Литературен клуб - ХІІ

• 67 952
  • 756
  •   1
Отговори
# 525
Казва, че ги пазел за децата си... Simple Smile

Ха, това ми напомня за баща ми, който откакто се помня си купува книги, които само трупа без да чете с обяснението, че ще си ги чете, когато се пенсионира... От около две години е пенсионер и досега не съм го видяла да прочете нито една от въпросите книги!

# 526
  • Benelux / Varna
Казва, че ги пазел за децата си... Simple Smile

Ха, това ми напомня за баща ми, който откакто се помня си купува книги, които само трупа без да чете с обяснението, че ще си ги чете, когато се пенсионира... От около две години е пенсионер и досега не съм го видяла да прочете нито една от въпросите книги!

Ха и аз така, все за децата дето ги нямам мисля. В апартамента си нямам спалня, ама детска стая имам, че и така съм я кръстила. Някои вещи мъжа ми искаше да ги продаде, а аз не, за децата да има. Луда работа, сега осъзнавам колко е глупаво това.
Мисля,че спрях вече да мисля така и да си правя планове.

Явно баща ти обича да се огражда с желани от него книги  Simple Smile

# 527
мм, и аз за близките, но и за синчето "кътам" книжлета  Laughing Част от усилията ми по "кътане" вече дават плод - малкият чете мои стари детски книжки, а близките ми се облагодетелстват с по-"вържени" прочетени от мен  Wink
Има си "вечни" книги, струва си да се пазят.

# 528

И аз много си кътам книжките, обичам да си купувам нови и да си ги гледам, но напоследък все повече си мисля, че с по-малко вещи се живее по-добре....

И въпреки това наистина:

# 529
Пазих аз "Пипи Дългото чорапче" - да я чета на децата си. И какво стана - имам я от 35 години, чела съм я поне 10 пъти, а кото дойде времето да я чета на дъщеря ми, се оказа, че страниците са станали толкова крехки, че седя на тръни да не се скъсат, докато детето я прелиства  Laughing. Купихме нова - да си е нейна, да си я разглежда, да си я чете (след време). Ако иска да си я пази за нейните деца.
Не помня къде съм прочела, че в живота си човек има нужда от 10 книги, но докато ги намери, трябва да прочете 1000 Simple Smile. Е, аз съм в търсене на моите 10, за сега съм намерила 2-3. Тях ще си ги пазя. Към всички останали гледам да не развивам сантименти Simple Smile.
Много от прочетените книги не помня. Но съм сигурна, че в голяма част от тях съм намерила по нещо, което е останало у мен. Може да е малка частица знание, отговор на въпрос, изясняване на процес - дори да не помня подробности, нещо в онзи момент е докоснало съзнанието ми. Така че четенето си е струвало Simple Smile. Но и аз карам предимно на спомени за чуствата, които дадена книга е предизвикала у мен.

# 530
  • София
Аз съм намерила поне две:
- Сто години самота и
- На Изток от Рая;
колебая се за:
- Хроника на птицата с пружина,
но още не мога доживотно да я класифицирам там (към 10-те).
Преди време бих добавила и
- Идиот към 10-те. Сега вече не знам. С времето човек се променя  newsm78.
Има и една детска, която мога да добавя към 10-те - "Братята с лъвски сърца" на Астрид Линдгрен  Wink.

# 531
  • София
Оооо, "Братя с лъвски сърца" е великолепна и наистина вечна книга  Heart Eyes !!!

# 532
_dexter_, и аз като теб съм чела минимум 10 пъти "Пипи" и пак не ми омръзва   Mr. Green

Даже бих я препоръчала при тежка депресия  Laughing

Кали Мей, не само "Братята с лъвски сърца", а всичко на Линдгрен е страшно хубаво и навремето по соца трудно се намираше и още си пази Роня, Карлсон и Емил и др. Grinning

Искам да ви кажа, че направо си копнах от вашите постове книги, които искате да прочетете или сте прочели скоро и сега се каня и аз да се добера до тях  Peace

Едната на компютъра ще се пробвам да я чета /което си е жива мъка за мен  #Crazy/
http://chitanka.info/text/10973-za-pisaneto-memoari-na-zanajata

А за книгите, старите книги-ужасно тъжна тема ... Аз също като вас остарявам и ме обхваща носталгия. За мен всяка книга е нещо повече от книга, това е миналото ми, спомени и т.н. Сърце не ми дава да я хвърля  Tired Вероятно ще подарявам на библиотеки селски. Повече ме тревожи, че моите деца, внуци няма да имат това общение с книгите, че дори и с хората. Просто поколенията се менят, но колкото повече напредва цивилизацията, толкова повече според мен нараства вътрешната самота в човека и оттам при мен и нуждата от книги, защото така контактуваш с автора им  Simple Smile

# 533
  • София
Кливия, спокойно можеш да подаряваш и на градски библиотеки  Flutter. Повечето от тях са доста "опоскани" - нямат пари за книги, окрадени са им част от по-класическите и т.н.

# 534
Ами като гледам в семейната библиотека прекрасните поредици на Балзак, бг автори и прочие, със сигурност няма да имам място за много от тях. Единствено Съмърсет Моъм ще си запазя от поредиците  Heart Eyes Невероятен разказвач е  Grinning

# 535
Аз пък като малка благородно завиждах като отидехме някъде на гости и хората да имат поредицата "Световна класика" - наредени цели рафтове, отделно томовете на Балзак, Хемингуей, Стайнбек и въобще всички известни автори. Един познат ми подари преди две години тези на Джек Лондон, на Зола и Томас Харди.  Party
И аз много си обичам книгите и не мога да се разделям с тях.  Heart Eyes Когато вече съвсем нямам място, отнасям част от тях на село.

# 536
Аз пък като малка благородно завиждах като отидехме някъде на гости и хората да имат поредицата "Световна класика" - наредени цели рафтове......
По този повод наскоро си говорихме с една приятелка, която се похвали, че имат някакви световни класики с кожени подвързии, които седели ужасно красиво на рафтовете на библиотеката у тях. Само дето никой никога не ги е чел  Laughing. Това определено не е моят тип библиотека Simple Smile. Родителите ми имат няколко "световни класики" - Балзак, Флобер, Томас Харди - така и не ме привлякоха да ги зачета Simple Smile.
Склонна съм да споделя мнението на Стайнбек за книгите - да са възможно най-евтини, от нискокачествена хартия, с меки корици. Важно да е само съдържанието и да са достъпни за колкото се може повече хора Simple Smile.

# 537
Балзак откъм днешна дата ми идва доста тегав и губи-време. Е, не всичко под равен знаменател, а като цяло  Peace

# 538
По този повод наскоро си говорихме с една приятелка, която се похвали, че имат някакви световни класики с кожени подвързии, които седели ужасно красиво на рафтовете на библиотеката у тях. Само дето никой никога не ги е чел  Laughing.

И такива случаи съм имала - аз се възхищавам на богатата им библиотека, а те ми отговарят пренебрежително - А, те нашите са ги купували, ама никой не ги е чел...
А на този ми познат баба му или дядо му са купували от всяка книга по 3 /три!!!/ екземпляра - за тях, за сина и за дъщерята. Той като внук наследява и две еднакви библиотеки.  Laughing

# 539

А на този ми познат баба му или дядо му са купували от всяка книга по 3 /три!!!/ екземпляра - за тях, за сина и за дъщерята. Той като внук наследява и две еднакви библиотеки.  Laughing

Joy Joy Няма да повярваш, но с въпросната ми приятелка ситуацията е същата - майка й е купувала по 2 екземпляра от всяка книга - за майката и за приятелката ми. По злощастно стечение на обстоятелствата сега живеят заедно и библиотеката е една * 2  Laughing

Общи условия

Активация на акаунт