Зоната и ние - тема 11

  • 56 770
  • 732
  •   1
Отговори
# 450
  • Мнения: 1 150
Да ви споделя как от дефекта стана ефект - от няколко месеца взимаме от един човек до София прясно домашно мляко /просто е невероятно/ и го подквасваме. Така хем съм спокойна, че децата ми не ядат боклуци, хем и аз си хапвам зонално, въпреки, че е доста пълномаслено. След празниците отново взехме, но се оказа, че е попреседяло и се пресече. Та 5 литра мляко трябваше да хвърля...Сетих се обаче, че мога да направя извара - е, не можете да си представите каква е вкуснотия - като сирене и сметана в едно. Бажествено! Но като се има предвид, че от цялото мляко стана 600-700 гр. извара се замислих от какво ли се прави купешката и колко остатъци от саламура всъщност има в нея, а не чисто мляко. Та така - аз вкъщи съм най-доволна от пресеченото мляко. Ако някога ви се случи - не го изхвърляйте, ами си направете т.нар. рикота  Laughing
Сподели моля те как по-точно направи изварата,че и аз купувам домашно мляко?

# 451
  • Мнения: 1
Момичета, влючвам се и аз по казуса с орехите и въобще ядките в зоната.
Ще си позволя един съвет към всички вас.
Заменете ги с маслини и зехтин, колкото се може по-рядко ядки и ленено семе.
Казвам ви това, тъй като от две годин съм в зоната, излизам разбира се но рядко.
Ядките и лененото семе ми отключиха твърде гадна кожна алергия и доста се измъчих. Започнах да губя вяра в зоната, уж е здравословно хранене а кожния ми атопичен дерматит ставаше по-зле и по-зле, доктори мазила, кортикостероиди локални, противоалергични хапчета нищо не помогна/знам че те ме извеждат от зоната, но по едно време положението ми бише много зле/. От три месеца не консумирам никакви ядки и ленено семе не взимам никакви лекарства и съм доста по-добре.
Тъй че ако сте предразположени към някакви алергии не се хранете с ядки.

# 452
  • Мнения: 1
victori, на мен също ми беше за първи път и ползвах този сайт http://www.gotvetesmen.com/forum/index.php?topic=440.0
много добре е обяснено, само да добавя, че преди да заври млякото, изключваш котлона и още около 10-15 мин обираш изварата, която постепено се отделя. Също така аз не слагах тензух, а в гевгир я събирах, като накрая като не се отделяше достатъчно за решетъчна лъжица изсипах цялото съдържание от тенджерата през гевгира. Нарочно не я оставих напълно да се отцеди, за да е по-сочна. Накрая я посолих леко, за да не е съвсем безвкусна, слажих я в кутийка и сега сутрешната закуска ми е намазана филийка тонус с маслинена паста и от домашна извара отгоре.
dori74, ще имам предвид съветите ти с ядките, аз сведох орехите до минимум. В тази връзка, както споменах по-горе, маслинената паста е много добро решение за мазане или за добавка.

# 453
  • Мнения: 157
Здравеите и от мене не сьм много активна но 4ета редовно искам пак да сьм зонова НО ми е много трудно да заместа доматите и краставиците /вьглехидрати с които се храня предимно/ сега са много безвусни и не знам с какво да ги заместа.Особено ЗАКУСКАТА ми е голям проблем а да си презная нямам никаква фантазия за храна .Моля ако някои иска да сподели закуски от 2 блока ще сьм много благодарна

# 454
  • Мнения: 83
plama4e ,здравей Simple Smile
Аз за себе си открих ,че много обичам гъбки и на закуска си ги правя в микровълновата (някой тук беше дал тази идея) 2-3 гъбки,махаш дръжките и подправяш,слагаш и малко водичка в чинията.за 1-2 минутки,после ги пълня с извара и ги слагам пак за 1 минута.
Добави си и някаквъ плод и става закуската.
Аз вчера изкарах плътно,без прегрешения и реших,че ми е време да започна на чисто.
Лесно се влиза в капана" от това нищо няма да ми стане 1 път" - при мен стана правило,а не изключение.

# 455
  • Мнения: 1
Ini, и аз като теб от 2 дена съм плътно в режима и то точно това "от един път нищо няма да ми стане" по празниците бях набрала такава инерция, че започна да ме домързява да тегля, на око нещо преценявах, но така илил иначе бях далече от зоната. Сега съм в нея и пак се чувствам прекрасно, а скоро ще се кача и на кантарчето. Давайте да се хващаме в ръце.

Аз въглехидратите нещо започнах все от зеле да ги набавям, но се сещам, че сега има ряпа, цвекло и такива кореноплодни, които стават за салатка. Отделно все още тиквичките са достъпни и вкусни - изпечени на тефлонов тиган с кисело млекце и чесън стават убиец. Към някакво месце са супер гарнитурка, съобразено с блоковете, все пак. Имам и печени чушки във фризера, с извара или на салатка също стават за добър въглехидрат.

# 456
  • Мнения: 157
Явно не само аз имам затруднения сьс вьглехидратите през зимата .Това сьс гьбите ще го направя още утре Даваите още

# 457
  • Варна
  • Мнения: 89
Здравеите и от мене не сьм много активна но 4ета редовно искам пак да сьм зонова НО ми е много трудно да заместа доматите и краставиците /вьглехидрати с които се храня предимно/ сега са много безвусни и не знам с какво да ги заместа.Особено ЗАКУСКАТА ми е голям проблем а да си презная нямам никаква фантазия за храна .Моля ако някои иска да сподели закуски от 2 блока ще сьм много благодарна
Закуската ми от два блока най често е чаша кисело мляко, 14 гр мюсли,28 гр моцарела или обикновено сирене, 6 маслини.
Напоследък срещам моцарела за пици на фирма Жоси.Някой опитвал ли я е? Струва ми се доста твърда. Обожавам моцарела Heart Eyes

# 458
  • Мнения: 799
Момичета, да се похваля и ние от днес стриктно сме в зоната  Rolling Eyes  Тези празници край нямаха, и въпреки че малко време се храних стриктно, празничната храна не ми се отрази добре  Sad  С голямо желание започнах полезното хранене. А по въпроса с орехите, много се радвам че не ги обичам, и мазнините си ги набавям от маслинки и бадеми, и зехтин.

# 459
  • Мнения: 799
Правилно ли си изчислих измислената закуска от 3 блока :
кис.мляко 220 гр - 1БВ и 1БП
овесени трици  40 гр - 2БВ
сирене 84 гр - 2БП
маслини 9 бр или бадеми 9 бр - 3БМ

И един въпрос : имам пшенични трици, мога ли да ги полазвам или не са препоръчителни ???

# 460
  • Мнения: 4
Здравейте и от мен.Днес ми е втори ден и имам 2 въпросчета.Знам,че по-добре въглехидратите да се набавят предимно от плодове и зеленчуци,но когато нямаш под ръка филийката хляб те улеснява.По принцип не ям хляб  от много време,но напоследък взимаме един много хубав.Води се ръжено пшеничен и филийките са малки. 
Та въпросът ми е мога ли да го броя като 1БВ? И другото е мога ли да ползвам по малко сок от лимон за салатка или друго.Предполагам ,че  няколко капки не се броят или..? Благодаря предварително.

# 461
  • Мнения: 496
Мис Облаче , в рецептата ти сиренето е 84 гр само , ако е обезмаслено. Иначе трябва да е по 28 гр за 1ПБ. За пшеничните трици бих ти препоръчала да ги използваш по-рядко, а не всекидневно, защото някъде четох, че прекаленото всекидневно използване на фибри раздразва стомашната лигавица. Ако има в менюто всекидневна консумация на плодове и зеленчуци изобщо не е необходимо да се добавят допълнителни фибри чрез триците.
nataliq.plamenova , не виждам картинката, която си качила, но бих ти препоръчала да си изчислиш според садържанието на В написано на опаковката колко грама се полагат за 1ВБ и после да си изтеглиш една филийка колко тежи. Така ще знаеш със сигурност колко блока е 1 филийка от твоя хляб.
За набавяне на В през зимата използвам много тиква. Също така замразени броколи, зелен боб, печени чушки. Също така прясно зеле, червено цвекло и кисело зеле. А от плодовете се влюбих в помелото и май скоро не съм яла друг плод освен него, но не повече от 100-200 гр на ден.

# 462
  • Варна
  • Мнения: 89
Дани, колко гр. помело е 1ВБ?

# 463
  • Мнения: 799
Мис Облаче , в рецептата ти сиренето е 84 гр само , ако е обезмаслено. Иначе трябва да е по 28 гр за 1ПБ. За пшеничните трици бих ти препоръчала да ги използваш по-рядко, а не всекидневно, защото някъде четох, че прекаленото всекидневно използване на фибри раздразва стомашната лигавица. Ако има в менюто всекидневна консумация на плодове и зеленчуци изобщо не е необходимо да се добавят допълнителни фибри чрез триците.



Благодаря ти Дани   bouquet  Сиренето ми става 56 гр. и смело може да закусваме  Sunglasses

# 464
  • Мнения: 1
за тези, които питаха за идеи за закуска - принцеса /хляб тонус 1 фил./ с кайма /42 гр./ и малко настърган кашкавал и шарена сол за вкус, принцеса с яйце и сирене /само белтъка на яйцето/.
Опитах се да пригодя попарата на синът ми към зоната, но нещо не се получава, иначе в нея има от трите компонента - сухар, сирене и масло. Може би, ако се замени захарта със стевия ще излезнат сметките или евентуално да се хапне допълнителен блок П, иначе става много безвкусна, ако трябва да неутрализирам и захарта и сухара като въглехидрат

Общи условия

Активация на акаунт