Инфо за здравни осигуровки

• 44 419
  • 430
  •   1
Отговори
# 135
Здравейте, имам въпрос за декларация 7, на 23.11. 2012 ме съкратиха, от 23.11 до 23. 12 ми се полага обезщетение по чл.222 в размер на една брутна заплата, от 23.12 съм записана на борсата и от там ще получавам обезщетение до 22. 08. 2013, интересува ме трябва ли да подавам декларация 7 за периода от 23.11 до 23 12, благодаря предварително!
Нямам ясни спомени,защото беше отдавна,но за периода в който си с обезщетение по чл.222,не само са длъжни да ти внесат ЗО,но ти се зачита и за трудов стаж.
Понеже беше отдавна,когато на мен ми се случи,може нещо да са променили.Както знаеш си сменят законите от година ,на година!

Последна редакция: вт, 15 яну 2013, 15:48 от Rumi345

# 136
galkamalka75 - Декларация 7 трябва да подадеш ако започваш да се самоосигуряваш. Мисля, че при теб срокът не е изпуснат(имаш още няколко дни), така че можеш да питаш в Нап, там ще ти обяснят най-добре.

# 137
galkamalka75 - Декларация 7 трябва да подадеш ако започваш да се самоосигуряваш. Мисля, че при теб срокът не е изпуснат(имаш още няколко дни), така че можеш да питаш в Нап, там ще ти обяснят най-добре.
ЗО трябва да започне да внася за пепиода от 01.01.2013 на татък.т.е.  дек.7 трябва да се внесе сега.

# 138
  • Пловдив
Здравейте, имам въпрос за декларация 7, на 23.11. 2012 ме съкратиха, от 23.11 до 23. 12 ми се полага обезщетение по чл.222 в размер на една брутна заплата, от 23.12 съм записана на борсата и от там ще получавам обезщетение до 22. 08. 2013, интересува ме трябва ли да подавам декларация 7 за периода от 23.11 до 23 12, благодаря предварително!

След като ще получаваш обезщетение до 22 .08 2013 , то до тогава ще бъдеш и здравно осигурена.
 Декларация  7  се подава само от безработни,които не получават обезщетение за безработни , т.е   ако след 22.08 1013 не си започнала работа и сама си внасяш  здравни осигуровки  ,  трябва да подадеш   декларация  7   Peace

# 139

След като ще получаваш обезщетение до 22 .08 2013 , то до тогава ще бъдеш и здравно осигурена.
 Декларация  7  се подава само от безработни,които не получават обезщетение за безработни , т.е   ако след 22.08 1013 не си започнала работа и сама си внасяш  здравни осигуровки  ,  трябва да подадеш   декларация  7   Peace
О не!Бюрото по труда не внася ЗО!

# 140
  • Пловдив
Не съм писала ,че Бюрото по труда ще и внася  Mr. Green
 Но и тя не трябва да си внася ЗО , следователно е здравно осигурена / предполагам от НОИ , след като те и отпускат обещетение за безработни  /  Laughing

Хората, които сами внасят задължителните си здравни вноски (например трайно безработни, които не получават обезщетение от Бюрата по труда, не се осигуряват от държавата и др.) и не са регистрирани като самоосигуряващи се по смисъла на Кодекса за социално осигуряване, дължат месечно по 16,80 лева.

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=851250

Последна редакция: вт, 15 яну 2013, 17:12 от Перах

# 141

О не!Бюрото по труда не внася ЗО!

О, не какво? Ще получава ОБЕЗЩЕТЕНИЕ до 22.08.2013 - до тогава ще е осигурена, след това си подава декларация 7 и от м. 9/2013 се осигурява сама... ако не е започнала работа, разбира се.

Трябва само да знаеш, че върху сумата на изплатените обезщетения по чл. 222, ал. 1 от КТ НЕ се дължат ЗО. Това означава, че за този период си с прекратени правоотношения с работодателя ти и ако не подлежиш на Здр. осигуряване на друго основание (а ти доколкото разбирам не подлежиш) трябва сама да внесеш здравната осигуровка за месеца - 16.80 лв. Тъй като това става на основание чл. 40, ал. 5 от ЗЗО аз мисля, че трябва да подадеш декл. 7 само за този един месец... после ще ти плащат ЗО от обезщетението и после, ако не си започнала работа сигурно пак ще трябва да я подадеш - за това трябва да питаш, защото не мога да го твърдя със сигурност. По логика следва да подадеш декл. 7 за 1 месец...

# 142
  • Бургас
Най-интересното е, че мойта счетоводителка ми каза, че щом съм на бюрото на труда не трябвало да подавам декларация 7, а днес се обаждах в НАП на националния им телефон и там не можаха да ми отговорят и ме препратиха към инспекцията, та сега съм направо в шах!

# 143
  • нещотърсачка НАРЦИ Love is everything
Счетоводителката ти е права. За времето, в което получаваш обезщетение от бюрото по труда, си осигурена здравно и пенсионно за сметка на държавния бюджет, т.е. до 22.08.2013г.  Нямаш какво да внасяш. newsm78 Не знам как стои въпросът с този един месец 23.11.2012 - 23.12.2012, а и защо имаш такъв месец? Аз бях освободена напр. на 31 март и обезщетението ми от бюрото по труда започна да тече от 1 април, независимо от няколкото месеца платено обезщетение от работодателя при напускането. Но дори и да имаш такъв месец, ако ти е само той, спокойно можеш да пропуснеш една вноска здравни. Няма да се отрази на здравните ти права.

# 144
  • Бургас
Явно сега е променен закона, след съкращение, ако до 1 месец не си намериш работа имаш право от работодателя на една брутна заплата по член 222, и аз след бюрото се засилих към НОИ, но от там ме върнаха и ми казаха чак след 1 месец, та именно в този прословут месец е голямата драма!

# 145
  • Варна
Най-интересното е, че мойта счетоводителка ми каза, че щом съм на бюрото на труда не трябвало да подавам декларация 7, а днес се обаждах в НАП на националния им телефон и там не можаха да ми отговорят и ме препратиха към инспекцията, та сега съм направо в шах!
Аз също мисля, че декларация 7 трябва да подадеш чак като ти свърши борсата.
За този месец, който е проблемния-мисля, че даже не трябва да се осигуряваш здравно. За ноемрви трябва да си осигурена за целия месец( аз бях на работа до 15.09. и за септември не дължа здравни).Щом минаваш на борсата от някой декември, би трябвало и за този месец да важи същото.

Все пак човек от НАП има крайната дума. Laughing

# 146
  • нещотърсачка НАРЦИ Love is everything
Бюрото по труда и НОИ са две различни институции! Naughty И при двете се подават документи. В 7-дневен срок от прекратяване на трудовите отношения се подават документите пред БТ, и мисля 3-месечен срок пред НОИ, като там се носи и бележката от БТ. Обезщетението от НОИ се начислява спрямо това, кога си останал без работа. Добре е да се изчака да мине поне един месец между подаването на документи в БТ и НОИ. Просто информацията за изплатените заплати  и внесените осигуровки се движат с месец закъснение, което влияе върху това какъв размер обезщетение ще получите. Т.е. ако много бързате информацията за парите от последния ви работен месец няма  да е стигнала до НОИ.

# 147
Бюрото по труда и НОИ са две различни институции! Naughty И при двете се подават документи. В 7-дневен срок от прекратяване на трудовите отношения се подават документите пред БТ, и мисля 3-месечен срок пред НОИ, като там се носи и бележката от БТ. Обезщетението от НОИ се начислява спрямо това, кога си останал без работа. Добре е да се изчака да мине поне един месец между подаването на документи в БТ и НОИ. Просто информацията за изплатените заплати  и внесените осигуровки се движат с месец закъснение, което влияе върху това какъв размер обезщетение ще получите. Т.е. ако много бързате информацията за парите от последния ви работен месец няма  да е стигнала до НОИ.

Peace

Според мен отиди и провери дали за м. декември имаш платена ЗО. И ще се ориентираш дали трябва да я платиш и да подадеш декларация 7 - те и на място ще ти отговорят. Май това е единствения сигурен начин да не изпуснеш някой срок, айде за ЗО все тая, ама за декларацията - акта колко беше - 500 лв.  Tired

# 148
Момичета,сега виждам ,че не съм била права-съжалявам!
На времето ми бяха казали:"Щом имаш статут на безработен,с или без обезщетение ЗО са за твоя сметка."
И аз съм си ги внасяла-значи съм се минала Laughing(добре,че не бяха големи суми)

# 149
  • Пловдив
Момичета,сега виждам ,че не съм била права-съжалявам!
На времето ми бяха казали:"Щом имаш статут на безработен,с или без обезщетение ЗО са за твоя сметка."
И аз съм си ги внасяла-значи съм се минала Laughing(добре,че не бяха големи суми)

Можеш да си ги получиш обратно , ако през това време си получавала обезщетение за безработна .  Peace

Общи условия

Активация на акаунт