Инфо за здравни осигуровки

• 44 442
  • 430
  •   1
Отговори
# 285
  • Пловдив
Днес бях в НАП- Пловдив за прословутата декларация 7. За да избегна глобата, помолих моя приятелка счетоводителка да влезе и да попита какво да правя. Служителката на гишето й казала, че глобата тази седмица е 200лв Thinking Размера на глобата се определял от броя хора, които чакали отвън .Ако са много- висока глоба, ако са малко- ниска  ooooh!
Аз не си оставих документите, но отидохме с приятелката ми и ги пуснахме по пощата с обратна разписка. Сега ще чакам да видя какво ще стане.
Няма такава лудост! Ще съм ти благодарна да споделиш по-нататък дали са ти наложили глоба след като Д7 е пратена по пощата.

# 286
Служителката на гишето й казала, че глобата тази седмица е 200лв Thinking Размера на глобата се определял от броя хора, които чакали отвън .Ако са много- висока глоба, ако са малко- ниска  ooooh!

Joy горките служителки на НАП толкова са изперкали и те покрай единната сметка, че ги избива на черен хумор на гърба на "онеправданите".

# 287
Ред шу, премахнати отделните кодове за различните вноски,
въведен е единен код 11 11 11.

Мерси, Veniz! Значи си пиша платежното с този код и без дати, така ли? Или да напиша периода?

Няма стари задължения.

За декл.7 някой ако може да каже дали всички трябва да подават   Praynig

# 288
Ред шу, премахнати отделните кодове за различните вноски,
въведен е единен код 11 11 11.

Мерси, Veniz! Значи си пиша платежното с този код и без дати, така ли? Или да напиша периода?

Няма стари задължения.

За декл.7 някой ако може да каже дали всички трябва да подават   Praynig

Обърни внимание, че и сметката е нова - от 01.01.2013 здр.осигуровки се внасят по сметка на Републиканския бюджет. Период не се попълва.
Декл.7 подават само безработните, които не получават обезщетение за безработица.

# 289
Ми той работи в чужбина, страната не е ЕС и сигуно в тукашната система се води безработен. Не е регистриран естествено в бюрото и не е взимал никога помощи. Ами сега  ooooh!

# 290
Ми той работи в чужбина, страната не е ЕС и сигуно в тукашната система се води безработен. Не е регистриран естествено в бюрото и не е взимал никога помощи. Ами сега  ooooh!

Безработен се води, освен ако не е подавал заявление, че пребивава повече от 183 дни в чужбина. От кога му внасяш осигуровките? Най-добре опитай да получиш информация на място в НАП от кога е безработен и какво и кога е декларирал (макар, че се съмнявам да ти дадат инф. за друго лице).

# 291
Безработен се води, освен ако не е подавал заявление, че пребивава повече от 183 дни в чужбина. От кога му внасяш осигуровките? Най-добре опитай да получиш информация на място в НАП от кога е безработен и какво и кога е декларирал (макар, че се съмнявам да ти дадат инф. за друго лице).

От поне една година внасям осигуровките. Никога нищо не е подавал в НАП.
Те нали ако не ги усвоят до 3 месеца в системата ще излезе, че е без здравно осигурителни права?
Ако се получи така, тогава ще се разправям, той няма възможност да ходи по данъчни.

# 292

От поне една година внасям осигуровките. Никога нищо не е подавал в НАП.
Те нали ако не ги усвоят до 3 месеца в системата ще излезе, че е без здравно осигурителни права?
Ако се получи така, тогава ще се разправям, той няма възможност да ходи по данъчни.

В такъв случай от тази година внесените по неговото ЕГН осигуровки ще се натрупват в сметката му, но няма да се обвържат със задължението му, понеже не е подадена декл.7. Трябва да се установи от коя дата човекът дължи и внася осигуровки и да се пусне декларация (може и по пощата с обратна разписка) от тази дата. Глоба предполагам няма да наложат, ако датата е преди повече от година.

# 293
Белла Донна, благодаря!

# 294
  • В голямото море...Живот

По скоро родителите  Mr. Green
Това върху минималната заплата? Или в размер по желание?
16.80 на месец е минималната здравна вноска, която плащат родителите, ако задочника е безработен Grinning

А Декларация 7 трябва ли да подава - до края на септември беше на трудов догор, после започна лекции и повече не е работил с договор.

# 295
  • София
Мисля, че би трябвало да подават. Аз когато бях задочно нямаше още такава декларация.

# 296
След като декларация 7 се подава по постоянен адрес, само там ли могат да направят глобата?

# 297
При една година давност за неподаване на декларация 7 кога изтича давностния срок? Примерно трябвало е да я подам до 31.10.2012г, но не съм...давността на 01.11.2013 ли изтича или на 01.12.2013 или на 01.01.2014? Някакви идеи?  Thinking

# 298
Споделям развитието Simple Smile
Днес една служителка от НАП ми се обади по телефона - получили са декларация 7, попълнена била правилно и вече нямало да е проблем да ми обвържат преведените пари с липсващите здравни осигуровки. За глоба нищо не спомена Praynig
При мен се е получило прекъсване на здравно осигурителните права, защото платежното за ноември е било сбъркано, но каза да си подам заявление в свободен текст/може пак по пощата/, за да ми го коригират. Посъветва ме, ако имам пари /в моя случай 52лев./ да си ги платя този месец, за да покрият трите ми неплатени месеца и така да избегна последващи лихви или отново да имам прекъсване на здравно осигурителните права.
Беше много любезна и наистина нищо не спомена за глоба Hug Даже ми направи безплатна справка имам ли или нямам някакви стари задължения.

# 299
Didava, декларация 7 по принцип кога е трябвало да подаваш? Да не би да е минал давностния срок и затова да не са ти споменали нещо за глоба? Аз ходих до НАП - Варна вчера да си извадя ПИК и попитах служителката как стои въпроса с възстановяването на здравноосигурителните права и има ли глоби ако са били прекъснати и тя ми каза, че има глоба само при положение, че не е била подадена декларация 7, но ако е минало повече от година (т.е. давност) нямало глоба. Моите права още не са прекъснати, но от другия месец и това ще стане, но ако сега ида да подам тази декларация глобата ми е в кърпа вързана и затова реших да спра да си внасям осигуровките и когато изтече давностиня срок да отида да ги внеса накуп, но пари аз за абсурдни глоби няма да давам! Да бяха 50лв е ОК, но 500лв вече е гавра.

Общи условия

Активация на акаунт