Инфо за здравни осигуровки

• 44 456
  • 430
  •   1
Отговори
# 210
Още един крайно интересен разговор с телеф. на НАП:
-Имам две неплатени ЗО за 2005г,като безработна.Какво да направя за да ги погася по давност?
.....
Пропускам частта в която операторката се рови,рови в сайта на НАП,за да стигне до заключението,че няма декларация-образец....

-В молбата ще посочите точно кои задължения искате да погасите,възникнали съгласно документ №/дата...
-Какъв документ?
-Данъчна декларация,акт,или други декларации..Вие знаете най добре за вашия конкретен случай.
-Ама аз съм била безработна тогава!
-Тогава -съгласно декл.обр.7 в която сте декларирали ,че тези месеци сте безработна.
-Ама Вие не си ли спомняте,че 2005г декларация обр.7 още не беше измислена!
-Ааа,да!Тогава не виждам как......Отидете в офис на НАП. Laughing

горе долу така протече разговора и аз се надявам те да не ми излизат като задължение(не съм проверила още)

# 211
В този ред на мисли:
Сега ако не подам дек.7 и реша да не се осиг. здравно ще ми излизат ли за в бъдеще задължения за ЗО?
И обратното,ако подам дек.7,но в един момент реша вече да не се осигурявам здравно,те ще продължат ли да ми се начисляват като задължения?

# 212
като си проверя задълженията с ПИК-а не излизат,но като проверя в здравния статус лъсват

и аз и обясних на госпожата,че декл.7 не е съществувала по онова време,но това не ми помага особено

Како да правя?

# 213
Ако не плащаш здравни със или без декларация - няма да имаш осигуровки,в лечебните заведения проверяват здравния статус,а не задълженията ти,а там ще излезеш без здравни права.
А веднъж подадеш ли декларация,трябва да плащаш- иначе се трупат не само в здравния статус,но и като задължения.
Що се отнася за ПИК-а,там ЗАСЕГА излизат само задълженията,които са установени,т.е. декларирани.Но според мен въпрос на време е да намерят начин да отразят и всички останали.
Тогава ще видим как ще станат нещата с погасяването по давност,защото сега щом задълженията ни не са установени,няма как да искаме погасяване по давност.

# 214
В този ред на мисли:
Сега ако не подам дек.7 и реша да не се осиг. здравно ще ми излизат ли за в бъдеще задължения за ЗО?
И обратното,ако подам дек.7,но в един момент реша вече да не се осигурявам здравно,те ще продължат ли да ми се начисляват като задължения?

Аз го разбирам така ... Всичко е ГЛОБА!!! Ако ни пропуснал срокове, ако не си плащаш, въобще няма отърване, освен ако не умреш ... но и тогава не е сигурно.
Винаги си длъжник ...

Абе, чухте ли вчера по ТВ НОВА, казаха нещо пак за НАП, относно подаване на молби за осигуряване по различни критерии: На две нива, пълен пакет или не пълен ...
И срока е до 31 януари, след това няма да може да го направи  ooooh! newsm78 т.е. ако не изпратим или не го подадем до тази дата няма да можем да го направим след това (за самоосигуряващи)  

Интересно ми е дали няма да ни прецакат отново с нещо  newsm78

# 215
като си проверя задълженията с ПИК-а не излизат,но като проверя в здравния статус лъсват

и аз и обясних на госпожата,че декл.7 не е съществувала по онова време,но това не ми помага особено

Како да правя?
Не знам,и на мен ще ми предстои да се чудя.Ако не излизат като задължения ,не е ли по-добре да не се прави нищо?
В НАП ми казаха ,че сега ако платя ЗО няма да отиват за години преди 2008,обаче това ми го казаха "устно",никъде не съм го видяла "написано черно на бяло" newsm78

Melani_M ,klodia благодаря за отговорите,но те не са никак успокоителени,вече не знам какво да очаквам!

# 216

Абе, чухте ли вчера по ТВ НОВА, казаха нещо пак за НАП, относно подаване на молби за осигуряване по различни критерии: На две нива, пълен пакет или не пълен ...
И срока е до 31 януари, след това няма да може да го направи  ooooh! newsm78 т.е. ако не изпратим или не го подадем до тази дата няма да можем да го направим след това (за самоосигуряващи)  

Интересно ми е дали няма да ни прецакат отново с нещо  newsm78

За самоосигуряващите се (свободни професии и др. с БУЛСТАТ) преди беше така:
Може да си смениш "пакета" само в началото на всяка година или при прекъсване и възобновяване на дейноста.Сега пак ли е така или нещо др. са измислили?Не съм гледала предаването.

# 217
Да, за пакета на самоосигуряващите се отнася Peace
Rumi345,това което са ти казали в НАП - е вярно - покриват се само стари задължения от 01.01.2008г. насам.Пишеше го в сайта им.
За по - старите преди 2008 г.за момента наистина е най- добре да не се рови.

Последна редакция: вт, 29 яну 2013, 11:03 от Melani_M

# 218
- покриват се само стари задължения от 01.01.2008г. насам.Пишеше го в сайта им.
За по - старите за момента наистина е най- добре да не се рови.
  bouquet

# 219
Не е съвсем така. Аз слушах Дянков като каза, че който не е подал декларация за отписване по давност до края на 2013 година, от 2014 година стават изискуеми.
Подозирам, че целта им е всички да им станат длъжници.

# 220
Писала съм ЗА МОМЕНТА.
Много са неяснотите към днешна дата относно погасяването по давност.
НАП дават противоречиви отговори или изобщо не дават такива.
Говори се,неофициално,разбира се,че след 01.07. ще има повече яснота.
За себе си съм решила да изчакам,а и както се писа в другата тема - само с една молба няма как да стане заличаването,процедурата е дълга и тромава и не е ясно изобщо как ще приключи.

# 221
Цитат
....-Ама Вие не си ли спомняте,че 2005г декларация обр.7 още не беше измислена!
-Ааа,да!Тогава не виждам как...

Rumi345  Joy нямам думи  Sick

# 222
  • Варна
Я тук да ви запитам, ако може някой да ми отговори. Аз съм безработна от 2006г. при влизане в сила на декл. № 7 през 2010г. не съм знаела за нея и съответно не съм я подала, плащам си здравните осигуровки сама до този момент. Дали е уместно сега да я подам и дали ще ми наложат прословутата глоба в този случай  ooooh!

# 223
Я тук да ви запитам, ако може някой да ми отговори. Аз съм безработна от 2006г. при влизане в сила на декл. № 7 през 2010г. не съм знаела за нея и съответно не съм я подала, плащам си здравните осигуровки сама до този момент. Дали е уместно сега да я подам и дали ще ми наложат прословутата глоба в този случай  ooooh!
От тази година няма да може да си внасяте здравни осигуровки ако не подадете декларация 7. Ако от 2006 сте безработна и нямате непогасени осигуровки назад, няма да имате глоба. Съветвам ви да отидете да си подадете декларацията, в стая 101/102 там може да ви я приемат без да се редите на опашки и да си взимате номерче.

# 224
Много полезна тема, мерси   bouquet

Общи условия

Активация на акаунт