Инфо за здравни осигуровки

• 44 344
  • 430
  •   1
Отговори
# 405
  • Linz
Аз пак да питам:
Някой знае ли какво трябва да направя за да спра да се осигурявам в България, при положение, че съм здравно осигурена в чужбина?

# 406
  • нещотърсачка НАРЦИ Love is everything
Sarania, а ти на какво основание се осигуряваш в България?
Иначе прочети Закона за здравно осигуряване - http://lex.bg/laws/ldoc/2134412800
Там в членове 39, 40-а,б,в, пише някакви неща, които може би се отнасят за твоя случай. И цял "Раздел XII. Трансгранично здравно обслужване" има, който може да те засяга. Peace

# 407
  • Linz
profi_1, мерси.
В България ми текат осигуровки, нали са задължителни.

# 408
profi_1, мерси.
В България ми текат осигуровки, нали са задължителни.

Да, ако живееш в България и ползваш здравни услуги в България.
В текстовете, които ти отбелязах пише нещо за случаите, в които пребиваваш повече от 183 календарни дни в годината в чужбина. А в чл.33 пише нещо, за тези български граждани осигуряващи се в други държави членки на ЕС. Peace

# 409
Дами, дали може някой може да помогне със съвет.
Бяхме забавили здравни вноски по чл. 40 за безработен за няколко месеца и ги внесохме накуп, но...изведнъж разбрах за някаква Декларация 7, която трябвало да се подаде след възникване на задължението да се плаща ЗО като самоосигуряващо се лице. Иначе глоба 500-1000лв.
Това ми дойде като гръм от ясно небе и прочетох различни мнения в нета. Да се плащат осигуровки без да се подава декларацията, да се прати по пощата, да се внесе на гише и глобата не се налага автоматично, та не знам како да правя без да влизам във филми и нарушения, но и да не ни осолят с 500 - 1000 лв. глоба като за безработен.
Предварително благодаря,

# 410
  • Балчик
Дами, дали може някой може да помогне със съвет.
Бяхме забавили здравни вноски по чл. 40 за безработен за няколко месеца и ги внесохме накуп, но...изведнъж разбрах за някаква Декларация 7, която трябвало да се подаде след възникване на задължението да се плаща ЗО като самоосигуряващо се лице. Иначе глоба 500-1000лв.
Това ми дойде като гръм от ясно небе и прочетох различни мнения в нета. Да се плащат осигуровки без да се подава декларацията, да се прати по пощата, да се внесе на гише и глобата не се налага автоматично, та не знам како да правя без да влизам във филми и нарушения, но и да не ни осолят с 500 - 1000 лв. глоба като за безработен.
Предварително благодаря,

Ако не подадете Д 7 и да си плащате изрядно ЗО те няма да ви се отразяват по Вашето ЕГН. Това с глобите е относително , а ако е минала давност - тогава не подлежите на глоба.  Peace

# 411
Ясно. Мерси.
Сега разбирам и нещо друго. Миналата година платихме едни вноски и не се отразиха, а съпругата ми затри платежните. Много се чудех къде са зачезнали. Най-вероятно сега съм ги платил пак. Ще подадем декларация 7 и ще видим какво ще стане. Миналата година е било по общата сметка, така че ме съмнява някъде да "светне", че нещо е надвнесено, но дано не ни глобят. Обичам правовия ред, ама тая работа ми е малко абсурдна.

# 412
  • Варна
Януари 2013 платих няколко зо без декларация 7. Системата не ги отрази, но веднага след като подадох декл7-всичко си дойде на мястото. Мислех, че ще накарат да платя пак-но не!
Въпросната декларация обаче подадох след изтичането на давностния срок(1 година), защото на мен в НАП служителката ми каза, че подлежа на глобата от 500-1000 лв. И аз реших да изчакам.

Няколко месеца по-късно друга служителка ми каза, че за първо провинение няма да ме глобят, но аз пак реших да чакам 1 година. Питайте на място.

# 413
Ок. благодаря. То е минало 1г. - дано няма проблем.

# 414
Здравейте, реших да си платя здравните осигуровки, защото сега имам възможност и по спешност, че не съм добре с здравето. Та прикачил съм снимка с месеците, който трябва да платя. Какво бихте ме посъветвали преди да отида да си ги платя. От доста хора разбрах, че ако си платя периода ЮНИ 2011 до МАЙ 2014 ще ми отпаднат тези отдолу ЯНУАРИ 2009 до МАЙ 2011. Нямам много парични възможности не ми е до някакви глоби достатъчно 100 лв лихва са ми лепнали кажете какво точно да направя дали някакви декларации да попълвам изисквам документи и т.н.
...................

# 415
UJASA
чети тук - http://www.nap.bg/page?id=252
За да си възстановиш здравноосигурителните права трябва да си внесъл не по-малко от 33 здравни вноски (+ лихвите им) за последните 36 месеца. Затова тия старите години -2009, 2010 в момента ги забрави. Отиваш в офиса на НАП, който ти е по постоянен адрес, там има хора, които са занимават само със справки за ЗО. Те ще ти направят извлечение за дължимата сума, така че да си възстановиш правата. Имай предвид, че лихвата се променя всеки ден, така че си направи сметка, че сумата която ти напишат е за деня. Ако не платиш, утре сумата може да е друга и пак да си увиснеш заради някоя стотинка. Освен това като цяло за да не увиснеш трябва да подадеш декларация 7, с която заявяваш че ще се осигуряваш сам считано от еди кой си месец 2011г. и заявление по чл.2а от "Наредба Н-8 от 2005 г.", с което пък казваш, че искаш внасяните от тебе пари да отидат задължително за здравни вноски за тези периоди, а не да погасят други стари твои задължения. Това последното заявление може вече да не е необходимо, защото от скоро сметките за ЗО и другите фондове вече са различни, но все пак питай.
Декларация 7 и заявлението можеш да видиш тук - http://www.nap.bg/page?id=187 , като ти говоря за последното завление най-долу на посочената страница. Тези, които ще ти направят справката в НАП най-добре ще ти обяснят какво точно трябва да подадеш. Все пак много зависи и защо не си внасял ЗО. Успех! Peace

# 416
Нали с новата, сметка която въведоха, сумата, която внасяш, отива за най-старите задължения? Давността важи за 5 години назад, т.е. преди 2009 г.
От НАП най-добре ще ви обяснят, а за глоба не се притеснявайте, най-вероятно няма да има.

# 417
Новата единна сметка беше отменена от съда. Сега са различни сметки.
Глоба няма да му сложат за ненавременното подаване на декларация 7, защото и за нея има давност (мисля 2 години), малко по-напред в темата едно момиче го е написало от опит.
Ако не подаде заявлението за това кои конкретно месеци иска да му бъдат покрити, парите които ще внесе ще отидат за възможно най-старите непокрити задължения, за които давността от 5 години не е изтекла, т.е. ще отидат нахалост за 2009г., а ще му останат висящи най-пресните, което е изключително неизгодно за осигуряващия се. Peace

# 418
  • София
В НАП ме докараха до лудост с тази декларация 7. Не ми се чете цялата тема, но пиша само, за да обърна внимание на хората, които работят по граждански договори ежемесечно да следят какво се случва с осигуряването им, дори и всеки месец да са получавали хонорари над минимална работна заплата.

След като три пъти ходих до НАП и пуснах няколко пъти декларации 7, платих здравни осигуровки за месеци, които съм била без хонорари (2 на брой през последната половин година), няколко пъти ми се изписа, че имам актуализации в електронната страница, сега отново за 4-ти път трябва да ходя да се разправям и да се обяснявам, защото въпреки пускането на няколкото декларации 7, изрядните платежни нареждания и активна помощ от страна на счетоводителката ни,  2 от месеците не могат да се наместят. А няма да кажа, че всяко ходене до НАП включва преминаването поне през 3 кабинета докато стигнем до истината.

Отделно от това се установи, че в предишната ми работа изобщо не са си направили труда да регистрират договори и да декларират данъци при все, че ми удържаха такива. Но това е друга тема, в която изобщо не искам да започвам да се ровя, защото аз данъчна декларация имам и ЗЗО съм си го внасяла.

# 419
  • София
Здравейте! Имам следното питане:
Напуснах работа февруари, след 2-3 дни се записах в Бюро по труда, отписах се на 17,07.,2014г. Не съм подавала декларация Н7. В какъв срок трябва да я подам сега? Наистина се обърках, вероятно от 1.10 ще подновя студ. си права и ще се запиша в уни, т.е държавата ще ми плаща осигуровките, но в така стеклата се ситуация...какво трябва да направя?

Общи условия

Активация на акаунт