Намирате ли за необходимо да се дава предимство на бременни и майки с деца?

• 46 084
  • 1 230
  •   1
Отговори
# 90
Добре, аз да питам - бременните жени очакват да им се прави място на опашка в магазина, в ГТ, в учреждения, лекарски кабинети....

Очакват ли те и по-специално отношение на работното си място от шефа и останалите колеги?

Не само, че очакват, а и имат право на такова отношение.

# 91
  • Варна
Tsv Евалла, но и машаала! Няма да се прецкваш я!?

ooooh!

# 92
Това пък с отстъпването на ред в магазин не го разбирам.
Ако ще за един хляб да съм влязла си се редя на опашка и си чакам реда. Никога не са ми отстъпвали, нито аз съм отстъпвала на здрави и прави хора. ако ме помолят, е друго.

Like_Smoke, не очаквам да ми отстъпват място никъде. А пенсионерите защо го очакват тогава?
Защото са станали в 6ч сутринта и в 7.30ч, когато всички отиват на работа и училище и те са решили да се юрнат по автобуси, тролеи и т.н.?
когато се возя в градски транспорт 80% от контингента вътре са пенсионери.

# 93
Когато пътувам с трамвай и седна, като видя как от вратата се задава побеляла старица с хищен поглед към седалките потръпвам. Обзема ме едно странно чувство на яд и вина.

Това е доста интересно. Никога, почти, не съм отделяла време, за да анализирам човекът на когато да дам предимство. Нямам време. А след това не смятам да подхранвам чувството си за прецаканост. Особено за такова дребно нещо. Пфу, съзнанието ми да не е кошче за боклук.
Много интересно е това явление - чувство за прецаканост и го наблюдавам у все поквече хора, за всякакви неща и в крайна сметка стигам до извода, че си причиняват нещастие и са намусени за няма нищо. Егати безумно изхабената енергия. Дали съм се прецакала, ако съм пуснала една жена на опашката, ама може пък да не съм преценила правилно, дали съм се прецакала ако съм отстъпила място, дали съм се прецакала за това, онова... Егати досадните теми за мислене.

# 94
За какво говорим, вече няма това уважение към бременната жена .

КОЕ уважение  Sunglasses

Бременните също трябва да се "уважават". ))) Иначе стават зли, раздразнени и готови за скандал. )

КОЕ ЛИ,  да и направиш място да седне , да те предреди, да вземе нещо с предимство .

На основание, че и е некомфортно и се чувства зле, или просто ей така по принцип, защото е бременна?

Бремеността не е болест, а естествено състояние на жената, предопределено от нейната физиология. В съвсем недалечното минало бременната жена е участвала  в селкостопанските задължения до самото раждане, "бонус" за почивка и някакво относително предимство пред останалите членове на семейството и общността са само четиридесетте дни СЛЕД раждането. След това - пак на тръстиката.

Поради каква причина днешната жена и майка е по-кекава от бабите си, та се налага да бъде обгрижвана, на легло и в болнични току от появата на втора лентичка на теста? Не говоря за патологичните бремености с усложнения!

# 95

А така, забравих и за пенсионерите, къде са тръгнали гадовете. Никаква милост.

Просто си има невъзпитани хора - и като са били млади и като са стари, все са си същите.

Когато пътувам с трамвай и седна, като видя как от вратата се задава побеляла старица с хищен поглед към седалките потръпвам. Обзема ме едно странно чувство на яд и вина. Видя ли жена с дете или бременна с кеф ставам. На пешеходна винаги ги пускам и не само на пешеходна, е и старците де. Laughing

Виж сега, повечето старци едвам кретат, всичко ги боли.
 Затова на браманни, майки с деца и възрастни обикновените, що годе здрави и читави ВЪЗПИТАНИ хора им отстъпват. Почне ли всеки да разсъждава и да вади от девет дерета вода как е прав да си гледа през прозореца докато до него пухти някой видимо по слаб, положението е ясно.
Така е Ирис. Но понякога така са ме стегнали обувките, че едвам седя или съм ходила пеша 10 км и едва се държа на краката си. Друг път съм с адски много торби. Като видя старец с бастун не ме обзема онова чувство, но има пенсии които очакват да си им длъжен само заради това, че са на възраст.

# 96
  • Варна
.... Егати досадните теми за мислене.
А, мислене! То се е превърнало в първичен инстинкт, във житейска философия дори.

BirdsFlu то дори произхода на думата описва състоянието на бременната- носи бреме. Ти като се връщаш от работа например, какво бреме носиш, освен това на собствения си страх да не се минеш?

# 97
отстъпвам на бременни и на майки с деца на ръце. може да изглеждам шматка, сори, но ми е такова възпитанието. а и никога няма да забравя някои грозни ситуации, случили се с мен, когато съм била бременна. една от тях, фрапираща: чакам на опашка за ток с големия корем в 8-ми месец, разни мъже се блъскат пред мен и пререждат, никой не отстъпва място, вътре задушно, а един здрав и прав чичко на всичкото отгоре и скандал ми направи, че го бутам с корема....... /да, опашки за плащане на ток все още съществуват/.

# 98
Обзема ме едно странно чувство на яд и вина.

Ами обзема те, защото вашите са те възпитали добре, а пък на тебе не ти сe става, или ти е кофти в момента и се чудиш как да оправдаеш това, както е видно от цялата тая тема.

Хора, я не се излагайте, ами отстъпвайте на по-слабите по презумпция, или на тези които са такива в момента, че децата ви ви гледат какво вършите и после ще има "Ама защо обществото е такова, защо сме на тоя хал".
 Тия неща се автоматизират, докато децата са малки, кавалерство, емпатия, съчувствие, уважение към възрастните, спазване на правилата.
  Иначе после ще има разсъждения "Трябва ли да направя път на бременната, или да се бута на общо основание, нищо и няма, мамицата и".

NIno Tino  bouquet

Последна редакция: пт, 26 окт 2012, 11:37 от Iris04

# 99
  • Сопот, Пловдив
Добре, аз да питам - бременните жени очакват да им се прави място на опашка в магазина, в ГТ, в учреждения, лекарски кабинети....

Очакват ли те и по-специално отношение на работното си място от шефа и останалите колеги?

Пак ще кажа, като бременна не съм изисквала предимство от никой, но когато влязох в седмия месец и беше очевадно, че съм бременна имах надежди, че ще ми се отстъпва ред, на дълги, правостоящи опашки. Противно на това ми очакване ,на една такава опашка се опитаха да ме прередят, но служителката на гишето вдигна скандал. На друга опашка пред едно гише, бях бременна в деветия с огромен корем, служителката извика пет други клиенти да ме прередят, въпреки, че бяха на опашката след мен, защото по нейни думи моята услуга й е по-сложна и не иска да се занимава с нея, докато друго й виси на главата.  ooooh!

# 100
  • Пловдив

Честно, не съм очаквала да прочета подобни отговори и то в този форум. Сигурно съм много наивна....

А, просто не си чела предишната такава тема. Към десета страница неминуемо ще се стигне до тия, дето като са забременели и родили си мислят, че са хванали Господ за шлифера и откъде накъде ще им се отстъпва Grinning.

Аз си го мисля и без да е стигнала 10 страници.

# 101

Не само, че очакват, а и имат право на такова отношение.

В какво трябва да се изразява това отношение? Не говорим за тежък физически труд, където нещата са ясни. Просто ми стана любопитно, защо отношението трябва да е като към болен човек, когато бременноста е нормална, а не патологична?

# 102
децата ви ви гледат какво вършите и после ще има "Ама защо обществото е такова, защо сме на тоя хал" Joy

Уча синът ми да не сяда, та да не се налага да става  Mr. Green И празен да е рейсът/трамваят/метрото - пак се возим прави. Принципи. И асансьори не ползваме. Ама това е друга тема.

# 103
В магазините отдавна няма опашки, работят много каси и непрекъснато тече съобщение, че ако не те обслужат до 5 минути, ще ти върнат 1 левче. Ако пък има опашка, то затова не са виновни хората, които чакат, а управата на магазина, която не може да се справи с потока. В такъв случай не очаквам да ми отстъпят ред, нали съм с дете до 3 г  Mr. Green , ами си зарязвам количката с покупки и излизам. Как ли пък няма да чакам в магазин! Поне магазини има достатъчно.

# 104
BirdsFlu, трябва ли да ме интересува какво е било преди 100г, и къде са работели бременните и как?
Живея днес, в уж възпитано общество (силно се съмнявам вече). След като във всеки един автобус, тролей и т.н. има отделени места за бременни и майки с деца, то аз като такава смятам, че имам пълното право да го използвам това място. Иначе за какво са обозначени, ей така, защото някой си нямал какво да прави?

Янечек, да бе...))) в кои магазини точно и къде?
Редовно в магазините, които посещавам има опашки. Минимум от 1-2ма човека, понякога се събират и 4-5, докато се дотътри служител за да отвори друга каса. )

Общи условия

Активация на акаунт