БХК съди държавата, защото няма регламент за домашно раждане

• 89 261
  • 3 420
  •   1
Отговори
# 780
  • в сърцата на децата <3
Не се хващайте чак толкова в това преносване. Аз съм родена с 2 седмици преносване, като в това време майка ми е била в болницата под наблюдение, наливали са ѝ система след система за предизвикване на контракции... Ама тц. Накрая секцио, какво да се прави, няма да ме чакат да се натуткам  Mr. Green Но не секцио по спешност, планирано - казали са ѝ - ако не се роди до тази дата, на другия ден те режем и това е.
Но едно е да се проверява как е бебето (то пък преди почти 30 години как са проверявали...  Crazy) а съвсем друго е да се остави на произвола... Безотговорност и безхаберие от страна на родителите е това. Което не значи, че не бива да има асистирано раждане в домашни условия. Мисля си обаче, че сме много далеч от момента, когато т. нар. здравеопазване ще може да ни подсигури една сигурност и спокойствие в такъв момент.
Стана ми интересно как точно мислят за забранят раждането в дома? Има огромни области, където болниците са на не по-малко от 50-60 километра. При нормално дълго раждане на термин ок, може да се влезе по-рано или да се тръгне и да се стигне навреме. Но познавам жени, родили буквално за 2 часа. Е такива случаи какво да правят? Да стискат кълки и да тичат към болницата ли? Още повече, че местата с далечни болници, разбира се, са с прекрасни пътища и стигането до здравно заведение е леко и безпроблемно...
Другата страна на медала е, че няма доверие в болниците и компетентността на лекарите. Лошо ми става като си помисля каква сума трябва да дам, за да родя в качествена болница и да съм спокойна за себе си и за бебето. И това при положение, че СЪМ здравно осигурена. Министърката, която така компетентно се изказва първо да види на какъв хал е цялата работа, пък после да раздава заповеди. Ето днес сутринта гледах репортаж за метадоновата терапия, спонсорирана от здравното министерство. Десетки частни клиники получават почти безплатен метадон, който предписват на всеки, който се запише в програмата и накрая този наркотик се излива на улицата. А държавата, т.е. аз и вие, сме дали десетки милиони това да се случи. И ако тези пари се пренасочат правилно... Но не е само това...

# 781
  • София-Лагера
snow_angel ти вкъщи ли ,ще раждаш?
След като нямаш доверие на лекарите и болниците са мизерни.

# 782
В репортажа се казва, че бебето се е родило мъртво, а не, че е починало при раждането, каквото е заглавието на повечето статии  Thinking Интервюираният лекар го казва.
...

И аз така чух.
При първото ми раждане в болницата до мен имаше същия случай на мъртво родено бебе. Случва се.
Снощните репортажи бяха изключително непрофесионелни /за кой ли път!/. Важна е причината, поради която се е стигнало до смъртта на бебето, поне за мен. А тя не е установена още. За мен е важна истнината, за лелите и писачите на жълтини- сензацийката.
Три седмици са си много за преносване. Личната грижа изисква поемане към болницата, ако нещата не са в ред. Един от симптомите за проблеми си е този.
Точно затова са много нужни подобни регламенти- да се отдели задължителното и забраненото от разрешеното и изборът.

# 783
  • в сърцата на децата <3
snow_angel ти вкъщи ли ,ще раждаш?
След като нямаш доверие на лекарите и болниците са мизерни.
Не, както казах ще раждам в частна клиника и то срещу доста солидна сума. Но ако не можех да си го позволя? Риска от некомпетентен персонал е точно толкова, колкото от раждане в домашни условия, с разликата, че вкъщи всички ще ги е грижа за мен, а в болницата ще съм поредната в черната статистика...

# 784
  • Пловдив
Писала съм го и друг път. Аз посещавам един и същ гинеколог от години. Избирала съм го много внимателно, предвид това, че не желая при един да ходя на профилактика, при друг ако имам проблем, трети да ме оперира, четвърти да ме изражда......Търсех всичко в един лекар и го намерих. Доверието между лекар и пациентка е ключов момент. Ако трябваше да раждам при непознат лекар в държавна болница......ами не знам как бих се чувствала. Предполагам ужасно. Никой не отрича условията в нашите болници. Със сигурност щях да предпочета частна клиника. Едно раждане струва по-малко от един iPhone, поне в Пловдив.

Точно поради тази причина, трябва да има алтернатива. Дали ще е безплатна или не, вече е отделен въпрос. Но това доверие между лекар и пациент не се изгражда с никакъв регламент. Ако трябва да избирам раждане в държавна болница и раждане в къщи, с непознат лекар и/или акушерка, пак ще предпочета частната клиника. Но това са моите нагласи. Хората са различни и точно затова трябва да има алтернативи и всеки да решава кой е най-добрият вариант за него самия.  Peace

# 785
Мисля, че родилките трябва да имат избор. Но информиран избор. Да зная какви рискове поемат и че носят отговорност за избора си.  А тези, които пропагандират естественото раждане да са наясно, че това че са родили 1, 2 или 3 деца, не ги прави специалисти и запознати. Има толкова възможности и вероятности за усложнения, които  хората , учили за акушери знаят, или от практиката си знаят. Това, че някой е родил живо и здраво дете в къщи и не е имал проблеми , не означава, че всеки друг ще може и че при него нещата ще се развият ОК. Сигурна съм, че има и други майки , като тази от репортажа , по наивни и доверчиви, които се подвеждат и не си дават сметка какъв риск поемат. Облъчват ги с теории как всичко трябва да е естествено и без намеса и ето го резултата.

# 786
  • София
Аз такова чудо като информиран избор не съм срещала по нашенско. Дори когато човек трябва да легне под ножа, няма много време в разговори с хирурга какви са рисковете и прочие, а е благодарен, че изобщо може да се вреди да го оперират, като се има предвид колко хора биват връщани, особено от големите болници заради ограниченията в  бюджетите. И хората търпят лошите условия в държавните болници, защото там все още има добри специалисти. Частните клиники не са гаранция за качество. Просто си плащаш за по-добри битови условия.

# 787
Какво разбирате под информиран избор? Кратка сказка-преразказ на десетина семестъра медицина?

# 788
  • Пловдив
Аз такова чудо като информиран избор не съм срещала по нашенско. Дори когато човек трябва да легне под ножа, няма много време в разговори с хирурга какви са рисковете и прочие, а е благодарен, че изобщо може да се вреди да го оперират, като се има предвид колко хора биват връщани, особено от големите болници заради ограниченията в  бюджетите. И хората търпят лошите условия в държавните болници, защото там все още има добри специалисти. Частните клиники не са гаранция за качество. Просто си плащаш за по-добри битови условия.

Ами ето го конкретният пример как съществуващ регламент, не функционира като хората поради ред други причини. Аз имах предвид частна клиника за раждане и гинекологични интервенции, за друг вид операция, не дай Боже, не бих отишла в частна клиника. Дано да не се налага на никого.  Praynig  Защото умирам от страх и ужас. Признавам си го чистосърдечно.  Tired

# 789
  • София
Не да разказва семестри медицина, а за конкретната интервенция какви са рисковете и какво се случва, и чак тогава да подпишеш декларацията за информирано съгласие. А на практика почти нищо не знаеш за рисковете, молиш се на лекаря да му е ден (защото и те са хора), а подписваш формуляра, защото без него няма да те приемат. Оставяш се изцяло на късмета/Господ/съдбата и милостта на хората, които те лекуват.

# 790
Зависи, Андариел, зависи. Много бамбашката обобщаваш, а не е редно. Има лекари касапи, но повечето обясняват и то добре. Ето, и вчера ми се случи да попадна в Спешното, а после в отделение за преглед и много ясно ми бяха обяснени плюсовете и минусите на отказаното от мен болнично лечение.

# 791
И защо родилката, загубила бебето си от домашно раждане - сега се опитва да излъже??? Ако е за въпреки това вкъщи да ражда - звъннала е часове след раждането в бърза помощ - но отрича, да е искала домашно раждане...с фатален край! Що за идиотщина е това???

# 792
Според моите наблюдения, даването на обяснения е по-скоро изключение, отколкото правило в нашите болници.

# 793
Не се хващайте чак толкова в това преносване. Аз съм родена с 2 седмици преносване, като в това време майка ми е била в болницата под наблюдение

Ох, изобщо не исках да пиша в тази гнусна тема, но във вчерашният случай става дума за 24 дни преносване, не за 2 седмици! През което време, тя не прави нищо друго, освен да си натиска задника у дома.

А таткото бил асистирал...  Shocked

Не, не са луди тези хора, много по-сериозна им е диагнозата. И трябва да бъдат затваряни, както и да носят отговорност за постъпките си.

Не сме дорасли за домашно раждане. Много хляб имаме да изядем, преди да започнем да уреждаме подобно нещо.

# 794
Но хора като тях ще продължат да раждат в домашни условия, дори и да се забрани изрично домашното раждане или пък узакони асистенцията на медицинско лице при него. Те няма да се повлияят от закони и нормативни актове. Остава надеждата, че имайки законовата възможност да използват медицинско лице, у тях ще надделее здравия разум и ще се възползват от нея.

Общи условия

Активация на акаунт