтс не са учили в АК, че щяхме да кретаме на Линукс и Аикс до момента!
Академичната честност не е измислена в АК, приемете че тя наистина е важна, за да функционира системата им, коства усилие и това е достойно за уважение...

Но предполагам, че няма начин да откажат прием на децата на ценни за тях родители.
Има ли факти, които те карат да мислиш така?

# 243
Академичната честност не е измислена в АК, приемете че тя наистина е важна, за да функционира системата им, коства усилие и това е достойно за уважение...

Хаха, убеден съм, че не е измислена в АК.
Има куп деца, които спазват така формулираната тук академична честност, без да са част от АК.
И ако говорим за уважение - ето това е достойно за уважение, а не корекцията на първите 7 години в колежанска възраст със система от правила и наказания.

Факти се разбрахме, че няма как да има.
Има факти, че огранизацията на приема би позволила това да стане ако някой има желание. А всяко нещо, което е възможно и носи полза за някой, рано или късно се случва.

# 244
Но предполагам, че няма начин да откажат прием на децата на ценни за тях родители.

Ако беше цитирала цялото ми мнение въпросът щеше да бъде излишен. Имам предвид това:
Цитат
Дали го правят наистина не знам

Доказателствата ми са косвени, а именно, че и в американските университети се приемат студенти по целесъобразност или преценка на ръководството. И никой не го крие.

# 245
  • София

Относно честността и грешките при проверка на работите. Питала ли си се защо се пише с молив? Е, това е заради машинната проверка на тестовете. Т.е. проверката се прави от машини и няма човешки фактор нито грешки. Та изпитът е честен. Проверката не се прави и в България. Може би есето все пак се оценява тук де.

И аз исках да поясня , че тестовете се проверяват от машина.

Имам основания да се съмнявам, че просто така приемат деца на особено "ценни родители". Вариантът е децата да бъдат приети като интернешънали.

А относно финансовата помощ за резервите - преди разглеждаха документите за финансова помощ до края на юни. Определя се от фактът, че има комисия, в която участват президентът, деканът и др. Те са чужденци и заминават след края на учебната година.

# 246
  • София
Има куп деца, които спазват така формулираната тук академична честност, без да са част от АК.
Темата е за АК, не за Бил Гейтс, не за възможността академичната честност да се спазва и другаде. Опитах се да обърна внимание на този факт, а не да влизам в повърхностен спор.

Факти се разбрахме, че няма как да има.
Аз гледам да се придържам към фактите, особено ако не съм вървяла по някоя пътека... 

Доказателствата ми са косвени, а именно, че и в американските университети се приемат студенти по целесъобразност или преценка на ръководството. И никой не го крие.
Прием в уни е много различен от прием в частно средно училище. Имаш представа колко обстоятелства и способности се вземат предвид. В АК се влиза с резултати от тест и 5 в дипломата от 7-ми клас. Аз за друг случай не съм чувала. Няма логика да се изключват деца на влиятелни/заможни хора за поведение или успех, а на входа да се прескача някаква не много висока бариера.
ПС Не коментирам вариант интернешънал, който чиято цена е забранителна и за хора и от високата средна класа.

# 247
  • София
Цитат
След като говорих с по-голямата част от децата смятам , че повечето от вас са се справили много добре. При три лесни раздела , които не са затруднили почти никой и много приятна тема за есе ,  трудният раздел от 34 въпроса има сравнително малък дял.
       За това чакам с нетърпение 27 март.
Няколко неща за тестовете по принцип, че не мога да повярвам на наивността в горния цитат от блога на госпожата.
За американците е важно в кой персентил си. Тоест къде е твоя резултат спрямо всички останали, които са държали теста.
Да се състави адекватен тест е сериозно статистическо и методологически упражнение, не се прави на принципа на опита и грешката.
Нека изчакаме резултатите. Аз не очаквам тази година да са по-различти от всяка останала.

# 248
Цитат
След като говорих с по-голямата част от децата, смятам , че повечето от вас са се справили много добре. При три лесни раздела , които не са затруднили почти никой, и много приятна тема за есе , трудният раздел от 34 въпроса има сравнително малък дял.
       За_това чакам с нетърпение 27 март.

Тази ли жена подготвя децата? Която не знае как се оставя интервал за запетайка и кога се употребява "никой" и кога "никого"?  newsm78

Аз на такава не бих плащала да ми готви детето.
И аз Rolling Eyes Не бих я наела дори ако тя ми плащаше за това  Sunglasses

# 249
Чудя се върху една питанка.
Едни от най-добрите математици на випуските, които се явяват на изпита в АК, какъв процент успяват да покрият от трите теста - двата математически и единия логически, даващи 60%? Успяват ли само с тези три теста да скочат над 50%.

Предполагам, че познавате децата-математици на випуските, реално от години резултатите на всички явяващи се по мат. съст. се следят и имената на първенците са ясни.

# 250
bib.bib, Химикал станахме повече......относно мнението за цитираната госпожа. Това казвах и аз във вчерашните си първи постове. Подразни ме нейната публичност и наивност.
Надявам се този формат на изпита да елиминира тоталните тотаджии и избирателните такива.
За ценните родители и техните деца - вариантът е, че си плащат като интернешъли и всичко им е наред. Те изобщо не разчитат на резултати от изпита. Ако стане, стане.....те си знаят, че ако не успеят си плащат високата такса. Просто има хора, които могат да си го позволят и няма нищо драматично в това.

Наистина нека да изчакаме резултатите и аз не очаквам големи разлики от миналата година.

# 251
Едни от най-добрите математици на випуските, които се явяват на изпита в АК, какъв процент успяват да покрият от трите теста - двата математически и единия логически, даващи 60%? Успяват ли само с тези три теста да скочат над 50%.

Не знам за всички випуски, но за годината, когато се явява моето чаве, минимум първите 30 МОМИЧЕТА можеха да влязат и без да са се явявали на есето. Т.е. и ако имат нула на него.
Тогава оценката на успешното есе (осредненият резултат от първите 30 резултата) беше накъде към 12%. Влизаше се с над 50%, което ще рече, че всяко МОМИЧЕ с бал над 63 е можело да влезе и без да се явява на есе. Това бяха 27 момичета. Нека са били и 20 МОМЧЕТА. Или общо към 50 деца са си влезли без да имат даже нужда да пишат есе.

П.П. Тези данни са за първото класиране. После се отказаха много деца (поне 30), та съвсем става ясно, че при силна "математика" може да не ти пука за есето. Но няма добър математик, който да не може да върже поне 5% на есе. Все пак есето е и логика и построение на тезата.

# 252
  • София

Предполагам, че познавате децата-математици на випуските, реално от години резултатите на всички явяващи се по мат. съст. се следят и имената на първенците са ясни.
Danybon, лесните и много на брой задачи не изискват "високо спортно майсторство" Simple Smile, а вероятно изпитът е композиран така, че да измери и някакви други качества и способности.
Съдейки по нашия резултат миналата година, да се изкара над 50% с три теста е напълно и лесно постижимо и за деца, които са само добри по МАТ без да сред изявените първенци по състезания - просто форматите са различни.

# 253
Много ви благодаря, момичета!
Черна станция, Ironic, долу-горе и аз така разсъждавам. По-скоро се надявам чрез  математика да си подсигурим прилични % за вход, а иначе синът ми е силен в писането и в четенето с разбиране, но тъй като нямам резултати от състезания за замерване и не мога да преценя колко би изкарал. За есето и за четенето съдя към момента по-скоро спрямо изпитите му по чужди езици, където докарва доста високи %. Тепърва ще навлизам в този изпит за АК, но ми се иска долу-горе грубо да си пресметна къде колко може да изкара. Не ми се иска догодина да му спирам другите допълнителни занимания, за да се готви целенасочено. Ако грубо си пресметна, че си докарва прилични % за вход, ще ми е по-спокойно, че не рискуваме.

# 254
  • България

За ценните родители и техните деца - вариантът е, че си плащат като интернешъли и всичко им е наред. Те изобщо не разчитат на резултати от изпита. Ако стане, стане.....те си знаят, че ако не успеят си плащат високата такса. Просто има хора, които могат да си го позволят и няма нищо драматично в това.

Да, но и тук има регламент:
http://www.acs.bg/Home/Admissions/International_Students_Admission.aspx

Общи условия

Активация на акаунт