Плюсове и минуси на кварталите в София-2

• 619 291
  • 6 123
  •   1
Отговори
# 4 905
https://www.google.bg/amp/s/m.dnevnik.bg/zelen/2017/10/12/305886 … fiia_idvat_ot/amp
1/4 от вредните газове идват от 6.5% от автомобилите в София.

# 4 906
Изчерпателна статия по въпроса:

https://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2018/02/23/ … to_niama_murdane/

Цитат
Проблемът с личния автомобил е, че той излиза прекалено евтино на личността и твърде скъпо за всички останали.

Последна редакция: пт, 23 фев 2018, 22:00 от Анонимен

# 4 907
  • София
Идиотска е данъчната система да. Моят данък за автомобил 2014 година Euro 6 е над 1000 (хиляда) лв! После защо имало проблеми със задръствания, катастрофи, изнервени водачи, мръсен въздух. Как може да направят за стар таралясник да се плаща 30 лв, а за чисто нов автомобил да се плаща над 1000?! В цяла Европа данъчната система за колите е наобратно -> колата ти е стара и вредна за околоната среда => плащаш по-висок данък! Но какво се учувам, мутри ни управляват, съответно и данъчната система ни е по мутренски - който колкото може повече да го изцоцкаме, защото видиш ли тия дето карат скъпи коли имат повече пари... Ако беше и нашата данъчна система като в Европа, сега щеше да няма проблеми с трафик, паркиране по градинки и зелени площи и т.н., тъй като автомобилите щяха по естествен път да намалеят. А не като дебилното орпавдание на калинките от общината - да стесняваме улиците и да затрудняваме още повече трафика (стесняване на участъци за велоалеи и др.), за да може хората да ползват повече градски транспорт или други алтернативи... Нямам думи просто.
Който няма пари - няма право на нищо. Интересна логика...
И аз плащам, но съм солидарна, не забравям в коя държава живея, какво е заплащането на средния българин.
Не мога да обвинявам хората, че работят, но заплащането им не стига да си закупят нов автомобил, дори и на лизинг. Мислиш ли, че другите не искат да са собственици на нови автомобили или са мазохисти - кеф им е да карат стари и счупени коли?

Викаш да се върнем на принципа " На всекиго според възможностите, за всекого според нуждите му". Ето това е най-големия проблем на комунизма - проми мозъците на хората, че някой е длъжен да уреди общото блогополучие.
Човекът като е изкарал 100 бона за кола да кажем, дай и с данъка да го цоцаме, за да може някой да кара голф тройка от Италия на 700к километра и да трови всички без пари. Айде стига...

# 4 908
Koйто е прекалено беден да кара кола, която не убива останалите бавно, просто трябва да се примири и да слезе от колата, и да си се качи като "обикновен" човек на ГТ. Няма да умре, гаранция. То щото е голям срам да те видят в автобус, но е велика гордост да те гледат как пристигаш в раздрънкана бричка, от която се надига облак газове.

# 4 909
Не, не е срамно да ползваш градския транспорт. Аз го ползвам за места в центъра или там, където знам, че няма да успея да паркирам или ще ми отнеме двойно време, ако съм с автомобил. Имам годишна карта за цялата градска мрежа. Автомобил ползвам за седмичното пазаруване/друг вид пазаруване, да отида на лекар или извън града. Като цяло там, където мога да стигна пеша/с градския транспорт и не ми е нужно да си превозя нещо тежко, не ходя с автомобил. По - големият проблем е, че почти не се ползва градският транспорт, всеки се е качил поединично в автомобила (с Euro 5/6 вкл.) си и пътува.. дори до магазина зад ъгъла за един хляб... Липсва култура на всеки един от нас за екология. Колко от вас рециклират и събират разделно боклука си? Колко от вас ползват материали за многократна употреба? И пр., и пр. Замърсяването на въздуха не е само от автомобилите, те са една брънка от всеобщия проблем.
Солидарността не е комунизъм, а липса на егоизъм. Ти, който си по - добре материално, помагаш на другите, защото те не са имали тази възможност. По вашите размисли и страсти не трябва да участваме и в благотворителност - какво ме интересува, че този е болен и няма пари за лечение? Като няма, ще мре и толкоз. Тъкмо няма да замърсява. "Какво тук значи някаква си личност?" Не сме длъжни да му помагаме. Ние нали сме добре?
 Пожелавам на всички списващи темата никога да не изпадат в положението на тези хора, които така безмилостно обвинявате. Или сте родени със "сребърна лъжица в устата" и е вярна максимата "Ситият на гладния не вярва.", или сте забравили от къде сте тръгнали. Но животът се променя, не го забравяйте.
Спирам да пиша по темата, защото уважавам мнението на другите, дори да не съвпада с моето, и като цялото темата се превърна в излагане на излишна полемика, водеща до неконструктивност.
P.S. Не съм нито комунист, нито се причислявам към някоя политическа идеология. Но на българина му е лесно да обобщава - щом като този е против нас, комунист е.
и този е комунист..

Последна редакция: сб, 24 фев 2018, 09:44 от coelum

# 4 910
Какво общо има благотворителността тук?
Аз нямам кола и не шофирам. Пътувам си с ГТ. Не съм умряла от това и не ми е намалило качеството на живот.

И да, ако нямаш възможността да караш нормална кола (не ултра скъпа, а нормална) и да я поддържаш в добро състояние, би следвало да слезеш и да ползваш ГТ.
Това наистина не виждам какво общо има с лечението, отоплението и благотворителните каузи. Те са за хора в нужда - здравословен проблем или друг, който им пречи драстично на оцеляването и нормалното съществуване. Ползването на ГТ не е толкова ужасяващо, че да ти пречи на нормалното съществуване. Няма благотворителна кауза "Автомобил за всеки" и не вярвам да проима, макар че вече се чудя - щом хората приемат липсата на кола за признак на социално слабо положение.

# 4 911
В много от другите държави хората от малки се възпитават да пазят околната среда и да живеят екологично. Давам за пример Сидни. Пред всяка къща има по три контейнера за разделни отпадъци, прахът за пране не пере идеално, но е предпазващ околната среда. Децата от малки ги възпитават да опазват околната среда - 8 годишната ми племенница имаше всеки месец проект на тази тема. Единия път бяха направили дъждобран с майка й от рециклируеми торбички Simple Smile
Карат се нови коли, цените са много ниски, в сравнение със заплатите. Във всеки квартал има поне по три парка..

# 4 912
  • София
Аз нямам кола и не шофирам. Пътувам си с ГТ. Не съм умряла от това и не ми е намалило качеството на живот.

И да, ако нямаш възможността да караш нормална кола (не ултра скъпа, а нормална) и да я поддържаш в добро състояние, би следвало да слезеш и да ползваш ГТ.
Това наистина не виждам какво общо има с лечението, отоплението и благотворителните каузи. Те са за хора в нужда - здравословен проблем или друг, който им пречи драстично на оцеляването и нормалното съществуване. Ползването на ГТ не е толкова ужасяващо, че да ти пречи на нормалното съществуване. Няма благотворителна кауза "Автомобил за всеки" и не вярвам да проима, макар че вече се чудя - щом хората приемат липсата на кола за признак на социално слабо положение.
И аз ѝ се чудя на залитанията по темата с цел да жегне някой.  Shocked
В момента хубавите и екологични коли се доят с огромни застраховки и данъци, а старите таралясници се кредитират с ниски данъци. Еми аз не съм ОК, щом колежката мисли, че това е добре, нейно си право  Peace

# 4 913
А, мен трудно ще ме жегне на тема "Сит на гладния не вярва". Израснала съм в доста тежки условия от финансова гледна точка и липсата на автомобил ни е била последна грижа.

# 4 914
Хубава статия по въпроса с колите в София.

https://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2018/02/23/ … to_niama_murdane/

# 4 915

И аз ѝ се чудя на залитанията по темата с цел да жегне някой.  Shocked
В момента хубавите и екологични коли се доят с огромни застраховки и данъци, а старите таралясници се кредитират с ниски данъци. Еми аз не съм ОК, щом колежката мисли, че това е добре, нейно си право  Peace

Точно това се опитвах и аз да изкажа няколко поста по-нагоре!

# 4 916
Доживяхме економедия да пусне материал, че интересът на обществото е над интереса на отделната личност.

# 4 917
Идиотска е данъчната система да. Моят данък за автомобил 2014 година Euro 6 е над 1000 (хиляда) лв! После защо имало проблеми със задръствания, катастрофи, изнервени водачи, мръсен въздух. Как може да направят за стар таралясник да се плаща 30 лв, а за чисто нов автомобил да се плаща над 1000?! В цяла Европа данъчната система за колите е наобратно -> колата ти е стара и вредна за околоната среда => плащаш по-висок данък! Но какво се учувам, мутри ни управляват, съответно и данъчната система ни е по мутренски - който колкото може повече да го изцоцкаме, защото видиш ли тия дето карат скъпи коли имат повече пари... Ако беше и нашата данъчна система като в Европа, сега щеше да няма проблеми с трафик, паркиране по градинки и зелени площи и т.н., тъй като автомобилите щяха по естествен път да намалеят. А не като дебилното орпавдание на калинките от общината - да стесняваме улиците и да затрудняваме още повече трафика (стесняване на участъци за велоалеи и др.), за да може хората да ползват повече градски транспорт или други алтернативи... Нямам думи просто.
Който няма пари - няма право на нищо. Интересна логика...
И аз плащам, но съм солидарна, не забравям в коя държава живея, какво е заплащането на средния българин.
Не мога да обвинявам хората, че работят, но заплащането им не стига да си закупят нов автомобил, дори и на лизинг. Мислиш ли, че другите не искат да са собственици на нови автомобили или са мазохисти - кеф им е да карат стари и счупени коли?

Вашата логика е още по-интересна. Значи за едни е окей да плащат повече, а други понеже не могат, да плащат по-малко?! Това си е чист социализъм! Никъде не пише в конституцията, че е изконно право на пълнолетно лице да притежава автомобил. Ако нямаш възможност да поддържаш един изправен и екологичен автомобил, просто си ходиш с градски/междуградски транспорт. Иначе по вашата логика, дайте въобще бедните да не минават на ГТП, да карат с 20-годишни гуми 15-та ръка (не че не се случва, но определено не би било редно) и т.н. - съгласен/а ли сте?

# 4 918
  • София
Не съм израстнала в бедност, напротив. Сега пак така без да сме богати обаче. Кола нямам щото не ми трябва. Семейна 1 брой ама екологична уж. ГТ даже не ползвам, ходя все пеш, децата гледам също все пеш да ги тътря, да не дебелеят и да станат търтеи. Но с времето ставам все по самотна по тротоарите и все по мръсен въздух дишам докато чакам на светофара. Та се питам понякога дали да не яхна и аз някой таралясник и да се бутам със софийските джигити. Тук в темата разбрах че съм лузер дето нямам кола, пък като кажа на някой познат и той ме гледа като изкопаемо. Не се изживявам за алтруис ( или как се пишеше, оня дето живее за кефа на другите) ама пък и тази лекция горе с препратки към комунизма не я разбрах. Ние тук просто си дрънкаме разни глупости, някои сигурно пишат докато чакат в задръстване Stuck Out Tongue Winking Eye

# 4 919
Не съм израстнала в бедност, напротив. Сега пак така без да сме богати обаче. Кола нямам щото не ми трябва. Семейна 1 брой ама екологична уж. ГТ даже не ползвам, ходя все пеш, децата гледам също все пеш да ги тътря, да не дебелеят и да станат търтеи. Но с времето ставам все по самотна по тротоарите и все по мръсен въздух дишам докато чакам на светофара. Та се питам понякога дали да не яхна и аз някой таралясник и да се бутам със софийските джигити. Тук в темата разбрах че съм лузер дето нямам кола, пък като кажа на някой познат и той ме гледа като изкопаемо. Не се изживявам за алтруис ( или как се пишеше, оня дето живее за кефа на другите) ама пък и тази лекция горе с препратки към комунизма не я разбрах. Ние тук просто си дрънкаме разни глупости, някои сигурно пишат докато чакат в задръстване Stuck Out Tongue Winking Eye
Ти остави, че си лузър, защото нямаш кола, ти си социално слаба и си сравнима единствено с хора, за които се правят благотворителни организации и с тази история, която сподели туко що (пеша, егати) предизвикваш съжаление у хората. Grinning Дано никога не изпадат в такава ситуация като тебе, Yangdze. Засрами се малко и пусни кампания да ти съберем пари за кола най-накрая. Grinning

Общи условия

Активация на акаунт