Литературен клуб - ХІІ

• 67 748
  • 756
  •   1
Отговори
# 600
Лиляна, никой не променя съдържанието  Peace Накрая на преразказа беше казано това. То не променя смисъла на преразказа.

На мен ми се струва дебилно да изпитват седмокласници да преразказват дали е била червен цвят панделката или жълт, ама нейсе ...

# 601

Предвид това, че всеки ден ми се налага да чета писма от хора, които не могат да разкажат еднозначно някаква най-проста последователност от събития, на която са били свидетели, хич не ми се струва дебилно учениците да се учат да правят преразкази...

# 602
Estlar, синът ми е пленен от героите и историите/посланията в "Немили недраги". Но не че като цяло харесва българска класическа литература. В момента е на друга вълна (адвокатски разследвания, история на Япония), но просто оцени конкретно това произведение, без да се влияе, че е от "древния" Вазов. Намери вълнуващи неща в книгата. (а изобщо не сме "патриотично" семейство, чисто човешки неща го трогнаха, както и изграждането на героите). Иначе в тази възраст бързо се сменят вкусовете. А и децата естествено са като нас възрастните - едни харесват едно, други друго...  Дано все пак в училище или извън него стигнат до хубавите произведения, които споменаваш, вече дали всички ще ги харесат, е друг въпрос. А и има и други много ценни, включително съвременни.

Кливия, в момента съм много "навътре" в преразказите и като любител на езика мога да кажа, че си имат своето нужно място в обучението по БЕЛ (както и правила). Някъде подробно описах ползата от преразказа и есето, не знам дали ще намеря мнението си.
Може в живота като цяло да се правя, че не обичам да спазвам правила, но конкретно критериите за оценяване на преразкази и съчинения много ми допадат. Именно във връзка с това, което казва scaramouche.

Merry., мисля, че вече 6-7 клас изобщо не са чак толкова "деца", особено през последните години, много са "развити" децата. Wink Че дори и ние едно време мисля, че можехме на тази възраст да пишем съчинения. Разбира се сигурно има значение какви са интересите/силните страни на всяко дете. Едно е силно в едни предмети, но среща затруднения в други... Аз по-скоро съм "за" неща от рода на интерпретативни съчинения, отколкото чистото зубрене без капка мисъл...

# 603
svet65, ок, нека ги наречем ученици тогава Simple Smile да правят преразкази, да пишат есета, но не и да ги карат да пишат съчинения и да разсъждават защо, по дяволите, автора е написал точно тази дума, а не е използвал друга?! Да не живеем в неговото време? Да дават избор на учениците, ако един иска да пише есе, ако не - съчинение. Но не всички накуп да пишат съчинения. Да не говорим, че от целия клас сигурно максимум 5 човека не използват помощна литература, за да си ги напишат... това е абсурдно. Никой не им иска мнението. Ако някой реши да си го каже и ги контрират. После не знаели как да се изразяват. Ами те не им дават място и повод за изява! Как да стане? В съчиненията пак не може да изложиш собствено мнение. Преразкази правят... да преразказват до 4-5 клас Simple Smile после да ги учат как да се изразяват, да включат малко предмети като риторика в училище, а не в университета тепърва да се срещат с този предмет и да треперят като излизат да изнасят реферати или цял курс да мълчи и нищо да не казва, защото нямат мнение по дадени въпрос/теми, които касаят дали тяхното бъдеще, дали държавата и т.н. Глупава история.

# 604
цял курс да мълчи и нищо да не казва, защото нямат мнение по дадени въпрос/теми, които касаят дали тяхното бъдеще, дали държавата и т.н. Глупава история.

Извинете ме за малко крайното мнение, но не е ли това смисълът на държавното образование  Laughing? Хората трябва да са научени да вярват на това, което им казват "отгоре" и/или по телевизията. Няма място за мислене - решиха малко да се позамислят някои хора и какво стана - девет месеца протести  Laughing. Не може да се управлява така държава, не може  hahaha hahaha!
Ако искаме децата ни да мислят, трябва да ги научим на това, а не да разчитаме на държавата. Щели да им се карат в час за разсъждения - еми да им се карат, ще го преживеят.
Иначе за преразказа съм на мнението на scaramush - редно е човек да може да преразкаже смислено какво е прочел/видял, без да губи мисълта си и все пак да стане ясно какво иска да каже. Нямаше ли и "жанр" в учебната програма - преразказ с елементи на разсъждение Simple Smile?

# 605
Ако искаме децата ни да мислят, трябва да ги научим на това, а не да разчитаме на държавата.
Все държавата ни е виновна, все училището ни е виновно...  Laughing
Не че ги харесвам и одобрявам и двете, но първо - държавата и училището сме самите ние общо взето (все пак "от народа" идват голяма част от управляващите и учителите) и второ - първите поне около 7 години все пак семейството може да посее някакво трайно семенце...?

_dexter_, май съществува такъв преразказ, но тази година (7 клас) има "трансформиращ" преразказ. И съчинение-разсъждение. Смешно звучат някои неща, но пък и ние можем да превърнем смешното в полезно...

А за книги - тук мога да препоръчам:

Много време отделих на тази книга, (иска ми се и още, но стига толкова), _dexter_   bouquet. Писанията ми по нея достигнаха 8 страници (с цитатите) и сега се чудя какво да ги правя... През уикенда ще се опитам да ги оформя в нещо четимо (в нея има и за книгите, и за учителите, и още много, много).

# 606
Има ли я на български тази книга:

Zoe - Скот Фиджералд

Да не би Franny and Zooey  на J.D. Salinger?
https://www.goodreads.com/review/show/475236747?book_show_action=false

Някой ден ми предстои отново да прочета всичко на Фицджералд и ако срещна Zoe, ще пиша.
Карам наред с "всичко" на четиримата - Хемингуей, Фицджералд, Селинджър, Стайнбек.
И ги обичам!

Явно има в предвид повеста "Зуи" писана през 1957...
"Франи" е разказ на Селинжър...
По-късно ги издават в една книга...
И двете ги има в "Читанка"...

# 607
Момичета, изключително ми е интересно, че се получи дискусия между интелигентни хора. Това е за вас.  bouquetВсъщност по- интересно е, какво можем да променим в себе си, за да дадем най-  доброто на децата си. И след като тук сме се събрали тук, все хора, обичащи лирературата, приемам съвети как да накарам двете си деца( зодия Близнаци и двамата- изключително будни, но и бързо загубващи интерес ) да четат повече книги. И синът ми, и дъщеря ми имат пример на родители, които четат, но в никакъв случай не са достатъчно четящи за мен. Започват книгата с голям екстаз и също толкова бързо угасват. Simple Smile Пробвах и по- нови неща, и "Винету", която аз едно време харесвах много, и "Тримата мускетари", която мен ме увлече много, но не...Затова, бягайки от отговорност, обвинявайки "новото" и "различно" време, ви моля за предложения. Момчето е на 15, момичето на 10.

# 608
  • Ямбол
Аз обичам да чета книги, но не обичам литературата. Така и не се научих и не го разбирам и до днес този предмет. Кой и как решава кои книги трябва да се разглеждат и защо така се обсъждат, а не по друг начин. И сега имам затруднения да опиша емоциите си след някоя книга и какво точно ме е впечатлило, но се опитвам, като ви чета вас.

А за книги за деца - има няколко подходящи теми в подфорум Деца в училищна възраст.
Любимите книги на сина ми(15г) са Хари Потър, книгите на Рик Риърдън, трилогията Дивергенти. Фентъзи в общи линии.
Малката пък обича весели и забавни истории с деца - Малкият Никола, книгите на Роалд Дал.

# 609
10 години ми се струва идеална възраст за Астрид Линдгрен /даже позакъсняла май  Simple Smile/

За момче 15 години- на тази възраст огромно удоволствие ми доставиха романите на Джералд Даръл  Simple Smile Даже ако е добре с английския, има адаптирана версия "My Family and other animals"

Иначе съм съгласна, че преразказът е ценно умение, но ми се струва твърде ниска летва за седмокласници. Там трябва да е есе, нещо, с което да покажат ум.

# 610
Астрид Лингрен ми е най- любима и мога да я чета с удоволствие и днес. Пробвана, но  неработеща формула. Хари Потър - не ги увлече, Роалд Дал също. Peace
Ще пробвам Джералд Даръл. Аз също не съм попадала на него и ще ми е интересно.

# 611
В кръга на шегата, тук пропускате нещо важно-те са близнаци Grinning
И аз така зарязвах книгите като на тяхната възраст:) ще им мине:)

# 612

По повод споделеното от Лиляна за "Войната на таралежите" се сетих за много любимата ми "Деца играят вън" на Георги Данаилов. Прочетох я за първи път точно около 12-годишна и си спомням, че много се смях. Не знам дали е подходяща за днешните 12-годишни деца, затова се въздържам да я препоръчам на mariposa, но пък да ви я припомня на по-възрастните. Книжката има и ново издание, за съжаление изобщо не е качествено и хубаво, но пак е добре, че може да се прочете.

# 613
... се сетих за много любимата ми "Деца играят вън" на Георги Данаилов.

Тази не съм я чела и не съм я чувала.  newsm78 Трябва да се поогледам  newsm78

# 614
За деца много препоръчвам Хобит на Толкин, ако харесват фентъзи. За момичета тийнеджъри има много сладка поредица - Рубинено червено, Сапфирено синьо и Изумрудено зелено. А за по-малките (до 7-ми клас) освен Хобит, има друга сладка поредица за магьосника Хаул - не знам как са заглавията на български, първата мисля, че е Подвижният замък на Хаул, другите са Castle in the Air и House of many ways (чела съм ги на английски) на Даян Уин Джоунс
Като цяло много са им интересни и сборниците с митове и легенди - гръцка митология, нордическа митология (покрай филмите Тор), легендите за крал Артур. Някакви такива неща ги интересуват, няма ли магия и мистика не им е интересно. А, да, и Ерагон поредицата, не съм стигнала до нея, ама нещо и спряха да я обсъждат, изместена от Пърси Джаксън. Общо взето покрай уроците искам не искам трябва да чета купища детски книжки, иначе не знам за какво говорят.

Общи условия

Активация на акаунт