Инфо за здравни осигуровки

• 44 396
  • 430
  •   1
Отговори
# 300
Здравейте!

Да споделя какво се случи с моя казус описан на предната страница. Вчера бях в НАП, и доста се двоумях дали да подавам тази Д7, но все пак влезнах.Обясних че съм изтървала срока, че хич не съм знаела за нея допреди няколко дни и т н. Малко ми се понаежи инспектора, после ми даде декларация да я попълвам. Аз обаче му казах, че ако ще ме глобяват, хич да не ми я дава, защото съм решила да си чакам давностните срокове през това време да си направя една застраховка и точка. Отговора беше, че ще ми напишат акт, но няма да е глоба, а предупреждение, при следващо нарушение ще е директно вече глоба. Попитах го поне 5 пъти "Ама нали няма да ми дойде глоба?" ,след 5тия път каза, че ще ми бие шамари  Rolling Eyes

п.с Сега ще чакам, та да видим кой на кого ще бие шамари Praynig Не знам какво да ви кажа. Мисля, че от голямо значение е усмотрението на служителя, защото служителката на другото гише се изказа  за една жена с нещо от сорта" Като й знае много устата, сега да си плаща" #2gunfire #2gunfire

# 301
  • Пловдив
Споделям развитието Simple Smile
Днес една служителка от НАП ми се обади по телефона - получили са декларация 7, попълнена била правилно и вече нямало да е проблем да ми обвържат преведените пари с липсващите здравни осигуровки. За глоба нищо не спомена Praynig
При мен се е получило прекъсване на здравно осигурителните права, защото платежното за ноември е било сбъркано, но каза да си подам заявление в свободен текст/може пак по пощата/, за да ми го коригират. Посъветва ме, ако имам пари /в моя случай 52лев./ да си ги платя този месец, за да покрият трите ми неплатени месеца и така да избегна последващи лихви или отново да имам прекъсване на здравно осигурителните права.
Беше много любезна и наистина нищо не спомена за глоба Hug Даже ми направи безплатна справка имам ли или нямам някакви стари задължения.
Добре се е получило при теб, а дали има вероятност да ти пристигне фиш за глоба /или както там се казва/ по пощата?  newsm78 Аз съм в чуденка какво да правя още, но май ще си чакам давността- август и тогава ще подавам.

# 302
По принцип може и да пристигне, защото при мен не е минал давностния срок. Обаче като се замисля реално, до момента съм била изрядна - внасяла съм си парите, нямам други задължения. Възможно е както казва и Пещерска да има само акт/предупреждение/ без наказателно постановление/без глоба/. След дълго мислене, реших, че дори и да ми сложат глоба, то тя ще падне в съда, ако размера й е над 50лв. Взимали са ми парите, но не са ме уведомили, че не ги разпределят /носят вина наполовина в случая/. Би следвало, ако не са ми изрядни документите, да ми върнат парите, за да се усъмня и да тръгна да проверявам какво не е наред. За да имам право, обаче да претендирам, че поради тяхна грешка съм си загубила правата за здравноосигурен пациент трябваше да пусна декларация 7.
Сега като гледам няма да имам наказание, така каза й жената от НАП- вие сте си плащали всичко, виждаме, че сте били изрядна - и явно всичко ще се размине. Само дано бързо си ми възстановят правата:)

# 303
Може ли глобата за неподадена декл.7 да е над 50 лв  Thinking
В нашия случай се оказа, че не е минала една година, май месец изтича. Какво да правя, да подавам ли, човекът да не остане без ЗО. Иначе парите са внесени  ooooh!

И друга молба имам, моля като на идиот ми обяснете как се праща декл.7 по пощата.
Адресът за получател пиша ТД НАП в случая София Център, някакъв отдел или до деловодството го адресирам? Нали с обратна разписка се праща?

# 304
  • Балчик
Може ли глобата за неподадена декл.7 да е над 50 лв  Thinking
В нашия случай се оказа, че не е минала една година, май месец изтича. Какво да правя, да подавам ли, човекът да не остане без ЗО. Иначе парите са внесени  ooooh!

И друга молба имам, моля като на идиот ми обяснете как се праща декл.7 по пощата.
Адресът за получател пиша ТД НАП в случая София Център, някакъв отдел или до деловодството го адресирам? Нали с обратна разписка се праща?
С обратна разписка задължително, препоръчвам ти да си подготвиш Д7 в два
екземпляра и когато се върне обратната разписка си я прикачи към Д7, че
всичко се случва. На получател адреса на местното ТД на НАП нищо повече , писмото
се обработва от Деловодството им , те си ги насочват.
И да може глобата да ти е над 50 лева , в наредбата глобата е от 50 до 500 лева , всичко е в
ръцете на дан.служител.
Успех ! Peace

# 305
В сайта на нап,при проверка на здравни осигуровки ,всички такива дължими до 2008 вече не се показват!

# 306
  • Варна
И аз току-що проверих в сайта им, нищо старо не ми излиза, а доскоро гледах, че имам за 2003 и 2004 год.

# 307
При мен всичко вече се разреши Simple Smile Възстановиха ми статуса, нямам никакви задължения, няма и глоба Wink

# 308
  • България
имам две години работени в държава членка на ес,но нямам документи от там
има ли начин да се освободя от плащане за този период

# 309
Момичета включвам се с актуална информация от Нап Пловдив. През седмицата ходих да си плащам здравните осигуровки, защото трябваше да си възстановя правата. За въпросната декларация 7, няма глоба или поне никой нищо не ми спомена по този въпрос. Иначе положението е отчайващо там, аз отидох към 11 часа сутринта и имаше 61 чакащи на опашката преди мен. По едно време преместиха опашката от първият на третия етаж и номерата вече не въжаха, в смисъл нареждахме се на опашка на един метър от едни гишета и чакахме. Като изключим анархията и разправията между хората кой след кой трябва да е, нещата започваха да се случават по-така. Като дойде моят ред и си дадох личната карта на служителката за да ми издаде справка за периодите през който имам прекъсване, тя започна да се държи с мен като с престъпник, защото съм имала голямо прекъсване. Обясних и, че не съм имала възможност да се плащам осигуровките за минали периоди и също така, че сега ще платя за 36 месеца назад за да си възстановя правата. Тя продължаваше да се държи грубо и с пренебрежение и ме попита " останалите месеци, кой ще ви ги плаща" (а аз от 2004 до 2008 имам още около половин година за плащане). Така започнахме да водим един безсмислен разговор в който тя настояваше да си изчистя до край задълженията към държавата, но в крайна сметка стана на моето и си платих само 36 месеца на зад. Така след много напрежение и нерви от моя страна, както и половин ден загубено време, успях да си възстановя здравноосигурителния статус. УСПЕХ НА ВСИЧКИ, КОЙТО ТРЯБВА ДА ИЗВЪРВАТ СЪЩИЯ ПЪТ И ЗДРАВИ НЕРВИ!!!

# 310
Някой има ли информация защо се отписаха всички задължения за здравни осигуровки преди 2008г, след като в началото на годината НАП изрично обявиха, че ще се търсят от следващата 2014 година? Очаквам да ни изненадат пак! Thinking

# 311
зДРАВЕЙТЕ!
Сама си плащам здравните осигуровки от февруари миналата година,защото съм безработна.До сега не бях чувала за такава декларация н 7,винаги ходя в банката и там си превеждам паричките за месеца.От кога е влязла тази декларация н.7 за подаване и важи ли за такива лица като мен

# 312
hriskag25 , виж тази тема: http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=544636.0
От НАП напомнят, че всички лица, за които възниква задължение сами да внасят здравноосигурителните си вноски, са длъжни да подават в териториалните структури на НАП по постоянен адрес декларация образец 7.

Моля ви четете малко преди да задавате едни и същи въпроси, достатъчно сме изписали по тях!

# 313
В сайта на нап,при проверка на здравни осигуровки ,всички такива дължими до 2008 вече не се показват!
това,че не се показват не значи,че не ги дължим....това ми обчаниха в НАП....ама ми го казаха с големи букви

# 314
Според вас за колко време обработват документите изпратени с обратна разписка?
Разписката я получихме, но все още седи, че лицето с невнесени ЗО за януари, а аз съм ги внесла до март месец  Thinking

Общи условия

Активация на акаунт