Момиченце на 1 годинка и 10 месеца- пребито в ясла във Варна

• 7 670
  • 125
  •   1
Отговори
# 45
В статията пише, че яслата е санаториална.
Възможно е детето, което е посегнало да има някакво заболяване. Може и да не е умишлено  Thinking
Просто си разсъждавам, много малко информация има. Самото пострадало дете има ли някакъв здравословен проблем?

# 46

п.п. И моят син посягаше, но с много говорене и усилия, пресякохме това поведение.

Ето, това са мерки. Сама си написала - това е процес, не става от веднъж. Възпитанието е основно задължение на родителите, съгласна съм. Но това не значи, че децата не се възпитават и в градините, поне на общоприетите норми на поведение.
Персоналът в градината е отговорен да се спазва редът там. Родители всякакви.

Да, но знаеш ли колко майки се сърдят на забележките, че детето им хапе и е агресивно и вместо дасе опитат да повлият на детето, се оплакват и търсят съчувствие. Една бивша колежка така. Казват й, че синът й хапе, и единствената й реакция е да им каже: "Ами явно, за да хапе, го тормозят другите деца." А интересно, че нейният няма белези от насилие.
Мен навремето са ме били, че съм ухапала едно съседско дете в пристъп на обич. Но сега нали времената са други...

# 47
  • Mediterraneo
Дъщеричката на наши приятели хапеше като кученце, когато беше малка. Къде от обич, къде като е сърдита. Но й се карахме системно, остави простото говорене( понеже никак не вярвам в тези философски стремежи, че ще обясниш на дете на година и половина защо да не хапе и то ще спре просто така), че и я поступваха при по- сериозните набези. Период беше, отмина, но детето си търпеше последствията определено! Никой не го остави безнаказано.

# 48
  • Costa Rica
На тази възраст са прекалено малки за да се говори за агресия и липса на възпитание. Двегодишните са си диви зверчета, затова не се оставят сами и за секунда. Верно, че нещата могат да се развият и пред очите на учителя, но поне ще ограничи щетите. Това дребосъче направо е помляно.
Къде е блял персоналът, питам аз? Twisted Evil

# 49
На мен ми изглежда като охлузване и ожулване от падане или сблъсък с обемен и остър предмет.Да не би детето да е паднало от стълба и персоналът за да се оневини да е измислил приемлива версия?Или  ако в градината има наистина болни дечица с неконтролируемо поведение / не в резултат на лошо възпитание, а поради заболяване/ някое дете да е блъснало момиченцето в стена, в мебели?

При  всички случаи поведението на персоналът е непрофесионално ,докато децата са им поверени длъжни са да ги наблюдават и предотвратяват инциденти.

# 50
Ясно е, че това е ясла за деца с някакво заболяване

тук има тема за тази ясла специално, от прочетеното съдя, че добре ги гледат лелките

http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=669575.0

# 51
Хората са неудовлетворени и агресивни, предават това настроение на децата си, не нарочно, ама така става. А учителките сякаш ги избират  с конкурс да са ограничени, да са коне  с капаци, да не виждат по далеч от носа си,...такива изпити държат. Почти всеки мрази работата си, ходи само заради оцеляването си и гледа да мине времето. Ясли-  масли, навсякъде е така. Mr. Green

# 52
  • Варна
В Санотариалната ясла ходят всякакви деца, не само със заболявания. А дори и да са деца със заболявания най-често товА са такива с прекарани бронхити, пневмонии и подобни.

# 53
  • Canada
Във фейсбук и под статията изказах мнението си, но и тук реших да споделя моето мнение по въпроса. Без значение дали белезите са от ухапване, удряне или блъсване в предмет, факт е, че е налице небрежност от страна на служителите. По-лошото е, че такива случаи има във всяка ясла, просто не винаги се чуват. Бих могла да постна снимки на сина ни, който миналата година два дни подред взех от ясла нахапан от друго дете с ясно отбелязани устни по бузите. Естествено ходих още след първия случай да говоря с леличките и тогава бях разбрана, защото беше първи случай. Втория път се поскарахме, най-вече заради факта, че всички ми обясняваха как нямали никаква вина и едва ли не нищо не зависело от тях.
Не съм сигурна дали така можете да ги видите: http://www.facebook.com/media/set/?set=a.287091084645867.69677.1 … &l=7291b0b8ab

# 54
karelia79 ,вижда се....ужасно е нахапано детенцето ти  Cry

# 55
  • Canada
Само да допълня, че нашият случай е от съвсем друга ясла. А покрай приятелките ми съм свидетел и на други сходни случаи... Така че проблемът е голям, свързан с цялата простотия и липса на възпитание и морал, която цари из обществото.
За мен лично, огромната част от случаите на насилие между деца са провокирани от агресия в семейството. Докато има такива родители, ще има и такива деца.

# 56
  • София
риъл уомън, не че навремето е нямало такива деца, имало е и още каак! Просто учителките и лелките са ги шамаросвали, дърпали уши и прочие методи за показване на власт.

# 57

Да, но знаеш ли колко майки се сърдят на забележките, че детето им хапе и е агресивно и вместо дасе опитат да повлият на детето, се оплакват и търсят съчувствие. Една бивша колежка така. Казват й, че синът й хапе, и единствената й реакция е да им каже: "Ами явно, за да хапе, го тормозят другите деца." А интересно, че нейният няма белези от насилие.
Мен навремето са ме били, че съм ухапала едно съседско дете в пристъп на обич. Но сега нали времената са други...

Да, де. Затова и написах "Родители всякакви". Тях не можем да ги превъзпитаме. Точно от тази гледна точка смятам, че градините имат и възпитателна функция, не само обучителна. Но имам чувството, че в БГ отношението към децата в градините е под всякаква критика. И не, няма извинение! Конкретният случай съвсем! Tired
В същото време факторите са прекалено много, за да може да се обобщи.
Като цяло едно ухапване, ощипване или одиране в повечето случаи няма как да се предотврати, просто се случва прекалено бързо. Но пък намесата и пракратяване на по-нататъшни действия е задължителна. Както и последствията за извършителя.
Дъщеря ми, например, 2 пъти е хапала. Беше на 2,5г. След като беше хапана в градината от най-добрата си приятелка, после при сбирка с други деца ухапа едното при опит да и вземат играчка. На 2 метра от мен и другите майки. Вторият случай беше сходен. Та, ето пример за хапане в опит да предпази нещо свое или себе си, защото така е видяла от друго дете.
Както и Делфина фон Ю казва, на тази възраст още не владеят вербалната комуникация, реагират първосигнално и трябва да бъдат научени как правилно се решават конфликти. А това става с времето.
От друга страна, наистина има родители, които не обръщат внимание, дори поощряват такова поведение или просто не знаят как да се справят. И тук идва ролята на градините и възпитанието в група.

Последна редакция: чт, 22 ное 2012, 22:42 от Мисис Т.

# 58
Този случай ме втрещи и ми стана много тъжно за момиченцето. В детските градини като че ли изобщо не ги поглеждат. И сестра ми беше казвала, че децата се бият, а леличките си приказват и никой нищо не вижда. Много жал ми стана за това детенце. Сърцето ми се свива като си помисля, че догодина ще дам и моя гушчо и галчо на детска градина и много ме е страх да не го бият. Ние вкъщи постоянно само се гушкаме и се галим. Чак ме е жал като отиде в детска градина каква казарма ще е. А и той, както не сме го научили да се бие, не знам какво ще прави.
Според мен майката (на битото момиченце) трябва да съди семейството на детето, което е нанесло тези физ. щети и да й изплатят няколко хиляди лв обезщетение. И то не защото може да се плати с пари за подобно нещо, но поне да вземат родителите някакви мерки. То ясно, че детето им по цял ден гледа пребивания ама трябва да се вземат някакви мерки. Ако трябва, да се приема закон агресивните деца да не посещават детски заведения и ясли и да се налагат глоби на родителите им - само така родителите ще внимават дали ще се бият и карат пред децата си.
Идеята ми е като не може децата да отговарят за постъпките си, родителите им да отговарят. Погледнете го детето - то е цялото насинено, това не е обикновено хапане, то направо е удряно, блъскано и малтретирано.

Последна редакция: сб, 24 ное 2012, 14:46 от HAPPY_QUEEN

# 59
  • София
Не са виновни децата!
Моята хубавица хапеше.
Какви ли не методи съм и прилагала - от говорене до пляскане по дупето.
Искам да ви кажа, че накрая госпожите в градината я отучиха.
Но това дете не е ухапано веднъж.
То е пребито яко, за което трябва време.
Къде са бляли сестрите от яслата през това време, не е ясно.
Основно задължение на тези хора е да пазят децата здрави.

Общи условия

Активация на акаунт