Отговори
# 555
dion, не съм консултант, но мога да ти кажа от опита с първото ми дете, че ситуацията при вас е напълно нормална. Многото наакани памперси са само през първия месец, след това изхожданията значително се разреждат. А твоето момченце вече е на един месец, така че няма причина за притеснение.

# 556
  • София
Дион, това с нослето съм го изпуснала  newsm78 Какъв е проблемът там?

Нослето ни се чува да хрипти понякога, често и докато го кърмя. Но не му пречи да диша, не е запушено, не тече. Мислех си, че може и това да сме си донесли от болницата. Педиатърката каза да слагаме морска вода и ако не мине, ще пуснем секрет за изследване. Затова те питах и за помпичката.

За чистата молитва смятам да отида да питам тези дни и после ще пиша, ако все още те интересува. Предният път не помня да съм носила нещо, но сега ще ходя в друга църква и за всеки случай ще питам, да не би пък там да искат да се носи нещо.

Сава също не иска залъгалка. Не може много да я смуче, не знае как ли, не умее ли, не знам, все я изплюва. Сега му мажа биберона с Дактарин за млечницата и така му го давам, като придържам с ръка да не излиза. Засмуква го по някое време, след това го изтърва. Но и ръцете си не лапа, с изключение на случаите, когато е гладен и търси да яде.

Нашият нос също хрипти и свири понякога, но най-често се оказват сополки  Peace

Ще съм ти благодарна ако питаш, нашата се пада чак на 16-ти, така че имам време. Мъжът ми не се е сетил да попита свещеника, който ще идва, но подозирам, че трябва да има питка, вино, мед и сол  newsm78

Зарко заспива със залъгалката, но при нас е страшен зор докато я захапе  Tired Отваря широко устата и се опитва да я глътне цялата  Mr. Green, чак почервенява от напрежение, а изобщо не му хрумва да си затвори устата. Странно ми е при положение, че гърда и шише захапва на секундата  Tired

# 557
Здравей, *Cveteto*! Благодаря за отговора. Храним се от шише, защото според мен аз не можах да се науча да го слагам правилно на гърда,колкото и да гледах снимки и описания.Даже на имейла съм ти пратила снимка, за да ми дадеш мнението си. Отделно пробвах следното: претеглих се с Калоян преди да го сложа на гърда и след като 30 мин. е сукал и разлика нямаше, след това му дадох кърма със шише и грамчетата се лъснаха.Когато го сложа на гърда виждам, че му мърда брадичката, но не и ушенцето, затова си мисля, че ми ползва гърдата за биберон, изпитвам лека болка(може би зърното е на твърдото небце).Отделно след известно време Калоян започва да си дърпа главата и да я върти в различни посоки или пък я натиска с лечице и ми причинява болка.Колкото и да се опитвам да направя дълбокото засукване , май не успявам.Давам зърното между носа и горната устна или на долната, уж отваря широко уста, но като погледна, устничките му не са обърнати навън, а дали езичето е отдолу - не мога да видя.Явно ми трябва помощ, но не знам дали в Добрич някой ще се отзове, защото бях помолила Amorevole да ми даде някоя мама с опит и тя веднага се отзова и ми даде телефон, но за съжаление момичето нямаше възможност да дойде и така.Ако искаш ще ти пиша на ЛС, кое е момичето и да ме свържеш с някоя др. мама с опит в кърменето.Благодаря предварително!

Привет Srebrina81,
Наистина понякога това да те посети майка с  добър опит в кърменето би могло да помогне и подобри нещата. Понякога промяната може да се състои в нещо съвсем малко, но ти самата да не успяваш да го откриеш и това е нормално. Предполагам момичето, чиито телефон ти е дала Amorevole не е могло да се отзове в конкректния момент. Би мога отново да и звъннеш, за да се уговорите за удобен и за двете ви ден и час  Peace
 Сега отново погледнах имейла ми, но за съжаление нямам получено писъмце със снимки. Пиша ти и другия ми имейл, ако искаш прати ми ги и на него и дано да успея да ги получа този път - cvetetom4@abv.bg .
 Не знам дали сме ти пускали клипчета за добро и недобро засукване, понякога те са много по-полезни от снимките и описанията. За всеки случай ти пускам пак :
  http://www.youtube.com/watch?v=Zln0LTkejIs&feature=related
  http://www.youtube.com/watch?v=r2N0NpTM9aI
Това което би могла да опиташ е да поставяш колкото може по-често бебето на гърда, за да се упражнява , като следиш преди това да е отворило широко устичка. Може да намажеш преди това зърното с малко кърма, за да възбуди апетита му. Също така би могла преди да погалиш със зърното горната му устничка, за да отвори широко уста в желанието си да го засуче и тогава да поеме гърдата. Бебето е добре да е близо до теб, коремче допряно и обърнато към твоя корем, а ушенцето, рамото и бедрото му, погледнати отгоре да са на една линия, т.е. тялото му да не е извито, усукано а да е изцяло обърнато към теб.
 Може преди да предложиш гърдата да изцедиш малко мляко от нея, или да изпомпаш няколко пъти и така да подпомогнеш потичането на млякото, което да улесни бебето при сукането.
 Прилагането на компресия на гърдата, описана тук и видеоклипче може  да  помогне на Калоян да се засити по-лесно и бързо.
 Бебетата, които са привикнали от шише биха могли да очакват млякото от гърдата да излиза по същия начин както от шишето, с постоянен приток и без особени усилия. Затова понякога може да е необходимо малко повече търпение, постоянство и вяра докато привикнат отново на гърда. Много често усилията след известен период се увенчават с успех .  Hug
 Ще се радвам, ако успееш да пробваш някои от идеите и споделиш дали имат позитивен ефект върху кърменето. Насреща сме и за още идеи, ако имаш нужда! Пиши ни как се развиват нещата при вас!  Hug

# 558
  Наистина се случва  по-близо до следващото кърмене. Усещам  кратка болка, търпима, не много силна, но и парене вътре в гърдата.  Има и рязка болка при първите 1-2 засуквания. Няколко пъти забелязах  по-червени зърна, но това бяха 2-3 случая, в които малката искаше да суче през много кратки периоди (на около 30 мин), отдавам зачервяването  на необичайно дългата стимулация.  Зачервяването изчезваше след мазане с Лансинох.   А гърдите ми са си супер чувствителни, но те са така от началото на кърмаческия ми период  smile3503 .
    Опитвам се да увелича броя на  храненетата на малката от около седмица, а болките се появиха преди 4-5 дни. Възможно ли е да има връзка?
    Прочетох статията за млечницата и по моя преценка е малко вероятно да имаме. Все пак при положение, че може да протече без симптоми и от двете страни - няма как да разбера.  newsm47

Здравей ShySun,
 Възможно е това, което описваш да се дължи на чувствителността на гърдите ти и това да отшуми постепенно. Добре би било да провериш дали бебето е поставено добре на гърдата, с коремче обърнато към твоя, ушенце, рамо и бедро лежащи в една линия (т.е телцето да не е извито, усукано) ,да е обхванало гърдата с шороко отворена уста.
 Забелязала ли си след кърмене дали формата на зърната е различна, например сплескана, дали не са побелели? Дали си забелязала също така подобрение или влошаване от топло или студено?
 Диагнозата за млечница, би могла да се постави единствено от лекар и ако прецениш може да обсъдиш с него информацията в статията и твоите усещания по време и между кърменията. Ако той прецени, че се касае за това би могъл да назначи подходящ медикамент и лечение.
 Добре би било да се опиташ  да си почиваш повече, да приемаш здравословна храна и достатъчно течности. Може да опиташ и  сухи топли компреси на гърдите преди кърмене както и изпробване на нови пози за кърмене, някои от които могат да се окажат например по-удобни или да намалят дискомфорта, който чувстваш. Добре би било ако  усетиш болка в началото или по време на кърменето да прекъснеш това като приплъзнеш чисто кутре в ъгълчетата на устничките на бебето и между челюстите, за да освободиш вакуума, след което да се опиташ да поставиш бебето отново добре (с широко отворена уста) на гърда.
 Ще очаквам да пишеш как си и дали това усещане продължава да го има. Надявам се скоро това да отшуми!  Hug

# 559
Добро утро Hug!
Да ви се оплача, че моят Иво вече трети ден не е акал  Sad, което започва да ме притеснява. Само на кърма е. Още миналата седмица започна да ака по един -два пъти на ден, като си мислех, че е нещо моментно, а и нали уж този процес се регулира  с растежа им. Но ето до какво стигнахме...днес ще се обадя на лекарката да видим какво ще каже. Спрях всякакви капки за коликите, и така ми е жал да го гледам как се напъва и ръмжи, и нищо... само пръцкане.
За 40 ден - попа каза, че няма определени неща, които трябва да се носят. Аз занесох сладки, бонбони и му дадох 10лв. Питката си беше за в къщи, за дамите..... Grinning.
ЧЕСТИТ АРХАНГЕЛ МИХАИЛ НА МАМИ И ДЕЧИЦА, НОСЕЩИ ТЕЗИ ИМЕНА! newsm51 newsm51

# 560
Аз имам следното притеснение (ако може и консултантите по кърмене да изкажат мнение, ще се радвам). От вчера малкият ака по два пъти на ден. Нормално като консистенция и цвят. Но ми се струва, че сякаш е малко 2 пъти само. В началото беше почти всеки памперс с ако, после станаха 4-5 пъти, сега са вече 2. Суче си през 2-2.5-3 часа, нощем след хапването в 21ч се буди да яде около 3, след това към 6ч. Имам ли основание за притеснение и изобщо мога ли да направя нещо по въпроса относно честотата на акането?

Dion, Poli BK ме е изпреварила и ти е отговорила толкова добре! Peace
Доста майки се притесняват, ако изключително кърменото им бебе започне по-рядко да се изхожда и обикновено се питат дали кърмата им е достатъчна. До около шестата си седмица, кърменто бебе пълни минимум 2-3 наакани (някои - повече, което е съвсем нормално) и 5-6 напишкани памперса за денонощие. Около шестата-осмата седмица е възможно да настъпят някои промени – някои бебета започват да се изхождат по веднъж на няколко дни (дори веднъж на седмица и повече), други – по веднъж дневно, трети си продължават както преди. Често майките се притесняват от това и мислят, че децата им имат запек или кърмата не им е достатъчна. Макар че няма еднозначно мнение на какво се дължи, това „разреждане” на изхожданията не е необичайно. Ако бебето не изпитва дискомфорт (подуто коремче, много напъване), а изпражненията му не са твърди или топчести, а са отново с кашеста консистенция, но по-обилни; изглежда щастливо и доволно през повечето време; наддава добре и добре мокри пелените, значи вероятно няма запек и това е по-скоро нормално. Около шестата седмица е възможно и мокрите памперси да намелят като бройка, но пък да бъдат по-обилно напишкани.

Сава наддава чудесно, така че по-скоро кърмата му е достатъчно и той просто расте и постепенно настъпват малки промени, които са неговият ритъм на хранене, сън, изхождане и т.н. Ако все пак имаш усещане, че е необходимо да се направи нещо, то за да излиза повече, трябва и да влиза повече Mr. Green - би могла да опиташ да добавиш още 1-2 кърмения, да прилагаш компресия, да предлагаш и двете гърди при едно кърмене (след като изчакваш първата да е добре изсукана – възможно е ти да правиш тези неща, просто ги споменавам за всеки случай Wink) и да наблюдаваш дали той ще суче или ще ти отказва и дали ще пълни повече памперса.

Ivality, моля да ме извиниш, че ти пиша, без да си ни питала - ако искаш, погледни какво писах сега на Дион и онзи ден на Надя81 тук - дали няма да ти отговори на някои въпроси и да намериш нещо полезно. Hug

# 561
Най-сетне и аз да се похваля - на 6 ноември се роди нашият син Михаил - 55см и 3,985кг!!!
Мишончо е прекрасен, много слушка и спинка. За раждането не искам да разказвам в тази тема, защото беше изключително тежко, но важното е че сме добре и се гушкаме. Heart Eyes Heart Eyes Heart Eyes Heart Eyes Heart Eyes

И днес има имен ден! Heart Eyes

# 562
  • София
Ева, честит ви малък голям мъж!   bouquet Hug Да му е живо и здраво името!  Hug

Много страшно е било раждането Sad, но важното е, че всичко е наред и че мишокът е добре  Peace Hug

Милинка изчезна, значи и нея я чакаме с хубави новини  Praynig Peace

Ivality, много ти благодаря!  Hug Стискам палци проблемът с акането да се оправи бързо  Praynig

Последна редакция: чт, 08 ное 2012, 10:13 от -=Деси=-

# 563
Amorelove, много ти благодаря за инфото, не се обърнах към вас, защото не ми се искаше да ви занимавам с  проблеми от такова естество!

Ева, честит син Михаил, а на него Честит имен ден! Да расте здрав и щастлив! Радвайте се един на друг, а лошите спомени от тежкото раждане да останат зад гърба ти  Hug.

# 564

Зарко заспива със залъгалката, но при нас е страшен зор докато я захапе  Tired Отваря широко устата и се опитва да я глътне цялата  Mr. Green, чак почервенява от напрежение, а изобщо не му хрумва да си затвори устата. Странно ми е при положение, че гърда и шише захапва на секундата  Tired

не мисля, че е странно Деси...детето усеща, че тая залъгалка не пуска и затова не я иска...дай му гърда щом не отказва...да заспива с нея...

# 565
Ева, честит син да ви е жив и здрав а на  теб бързо възстановяване. Жалко, че ти е било толкова тежко но важното е сега, че и двамата сте добре.
Да се включа към отбора с хъркащите нослета, но от вчера имаме вече и хрема и днес по принцип ще ходя в поликлиника и ще отидем да я прегледат. Дано не е лепнала грип, че половината къща вече втора седмица боледува.
Относно излизането аз и преди съм писала, че доста рано я изведох и разни познати се възмущаваха. Според тях до 40 ден не трябва да излиза и никой да не я вижда и т.н.  Аз вече два пъти съм я водила със приспиване извън вкъщи и т.н. да не се повтарям. Правило ми е впечатление с баткото, че когато се застои във вкъщи се разболява доста тежко. Така че и това не е вариант.
Някой питаше как шофираме докато возим бебето. Ами аз постоянно се ослушвам и на всеки светофар се обръщам за да я погледна. Иначе на по дълъг път се наложи един път да спра но понеже ми се чу някакъв шум. Идеята за огледало с което да виждам бебето много ми харесва и не бях чувала за  такъв вариант.
Моята кърма като цяло намаля но аз не се притеснявам казала съм си колкото мога и това е. Почнах пак да си пия хапчета за щитовидната жлеза, че пак единият ми хормон не е добре. Но поне имам обяснение за симптомите, които получих.

# 566
  • София

не мисля, че е странно Деси...детето усеща, че тая залъгалка не пуска и затова не я иска...дай му гърда щом не отказва...да заспива с нея...

Ох, и нея я плюе след 2-3-та минута, защото и гърдата не пуска вече нищо  Sad

Момичета, нали не е проблем детето да поспи в количката? Сега като съм сама единственият вариант е в количката и близо до абсорбатора, иначе е рев до посиняване  newsm78

# 567
Amorevole, много благодаря за съветите   bouquet  Ще пробвам да видим ще имат ли резултат при нас.

За возенето на бебето - моят девер беше сложил в колата на етърва ми три малки огледалца за обратно виждане, насочени към бебето, точно под голямото огледало в средата на предното стъкло. Дори бяха увеличителни. По този начин тя винаги можеше да го наблюдава, докато шофира. Много удобно й беше. За нещо подобно говоря.

Деси, според мен няма никакъв проблем бебчо да си спи в количката. Аз с баткото по цял ден съм изкарвала навън лятото, като се роди, не сме имали никакъв проблем. Много му харесваше да се вози, и до ден днешен е така  Grinning   Аз с подобна цел ползвам слинга, слагам го вътре като усетя, че му се спи и той до няколко минути е заспал. Иначе по цял ден на ръце не мога да го нося  Tired

Ева на сцена, честит ти малък именик! Да ви е жив и здрав! А съм сигурна, че след някоя друга година ще говориш вече и за второ  Mr. Green  Забравя се бързо, а щастието, което ти носи, е незаменимо. Аз също имах много тежко първо раждане, приключило с форцепс накрая, но след година вече бях бременна. А секцио до последно не исках и да чуя (е, писано ми било и секцио да преживея).

# 568
За чистата молитва, ние ще правим такава в събота и от църквата ни казаха, че трябва да носим само една кутия бонбони  Simple Smile

Онзи ден, Доника също ака само 2 пъти и аз се бях притеснила. Вчера обаче, ака сигурно 7-8 пъти и аз пак се притесних. Днес сутринта, като я притеглих, беше с 150 гр. по-малко от вчера  newsm78 Много се притесних да не е започнала да сваля, но си се храни нормално, дори и последните дни по 10 пъти на ден. Дали е възможно тази промяна в грамажите да е от многото акане вчера. Или просто вчерашното теглене да е показало повече, заради малкото акане на предния ден! Иначе си е много жизнена и от неделя, от както я храня по-изправена не е повръщала на фонтан. Повръща си пак, но по съвсем малко и то не на всяко ядене. Ама защо сега тези грамчета така ги смъкна не знам  newsm78 И днес като че ли не иска да яде много и все заспива на десетата минута. Някой друг случайно да е имал подобен случай. Ще се радвам да споделите и да се поуспокоя малко  Hug

Ева на сцена, честита ви радост!  smile3525

# 569
Ева, честито бебче и честит му имен ден!

simonap с баткото имах биба на НУК, формата й е такава че се отпечатва на лицето. Изобщо залъгалките, които са извити навътре, се отпечатват. И колкото повече расте детето, толкова повече се отпечатват. Сега директно си взех на Авент, много ги харесвам.Тях освен това можеш да ги завърташ и от двете страни, защото формата на това, което се смуче, е еднаква от двата края. Важно е, когато се опитваш да я дадеш в тъмното Joy

Торбичките с черешови костилки ги има в магазини dm. Някой беше питал.

Общи условия

Активация на акаунт