Коледен пост 2012

  • 37 580
  • 517
  •   1
Отговори
# 435
  • София
  • Мнения: 8 493
.......................
Иначе си признавам, че не се задълбочавам много в етикетите. Разбира се, старая се да не ям "забранени" храни, но контролът ми определено не включва стриктен химичен анализ на храните. Ям хайвер, по простата причина, че го предпочитам пред маргарина за мазане на филийки (трябва да си нося някаква храна на работа все пак, а филийката е най-удобната форма). Дали в него има лактат за мен не е чак толкова важно. Няколко капки млечен продукт няма да ни направят грешници. Не се впрягам особено и от надписи по етикетите като "Може да съдържа следи от мляко....". И това не е защото съм небрежна, просто за мен постът е много повече от ограничение в химичния състав на храните.
Все пак благодаря на тези, които сигнализираха за натриевия казеинат. Peace

Изцяло подкрепям мнението ви за хранителните стойности и етикетите.

Разбира се, че всеки сам за себе си по съвест си ги решава тези работи, но преди да вземем такова  решение е добре да сме информирани. Ако на етикета пише "обезмаслено дехидратирано мляко" и това не ви притеснява - О.К., няма проблем, така сте решили, така постите. Ако обаче това би ви спряло да купите нещото, то тогава и казеина трябва да ви притесни, защото е същото. Не трябва всичко да се слага под един знаменател, това не е като следите от мляко и яйца по етикетите, дето я ги има, я не...


Моето лично убеждение е, че незнанието не е прегрешение. Освен това не съм сигурен, че етикетите отразяват пълната истина. Но в едно си права: „всеки сам за себе си по съвест си ги решава тези работи“.

# 436
  • Мнения: 2 551
Да ви зарадвам с една рецепта за вкусна бърза туршия от краставички и люти чушки Laughing.
Доста лютичко става, но вкусно. Можете да я ползвате и като  добавка към някоя от зимните салати.
 
Ето оригиналната рецепта:
Нарязват се на ситно 1кг люти чушки и 2 кг корнишони (зимно време може да се ползват и обикновени краставици); 1/2 чаена чаша сол; 1/2 чаена чаша захар; оцет - 600 мл; олио - 600 мл; по 1 връзка копър и магданоз; чесън - 5-6 скилидки; 8 аспирина (поставят се цели).
Съставките се смесват. Престоява 12 часа и се слага в буркани.

Лично аз леко съм видоизменила рецептата - намалявам лютите чушки до 500 гр (може и по-малко) и добавям 500 гр обикновени зелени чушки. Харесвам много маринован лук, затова добавям към рецептата и няколко глави червен лук. Зелените подправки, чесъна и малка част от краставичките ги обработвам с блендера до хомогенна смес.

Става великолепно. Опитайте. Laughing

# 437
  • Мнения: 1 110
simpatikonia, напълни ми се устата със слюнка  Laughing, нищо пикантно не се яде сега в къщи, защото и дребното обича, а не трябва да яде.
 Mr. Green Ще взема да си сложа малко туршия в една кутия утре в офиса да заръфам ...

# 438
  • Мнения: 784
Една рецепта за Никулден в аванс. Peace

Любимата ми рецепта за този празник. Откакто я опитах, не й изневерявам. Heart Eyes
Приготвих я още тази вечер. Вярно, че утре не се яде риба, но на Никулден няма да ми остане време да готвя. Ще я притопля и това е.

Наричам я Никулденски рибник и представлява кисело зеле с ориз в тава, върху което се нарежда шаран на парчета.
Киселото зеле и оризът се приготвят по стандартен начин - задушавам ги с част от зелевия сок, малко чесън и поне 2 стръка праз лук. От подправките слагам чубрица, даф. лист, бахар, червен пипер, чер пипер - без сол (киселото зеле е достатъчно солено). 


simpatikonia, днес правих тази твоя рецепта - страхотно ни хареса, много приятно се съчетават вкусовете на шарана и киселото зеле, при това шарана не беше от най-вкусните, които съм купувала. От подправките сложих само червен пипер, защото в къщи така се яде киселото зеле. Благодаря за идеята, със сигурност у дома тази рецепта няма да е само никулденска. Сега се сетих, че в Созопол например готвят калкан с кисело зеле, нещо подобно става.
А дядо хаджия дето казва, че тази рецепта била много стара, пък аз за пръв път я чувам, направо ме подсети за студентските ми години - живеехме заедно в един апартамент седем момичета буквално от всички краища на България, готвехме си заедно и тогава направо се изумих колко различни български манджи има, дето въобще не съм ги чувала. Даже и традиционни такива като пиле с ориз,  картофена яхния, всеки ги разбираше и ги готвеше по различен начин....

# 439
  • Варна
  • Мнения: 924
Честит Рожден ден,дядо хаджия!
Да си жив и здрав,и да посрещаш още много,много щастливи годишнини сред любими хора!

# 440
  • Мнения: 89
Започнах от днес пост.Вчера говорих с свещеника, но пропуснах да попитам маргарин може ли да се яде.За олиото ми каза, че първите 2 дни мога да го ям а в сряда и четвъртък да е без олио.В петък ми е причастието.

# 441
  • София
  • Мнения: 565
Честит рожден ден, дядо хаджия! Пожелавам ти здраве, любов в сърцето и топлина в душата! Ха сега кажи какво е празничното постно меню! Simple Smile

milimi, маргарин може да се яде, но трябва да прочетеш на етикета дали няма някоя млечна съставка. Някои марки съдържат. Лек и спасителен пост! Hug

# 442
  • Мнения: 89
Надето Simple Smile благодаря за разяснението   bouquet

# 443
  • Мнения: 1 885
Абе то маргаринът е постен, но по-добре да се яде пластмаса...http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=97996.0   http://forum.kulinar.bg/viewtopic.php?f=1&t=76   
http://www.puls.bg/health/food/news_1790.html

У дома има вход забранен.Или олио/зехтин или краве масло. Не сме маниаци на тема хранене, но очевадно вредни неща избягваме., доколкото можем

# 444
  • Мнения: 89
Amantes de la siesta! благодаря за споделените линкове.Вредата от маргарина я знам, но необичам масло  Sad  В период на непостене закусвам друго, но нали сега неможе та се замислих за маргарина като вариант.

# 445
  • София
  • Мнения: 8 493
Честит Рожден ден,дядо хаджия!
Да си жив и здрав,и да посрещаш още много,много щастливи годишнини сред любими хора!


Честит рожден ден, дядо хаджия! Пожелавам ти здраве, любов в сърцето и топлина в душата! Ха сега кажи какво е празничното постно меню! Simple Smile
...

Ами благодаря и тук. Не се надявах, че и тук ще ме разкриете.  Laughing

Всъщност влизам за да споделя с Вас една рецепта за вегетарианско калцоне, на коята вчера попаднах в интернета.

# 446
  • София
  • Мнения: 1 464
Дядо хаджия, пожелавам ти много здраве, щастие и късмет за цялото ти семейство   bouquet

# 447
  • Мнения: 1 885
Хайде и от мен НА МНОГАЯ ЛЕТА!  party023

# 448
  • София, града голяма
  • Мнения: 23
Ехо, здравейте,

От отдавна не съм минавала през темичката и реших да видя какво става.
Чакам с нетърпение Коледа - а вчера си спретнах миди.

# 449
  • София
  • Мнения: 8 493
Другарки и другари отзовете се на призива на партията и споделете вашия опит за содени питки, постни пърленки и тем ми ти подобни зимни топли усещания за уют.

Общи условия

Активация на акаунт