Коледен пост 2012

  • 37 582
  • 517
  •   1
Отговори
# 420
  • София
  • Мнения: 565
дядо хаджия, добри топчета си издокарал за супата. Аз се притеснявам да не ми се разпаднат. Имат ли някаква "спойка"?

Вихронрав, радвам се, че детенцето ти е по- добре.  Hug

Аз тези дни правих едни кюфтета на фурна с ориз, гъби и елда. Давам рецептата, защото се получиха вкусни.


200 г сварен ориз
100г сварена елда
2 с.л. сусамов тахан
3-4 по- едри гъби
1 връзка пресен лук
1ч.ч. галета
2-3 с.л. олио
соев сос или сол
черен пипер

Размесваме хубаво всички съставки, като от галетата оставяме и за паниране. Всичко правих на око, та може на някоя съставка да не съм уцелила точно грамажа. Оформяме кюфтенца, овалваме ги в галетата, подреждаме в тава, застлана с хартия за печене, сипваме по малко олио върху всяко и печем до зачервяване.

Ето и нещо за душата, което на мен ми беше много полезно.

# 421
  • Мнения: 1 885
Ние сме на зеленчукови кашички и пюрета заради дребното, сиреч нищо интересно за споделяне. Simple Smile

Благодаря на Бога - детенцето ми вече започна да говори. Раната е гобяма, че махахме не само трета, а всичките сливички. Паказаха ни ги, как е дишал и се е хранил идея нямам. То е нямало място нищо да мине в това гърленце.
Радвам се, че всичко е минало. Еех колко сме уязвими чрез децата си.
Пожелавам бързо възстановяване и светли празници! Hug

# 422
  • The point of no return
  • Мнения: 840
Да се включа с една много бърза оризова рецепта  Simple Smile

1 чч ориз
броколи, чушка, маслини, подправки

Сварявате ориза. В блендера смилате суровите броколи и чушка, след което ги добявяте към ориза заедно с маслините и подправки на вкус. Хем вкусно, хем здравословно  Simple Smile

ПС. Онзи ден направих хумус отново, но този път реших да обеля зърната - меко казано издивях  Stop не знам дали следващия път ще имам такова търпение  Grinning

# 423
  • Мнения: 1 110
  bouquet Благодаря ви за топлите думи!

# 424
  • Мнения: 153
Здравейте на всички постещи!Имам един въпрос-от понеделник или от вторник следваща седм започва пълният пост?Благодаря ви предварително !

# 425
  • София
  • Мнения: 8 494
Здравейте на всички постещи!Имам един въпрос-от понеделник или от вторник следваща седм започва пълният пост?Благодаря ви предварително !

По принцип почват от Игнажден на 20-ти декември. Тази година той е в четвъртък. Тъй като обаче срядата по принцип е строг пост, значи тази година ще започнат от сряда 19.12.2012 год.

# 426
  • Мнения: 784
Ох, да ви са оплача ... В къщи много обичаме разбит хайвер и редовно си купуваме, особено през Коледните и Петровите пости. Любимият ми хайвер е този на Денито, основно купувам от него и както всяко нещо, което редовно купуваш, в един момент спираш да му четеш етикета всеки път. Та така и аз, до оня ден, когато реших да правя руска салата с хайвер и риба тон. Правя я обикновено в огромни количества, защото много я харесват всички в къщи и награбих от магазина 3-4 кутии хайвер. В един момент обаче, незнайно защо, реших да прочета все пак етикета и що да видя – хайверът съдържа натриев казеинат /млечен продукт/. Много се ядосах и писах на всички имейли в сайта на Денито  - що за идея е да слагат млечни съставки в продукт като хайвера?! Отговориха ми много любезно, че го слагали не те, а казеината бил вложен в суровината, която ползвали – тарама хайвера. Огледах и хайверите от другите марки – в повечето натриев казеинат не се съдържа или поне не го пишат в съдържанието, така че хайверът си остава като вариант за постна храна. Но ви обръщам внимание – четете етикетите, ако видите лактоза, казеин, казеинат – това са млечни продукти... А хайвера на Денито даже май го бях препоръчала по-назад в темата, като подходящ за руска салата, дано никой не се е възползвал от предложението ми ... Confused

# 427
  • Мнения: 1 685
А как по-точно правиш руската салата?

Редакция: Открих рецептата в първия пост.

# 428
  • Мнения: 784
Това в първия пост е силно казано рецепта. Ще взема да я напиша в по-прегледен вид.

"Руска" салата с хайвер и риба тон

картофи - около 1 кг
2-3 моркова
1 консерва грах
4-5 кисели краставички
1 консерва риба тон в растителна мазнина
2-3 кутии разбит хайвер
сол

Сваряваме заедно картофите и морковите - обелени, в подсолена вода. Нарязваме ги и добавяме граха и останалите продукти.
На тази салата й върви повечко грах, затова слагам от големите консерви /само да не са някои от тези с полусуров и твърд грах, аз ползвам обикновено Сторко или Бондюел/.
Киселите краставички - може и без тях или ако се слагат - да са в количество толкова, че да не преобладават като вкус, в тази салата слагам по-малко, отколкото в обикновената руска салата с майонеза.
Салатата става по-вкусна с консерва риба тон в растителна мазнина, тази в собствен сос е по-безвкусна и почти не се усеща в салатата. Важно е рибата да се изцеди от мазнината, преди да се добави, защото иначе салатата ще стане много мазна.
Хайверът - най-добре става с някой по-лек и пухкав готов купешки хайвер. Домашният и тези от готовите, които успешно го наподобяват, е по-тежък и плътен и не е много подходящ за салата. И както казах по-горе - гледайте да не съдържа натриев казеинат. Хайверът са слага най-накрая и постепенно, защото зависи от количеството на останалите продукти и не е ясно колко ще поеме - с прекалено много хайвер не се получава добре.
Да ви е сладко, че от поста вече почти не остана ...

# 429
  • Мнения: 2 551
Много интересна рецепта за "руска" салата. Благодаря!

Относно хайвера - пробвала съм "Денито", но определено не ми хареса. Бях си купила два вида от него, но ги изхвърлих без да се замислям много. Не ми харесва как мирише. Предпочитам натуралния хайвер на "Ocean Pick" - прекрасен е и определено мирише по-хубаво от "Денито" Laughing.

Иначе си признавам, че не се задълбочавам много в етикетите. Разбира се, старая се да не ям "забранени" храни, но контролът ми определено не включва стриктен химичен анализ на храните. Ям хайвер, по простата причина, че го предпочитам пред маргарина за мазане на филийки (трябва да си нося някаква храна на работа все пак, а филийката е най-удобната форма). Дали в него има лактат за мен не е чак толкова важно. Няколко капки млечен продукт няма да ни направят грешници. Не се впрягам особено и от надписи по етикетите като "Може да съдържа следи от мляко....". И това не е защото съм небрежна, просто за мен постът е много повече от ограничение в химичния състав на храните.
Все пак благодаря на тези, които сигнализираха за натриевия казеинат. Peace

И едно уточнение за поста от 20 декември (Игнажден) до полунощ на Бъдни вечер.
В Типика (Устава) на БПЦ не се споменава нищо за строг пост. Напротив - там е отбелязано, че се пости обикновен пост - т.е. с олио и вино.
(Между другото - "пълен пост" означава да не се яде и пие нищо. Колкото до сряда и петък - през Коледния пост те не са "строг пост", а се пости обикновен пост без риба и рибни продукти).

Тези, които ще се причастяват на празника (и аз попадам в това число), ще трябва да уточнят начина на пост със своя изповедник. Аз смятам да направя точно така, за да избегна излишното притеснение - колко дни строг пост, дали на Бъдни вечер трябва да се яде без олио  Thinking Все пак Рождество Христово е светъл празник, а дните от Игнажден до празника се водят предпразненствени дни. Предполагам, че точно поради тази причина и постът е силно облекчен.

Последна редакция: сб, 15 дек 2012, 17:46 от simpatikonia

# 430
  • София
  • Мнения: 8 494
Много интересна рецепта за "руска" салата. Благодаря!

Относно хайвера - пробвала съм "Денито", но определено не ми хареса. Бях си купила два вида от него, но ги изхвърлих без да се замислям много. Не ми харесва как мирише. Предпочитам натуралния хайвер на "Ocean Pick" - прекрасен е и определено мирише по-хубаво от "Денито" Laughing.

Иначе си признавам, че не се задълбочавам много в етикетите. Разбира се, старая се да не ям "забранени" храни, но контролът ми определено не включва стриктен химичен анализ на храните. Ям хайвер, по простата причина, че го предпочитам пред маргарина за мазане на филийки (трябва да си нося някаква храна на работа все пак, а филийката е най-удобната форма). Дали в него има лактат за мен не е чак толкова важно. Няколко капки млечен продукт няма да ни направят грешници. Не се впрягам особено и от надписи по етикетите като "Може да съдържа следи от мляко....". И това не е защото съм небрежна, просто за мен постът е много повече от ограничение в химичния състав на храните.
Все пак благодаря на тези, които сигнализираха за натриевия казеинат. Peace

И едно уточнение за поста от 20 ноември (Игнажден) до полунощ на Бъдни вечер.
В Типика (Устава) на БПЦ не се споменава нищо за строг пост. Напротив - там е отбелязано, че се пости обикновен пост - т.е. с олио и вино.
(Между другото - "пълен пост" означава да не се яде и пие нищо. Колкото до сряда и петък - през Коледния пост те не са "строг пост", а се пости обикновен пост без риба и рибни продукти).

Тези, които ще се причастяват на празника (и аз попадам в това число), ще трябва да уточнят начина на пост със своя изповедник. Аз смятам да направя точно така, за да избегна излишното притеснение - колко дни строг пост, дали на Бъдни вечер трябва да се яде без олио  Thinking Все пак Рождество Христово е светъл празник, а дните от Игнажден до празника се водят предпразненствени дни. Предполагам, че точно поради тази причина и постът е силно облекчен.

Изцяло подкрепям мнението ви за хранителните стойности и етикетите.

Що се касае до това, което написах за поста от 20 декември, имах предвид, че според мен Рожденственския пост има две форми, по-лека (с разрешение на риба) и по строга (или както аз го наричам пълен пост - тоест без риба, но с разрешение за олио). Това съм имал предвид.

# 431
  • Мнения: 2 551
дядо хаджия, не съм се съмнявала в теб Laughing, но реших да доуточня, за да не помисли някой, че трябва да се пости без олио до Рождество Христово.

Между другото съм чувала, че в Русия и Сърбия на Бъдни вечер се пости строг пост. Известно е, че те се придържат към стария стил (Коледата при тях е на 7 януари) и спазват Йерусалимския типик, така че е напълно възможно...
Ако някой знае повече по въпроса - нека сподели Hug.

Преди време бях помолила за някои по-интересни и нетрадиционни рецепти с кисело зеле (сещам се само за сарми, ориз със зеле и боб със зеле Rolling Eyes). дядо хаджия, сигурна съм, че имаш какво да споделиш с нас Peace.

# 432
  • Мнения: 1 885
Много интересна рецепта за "руска" салата. Благодаря!


Иначе си признавам, че не се задълбочавам много в етикетите. Разбира се, старая се да не ям "забранени" храни, но контролът ми определено не включва стриктен химичен анализ на храните. Ям хайвер, по простата причина, че го предпочитам пред маргарина за мазане на филийки (трябва да си нося някаква храна на работа все пак, а филийката е най-удобната форма). Дали в него има лактат за мен не е чак толкова важно. Няколко капки млечен продукт няма да ни направят грешници. Не се впрягам особено и от надписи по етикетите като "Може да съдържа следи от мляко....". И това не е защото съм небрежна, просто за мен постът е много повече от ограничение в химичния състав на храните.
.
Подкрепям!

# 433
  • Мнения: 784
.......................
Иначе си признавам, че не се задълбочавам много в етикетите. Разбира се, старая се да не ям "забранени" храни, но контролът ми определено не включва стриктен химичен анализ на храните. Ям хайвер, по простата причина, че го предпочитам пред маргарина за мазане на филийки (трябва да си нося някаква храна на работа все пак, а филийката е най-удобната форма). Дали в него има лактат за мен не е чак толкова важно. Няколко капки млечен продукт няма да ни направят грешници. Не се впрягам особено и от надписи по етикетите като "Може да съдържа следи от мляко....". И това не е защото съм небрежна, просто за мен постът е много повече от ограничение в химичния състав на храните.
Все пак благодаря на тези, които сигнализираха за натриевия казеинат. Peace

Изцяло подкрепям мнението ви за хранителните стойности и етикетите.

Разбира се, че всеки сам за себе си по съвест си ги решава тези работи, но преди да вземем такова  решение е добре да сме информирани. Ако на етикета пише "обезмаслено дехидратирано мляко" и това не ви притеснява - О.К., няма проблем, така сте решили, така постите. Ако обаче това би ви спряло да купите нещото, то тогава и казеина трябва да ви притесни, защото е същото. Не трябва всичко да се слага под един знаменател, това не е като следите от мляко и яйца по етикетите, дето я ги има, я не...


# 434
  • Мнения: 508
Рецептата за руската салата е наистина чудесна, аз съм опитвала вариант и без хайвер с пушена риба, също е много вкусно. И с хайвер и пушена риба вместо риба тон пак е хубаво. Просто колкото и да не са полезни, аз харесвам пушените риби.

Общи условия

Активация на акаунт