Великобритания - тема 44 Зимно-Коледна

• 44 054
  • 729
  •   1
Отговори
# 705
  • London
Момичета картичките на последния ден ли се разменят? Ние пропуснахме тази седмица и ще ходим от понеделник, та се чудя тогава или в Петък?

# 706
  • Bristol
Bean, картички започват да се разменят от 1ви декември. Така че когато пожелаеш Simple Smile
Маpи, аз не бих я карала да пише, ако не желае. Моята щерка беше така първата година, написа само на децата, които хареса. Обаче й пратиха картички и други деца, та тя дописва и на тези, от които е получила картички Wink Тази година написа на всички в класа си, още на 1ви декември ги подготви  Crazy

Преди време обсъждахме, дали могат да оставят колети при съседите. Ами официално можели така да оставят колети от октомври тази година! Само където аз съм пропуснала тази промяна  Thinking newsm78 Който държи лично да си ги получава, трябвало да се обади и да заяви, че не иска пратките му да се оставят по съседи и те щели да му пратят стикерче, което да си лепнел до пощенската кутия  Crazy Повече инфо тук. Ако не бях изтървала един колет, нямаше голяма опашка в пощата и не бях се загледала в една листовка и до сега щях да си мисля, че не е редно да се оставят по съседи или в градината ни  Crazy

Личи си, че Коледа наближава. Щерката има днес две коледни представления от клуба по гимнастика. На първото я гледа един татко, с когото сме приятели и я е обгрижва над 2 часа. През това време аз гледах баскетболен мач на сина. Днес беше последния от лигата им, играха двата най-добри отбора под 16 години в югозападна Англия и нашите момчета биха  Grinning Играта беше супер оспорвана, ту единия отбор поведеше с 2-3 точки, ту другия, но в последната четвъртина нашите дръпнаха с 10 точки! Прегракнала съм от викане и ръцете ме болят от пляскане  Crazy Следващата им игра е след НГ срещу отбор от Лондон, Пекам! Избъзиках го моя, че пекъмци сигурно ще ги размажат нашите изнежени, бели, провинциалисти  Laughing След мача си прибрах щерката, почина си малко и хайде на второто коледно гимнастическо представление. И там пляс, пляс два часа, не си чувствам ръцете сега.

# 707
Имаш ли Бг гражданство, независимо че живееш извън БГ за постоянно дължиш здравни осигуровки.

Ще е на място, ако някоя добра душа пусне и връзка към процедурата за отказване от българско гражданство.

# 708
  • London
Имаш ли Бг гражданство, независимо че живееш извън БГ за постоянно дължиш здравни осигуровки.

Ще е на място, ако някоя добра душа пусне и връзка към процедурата за отказване от българско гражданство.
Приятелка проверява. По-трудно е от придобиването на гражданство. Нерви, нерви и адвокати...и се отказа да се отказва от гражданство.

# 709
Освен това преди да се откажете трябва да платите всичките си задължения към държавата, в това чусло и здравна каса и пак опирате до въпросните декларации, вместо да ритате безсмискено стената подайте си декларациите своевременно да ви е мир на главата, вие може да се възмущавате и БГ бюрокрацията да ви се струва абсурдна, тя е, но никой бюрократ няма да се впечатли и няма да ви отрази защото видите ли вашата логика е по-правилна, или навремето сте се отписали, но има сега техническа грешка в базата данни. Пак си се възмущавайте но си следвайте и процедурата, забързайте се защото сроковете изтичат. Simple Smile

Някой май беше питал за отпадане на задължения по давност, даотпадат , но не автоматично. Трябва да подадете декларация за отпадане на задълженията.

# 710
varnagirl, мерси за неискания съвет, но даже и в твоите трогателни разъждения прозира причината защо човек - който хем има друго гражданство, хем то е на страна в ЕС, хем си плаща данъци и осигуровки като поп, по местоживеене -може да не желае така невпечатлителните бюрократи да му налагат задължения само защото се е родил в страната (а в случая на много от нашите деца, родени другаде, даже и въпреки това) и то ретроактивно- тези задължения не са съществували, когато някои от нас са напуснали страната на невпечатлителните чиновници, все пак.

Както и да е, не го казвам да споря, просто едното навява мисли за другото.

# 711
Алиса, това ми е ясно, аз също не съм впечатлена от БГ администрацията, но последните няколко дни се начетох и в тази и в друга тема на постове от типа на ама защо, колко е нечестно и т.н. все едно не идвате от тази държава и не си я познавате, вместо да си тровите нервите и да ги мислите подайте си декларациите и ги забравете. Това се опитах да кажа, сигурна съм че имате много по-важни неща за мислене и вършене, особено пък сега по празниците, така че не се оставяйте БГ администрацията да ви вгорчи Коледата. Пращате и забравяте, за мен е най-добрата политика, е разбира се след като проверите, че чинно сте отписани този път. Пък след няколко години като им се бъгне системата пак ще пратим, какво толкова Simple Smile относно децата, напълно те разбирам, аз затова и все оше се колебая дали и кога да направя Вики българска гражданка, та в този ред на мисли не знам дали сте чули, но вече официално сме 6 милиона Sad така както сме тръгнали скоро май няма да има България, за която да се тревожим.

Извинявам се ако със съвета си съм засегнала някого, целта ми беше по скоро да се опитам да ви обърна перспективата, та да не вземате нещата толкова навътре, чак пък да се отказвате от гражданство Simple Smile

# 712
  • На село (близо до Лондон)
Момичета, да рез^мирам значи всички, които имат бълг. гражданство, живеещи или не в България, трябва да плащат здравни осигуровки?

Аз съм напуснала страната миналия век, никога там не съм работила, синовете ми са родени и живяли  в Англия, но всички сме длъжници?

Проверих си с ЕГН-то, пише че нищо не дължа, с прекъсната здравноосигирителни права съм от 2001 (най-ранната дата там в състемата), но казвате в началото на 2013 ще се появи че им дължа пари? Много ще съм благодарна ако някои прочете по-горе и ми каже дали вярно съм разбрала...Много благодаря  bouquet

# 713
  • Лондон
GI, както писах по-напред, чиновниците в столичната община Витоша не са могли да отговорят адекватно на такива прости въпросчета като твоите, а са посъветвали майка ми да си подам декларацията до Нова година, по този начин всички начисления трябвало да отпаднат... Не че ми е приятно, но ще го направя...
За децата осигуровките се поемат от държавата, така че за тях не би трябвало да дължиш нищо по принцип, не трябва и декларация докато не навършат 18

Не мисля, че смяната на гражданството ще реши проблемът с чиновниците... в крайна сметка гражданството не е само плащане на данъци  Confused или поне така се надявам... По тази логика трябва да си продам и имотите в БГ, определено на безценица, за да не се занимавам с неуредиците около имотните данъци... ами няма да стане, не ми е приятно, но няма да оставя бюрократите да ми определят ежедневието и битието Simple Smile

# 714
Ще съм много благодарна ако ми препоръчате бг адвокат тук в UK Praynig

# 715
stefanova24, български адвокат по-добре търси в България, правото не е лесно преносимо през граница. Може да питаш във форума на lex.bg

tzvetak, не е нужно да продаваш имоти- чужденци могат да притежават сгради в Бг, а за земя пак може, като първо регистрираш дружество. Това го казвам само заради потока на мисълта - кел файда се водиш гражданин на Бг държавата.

# 716
  • Лондон
уф, знам аз, имах по-скоро в предвид, че не искам бюрокрацията в БГ да ми определя гражданството и какво имам все още останало в БГ Confused Ще я борим колкото можем, ето в случая дори с помощта на форума, ако не бях прочела тук, нямаше да се сетя да проверявам статус и т.н. Горката ми майка, да е жива и здрава, да ми бута делата...

# 717
  • На село (близо до Лондон)
tzvetak, мерси.
Но няма как да се разтичам да пускам декларации за нещо за което нито някои ме е уведомил от служебната администрация на България (по пощата). Просто ума не ми го побира как така ще дължа пари за услуга която никога не съм искала, ползвала и е в страна в която неживея от 13-14 години! Трябва да подавам деклрация просто за участието ...

Алиса, това ми е ясно, аз също не съм впечатлена от БГ администрацията, но последните няколко дни се начетох и в тази и в друга тема на постове от типа на ама защо, колко е нечестно и т.н. все едно не идвате от тази държава и не си я познавате, вместо да си тровите нервите и да ги мислите подайте си декларациите и ги забравете.
varnagirl, естествено че е ирационално и не, не я познавам тази страна в този вид с действане с институции

# 718
Ти да видиш как се регистрира брак  ooooh!
На хартия всичко е едно бяло и прекрасно.
В действителност е две седмици обикаляне от типа:
Я, сега при Пепито за едно печатче и после при Росито от третия етаж
за едни десет левчета... Ееее, ма госпожо, това не са шега работа..
А, вие защо не си носите химикал, по работа тръгнали..
И аз като  tzvetak казвам, да е жива и здрава майка ми да се занимава.
Каза, че било като в български филм от 80-те.

GI,

Всички сме с прекъснати права.
Ако ти излиза надпис-напуснала страната, си ок.
Ако след всяка година ти излизат месеците и отгоре пише само-
С прекръснати здравноосигурителни права - дължиш.

# 719
zlatnata tolumba, те си пишат каквото искат .. на мен след изпращането на декларацията статусът ми е сменен на ЛИЦЕТО Е ИЗКЛЮЧЕНО ОТ ЗДРАВНО ОСИГУРЯВАНЕ , СЧИТАНО ОТ 21.08.2011, ПОРАДИ НАПУСКАНЕ НА СТРАНАТА, т.е  когато са ми получили декларацията (горе-долу), защото аз страната съм напуснала 12 години преди тази дата. Премахнати са ми годините до 2007ма, но от 2008а и изминалите месеци за тази година си стоят. Пратих им още веднъж декларацията, с писмо да коригират с вярната дата, пък ще видим какво ще стане.

По-горе някой спомена, че не бил получил писмо за дължими суми, и това едва ли не го освобождава.
Не, не е така! Наше задължение като граждани е да спазваме законите, а незнанието на законите не е оправдание. Това да не прозвучи като упрек!
Същото е с регистрирането на брак или раждане на дете.
Като БГ граждани законът ни ЗАДЪЛЖАВА да го направим в съответните срокове (след това има глоби).
"За кокошка няма прошка, за милиони няма закони" - това поговорка или чалга песен е, не знам, но важи в пълна сила за БГ.

Аз се интересувах от отказването от БГ гражданство (в бъдеще време), но като гледам, определено ще трябва да го направя по-рано.

Последна редакция: пн, 17 дек 2012, 20:37 от 298

Общи условия

Активация на акаунт