175 Немски трола пекат коледни сладки

• 41 300
  • 730
  •   1
Отговори
# 690
Здравейте момичета.
Преди няколко часа се върнах от родителска среща. Препоръки и оценки твърдо няма в Баден Вюртембер. Където решат детето и родителя там записват. Това не значи че госпожата не пише препоръка и не поставя оценки. Има си и двете неща, но те са само и единствено за ориентиране на родителя. Не се носят при подаване на документи в следващото училище. Учителката на Вики каза, че когато средната оценка от немски и математика е до 2,5 винаги препоръчва за гимназия. А дали ние ще я запишем или не си зависи от нас.
При нас, а мисля че и по другите населени места в нашата провинция записването е 21 и 22 март. Жената каза, че изискват само дата на раждане и трите имена на детето. Скоро чух, че за чужденци искат и акта за раждане, но това ще го науча малко по нататък.
Нашите деца първи и втори клас бяха около 24-28, но това са смесени класове от двете години. Трети и четвърти клас са си самостоятелно и са 15 деца.
Това мога да допълня по темата.

# 691
  • Германия
.........
Според мен в тук в детската градина също си имат програма и какво трябва да научат децата, само че не казват на децата хайде сега сядайте и ще учим цифрите от 1 до 10, а го правят на игра. На голямата в момента и е адски интересно да пише букви и това имам чуството, че от градината го предизвикаха. Постоянно пише нещо, кара ме да и казвам буквите и тя си ги пише. Вече доста е напреднала и с двете азбуки.
Аз съм много доволна от градината ни и виждам, че и адски много научавам, въпреки, че нямат часове.
Имат и тук, Entenland е за малките и учат цветовете и формите, количества, сравнения; Zahlenlandе за големите и учат числата, поредицата.
Отделно имат проекти и покрай "Петя и вълкът" учат животните, музикалните инструменти и още не помня какво беше; миналата година имаха проект "Ябълка"-дървото как се променя през годината, ябълката ича семенца, колко са, на колко части се дели, какви цветове има, вкус, какво може да се направи от нея /вариха ябълков мус накрая/, правиха ябълки от пластилин, от солено тесто, от глина... Имаха и Олли-Ohrwurm- там "учиха" за слуха- кое е тихо, кога е вреден шумът, покрай играта *stille Post" свикваха да слушат внимателно, в гората слухтяха за шумовете, които има там, правиха по едно време телефонче от 2 кутийки от мляко вързани с конец; мисля сравняваха кое животно как чува; какви уши има и прочие.
Имаха и "Африка-проект", музика, песни, танци, ударни инструменти, идваха африкански студенти и правиха презентации, готвиха традиционни ястия заедно с  децата, родителите шихме африкански костюми и така...Всяка година се прави нещо, отделните групи могат да изберат какво да правят.
Децата, тръгващи съответната година на училище имат Würzburger-програма- Всяка сутрин след закуска сядат по 10-15 минути заедно и играят на училище, внимателно слушане, броене на срички, римуване, съставяне на думи и изречения, срички, гласни , съгласни, фонеми- всичко под формата на игра и е разпределено в продължение на няколко месеца. Оцветяват картинки с цела да свикнат да не излизат извън очертанията..Това е, което "учат" в градината.

# 692
Здравейте! По повод как се отнасят в училище с чужденците ми възникна и въпроса различно ли е отношението на работодателите към наетите чужденци. Имам предвид различие в заплата за една длъжност.

# 693
  • The QC to be!!!
Здравейте! По повод как се отнасят в училище с чужденците ми възникна и въпроса различно ли е отношението на работодателите към наетите чужденци. Имам предвид различие в заплата за една длъжност.
Личен опит - да, но в полза на чужденеца в този случай. Но това е мн. субективно, тук играят неща като опит, образование, езици, други в зависимост от сферата.

# 694
Да ясно! Ставаше дума един специалист/Mechatroniker с познания на технически термини на немски / добър в областта в България и върши същата работа за немски работодател дали, може да очаква същото възнаграждение, като това което е за немец? Да при основни познания на езика ще има период на адаптация това е ясно.  

# 695
Здравейте момичета.Продължавам да ви чета с голям интерес.Много сте мили,че споделяте информация и опит.След всеки споделен сайт,влизам разглеждам и черпя още инфо.Темата за училище ще продължа да следя.
При нас новата година не тръгна добре.Малкия падна точно 1 час преди 12ч на 31.12 и си нарани лакътя.Оттогава сме по пътищата да търсим поредния ортопед или детски хирург.Един казва,че не е счупена,в Университетската клиника тук казаха-счупена.Притеснява ме,че не я изпъва на 100%.Така вече 2 седмици е превързано милото.Някои от вас може да помнят,че съм споделяла-преди 2год. счупи и измести другата.Знам,че ще се оправи,но всичко взе да ми идва вповече и честно си признавам,че съм изключително нещастна и самотна заради мястото,където живеем и всички проблеми от последните 4-5месеца.Липсва ми старото място и работата,която ме ангажираше.Хората там бяха много мили и заради наличието на амер.база много по-отворени за чужденците.Не знам колко дълго ще мога да изтърпя да остана тук,но вече си мисля за нова промяна и това ме прави малко нетърпелива и неспокойна.

Ей на оплаках се и ми олекна.Съжалявам,че ви натоварвам с моите проблеми   Heart Eyes

Пожелавам ви чудесна вечер-наслаждавайте се на семейството и приятелите си   Simple Smile

# 696
Да ясно! Ставаше дума един специалист/Mechatroniker с познания на технически термини на немски / добър в областта в България и върши същата работа за немски работодател дали, може да очаква същото възнаграждение, като това което е за немец? Да при основни познания на езика ще има период на адаптация това е ясно.  

Техн. специалност, обучението тук трае около 3 год.
Зависи къде ще започне работа: в малък автосервиз е възможно да му плащат по-малко (малка фирма, евтина раб. ръка), в голяма фирма е по-малък рискът. Роля играят предимно фактори като език (какъв и колко му трябва за работния ден?), опит, с какво образование е, как се е договорил. Нека се подготви за интервюто, вижте тук за ориентация (само ориентация - не на 100% водеща информация!!): http://www.nettolohn.de/gehaltsvergleich.html
Играе роля и популярността на професията, и местонахождението - голям град-малък град, изток-запад.

успех!

дбойдева, милия дечко! да се оправя бързо, много сили и търпение за теб!!! дано Новата година ви одуха със силен положителен wind of change!!!

На мен тази седмица ми се отели волА! Много се изморих! А вие пак сте се върнали в училищата  Mr. Green научих интересна инфо, не се оплаквам   bouquet даже ми се прииска и на мен на училище  Embarassed

Анири, Шеки - тук мн. се грижат за родилките. Поискайте си вана за отпускане, ако ситуацията позволява. Може и диск с любима музика да си носите. Стискам палци да можете да мислите за такива работи и да мине гладко  Heart Eyes

Мони, местожителството ти ме хвърли в лека носталгия. Работехме с тамошна фирма в “предишния ми живот“.

Лека вечер и прекрасна неделя от нас!

# 697

Вярно е това, че го раздават яваш-яваш, няма кой знае какъв зор. Ей го февруари на прага, а те не са взели цялата азбука...  За сметка на това спасяваха дъждовни червеи, готвиха здравословна супа и броиха колко различни вида листа има в района около училището.

Аз нямам забележки. Приемам, че те разбират повече от мен и са го измислили добре до края.
Но както вече споменах, аз съм си все доволна, направо ненормална работа. Ама в момента ежедневното ми щастие и спокойствие се крепи на това да виждам усмихнато и любопитно лице и желание "да тръгваме!" сутрин.

За много години момичета!!! Здрави и мирни!!!

Дени
, и на мен ми е много приятно да те чета, ти си го знаеш де!!!

# 698
Дени, и на мен, и на мен!  Wink

dboideva, много искам да те успокоя  Hug Когато моят син беше на около 2 в рамките на една година успяхме да извадим и двете ръце в лакътя. Първия път лекарят само с едно движение я намести, втория около две седмици беше с шина и не можеше да я движи. Наложи се два пъти да се прави рентгенова снимка и аз също много се бях притеснила, но беше нужно само малко повече търпение. Надявам се и при вас всичко скоро да е наред!

Анири, Sheki, леко раждане, пожелавам ви да е наистина толкова спокойно и приятно!

И без да съм от новобранците  Wink да питам за една позната, която е в първите месеци на бременността. Следи се при гинеколог, но не е наясно какво следва. Явно трябва да си избере болница и да отиде там за да уточни подробностите по раждането?? С две думи не е наясно как се случват нещата, а и е трудно още и с немския... Кои са важните стъпки и организационни въпроси? Честно казано и на мен ми се губи връзката кога акушерка, кога гинеколог, и който и да избереш какъв е шанса да присъства на раждането?

То затова сме на този хал. Изобщо не ги разбирам тези постоянно мрънкащи и протестиращи в България. Искат да имат европейски живот, но не желаят да живеят по правила като европейците. Превръщаме се във втора Гърция, само дето нямаме 2 евро в джоба и никой не ни бръсне за ....

А аз искрено се възхищавам на тези хора, че четат, интересуват се, борят се, ходят посред зима по протести, защото не са съгласни милата ни държава да им извива ръцете и да им тъпче по главите и по правата. За задължителната предучилищна за 4-годишните подкрепям изцяло, че са против.

# 699
  • Germany

Мони, местожителството ти ме хвърли в лека носталгия. Работехме с тамошна фирма в “предишния ми живот“.

Заповядай на гости, ако имаш път към Познан, в "този живот" Simple Smile

# 700
Добро утро, дами,

пия си кафенце, чета си наколо, кефска неделна сутрин, дет се вика. После ще правим един "безух", детето ще играе, аз пак ще си пия кафенце, очертава се и кефски неделен следобед...

Благодаря ви за милите думи. И на мен ми е приятно да ви чета и то за това сме тук.  Grinning

Ей, Дана, какво стана с теб? Отдавна не сме се 'виждали'  Grinning

dboideva, съжалявам да чуя, че си в труден период. Наблягам на думата 'период", защото следва друг 'период" и вярвам, че той ще е по-добър. Надявам се детето ти скоро да се възстанови и да нямаш тревоги.

Д е н и  и  pepelyashka  да вметна, че и аз така си го преставях. Бихте ли споделили по колко деца са в клас и група в детската градина? Още един въпрос някой били ми разяснил за Steuerklasse /първоначално реших, че е като като категориите труд / и Kinderfreibeträge 0; 0,5; 1; 1,5 ....6?
О, това е относително- в класа на Мартин са 16 деца. Не знам как е в другите паралелки.Училищата са длъжни да приемат всички деца според адресната регистрация и колко паралелки ще се оформят явно зависи от база и персонал. .......

В класа на МОЯ Мартин (Пепеляшка, тук следва едно намигване  Wink ) са 24. Ще се повторя, ама протоколът трябва да е точен, говоря/пиша от Щутгарт.

Миналата година на подготвителна среща за училище ни бяха уведомили, че в БВ според нормата (закон ли, някаква друга регулация ли, що ли - не знам) са до 28 ученика в клас. В момента били около 24-25. Нашия случай потвърждава правилото.

Синът ми има домашни само в петък, поради целодневното училище (ще се повторя, ама вие знаете защо - протокол и пр.). Този уикенд трябваше да проследи историята на RItter Rudi reitet rasant.... (познайте коя е последната буква, която са взели) описана в един лабиринт следвайки срички. Обяснявам така подробно, защото на това упражнение каза, че има нужда от помощ. Стигна Ритер Руди до бурга, ама аз такива домашни не съм имала и не бях сигурна дали от другите срички не може също да се сглоби някоя спънка по пътя на рицаря до замъка. Та контролирахме домашното с местната шваба чичо Щефен.

МИсълта ми е, той е първи клас, а аз с този 'прост' материал изпитах несигурност в помощта си по немски. Пък и нямам какво да се лъжем, нито ми е перфектен (все още, моля, моля, полагам усилия неимоверни  Mr. Green), нито ще ми бъде на ниво да помагам в домашни в горни класове. Ако семейството е двустранно българско, у дома се говори български, кой помага с домашните? Имам една-две опции да питам местни, ама някак не ми е отработено в практиката и бих се притеснявала често да ангажирам хора (тук сама си стискам палци синът сам да се справя възможно по-дълго и възможно по-често, ама не знам някой да е изкласил със стискане на палци).

Кажете, при вас какво показва практиката, как се справяте? Ето, Бискара каза (и не само тя) децата имат нужда от съдействие с училищния материал. Как българите се справят с 'немския' в училището на детето?   

# 701
Добро утро! Да "Как българите се справят с 'немския' в училището на детето?  ".  Доста българи завършват университет или фаххохшуле в Германия и остават да живеят там.  Аз лично се надявам да мога да помагам с моето засилено изучаване на немски в средното. По нашето време бяха въвели едни "хибриди" интензивно изучаване на език  в професионално училище. Лично на мен граматиката ми е по-лесна от колкото да трупам лексика, явно функция на мозъка. При всеки различно.

# 702
Добро утро!

dboideva,  Hug за малчо и за теб! Дано скоро му се оправи ръчичката.

Мъжът ми страда близо 2 години от болки в рамото. Обиколи една камара ортопеди, снимаха го няколко пъти, слагаха му инжекции и нищо не помогна. Накрая ни препоръчаха някаква масажистка, учила в Китай и т.н. Много бях скептична, но след 5 мин. той беше като нов и вече няколко месеца няма никакви проблеми.

Относно домашните - в началото имахме трудности да разберем какво изобщо се иска в домашното. Не съм се притеснявала да се обадим и да попитаме, но аз познавам почти всички деца и майки от градината още, а с някои сме доста близки. Сега доста често звънят на Марина да я питат как се пише домашната. Което ме кара да се гордея много с нея, все пак е единственото чужденче в клас. Или се случва тя също да попита по телефона някое дете. А ако се наложи аз да помагам, защото често им дават за домашна неща, които още не са правили в клас - обяснявам на български, ако се наложи и на немски. Не се притеснявам, че смесваме езиците. За мен е по - важно детето да разбере какво трябва да напише. Гледам да не ѝ вися на главата, а да пише самостоятелно. После проверяваме заедно и ако има нещо неясно, обясняваме.

Шанта, това, което аз съм направила до момента - ходя на гинеколог, който работи в болницата, където ще раждам. Но шанса да се улучи на работа, когато аз раждам е 1:3.  Wink Ще раждам, при акушерките и лекарят, които са на смяна. Срещнах се с т.нар. хебаме. С нея ще се видим чак след раждането. От мен се иска да реша преди самото раждане дали ще искам да си тръгна няколко часа след раждането или след 3 дни и да я информирам. От решението ми зависи и нейния ангажимент. В първия случай трябва да е наблизо и да дойде веднага след като се прибера, после по 2 пъти на ден. Във втория случай - ще идва след изписването по 1 път на ден. В болницата, която съм избрала ще има ден на отворени врати месец март и тогава ще се информирам повече. И един съвет - да се допитва до здравната си каса, ако се налага да плаща някои изследвания. Правих си тест за гестационен диабет, който се плаща при лекаря ми. На база на фактурата, от АОК ще ми възстановят парите.

Последна редакция: нд, 20 яну 2013, 11:48 от ДжейДжей

# 703
Аз лично само съм проверявала домашните, дали са написани вярно. Дете, което е посещавало детската градина, и с горе долу добър учител в училище, и ако ходи на занималня няма кой знае каква нужда да му се помага по немски. Може би в 4 клас трявба да се работи допълнително. Но има случаи в които майките учат заедно с децата си от 1клас, сега в 5 пак се наблюдава това нещо.

# 704
  • Deutschland
Дубрутру,
и аз с едно въпросченце  newsm03
От край време си имаме проблеми с хазяйката,но тъй като наема е добър и не сме предприемали мерки досега да се изнесем.Обачепреди 3 месеца тя самата ми каза,че до юни иска да напуснем къщата(без офицялно писмо до сега),защото дъщеря и щяла да се нанася.Сега си търсим къща да купуваме и нямам търпение да се изнеса.Но тя не знае,че желанието ни да се махнем е толкова гиолямо.И следващия път в който ми почука на вратата искам да я уплаша като и кажа,че ще стоим докато си намерим идеалното за нас жилище и може да се проточи дъъъълго.
Та въпроса ми е,може ли тя да ни изгони след изтичане на 3-те месеца предизвестие,тъй като дъщеря и(уж) ще се нанася.Или ние можем да останем докато си намерим подходящото жилище.

Общи условия

Активация на акаунт