Инфо за здравни осигуровки

• 44 349
  • 430
  •   1
Отговори
# 360
Колкото до НАП и тяхната информация... Днес ходих да си взема бележка с дължимите здравни вноски. Оказа се, че съм с НЕпрекъснати права (не бях плащала от март 2013), защото имам НЕпрекратен трудов договор от 11.2005г. Договорът си беше срочен за 9 месеца и отдавна... забравен. След него имам регистрации в БТ и НОИ като безработна и друг трудов договор... Не можах да разбера защо, но така... е.

# 361
  • Пловдив
и аз имах подобен случай за договор от 2007,който беше на 4ч и преподписах нов на 8ч и после прекратих и затова си стоях с непрекъснати здравни права,просто от счетоводството не били отразили,че договора ми е прекратен,после по служебен път са изискали инфо и ми ги прекратиха

# 362
Вече нищо не ме учудва Grinning Чак днес служителката видя, и ме изпрати при работодателя (Общинска администрация), да го уведомя... че някой не си е свършил работата преди 7 години! Да, бе!

# 363
  • Пловдив
Аз бях предложила да отида при работодателя-но ми казаха,че по служебен път ще си изискат инфотот
За съжаление има големи патки там.Тъкмо си платих за 2012г цялата здравните вноски,защото само това ми било задължението и си викам,чакай да си взема една бележка,че съм осигурена за всеки случай и отивам и се оказва,че не съм,защото имам задължение от 2010.Еми тая патка щях да я разстрелям,тъй като не бях подала декларация,че искам тези пари да отидат точно за този период.Такъв скандал вдигнах,а патката през цялото време се опитваше да ми говори юридически,а беше толкова зле и понеже съм учила това само седях и си се подсмихвах,ама накрая я наврях в на кучето...

# 364
  • В Европа!!!
И аз да споделя че като се проверих на сайта ми излиза че съм с непрекъснати здр.права но от не прекъснат тр.договор от преди две години  ooooh!.
Та въпросът ми е дали ще мога да си извадя документ че са непрекъснати-просто ми е необходим само като документ  newsm78???

# 365
  • Пловдив
Отписват задължения към държавата възникнали преди 2008 г. с персонален код
22 Юли 2013

Всеки, който има задължения с изтекла погасителна давност (отпреди 1. 01. 2008 г.), може да поиска да ги отпише с подаването на писмено възражение пред НАП. Възражението може да се подаде лично или да се изпрати по пощата до офиса на НАП по постоянен адрес за физическите лица или по регистрация на юридическите лица.

Електронна справка в сайта на НАП вече показва всички задължения и плащания на фирми и физически лица. Освен дълговете за данъци и осигурителни вноски, електронната услуга дава достъп и до информация за неплатени глоби и санкции, наложени от различни държавни органи и изпратени за принудително събиране от НАП, допълват от приходното ведомство. Достъпът до информацията става с персонален идентификационен код (ПИК), който се издава безплатно в офисите на НАП. ПИК се получава веднага, ако заявлението за издаването му е подадено в офиса на НАП по постоянен адрес или адреса на управление за юридически лица.

От НАП предупреждават, че не всички дългове отпреди 1 януари 2008 г. са с изтекла погасителна давност. Публичните вземания се погасяват с изтичането на 5 годишен давностен срок. Той се брои от 1 януари на годината, следваща годината, през която е следвало да се плати публичното задължение. В различни случаи давностният срок може да спира или да се прекъсва. Давностният срок се спира например, ако е наложена обезпечителна мярка като запор на банкова сметка на длъжника. С периода на спиране давността се удължава. Давността се прекъсва с издаване на акт за установяване на публично вземане или с предприемането на действие по принудително събиране на дълга. Такива действия може да са например опис на движимо и недвижимо имущество, продажба чрез търг и др. От прекъсването на давността започва да тече нова давност. Независимо от спирането или прекъсването на давността, обаче, с изтичането на 10 годишен давностен срок, се погасяват всички публични задължения, освен в случаите, когато задължението е отсрочено или разсрочено.

Повече информация за плащането на данъци и осигурителни вноски, процедурите за издаване на ПИК и отписване на задължение може да се получи на информационния телефон на НАП 0700 18 700 на цената на стандартен телефонен разговор.
Създаден на: 22.07.2013

# 366
Здравейте! Днес ходих на АГ преглед (като си бях взела направление) и се оказа, че не съм здравно осигурена от началото на годината и трябва да плащам. То еднократно е ок, ама трябва изследвания още прегледи...... Родих на 13.08.2012г., а терминът ми беше за 5,09,2012, т.е. сега съм в майченски и безработна.
От декември месец, фирмата към която работех е в ликвидация, т.е. януари 2013г. е ликвидирана.  Нямаше друг изход, понеже те си извадиха разрешение за освобождаването ми (нищо, че съм в майченски, и то не само аз). Оказа се, че не могат да ме назначат на някоя от другите фирми, които притежават, защото това е равностойно на край на майченските и да се върна да работя.
Не мога да разбера, когато сме в майченски, не ни ли плаща държавата. Взимам майченски, детски надбавки, а нямам здравно осигурителният статус за 1,2,3,4,5 месец за 2013г. Имам 2 месеца от 2003г, когато завърших гимназията, но за там разбрах, да си пусна заявление за давностен срок за отпадане.
Искам да попитам и аз ли трябва да подавам Декларация 7, няма ли да ми обявят глоба? Или направо да си ги платя в банката. И знаете ли до колко време, ще се обнови ситемата след като си покрия задълженията ?Благодаря предварително за помощта ви!

# 367
Забравих да отбележа, че при проверка в НОИ, не ми излизат старите задължения от 2003г. Те сами ли са отпаднали по давност или системата има грешка?

# 368
Получаваш ли още обезщетение за отглеждане на дете до 410-тия ден?

# 369
Да получавам обезщетение за гледане на дете, както и детски надбавки.

# 370
  • Пловдив
да се похваля,че вече съм с възстановени здравни права,имам 3 вноски,които оставата за 2010,но все пак са ми възстановени  newsm44 newsm44 newsm44

# 371
# 372
" За самоосигуряващи се лица (тук влизат безработни), глобата при неплатени повече от 3 здравни вноски е в размер от 500 до 1000лв."
Този абсурд не мога да го разбера , разбирам да има глоба ок , ама в този размер и то за безработни и то само за 3 месеца неплатени нещо логика не намирам......

Мен например , когато ме съкратиха пролетта ми казаха , че трябва да подам декларация 7, е направих го , но не ходих всеки месец да си внасям сумата, и както правих преди реших на куп за няколко месеца да внеса (за 5м) и ето, че сега чета това и че чудя какво да правя....

Последна редакция: нд, 25 авг 2013, 00:05 от yasmina

# 373
 #2gunfire Момичета много съм притеснена от току що прочетеното.Ако имам прекъснати здр.осигуровки че дължа глоба от 500 лв.Моля някой ако се е сблъсквал с това да пише.Моите не съм ги плащала от март и вече са прекъснати.Съпругът ми ме съветва да отида утре в банката и да си ги преведа  и че няма да има проблем ,но аз се съмнявам че държавата ако има да си взема от теб пари ,пак ще си ги вземе и няма да ми възстановят правата докато не платя глобата. Cry

# 374
  • София
Няма страшно, никой още не е започнал да глобява и за това. Peace

Общи условия

Активация на акаунт