Веганството - да споделим опит - 11

• 45 040
  • 740
  •   1
Отговори
# 195
Animil , добре дошла Simple Smile
Като спомена диетолог ми напомни как преди 6 години и аз търсих мнението на специалист. Исках да бъда допълнително консултирана, подкрепена и сигурна в избора си. Отговорността към мен самата е едно, но към дете е съвсем различно нещо.
В крайна сметка, при мен този ми опит беше пълен провал. Дано при теб се получи.
При мен се получи от вътрешна убеденост и четене.
Ще споделя за моето дете, но с уговорката, че то е вегетарианче, а не веган. Освен това, след раждането си беше на формула/ по независещи от мен причини/.
От растителните млека съм му правела кълнови, давала съм овесени, от сл. семки, по- късно съм предлагала ядково. В темите по- напред е ставало дума.
Много информация и опит във веганството можеш да почерпиш ако прочетеш постовете на Вера. Или погледнеш в техния портал. Тук има веганки с малки деца, които също са споделяли какво дават на техните деца.
В общи щрихи, по спомени, когато детето ми беше на 8 месеца приготвях елда, ориз, моркови, тиквички, картофи. Правех хомогенни каши, като смесвах с мляко. До годинката бях въвела червена леща, кестени,  чушки, лук, кълнове, карфиол и броколи, просо, овес, пшеница, грах,  тиква, доста видове плодове- ябълки, круши, банани, череши, праскови /без люспата/.  

# 196
kashmir, през първия триместър продължих с нормалния за мен начин на хранене, после може би от натиска на семейството ми започнах да ям кашкавал, риба и рядко месо, а яйца мисля, че ядох в някакви сладкиши, минах отново към изцяло растителни храни близо 2 месеца след като се роди Нели. Като цяло се чувствах добре през първия триместър, бебка си растеше добре, около четвъртия месец имах нужда от желязо и взимах добавки до края на бременността.

take a smile, и аз затова искам поговоря с някой по-опитен, въпреки че изчитам много информация свързана с храненето, може би ми липсва увереност.
Може би ще започна с овесено мляко, тъй като вече е яла ядки  newsm78.

# 197
Ако сега захранвах, сигурно щях да започна с конопено мляко.  Simple Smile След това от кълнове, овес и т.н. Simple Smile

# 198
  • на острова на мечтите
Данилу,  ние в София се снабдихме от Харнкооп с био тиквета сорт хокайдо. Омитам семките на една такава тиква (много е мъничка)  сурови, на следващия ден, малко за позасъхне лигавото, БЕЛЯ ГИ С ПОМОЩТА НА НОЖ или с голи ръце Simple Smile но е много лесно. Препоръчвам ти този сорт заради семките Simple Smile

Ти защо ги киснеш и то два дни?  няма ли за започнат да се разтварят сами, ако ги изчакаш още ден-два?
Аз тиквата я купувам от местното пазрче, много био, дет са вика Mr. Green Да, две от семчиците се бяха отворили,ама то лошо няма! Иначе, понеже са им дебели люспите не им пречи да се понакиснат. Обикновено ги беля на другия ден, ама този път се заплеснах с работа и задължения!
Animil, Hug

# 199
  • София
kashmir, през първия триместър продължих с нормалния за мен начин на хранене, после може би от натиска на семейството ми започнах да ям кашкавал, риба и рядко месо, а яйца мисля, че ядох в някакви сладкиши, минах отново към изцяло растителни храни близо 2 месеца след като се роди Нели. Като цяло се чувствах добре през първия триместър, бебка си растеше добре, около четвъртия месец имах нужда от желязо и взимах добавки до края на бременността.
....

Ясно. И при теб е имало натиск.  Tired Благодаря ти за отговора!

# 200
Ако сега захранвах, сигурно щях да започна с конопено мляко.  Simple Smile След това от кълнове, овес и т.н. Simple Smile
Не съм опитвала да правя мляко досега, като остана по-свободна ще разгледам подробно как става, предполагам от кълновете е домашно производство?

kashmir, ако забременея пак, не мисля че ще  направя пак така обаче. Успех и на теб в бъдеще Simple Smile

danilu, благодаря  Hug

# 201
  • weiter, weiter, ... weiterstadt

Може би ще започна с овесено мляко, тъй като вече е яла ядки  newsm78.

аз бях питала скоро почти същото.
след ровене насам и натам реших да не давам овесено, оризово, соево и прочие "млека".
правих няколко пъти конопено (накисвам за 24ч. конопа 1:2 във вода, после минавам с пасатора, добавям още 2 части вода и загрявам до 80С, после прецеждам). с него правех овесените ядки и давах за вечеря.

моите съобръжения спрямо оризовото и овесеното "мляко": бебето не получава допълнителни хран. в/ва. ориз и овесени ядки си яде, не виждам смисъл да ги давам в друга форма. соево - съдържа фитоестрогени и не искам да давам.

кремче (предполагам имаш предвид нишесте и мляко) - ако замениш кравето мляко с овесено или оризово, то ще имаш само въглехидрати. кравето мляко съдържа мазнини и протеини и те засищат. ако имаш кърма - ползвай нея  Peace
аз давам следобед плод с малко просо или ориз (инстантни каши) и добавям мазнина (растителна или масло). след 2 часа пак е гладен. Wink

П.П. аз по време на бременността не съм консумирала риба и месо. млечните бяха в минимални количества. натиск никой не е оказвал върху мен. и сега не давам да упражняват, когато стане въпрос за храненето на детето.

сподели какво ти е казал диетолога.

# 202
Последната бременност изкарах хранейки се само с растителна храна - сурова и термично обработена. Защо не само сурово - защото не съм била винаги през последните 4 години само на сурова храна, а през определени периоди. Защо без никакъв животински продукт - защото не ми се ядеше и не ми липсваха (наблюдавах се много внимателно; не съм човек, който се лишава и ограничава Wink ). Имах прекрасна, лека, безпроблемна бременност. Натиск не съм усетила и не е имало от никого, дори и от наблюдаващата ме лекарка. Тя знае как се храня и не изрази никакво безпокойство.
Всъщност в менюто ми присъстваше пчелния прашец и много рядко мед (в рецепти).

Натиск няма и спрямо децата от наша страна да ядат или не ядат дадено нещо. Тук е трудно за обяснение; всеки го интерпретира различно.

Страх дали сме направили правилен избор също няма.

Take a smile, благодаря!   bouquet

# 203
asyalein, има логика в това което казваш, идеята ми е да правя неща като "мляко" с ориз, грис и т.н.
Кърма не успявам да изцедя достатъчно, а и ми се струва кощунство да я варя и развалям, правя й кашите с кърма иначе.

Вери, бременност изкарана по такъв начин звучи чудесно, поздравления Simple Smile

Утре по един от местните тв канали ще има дискусия дали да отгледаш дете веган е вид тормоз  Rolling Eyes
Радвам се, че все повече се говори по въпроса, но със сигурност ще се чуят и доста глупости.
Ето линк, ако някой иска да коментира http://www.channel5.com/shows/the-wright-stuff/clips/coming-up-o … s-17-jan#comments

# 204
Утре по един от местните тв канали ще има дискусия дали да отгледаш дете веган е вид тормоз  Rolling Eyes
Дам, това са едни от нападките/обвиненията/констатациите...
През последните години съм изчела какви ли не бисери по въпроса. Wink

# 205
  • София
Вери, за какво и как приемаш пчелен прашец?  Simple Smile

# 206
Нямам конкретна причина; не е с медицинска цел. Просто съм го включила в менюто. Гледам на него като на храна, а не като добавка. Може би е погрешно, не знам.
А как - или сутрин самостоятелно т.е. на гладно (по-рядко) или поръсвам кремовете, които правя.
Ето така:

Слагам и в зърнените закуски на децата.

една статия

Споменах го заедно с меда, защото не са към веган храните.

# 207
Вери бях чела че прашеца трябва да се разтвори преди да се консумира за да се усвои, за това и препоръчват да се разтвори в буркан мед за около 2 седмици и едва тогава да се взема. Вие смучите ли го?

# 208
Да, срещала съм информация, че е хубаво с мед или кисело мляко.
Но не прилагам нито едно от двете. Както писах по-рано - може би погрешно.

# 209
Вери, каква е трайността на прашеца?
Имам  в буркан подарен ми бе миналото лято, но нямам навика да ползвам.

Общи условия

Активация на акаунт