Бебе, свекърва и болен дядо

• 10 315
  • 114
  •   1
Отговори
Здравейте! Четох тук една тема за това, как след като родили, повечето мами не допуснали никой да идва да им помага...Та, въпроса ми е за тия, които живеят при свекърва си и няма как да и кажат да не идва, като тя си живее там. Аз в допълнение имам у нас и болният дядо на мъжа ми. Какво да ви кажа...трагедия. Давайте съвети как се справихте, защото бебето наближава и ми настръхва косата. Идеята за квартира я изключвам за в момента.

# 1
Като няма как на квартира алтернативата ви май е да запазите добрия тон във взаимоотношенията.
Едно бебе носи предимно положителни емоции. Просто още в началото можеш да обясниш деликатно че помощ ще ти е нужна, но когато помолиш за нея.
 А дядото-нека се порадва човека. Той едва ли ще ти се пречка.

безпроблемна бременност до края и си мисли само за хубави неща Simple Smile

# 2
Не разбирам какъв е проблема?
Иначе, ние с мъжа ми, първите 3 месеца в къщи гости не приемахме, и явно имаше резултат, спасихме детето от болести.

# 3
  • BG
До около 10-тата година на големия ми син живеехме със свекърите. Тогава, като всяка млада булка, домакиня и майка, мрънках и се дразнех постоянно от съвместното съжителство и дребните недостатъци на хората. Сега, с малкия, оценям колко хубави години са били, въпреки редицата неудобства в битов план. Помощта от баба и дядо е безценна, ще го разбереш. Сега живеем отделно, но свекърите винаги откликват и търчат на минутата, когато се наложи за малкия и слава на Бога, че са още живи и здрави, макар и не толкова млади като едно време. Не разбирам защо приемаш това като нещо лошо - напротив. Дори два часа да има кой да погледа бебето, за да се наспиш, изкъпеш или излезеш за бързо кафенце с приятелка, е достатъчно да си доволна. Да не говорим после с водене и взимане от градина, училище и т.н. Потърси положителното в ситуацията и не бягай от хубавото.

# 4
Благодаря! Както се казва- не питай старило , а патило. Имам нужда точно от мненията на хора, минали по моя път- т.е. живели при свекъри. Защото (без да се обиждат), тия дето са самостоятелни казват едва ли не -как можеш да издържиш, не бих могла и т.н. Понякога живота ни подлага на много изпитания  и не винаги може обстоятелствата да се променят -поне не на момента.

# 5
Уммм да, не те чакат цветя и рози, особено с болния дядо.
Все пак зависи колко голямо е жилището и дали всеки си има негова стая.
Гледай да не позволяваш много, много достъп до вашата стая на свекървата, изгради ясни граници и правила. Дори бих посъветвала да си сложиш секретна брава и да теглиш ключа, когато ви няма.

# 6
... Дори бих посъветвала да си сложиш секретна брава и да теглиш ключа, когато ви няма.
Това сериозно ли?
Аз нямам голям опит с живеенето при свекър и свекърва, в смисъл, изкарахме 2 месеца с мъжа ми при тях и сами решихме да се махмем на квартира. Но това беше отдавна, тогава дори не бих и помислила за дете, за мен си беше абсурд да родя дете на чуждо място.
А това за заключването, не бих постъпила така. Едно че съм на гости един вид, другото че подобно действие може да се тълкува по различни начини и да доведе до влошаване на отношенията.

# 7
Здравейте! Четох тук една тема за това, как след като родили, повечето мами не допуснали никой да идва да им помага...Та, въпроса ми е за тия, които живеят при свекърва си и няма как да и кажат да не идва, като тя си живее там. Аз в допълнение имам у нас и болният дядо на мъжа ми. Какво да ви кажа...трагедия. Давайте съвети как се справихте, защото бебето наближава и ми настръхва косата. Идеята за квартира я изключвам за в момента.
А ти откъде си сигурна, че ще искат да ти помагат? И изобщо, откъде знаеш, че няма да почувстваш нужда от помощ? Ако бебето плаче непрестанно, дебело е, а ти си 45 кг.... знаеш ли как  ще поискаш някой да го вземе и да го погледа, ако може поне 2 часа, за да можеш ти поне един педикюр като хората да си направиш.

# 8
  • Linz
До около 10-тата година на големия ми син живеехме със свекърите. Тогава, като всяка млада булка, домакиня и майка, мрънках и се дразнех постоянно от съвместното съжителство и дребните недостатъци на хората. Сега, с малкия, оценям колко хубави години са били, въпреки редицата неудобства в битов план. Помощта от баба и дядо е безценна, ще го разбереш. Сега живеем отделно, но свекърите винаги откликват и търчат на минутата, когато се наложи за малкия и слава на Бога, че са още живи и здрави, макар и не толкова млади като едно време. Не разбирам защо приемаш това като нещо лошо - напротив. Дори два часа да има кой да погледа бебето, за да се наспиш, изкъпеш или излезеш за бързо кафенце с приятелка, е достатъчно да си доволна. Да не говорим после с водене и взимане от градина, училище и т.н. Потърси положителното в ситуацията и не бягай от хубавото.
Подкрепям.
От позицията на времето оценявам какво предимство е да има кой да ти помага с децата. И колко дребнаво съм се държала когато исках да огранича контактите на свекърва ми с бебето (предимно първото).
Възползвай се от положителната страна на ситуацията и се опитай да гледаш по-позитивно Peace
Внучето е огромна радост, а някой ден и ние ще станем баби, живот и здраве Simple Smile

# 9
 Nikolina78, разбира се, че говоря сериозно. )

Chanel, възрастните обичат да се завират в ръцете на младата майка, дори да не могат, или да не искат да помогнат с нищо. Но ей така, за идеята.

# 10
  • София
Опитай се да извлечеш положителното от цялата ситуация. Постави ясни граници и ги отстоявай. Никой не е длъжен да ти помага, но и ти не си длъжна да приемаш натрапена помощ. И се опитай да не се връзваш за глупости  Simple Smile

# 11
Бременността кога е станала факт- след като вече е било ясно, че последвалото бебе ще бъде гледано в присъствието на свекърва и дядо или преди това? Защото, ако е първото, какви съвети се търсят тук?

# 12
Касита, това едва ли има особено значение.
Не всяко младо семейство може да си позволи излизане на квартира. А друг път пък дори и да може, то трябва да остане да се грижи за родителя, или родителите.
Въпроса не е дали, а как...

# 13
Мирама, какво значи как? Сериозни неща като подобни съвместни съжителства се премислят внимателно и, ако трябва детето се отлага, щом имаш съмнение, че наличието на свекърва и дядо ще те дразнят и възпрепятстват нормалното отглеждане на детето и отношенията с баща му.

# 14
Касита, колкото и да се обмислят, не винаги хората са склонни да чакат за дете, или то вече е било на път, когато ситуацията се е променила.

Общи условия

Активация на акаунт