Отговори
# 495
  • София
Деси, ще споделиш ли къде е този медицински център, че и ние май ще сменяме педиатъра?

Споделям веднага  Simple Smile http://viara-clinic.eu/
Намира се на бул. Константин Величков и Сливница (ж.к. Света Троица). Приема д-р Шумилина (който е раждал в "Тина Киркова" я знае), хубаво е да се запише час предварително, детската консултация е 35 лева (а не 30, както пише в сайта, явно не са го обновявяли). Лично аз й имам пълно доверие, нали лежах в болницата 11 дни, та имам съвсем пълни и актуални впечатления  Peace

# 496
Мами, здравейте. Четсити бебчета..... ето и аз успях да се запиша макар и супер късно. Имам едно притеснение и не зная дали е основателно.... Родих Изабел на 18-ти, но ни изписаха на 23 защото се беше нагълтала с вода и беше на антибиотик. Родих е 3 кг, 5 дни по късно ни изписаха на 2.950. На 11-ия ден след раждането си беше отново 3 кг. А днес на 18-ия е 3. 180 Малката яде само по 50-60 гр. на хранене (8-9 пъти днесно) и се притеснявам че не наддава добре. ПО-скоро се чудя дали имам достатъчно кърма. Не плаче, спокойна е изхожда се по голяма нужда около 5-6 пъти и чишка редовно. Спи си, но въпреки това се притеснявам. Дали да е дохранвам, какво мислят консултантите? На консултация съм чак на 23 Ноември. Имам помпа но не успявам да изпомпам повече от 10 мл. и на ръка пак толкова newsm78, но четох че това че мога да изцедя не е критерии.

radi4ka_me, моля да ме извиниш за лекото забавяне. Добре дошли с Изабел у дома, само прекрасни мигове да ви предстоят!  bouquet

Дали бебето приема достатъчно кърма е едно от основните притеснения на майките след раждането. Разбирам, че проследявате теглото на Изабел, споменаваш за 3 тегления – те на различни кантари ли са правени? Често се случва различните кантари да дават отклонения, дори в рамките на няколкостотин грама. Също така, е възможно, ако бебето е мърдало, ако е теглено с различни дрешки/пеленки, по различно време (преди или непосредствено след кърмене или смяна на памперс) и т.н., да се получават разлики. Също така, бебетата не наддават константно, а скокообразно – няколко дни може повече, няколко дни по-малко; през някакъв период да качват повече грамове, през друг – да растат повече на см. Всяко бебе е различно и има свой темп на хранене, метаболизъм, наддаване, растеж. Затова понякога може да е трудно да се впише в опеделени „рамки”. Счита се, че през първите 4 месеца средното наддаване е около 170гр. на седмица, като е приемливо за някои бебета да наддават 113-142 на седмица. Ето една статия за – средното наддаване при кърмени бебета.
Освен теглото, ориентир дали поема достатъчно кърма биха могли да са и пълните памперси – това, което споменаваш ти, звучи като обичайно за бебе на тази възраст (до около 6тата седмица кърмачетата пълнят поне по 2-3 наакани и 5-6 напишкани памперса).
Би ли споделила – как разбираш, че Изабел изяжда по 50-60мл. на кърмене? Теглиш я преди и след кърмене, или нещо друго? Ако да – при всяко кърмене ли я теглите? Бебето изсуква различно количество всеки път, затова някакъв ориентир по-скоро би могъл да е общият прием на денонощие, а не изсуканото при 1-2 кърмения. Прекомерното взиране в грамовете би могло да е излишно притеснително понякога и да натоварва. Но, ако прецениш, че искаш да имаш някакъв поглед върху нещата, би могла да опташ да проследиш сумарно, общия прием на кърма за денонощие – тя е по-точен ориентир, отколкото отделното кърмене. Различните бебета приемат различно количество кърма; типичните граници на количеството прието мляко за денонощие през втората-третата седмица след раждането са около 600-800мл, а между 1 и 6 месеца – около 570-900 мл.  В статията От колко изцедена кърма се нуждае бебето ми има повече информация по тези въпроси.

Ако Изабел пълни добре памперсите, в дорбо общо състояние е, жизнена и енергична, когато е будна, и в същото време – спокойна, вероятно това е нейният темп на хранене и растеж. Ако имаш съмнения, дали поема достатъно кърма, като вариант би могла да опиташ да добавиш още 1-2 кърмения, да прилагаш компресия, и след като добре е изсукала едната гърда, да и предлагаш и втората. Ако у дома имате кантар – може да я претеглиш, и след седмица – отново, на същия (при приблизително еднакви други условия и време). Така би имала наблюдение колко е наддала през тази седмица (обичайно, ако няма някакви медицински причини, теглене по-често от веднъж седмично не е необходимо).

Разбирам, че ти си чела доста и си много внимателна и грижовна Flutter (действително, количеството на изцедената кърма не е критерий за това колко има в гърдите и колко изсуква бебето). С информацията, с която разполагаш, и с майчиния си инстинкт, като наблюдаваш Изабел, може да прецениш как да постъпиш. Пиши как сте, ако имаш и други въпроси – не се колебай да питаш. Hug

# 497
  • София
simonap, много благодаря за информацията!

# 498
  Имам въпрос към ЛЛЛ консултант  .   Около час след кърмене изпитвам болка и парене в гърдите до следващото такова. Имам някакви съмнения, че това е "слизането" на млякото, но нали нямам особен опит.... не съм сигурна.  Болката е в самите гърди, без зърната ( те са си живи и здрави, без разранявания), не усещам препълване (меки са), не напипвам бучки и особено болезнени зони. Болката и паренето  са сякаш отвътре. Нормални ли са тези усещания ? Имам ли повод за притеснение?

Благодаря предварително!  Hug

# 499
Към ЛЛЛ: утре моето бебенце ще стане на 1 месец и досега само се кърмим, обаче последните няколко дни ми се появи проблем. Детето има периоди, в които реве и се пъне и аз го отдавам само на коликите, но от 5-6 дни и за коликите нищо не помага. Затова се светнах дали яде достатъчно и дали не реве от глад. Иначе пишка и ака редовно, пълни памперсите нормално и на 20-ия ден беше наддал 1100гр. на консултацията. Първо сучеше по повече от половин час, после докторката ми каза да го държа по 20 мин на гърда и да редувам гърдите при всяко ядене да си почиват. Обаче от няколко дни не зная по каква причина бебо още преди 20-тата минута почти на всяко ядене си маха устата от гърдата и престава да яде, аз си мислех, че се е наял и затова. Не изцеждам гърдите, за да има за сучене. Само няколко пъти ми се наложи да го направа и изцеждам по около 50-60 мл от гърда и то ако не е ял. ИНаче след као се наяде от гърдата излизат капки, а с помпата като тръгна да цедя и нищо не пуска. Дали е проблема в помпата? Също така гърдите започнаха да ме болят при допир и като го държа са като травмирани, не зърната а гърдата като цяло. Днес забелязах, че лявата гърда от външната страна има твърда бучка вътре, нокато цяло не са напрегнати. Дали не съм направила някоя беля се чудя? Вчера понеже беше нервен и яде няколко пъти през 30мин, след това тръгнах да цедя и нищо не пуснаха. Аз се паникьосах, дори се разревах...така искам да си кърмя бебенцето, пия лактогонни чайове и какво ли не ям.. Дано да не е късно да си реша проблема..

Jjjenq, значи утре имате малък голям повод за празник – първа месечинка! Wink Здрав и щастлив да ви расте Ангел!
Разбирам, че доста въпроси те вълнуват, ще опитам да ти отговоря по ред.

Споделяш, че от няколко дни нищо не помага за коликите. Какво имаш предвид – че давате някакви медикаменти, които вече не действат, или че неща, които преди са го успокоявали, сега нямат ефект? Преди време споменах някои идеи, които други майки са споделили, че са им помогнали по-леко да преминат периодите с колики, ако искаш, може да погледнеш дали няма да намериш нещо полезно и за вас.

Това, което пишеш като наддаване, е повече от чудесно през първия месец! Подобно наддаване и редовно пълни памперси са сигнал, че той е поемал достатъчно кърма. А сега по колко кърмения ви се събират на денонощие? А по колко пълни (наакани и напишакни) памперса има? Даваш ли му нещо друго, освен кърма (вода, чай, добавки и др.)?

Споделяш, че си получила препоръка от педиатъра да промените ритъма си на кърмене. Всъщност, променихте ли го? Да не би това да е повлияло на неговото „недоволство”? Thinking Ангел расте, усъвършенства сукането и не е изключено да успява все по-бързо да изсуква гърдата. Времето, което бебето стои на гърдата, не е показател колко кърма е изсукало – някои бебета сучат по-вяло, необходимо им е повече време, а други сучат бързо, и успяват за по-кратко време да се нахранят. Затова е важно да се следи самото бебе (а не толкова часовника) – дали суче ефективно. Често се случва, особено като порастват, бебетата сами да пускат гърдата, след като са я „изпразнили”. Не е изключено и Ангел да прави това. Ако искаш, би могла да опиташ, след като е пуснал първата гърда, да му предложиш и втората – така, ако е още гладен, ще посуче и от нея (а ако откаже – значи вероятно се е заситил на първата). Гърдите по-скоро нямат нужда да си „почиват”, дори напротив – твърде дълги паузи биха могли да доведат до препълвания и запушвания. Peace
Не е необичайно, че изцеждаш подобни количества, или че след кърмене не успяваш – това не е проблем нито в теб, нито в помпата. Просто ефективно сучещо бебе изсуква повече и от най-добрата помпа, а и не всяка гърда поддава на изцеждане (и това е съвсем нормално).

Това, което споделяш за болка и бучка, звучи като евентуално запушване (то би могло да се получи при твърде големи паузи, през които млякото не е изсуквано, от механичен удар или притискане и др.).
В подобен случай, обичайно помагат: Затопляне→Масаж→Изпразване на гърдата→Почивка.

- Затоплянето може да е с топъл душ, вана, компрес (някои майки исползват памперс с топла вода, вместо хавлия, защото памперсът задържа повече топлина), също и с малка бутилка, пълна с топла вода. Затоплянето може да спомогне за по-лесното потичане на млякото (и съответно – за по-доброто изпразване на гърдата). А ако усещаш, че топлото не ти се отразява благотворно – тогава хладък компрес след кърмене – само с вода, или с извара или сварен ориз, може да успокои тъканите. Компрес от зелево листо също се споменава като ефикасно средство – на охладено листо от прясно зеле се махат дебелите жили, набучква се или се начуква и с него се обгръща гърдата, без зърното и ареолата. Държи се, докато повехне. Според някои, то действа леко понижаващо на лактацията.

- Масаж (преди и/или по време на кърмене) с ръка с леки, кръгообразни движения в посока от основата на гърдата към зърното, масаж с гореспоменатата бутилка с топла вода също може да е ефективен;

- Изпразване на гърдата - хубаво изсукване, ако е необходимо и изцеждане. Би могла да опиташ дали с компресия на гърдата Ангел няма да успява да я изсуква по-добре (можеш да я приложиш няколко пъти, докато се увериш, че е «изпразнил» гърдата, преди да му предложиш другата. Ще припомня накратичко какво е компресия на гърдата - когато бебето спре да суче така, че да гълта мляко, обхващаш гърдата с палец отгоре, а другите пръсти отдолу, на известно разстояние от ареолата и притискаш, но не така, че да боли; обичайно бебето, започва наново да гълта мляко, а когато спре, отпускаш ръката и ти, eто и видео.
Разбирам, че не успяваш да изцеждаш с помпа. Това е съвсем обичайно – доста майки не успяват да се изцеждат, а са кърмили дълго своите деца. Не всяка гърда поддава на цедене и това изобщо не е показател дали и колко мляко има майката – все пак, природата е създала гърдите, за да могат бебетата да сучат от тях, а не да бъдат изцеждани с пластмасови помпи. Техниката на сукане на бебето е уникална, хормоните, които предиквизвиква то, общуването с майката – това не може да се пресъздаде и от най-добрата попма. Помпите биха могли, при нужда, да свършат чудесна работа и много да помогнат, но ако не се получава с тях, може да се опитат и други неща – например, цедене на ръка – доста майки споделят, че така се справят доста по-успешно от помпата. Ти дали си опитвала така? Ще опитам накратичко да ти обясня някои основни неща. Не е нужно да се стиска самата гърда, когато се цедиш - по-скоро обхващаш само областта зад зърното. Зад зърното (под ареолата) млечните канали имат разширения, които образуват нещо като резервоарчета. При ръчното цедене целта е млякото от тези резервоарчета да бъде избутано навън. На около 2-3 см. зад зърното поставяш палеца отгоре, а показалеца и средния пръст отдолу на гърдата (при някои жени това е края на ареолата, но  други са с по-големи ареоли и за това тя не може да служи са ориентир). С пръстите си натискаш леко към гръдния кош, след това притискаш между пръстите си и плъзгаш към зърното, за да избуташ млякото. Пръстите НЕ се пързалят по кожата. Или се търкалят така, все едно се опитваш да оставиш отпечатък, или пръстите се плъзват заедно с кожата напред към зърното (някои го описват все едно пръстите се завъртат като валяци).  Пръстите не трябва да са точно зад зърното, а на известно разстояние от него, за да се захване задната част на „резервоарите”. Ето и клипче, което онагледява това. Когато спре да излиза мляко, преместваш  пръстите така, че пак да са един срещу друг, но да работят върху други канали. После може да пробваш на същата гърда с другата ръка. Сама най-добре можеш да усетиш как и къде да притиснеш – така, че да „изкараш” млякото, и да не изпитваш болка. Освен под топла течаща вода, би могла да пробваш да го направиш със съвсем лек масаж на гърдата (в посока от мишницата към ареолата).
Би могла да опиташ да поставяш Ангел първо на гърдата, в която усещаш бучката. Някои майки споделят, че бебетата се справят много успешно с това да «ликвидират» бучката, като ги поставят да сучат в такава поза, че брадичката им да сочи към бучката. Ако Ангел успява добре да изсуче гърдите ти и да ги облекчи, може и да не се налага допълнително цедене.

Почивка. За по-бързо справяне с напрегнати и болезнени гърди много важна роля имат и почивката и сънят – ако има кой да те отменя в домакинските задължения, може при всяка възможност да опитваш да си отпочиваш (например – да подремваш с Ангел, когато спи). Спокойствието също има ключово значение. Разбирам, че си разстроена и притеснена – опитай се да се успокоиш, да си вдъхнеш повече увереност, да мислиш за хубави неща. Ето, утре имате малък празник – зареди се с хубави емоции и му се наслади максимално Heart Eyes, отпусни се – стресът може да оказва доста негатично влияние на много неща, включително и на кърменето. Peace

Желателно е гърдите да се пазят от удар и притискане (твърде стегнато бельо, особено с банели; спане върху тях, дръжка на чантна, колан на автомобил и др.)

Може да обсъдите със своя лекар и приема на Лецитин - той е хранителна добавка, която действа като емулгатор (пречи на мастните частици в кърмата да се слепват и да запушват каналчета) и се среща в много храни, които консумираме. За дозировката му може да ти е полезна тази статия.

Ако консумираш храни, които съдържат хидрогенирани мазнини, може би е добре да ги изключиш от диетата си, поне за известно време, докато премине този период.

Пожелавам ти бързо да преодолееш този притеснителен за теб период. Надявам се да намериш нещо полезно за вас в написаното. Ще се радвам да споделиш как сте. Hug

# 500
Въпрос към консултантите от ЛЛЛ:
Радослав е на 26 дни, изключително и само на кърма е. Кърмя го на 2,5-3 часа, като само през нощта правим по-големи интервали. От няколко дни давам за коликите Инфакол. От вчера сутринта обаче не е акал, иначе памперсите са обилно напишкани всеки път. Въпросът ми е дали това, че не е акал е следствия на даването на капките за колики или кърмата не му достига / както е според педиатърката / и трябва да кърмя по-начесто? Между храненията е спокоен, почти през цялото време спи, будува обикновена вечер след 18.30 ч., но след банята заспива.
Благодаря Ви предварително!

Nadya81, информираността и усетът ти са ти подсказали възможните отговори на това, което те притеснява. Peace

Действително, някои препарати против колики могат да имат запичащ ефект, както и причина бебе на тази възраст да не ака редовно, може да е необходимостта да поема повече кърма.

Педиатърката ти е дала съвсем адекватно предложение – да се кърми по-често. Споменяваш, че Радослав през нощта прави по-големи паузи – би ли споделила повече – колко дълги и колко на брой са тези паузи, по колко кърмения на денонощие ви се събират общо? Обичайно, бебетата на тази възраст сучат най-малко 8 пъти (често – 10-12), с не повече от една 4-часова пауза.

Ако прецениш, може да действаш и в двете посоки, да елиминираш и двата потенциални „виновника” – т.е. поне за известно време да опиташ да не даваш препарата против колики (ако искаш, погледни по-горе какво линкнах за колики), и да добавиш поне още 1-2 кърмения (като прилагаш и компресия и следиш да суче ефективно и добре да „изпразва” гърдите). Тъй като кърмата се усвоява почти изцяло от бебешкия организъм и за много кратко време, а също така съдържа мазнини, кото стимулират чревната перисталтика и действат като слабително, то по-честото кърмене повлиява положително за изхождането.

Междувременно, ето какво са споделяли други майки, че е помогнало на техните бебенца да се изходят по-лесно:
-   масажче на коремчето около пъпа, в посока на часовниковата стрелка.
-   упражнение с крачетата като „каране на колело” и/ли свиване към коремчето и разпускане
Масажът около пъпа и гимнастиката с крачетата може да се прави при всяка смяна на памперсите.
-   Друго, което би могла да опиташ, е да го „изхождаш” – да го държиш в скута си така, както се държи малко детенце, което чакаш да се изака/изпишка - като леко притискаш краката към коремчето.

Надявам се да имате скоро „изненада” в памперса. Wink

# 501
И не на последно място специални благодарности на консултантите по кърмене, които винаги търпеливо и изчерпателно отговарят на въпросите ни!И сега един въпрос към ЛЛЛ: Какви са признаците на суперлактацията?Защото на мен кърмата ми изтича спонтанно през час и половина - два и като се цедя изкарвам по около 100-120 мл. от 2-те гърди.И от вчара имам 4 контейнера по 80 мл. във фризера.Дали с по-честото цедене не съм предизвикала суперлактация.Между другото от днес сутринта сложих Калоан на гърда(иначе се цедя и давам с шише) и той уж засука и като го махнах от гърдата се уригна мощно и заспа, но след 1 час пак се събуди и търсеше да яде Simple Smile Та продължавам с опитите за кърмене.
Здравей Srebrina81
 В поста ти си споделила си, че цедиш и даваш кърмата с шише. Би ли разказлаа кое налага този начин на хранене? Опитвала ли си да поставяш Калоян първо на гърда, засуква ли добре, виждаш ли как се движат мускулчетата на личицето му, усещаш ли рефлексът на потичане на млякото в гърдите си? Какво би казала за идеята да се опитаме да го върнем отново на гърда?  Wink
 Обичайно когато бъдат поставяни толкова често, колкото желаят на гърда бебетата успяват да извлекат толкова мляко, от колкото се нуждаят. По този начин стимулират гърдите да произвеждат още мляко, колкото му е нужно и след първите седмици млякото се регулира спрямо конкректните потребности на бебето. В периоди когато то има нужда от повече мляко, с едно често сукане за няколко дни, бебето от една страна успява да засити глада си, а от друга подава "заявка" гърдите да произвеждат още повече. По този начин нещата се случват плавно, следвайки своя естествен ритъм.
В началните седмици, когато при много жени гърдите произвеждат повече от нужното мляко, тогава прекалената стимулация при изцеждане на повече от нужните количества кърма  би могло да създаде риск от свръхлактация и свързаните с нея дискомфорт и запушвания на млечни каналчета. Доколкото разбирам при поставянето на гърда, Калоян успява да засуче, което е чудесно.
 Ако искаш, може да опиташ за няколко дни да се посветиш на кърмене само от гърда, т.е домакинските задачи да останат на втори план или да ги поеме някой близък, а ти и бебето да прекарвате колкото може повече време в гушкане, контакт кожа до кожа, кърмене толкова често колкото той пожелае. Това би му дало възможност да се упражнява на гърдата и да засити глада си. Ако се налага дохранване би могла да опиташ някои от алтернативните методи (чашка, спринцовка, пръст, капкомер) , които са по-щадящи кърменето и не объркват засукването на бебето. Едновременно с това може да следиш броя напишкани и наакани памперси, признаците за това, че той суче активно  и общото му състояние. С преминаването от хранене от шише към хранене от гърда много майки споделят, че са се почувствали облекчени и им е останало много повече свободно време.
 Ако изцеждаш гърдите и количествата са повече от нужните са бебето би могла да се опитваш да не ги изцеждаш докрай. Така постепенно производството на мляко в тях би могло леко да се намали и да се избегнат препълванията . Би могла да погледнеш за още идеи и тези статии:
Твърде много мляко - как да се справим с препълнените гърди?
Твърде много кърма
Как да се справим с препълнени гърди и разранени зърна
 Ако имаш нужда от още информация  или подкрепа пиши. Надявам се скоро нещата при вас да започнат да се случват все по-плавно и спокойно. Желая ти успех, търпение  и усмивки!  Hug

# 502
  Имам въпрос към ЛЛЛ консултант  .   Около час след кърмене изпитвам болка и парене в гърдите до следващото такова. Имам някакви съмнения, че това е "слизането" на млякото, но нали нямам особен опит.... не съм сигурна.  Болката е в самите гърди, без зърната ( те са си живи и здрави, без разранявания), не усещам препълване (меки са), не напипвам бучки и особено болезнени зони. Болката и паренето  са сякаш отвътре. Нормални ли са тези усещания ? Имам ли повод за притеснение?

Благодаря предварително!  Hug

Здравей ShySun
Наистина някои майки особено в първите седмици и месеци могат да усещат слизането на млякото в гърдите, но обичайно това става в периода близо до следващото кърмене, след като засуче бебето или преди спонтанно потичане на мляко. Би ли разказала малко повече как точно усещаш болката - рязка, тъпа, кратка, продължителна или друго. Колко често се случва да усещаш това?
 Има ли промяна в цвета на зърната ти, например да са по- розови или да усещаш сърбеж. Също така би могла да погледнеш информацията в тази статия и да прецениш дали би могла да се отнася за вас.
 Ще очаквам да пишеш!  Hug

# 503
   Наистина се случва  по-близо до следващото кърмене. Усещам  кратка болка, търпима, не много силна, но и парене вътре в гърдата.  Има и рязка болка при първите 1-2 засуквания. Няколко пъти забелязах  по-червени зърна, но това бяха 2-3 случая, в които малката искаше да суче през много кратки периоди (на около 30 мин), отдавам зачервяването  на необичайно дългата стимулация.  Зачервяването изчезваше след мазане с Лансинох.   А гърдите ми са си супер чувствителни, но те са така от началото на кърмаческия ми период  smile3503 .
    Опитвам се да увелича броя на  храненетата на малката от около седмица, а болките се появиха преди 4-5 дни. Възможно ли е да има връзка?
    Прочетох статията за млечницата и по моя преценка е малко вероятно да имаме. Все пак при положение, че може да протече без симптоми и от двете страни - няма как да разбера.  newsm47

# 504
  • София
Честито на новите мами  m_velizarova и jadika   bouquet Да са ви живи и здрави бебоците, да са много спокойни и само радост да ви носят!

Благодаря за съветите за нааканите дрешки  Hug Аз не смея да слагам препарати от сорта на Vanish, доста агресивни ми се струват, може евентуално с допълнително изплакване при прането след това. Ще пробвам с някой сапун за петна или нещо подобно във ВисВиталис имаше доста такива неща по спомен.

За лохиите, при мен си изкървява понякога, особено като ходя по нужда и се напъна, тъмна кафеникава кръв като при цикъл. По този случай бях на преглед, всичко е наред, било нормално, но лекарката все пак искаше да ме види на ехограф за да се увери, че не задържам кръв и няма остатъци от плацента.

Днес бяхме при педиатърката, Танчето ни е качила 730 грама от изписването и вече е 4010 грама  Grinning Скара ми се, че от страх да дърпам клампата малко съм занемарила пъпчето, но слава богу няма възпаление, само го изчисти обстойно и според мен доста грубо. Всичко ни е наред, с изключение на това, че си имаме млечница. Аз лично не съм убедена, само по езика има беличко, а вече на много места чета, че при млечницата трябва да е и по бузите, устните и небцето, но все пак се мажем с Дактарин. Та да попитам, ако има и други бебчета, на които са го изписали, как го прилагате? Мажете ли и на нощните кърмения? На нас ни казаха 4-5 пъти на ден, преди хранене да мажа с пръст с марля с Дактарин, а след хранене да давам с лъжичката, също да си мажа и гърдите след всяко хранене, както и всички биберончета, лъжички и т.н. да ги мажа след всяка употреба, а после да изплаквам и да стерилизирам. Малко ми е непосилно чак толкова да мажа и хигиенизирам всичко  Rolling Eyes

# 505
Amorelove, благодаря ти, толкова си изчерпателна  Hug Ще се възползвам от съветите ти незабавно и дано да успея да реша проблема, че доста съм притеснена наистина.

# 506
Честито и от мен на новите ни мами  Hug Hug Hug

Аз май имам въпрос към консултантите, ако разбира се е уместно да питам, след като храня с шише:

Кирил започна супер много да будува. В резултат на това храненията му меко казано се разбиха.
Има дни, в които има само 6 хранения, защото е буден адски много време, не иска да яде, а накрая се изморява, заспива и съответно пропуска хранене. През нощта прави 4-часова пауза. Сутрин е по-гладен, но после по обяд едвам изяжда по 50-60 мл. Иначе сутрин имаме сполучливи хранения по 90-100 мл. Като количество за денонощие се въртим около 600 мл, и то преко сили. Това прекалено малко ли е? Не знам какво да направя. Аз и да го събудя, той като не иска да яде, не иска и толкоз. Четох, че 3тата седмица бебетата имат скок в растежа и съответно ядат повече. Ами...Ако е така, значи на моето бебче нещо не му е добре Sad
Ето и в момента - яде в 6 часа 100 мл., после не искаше да заспи, в 8 без 10 изяде още 30 мл. и в 8.30 заспа. Е сега като е 9.15 да го будя ли? Тия 30 мл. изобщо броя ли ги за някакво хранене?
Мисля, че памперсите ни са ок, но пък акото ни е доста рядко. Това означава ли, че е недостатъчно кърмата? (така прочетох някъде)
Докато е буден, е доста неспокоен. Маха с ръце и крака, пъне се. Започвам да се чудя да не би пък инфаколът да го кара непрекъснато да опитва да освобождава газовете и вместо да му помагам, да става по-гадно в друг аспект.
Плезенето с език, когато не означава глад, означава ли нещо друго? 

# 507
Варненски мами имам нужда от помощ!

Предстои ми подаване на документи за бебо и ми трябва удостоверение за семейно положение.
Пише, че се взимало от служба ГРАО. Някое мамче има ли представа, къде се намира?  ooooh!

# 508
Ordinary_World   Намира се в сградата на община Варна, ако не бъркам.

# 509
Ordinary_World   Намира се в сградата на община Варна, ако не бъркам.

Ще проверя, благодаря!

Общи условия

Активация на акаунт