Американски колеж прием 2013-трета тема

• 93 406
  • 800
  •   1
Отговори
# 255
Честит имен ден на именниците  bouquet

Мили мами, темата е за АК. Искрено съжалявам за линка, но нещо не мога да го изтрия. Embarassed
Никой не е питал за мнение за госпожата. Взех да се чувствам виновна. Няколко пъти написах, че търсих информация за изпита. Да се дава мнение за някого когото не познаваме, мисля, че не показва нищо добро за нас. 
Темата е АК

Последна редакция: сб, 23 мар 2013, 10:40 от petiasd

# 256
  • София
Чудя се върху една питанка.
Едни от най-добрите математици на випуските, които се явяват на изпита в АК, какъв процент успяват да покрият от трите теста - двата математически и единия логически, даващи 60%? Успяват ли само с тези три теста да скочат над 50%.

Предполагам, че познавате децата-математици на випуските, реално от години резултатите на всички явяващи се по мат. съст. се следят и имената на първенците са ясни.

Данибон, не само изявените математици успяват да влязат само с резултатите от 4-те части без есе. Синът ми не беше в отбора на СМГ, но имаше няколко точки над първоначалния кът оф без резултата на есето си. Той винаги е имал макс концентрация и спокойствие при проверки под натиска на времето. Обратно - не можа да разбере какви са тези задачи дето ще ги четеш по няколко пъти преди да се сетиш как да ги решиш  Embarassed
Той не пишеше добре в онзи момент и изкара 11 или 12 на есето. Така че ако детето ти е добро в писането със сигурност и тук ще изкара повече точки.
Ти нямаш причина да се притесняваш за приема на сина си.

Както писах и по-горе за мен беше важно синът ми да учи в АК и го записахме на подготовка. Мнението му и тогава и сега е, че не е било необходимо. Наскоро ми обясняваше, че при връщане на тестовете в школата г-жата му е повтаряла два рефрена: "Браво, първи си, но можеш още" или "Видя ли, че Х този път има повече от теб, защото не учиш в къщи". Това за неученето е факт. Прогнозите на преподавателите в школата бяха на кантара - може да влезе, може и да не влезе и аз естествено вярвах на тях, не на младежа  Sick

Не съветвам обаче никой да игнорира есето в подготовката си. Ако е излишна някой щеше да се е сетил да я махне от формата на изпита. Споделеното от мен е валидно за малък кръг деца със здрави нерви  Grinning

# 257
bib.bib, много ти благодаря за ценната информация и насоките!   bouquet
Мисля, че този формат на изпита доста би допаднал на сина ми. По принцип обича състезанията с много задачи за кратко време. Темите на есето доста го грабнаха, а и на мен ми се струват интересни и близки до тинейджърите.
По-скоро аз исках да си пресметна докъде може да разчита на силната си математика, а оттам насетне колкото повече добави, толкова по-добре.

# 258
  • София
Леле, каква дискусия за седмица сте заформили... Simple Smile Благодаря на всички за информацията, свързана с финансова помощ. Има ли някои с фирма, който да е получил стипендия? Питам, защото фирми всякакви...
Синът ми е в СМГ, но ходеше на подготвителни уроци за есето. Не съм толкова веща като данибон, биб.биб, въпреки, че ви се възхищавам на упоритостта, с която се занимавате с децата. Просто върша хиляди други неща и някак съм оставила на самия него подготовката му - така беше и като кандидатства за СМГ, и сега...
Не смятам, че уроците за есето са излишни- напротив, видях детето си за първи път да пише нещо, свързано с литература с  удоволствие /иначе домашните по литература  и двамата ни докарват до ужас/. Тоест с това обучение се научи да си структурира мисълта, да използва логиката, която иначе  е някак пасивна в главата му. Не на последно място, му показа как заниманията с писане могат да са близки до него...
Честно казано именно сравнението  в подхода  на писане на есе и писане на домашно по литература в училище е един от факторите, който ни води към АК...

# 259
  • България
Има ли някои с фирма, който да е получил стипендия? Питам, защото фирми всякакви...

Знам един подобен случай - бяха получили 5% или 10% финансова помощ, но не знам повече подробности.

# 260
Добро утро!
Имам два въпроса относно обучението в АК. Доста съм говорила с Рос по въпроса, но ми се иска да имам по-пълна картинка от различни хора.

1. За математиката и как, например, СМГ-ейците и добрите математици си поддържат нивото и как се готвят за състезания? В кой клас какви клубове и елективи си избират, за да са на високо ниво?

2. За нивото по английски на входа - разбрах, че децата с високо ниво на английски (например, В2) са в отделна група. Какво точно е обучението през първата година? Какво учат? Предполагам, че имат много часове английски на седмица.

Само да уточня, че за мен високото ниво на английски, например, В2, не означава, че няма какво повече да доразвиваш в езика. Има и литература, има и други неща, които трябва да се изпипват. Т.е. не всичко е само сертификати. Затова ми е интересно какво е обучението при най-силната група по езика на входа.

Мерси! Simple Smile

# 261
1. За математиката и как, например, СМГ-ейците и добрите математици си поддържат нивото и как се готвят за състезания? В кой клас какви клубове и елективи си избират, за да са на високо ниво?

2. За нивото по английски на входа - разбрах, че децата с високо ниво на английски (например, В2) са в отделна група. Какво точно е обучението през първата година? Какво учат? Предполагам, че имат много часове английски на седмица.

Само да уточня, че за мен високото ниво на английски, например, В2, не означава, че няма какво повече да доразвиваш в езика. Има и литература, има и други неща, които трябва да се изпипват. Т.е. не всичко е само сертификати. Затова ми е интересно какво е обучението при най-силната група по езика на входа.
За езика не мога да кажа нищо, но имам някои впечатления как си поддържат нивото бившите СМГ-ейци. Като цяло не го поддържат, а нивото им спада. То и няма как да не е така, при положение, че математиката си иска време и решаване в горните класове ( в долните може и на "гениалност" да се кара), докато в  АК ги засипват с проекти и други задачи и само супер мотивиран ученик може да издеяни с две дини под една мишница в тези условия ( с такива големи дини). АК имаха един топ математик, който завърши преди 1 или 2 години и от тогава нямат никой, който да се изявява по състезания. Просто профилът на АК е по-скоро хуманитарен и там им е силата, макар да имат добри физици. Ако ти държиш на супер подготовка по математика може би не е там мястото да я получите. В същото време сертификати CAE  и СРЕ (респективно нива С1 и С2) си изкарват много деца от 91 НЕГ или СМГ.  Т.е. сам по себе си английският не е аргумент за АК, ако няма и други причини - средата, академизма, подготовката за кандидатстване в САЩ и т.н. Ако някой иска да е математик да влезе в АК заради английския само е лоша стратегия. На времето това беше и нашият извод.

# 262
Черна станция, мерси за мнението! Да, забравих да уточня, че за нас цел е училището като цяло и обучението там.

Английският и сега му е на много високо ниво. Не съм убедена дали от у-щето му няма да се опитат да атакуват догодина и С1, ако изобщо е възможно, защото определено имат много силна подготовка. Но щом масово продължават от години към АК, значи не е проблем това. И определено не е от родителско незнание.

За математиката - колкото-толкова. Още след 4 клас след като синът ми не се насочи към СМГ, може би рискувахме, но засега долу-горе се задържа на добри позиции (може би, защото е още малък, както казваш). Искаме не толкова профилирано обучение. Затова ми беше интересно как СМГ-ейци си поддържат математиката. Да, за физиката и аз съм чувала, че е доста силна. Отделно има и профил - информатика (също любима сфера), има химия. Май само един профил е хуманитарният.

# 263
  • София
Данибон, така е. Профилите са - хуманитарен, физика, химия и информатика.
Учениците, които се интересуват от математика могат да се запишат за подготовка при Кортезов.
В подготвителния клас , децата с най-високо ниво по езика четат книги и ги анализират.
Създадено е впечатлението, че колежът е главно с хуманитарна насоченост, вероятно заради писането на множество есета. Но и по другите предмети от тях се изисква разработване на проекти, групови работи. Освен това има Фестивал на науката. За него могат да подготвят какъвто искат научен проект.

# 264
Zuri, много благодаря за отговора!   bouquet
Аз точно на комбинацията математика и Кортезов най-много се радвам, а така също и на задълбочаването на английския с четене на много книги. Точно така си представям обогатяването на езика след вземане на по-високите нива преди АК.

Мисля, че bib.bib спомена, че синът й е бил в отбора на СМГ. Ще ми е приятно да чуя и нейното мнение за математиката.   bouquet

Иначе аз виждам, че в момента има силни 8-класници по математика в АК. А и в по-горните класове също има добри. Вероятно не са на нивото на СМГ-ейци, но човек избира вероятно и доколко трябва да навлиза в математиката спрямо това, което преследва като цел. Така си го обяснявам като страничен наблюдател.

# 265
  • В най - голямото село
Само да вметна, че има деца и от СМГ и от НПМГ, които също ходят на специална подготовка за АК. Това е странно, но факт....

И от ПЧМГ.

# 266
Някой да е с надежда резултатите да ги пуснат по-рано?Миналата година ги пуснаха,ама сега...

# 267
  • България
 Миналата година ги пуснаха по-рано, но сега срокът за изнасяне на резултатите е доста по-кратък - само 10 дни. Simple Smile

# 268
А как става "пускането" на резултатите?
Публикуват ли на сайта резултатите на всички явили се или само поименно (по номер, предполагам).
В смисъл, да се види детето къде се намира на общия фон.

# 269
  • България
 Резултатите се изнасят на табла пред двата гейта. Разделени са на момичета и момчета. Започват с най-добрият резултат и така до края. Имена не се изписват, само вх.№. Освен общият резултат, публикуват и резултатите за всеки модул.
 Освен това може да се проверят и на сайта на колежа, но там виждаш само собствения си резултат и статуса в класирането, без информация за мястото в него.
 Дано съм обяснила ясно...

Общи условия

Активация на акаунт