Вижте колко е щастлива мама,че си има породени двама ! ** 31 **

• 60 700
  • 956
  •   1
Отговори
# 120
  • София
Беб, успокои ме!
Не че се бях притеснила, гледам да го давам по-лежерно, без много-много да ги мисля нещата, но дребния още почти не говори. Не спира да плямпосва, което от логопедична гледна точка е 'ок', т.е. артикулира, но от към думи му е беден речни.
Ние у дома си го разбираме. От скоро е започнал да свързва и две думи, но звучи просто умопомрачително!  ooooh! Примерно "тии таа" = стига толкова, "баво тете" = браво на детето или браво на тебе, "адее бууу/бии" - хайде да се обуваме/обличаме, "буи бу" = обуй обувките  Joy
Все си мислех, че като гледа примера на кака си ще е по-изпреварващ, но всъщност до тук ми се разбиха всички очаквания. Съответно не говори, въпреки че си мислех, че като са постоянно заедно и ще проговори дори по-рано от нея, защото ще иска да й подражава.  По същата логика си мислех и че рано ще махнем памперса, но уви все още сме на светлинни години от заветната цел.
За сега това са двете неща, които ми се набиват като трън в очите, но се опитвам да не им придавам голяма важност.  Whistling Все пак всяко дете си е различно, има си съответната индивидуалност и въобще не трябва да ги сравняваме, особено о се отнася до момчета/момичета.  Wink

Малкия дявол, много хубаво е, че си оптимистично настроена. По-често дишай дълбоко и махай с ръка за дреболиите. Така някак по-леко се изтъркулват часовете от денонощието и винаги имай надеждата, че "утре" ще е по-спокойно, по-подредено, с по-малко рев, по-малко викове, повече усмивки  Peace На мен поне тази "философия" ми действа успокояващо в кризисни ситуации.  Wink

# 121
и нашият батко още не говори. Опита се, но в повечето случаи ползва негови си думички  - кек - кекс, дуда - вода, киао - чао и т.е. Периодично ги сменя, което малко ни затруднява докато налучкаме какво иска да каже, а има моменти, в които просто не мога да разбера какво иска от мен,но поне се опитва да повтаря казаното от нас. За сега все още не съм се притеснила, въпреки че все по-често го карам да повтаря.

# 122
Нямате причина за безпокойство, спомням си, че моят син каза разбираемо "тати" на 2г1м Simple Smile
Проговори бих казала на 2г4м.

# 123
Илка, не ти й трябва рано да проговаря Mr. Green Голямата ми дъщеря проговори към година и половина (макар че откакто тръгна на ясла на година и три месеца започна да ръси глупости), и то с дълги изречения и пада едно словоизлияние, направо главата ми пулсира по цял ден. Малката също вече доста думи знае, но като почнат да говорят и двете (а те по-скоро крещят), ми иде да избягам:))
Аз бях 4 дни с две Сополини вкъщи, само сополи, но много упорити. Вчера баба им дойде за концерт на Лили Иванова и днес се измъкнах на работа, да си почина малко.

# 124
  • София
И моят голям син е от неговорещите или по-точно от говорещите на "китайски". Знае доста съществителни и някои глаголи, но ги произнася неразбираемо, рядко ги съчетава в изречения и не използва местоимения или граматика, не повтаря и цели фрази, което според мен е важно за правилното проговаряне. Повечето му правилно произнесени думи са на английски (за съжаление заслугата не е моя, а на бейби ти ви). И за разлика от вас аз доста съм се притеснила и мисля да потърсим логопед. Имам запис на касета от моето детство, на който съм на 2 г. и 1 м. и рецитирам стихотворение от 11 реда, което съм научила в яслата. Не знам дали сина ми ще може да го постигне и на 4 г.  Tired

# 125
Това малко като лафа, че 2 години ги учим да ходят и приказват и после още 16 да седнат и да млъкнат  Laughing
Моите и двамата проговориха късничко и все още не са наваксали, речника им е по-беден от на връстниците им. Даже за малкия се бях зарекла ако не проговори до 2г и 6м да го водя на специалист. По добре един излишен преглед отколкото закъснял такъв  Peace

# 126
  • София

Върнах се назад в темата, да прочета новата мама, която съм пропуснала  hahaha А то, превод. Аз си превеждам ника като Малко зло Simple Smile

За говоренето. Много се притеснявах, в сравнение с децата на неговата възраст Мишо не казваше почти нищо на 2,1 г. Имаше около 10 думи в речника си, а останалите деца правеха изречения. Отидохме на логопед, за мен не беше нормално, и се оказа, че наистина имаме проблем. Такива истории, как детето на Пенка от 8я етаж изведнъж проговорило на 4 години, само забавят майките да направят консултация със специалист, и в резултат на това се губи ценно време. Ето повече за говорното развитие: тук .

# 127
  • София
Нашият големият до 2г. използваше само няколко думички и 2те баби само ми говореха, че малко говорел, късно щял да проговори, ние като малки на 1г. и т.н. и т.н. Като навърши 2г., до 2г. и половина вече си говореше много. Малкият пък още след годинката се разбърбори, тръгна на градина на 1г9м и приказваше много! И сега е голям бърборан и речникът му е много богат, чак за някои думи се чудя откъде ги знае и си ги използва на място. Та, идеята ми е, че понякога си е до характера на дете.

Еndira, мъжът ми има приятел, чужденец, който наистина е проговорил изведнъж на 4г., но у тях му говорели на 3 езика  Simple Smile, та той си е частен случай.

# 128
  • София
Аз пък смятам, че момченцата проговарят по-късно от момиченцата с редки изключения. При нас големия се отпусна да казва думички на 1г и 11м, след като си спука главата. Явно от инцидента рязко поумня  Mr. Green и първата дума беше - "падне". След това всеки ден започна да казва по 2-3 нови думи и сега говори с изречения, но времената никак не ги зачита, както и предлозите. Това не ме притеснява засега, но има друго - говори за себе си в трето лице, а аз непрекъснато му обяснявам, че той е ''аз''. Нормално ли е да е така?

# 129
  • София
Да, според мен е вярно, че момиченцата проговарят по-рано, както и по-рано и по-лесно се отучват от памперса.

# 130
За проговарянето при нас стана приблизително на същата възраст и при двамата, а малката свали памперса по-късно  Wink
Аня и аз заради това предполалам е по-късното проговаряне и по-бедния речник, три езика чуват вкъщи  Laughing, само се старая основния да е български  Peace

# 131
  • София

Върнах се назад в темата, да прочета новата мама, която съм пропуснала  hahaha А то, превод. Аз си превеждам ника като Малко зло Simple Smile

За говоренето. Много се притеснявах, в сравнение с децата на неговата възраст Мишо не казваше почти нищо на 2,1 г. Имаше около 10 думи в речника си, а останалите деца правеха изречения. Отидохме на логопед, за мен не беше нормално, и се оказа, че наистина имаме проблем. Такива истории, как детето на Пенка от 8я етаж изведнъж проговорило на 4 години, само забавят майките да направят консултация със специалист, и в резултат на това се губи ценно време. Ето повече за говорното развитие: тук .

Зло съм , зло съм! За говореното- моят син бърбори непрекъснато, но няма и една смислена дума в речника...ще изчакам да стане на 2 и тръгвам по лекари. Той и късно проходи, доносен е, няма отклонения според невролог и ортопед, но ето- за мен не е нормално да казва само мама и то когато му изнася. Не може една вода да си поиска, ако не му давам аз ще умре жаден  Tired.

# 132
  • Варна
ЗлоHug, спри да му даваш вода и ще си происка.  Wink Ако си непрекъснато пред очите му, той няма нужда да те повика. Ако му осигуряваш всичко "на тепсия", няма защо да се напъва да говори. Което не означава, че не знае думите и не те разбира.
Аз водих на логопед нашия батко, също по причина късно проговаряне. Там ми казаха, че първо трябва да се изчака до 3 год. После в тази възраст натрупват огромен речников запас /дори и да не го показват/ и за това е нормално и да не говорят много или да си е на техен си език.
В случаите, като при Мария, пък ако детето проговори рано-рано ще е супер феномен.
Разбира се, ако има някакви притеснения по-добре да се направи консултация. Peace

# 133
  • София
На мен и през ум не ми бе минало да се притеснявам, защото виждах, че абсолютно  всичко  разбира и стриктно изпълняваше команди. Но накрая наистина ми беше втръснало да слушам само ''аааааа,ъъъ'' и  да сочи с пръст. Да не говорим, че половин година в речника му имаше само три думи - тати, кола и кал  Crazy. И хиляди още на 'японски'. Ани, не се притеснявай -  щом Теди говори на китайски, не е далеч деня, в който ще усвои и българския  Mr. Green, не бързай още с логопеда, изчакай да стане на поне 2.5г.

# 134
Супер, че споделяте за проговарянето. И на мен 2,5 г. ми бяха границата за консултация.

В крайна сметка не се установи проблем, сега вече проговаря по-уверено. Дано се наредят нещата, че малко ми е терсене. А преди около половин година забелязах, че разни амбициозни мами ни избягват заради теорията-цел да събират децата си с деца, от които можели да научат нещо  Sick

Общи условия

Активация на акаунт