ПЪРВОКЛАСНИЦИ - Тема 14

• 33 241
  • 745
  •   1
Отговори
# 705
  • София, център
Ха, шашнахте ме.
Помня, аз в 1-ви за 2-ри клас трябваше да чета Мери Попинз от задължителната литература. Е, познайте дали я прочетох  Mr. Green
Наистина възниква въпросът дали детето трябва само да ги прочете или да са му прочетени.
Защото 10 книги за 3 месечна ваканция означава средно по 3 книги на месец.
Изключвам себе си, ама то има възрастни, дето толкова книги не са прочели в живота си.
Ами ако се отвратят децата  newsm78
Пък и нали е ваканция, а не ежедневно четене, писане и затвърждаване  newsm78

# 706
  • Mediterraneo
Относно списъците с книги- от край време е такава практиката, дори преди стотина години, когато аз бях първи клас! Какво толкова се чудите?! Да, Алиса не е книга за ученик 1-2 клас, но така или иначе не е зле децата да познават поне персонажите. Пипи е точно за тази възраст, но съм далеч от мисълта, че след няколко месеца моето дете ще е в състояние да я прочете съвсем сама! Реално има списък, но кой какво ще прочете е вече в сферата на пожелателното. А и предпочитам сама да прочете колкото може, не аз да й чета, както досега.

Диктовки правим всеки ден вече, чак ми омръзна  ooooh! Ама голям мерак да пише. А с тези няколко букви( гласните плюс сонорите и й), които са взели, ми е много трудно да измислям думи, че и изречения иска  Grinning

# 707
  • София
Така, като ви чета, се замислям и изглежда съм единствената майка, която не прави диктовки на детето си  newsm78
Има ли и други такива майчета, питам за успокоение на гузната ми душа  Laughing

# 708
Така, като ви чета, се замислям и изглежда съм единствената майка, която не прави диктовки на детето си  newsm78
+1

# 709

не се притеснявай, аз тази събота направих първата.

# 710
За книгите - според мен е много рано да се тревожите ще могат ли да ги прочетат. Но мисля - да! Обикновено повечето от списъка са четени на децата, познават сюжета (или поне вкъщи е така).

И аз от неделя правя малки диктовки, но тя отделно, сама без да я карам, сяда и преписва нещо, има си и тетрадки, в които си пише и иска да ги оценявам аз - там естествено нещата й се получават по-хубаво от официалните тетрадки..

Получих сборниците по математика на Неда Петрова и на същата авторка "Аз уча български език в първи клас" и по него се занимаваме вече също. Peace

# 711
  • София
само 1 път му правех диктовка, защото знаех, че в петък ще правят да се упражни малко Simple Smile

Тарталета - то това аз да му чета не отменя "задължението" и той да се мъчи да си чете(което към момента се свежда до 1 абзац), но той без приказка за лека нощ така или иначе не ляга Simple Smile

# 712
Мдааа, ние растяхме във време без интернет и 24-часова телевизия, затова 10 книги за почти 4 месеца не са ни се виждали много, в почивките между игрите не сме имали кой знае какви развлечения. Пък и си беше въпрос на чест внучето на 4 годинки да чете от Работническо дело Mr. Green до първи клас, ехеее, колко книги бяхме отхвърлили.
Не мисля, че 10 книги ще са им много, все пак коментираме сега, а след 6 м., живот и здраве, нещата ще са коренно различни. Така си мисля.

# 713
  • София
Диктовки и упражнения в къщи не правим никакви.
По цял ден е на училище и си го взимам с написани домашни, така че в къщи само игри и почивка.

В анкетата на темата преди време отговорих, че синът ми чете, но разбира се не гладко т.е. срича.
Учителката му ме помоли да му слагам книжки за оцветяване за свободното време. На него обаче му е скучно да оцветява. По ваша препоръка му купих една енциклопедия. Действително кратките и интересни и разнообразни текстове са много подходящи. Прочете я за 4 дни. Помоли ме да му купя нова. Така и направих. Първата беше за човешкото тяло, втората е за планетата Земя. Благодаря ви за съвета. Много си е подобрил четенето и най - вече му харесва, което се надявам да се запази, че като гледам тези "препоръчителни" списъци не мога да си представя без желание от страна на детето да е възможно.

# 714

Аз, но и не съм се притеснила по темата.  Само домашните, не смятам да дотягам излишно.

# 715
  • София, център
То и аз бих предпочела да не правим домашни диктовки, ама като ги е напънала учителката всеки ден с контролни, имам ли избор?
Ох, днес съм много негативно настроена срещу образователната система, обаче имам усещането, че ходят на училище, за да ги изпитат върху това, което са научили в къщи.

# 716
То и аз бих предпочела да не правим домашни диктовки, ама като ги е напънала учителката всеки ден с контролни, имам ли избор?
Ох, днес съм много негативно настроена срещу образователната система, обаче имам усещането, че ходят на училище, за да ги изпитат върху това, което са научили в къщи.
В училище могат да се поставят само основите на това, което се учи. Всичко друго е много труд вкъщи.. Абсурд само с няколкото реда, които пишат в училище за 1-2 часа, да успеят да научат всичко.
Няма как ученето да е само в училище - напротив. Без работа вкъщи няма как да стане  Rolling Eyes

# 717
  • София

До момента вкъши не сме правили, но доколкото знам те и в у - ще още не са правили.
Относно книгите за през ваканцията, зависи дали ще са интересни и дали ще са в някакви по - съкратени варианти, защото ако книгата е от 200 - 300 стр. детето може и да загуби интерес.
Това лято Дани прочете 3 - 4 книжки, но всички те бяха не повече от 50 - ина страници.

Имате ли идея дали резултатите от СМТ, ще бъдат публикувани някъде и кога?

# 718
Нашите учители препоръчват в къщи да не ги занимаве, с изключение на събота и неделя. Но и тогава не се товарим повече от 30 минути. А и детето си се справя. Само тая пуста дисциплина... В нас сме безпроблемни - то и като изрева с пълен глас смее ли да ми противоречи, ама в училище. Сега отивам да го вземам, стискайте ми палци да не ме посрещнат отново с "Вашия Емо...". Ще гледам да се шмугна в класната стая незабелязано и да го отвлека тихомълком.

# 719
  • Sofia
Ние също не правим диктовки в къщи - само 2-3 пъти от началото на годината.
Имали ли сте втора родителска среща и как комуникирате с учителите? Ние виждаме само госпожата от занималнята и идея си нямам какво става в клас и т.н.

Общи условия

Активация на акаунт