Отговори
# 165
Как са бъдещите мами?  Hug
Добре дошла Данче с трабантче  Hug намерих си още една мама,която вече има едно детенце да й досаждам с глупави въпроси  Embarassed
Момичета,нещо май ще пропусна първата фетална морфология,тази в 11-13,6 седмица,още не съм решила окончателно обаче.

Ей сега свалях снимки от апаратчето и си намерих три снимки на положителния тест!Не мога да ви опиша колко мило ми стана

Последна редакция: нд, 02 дек 2012, 20:38 от Achillea millefolium

# 166
2 дена ме няма и колко много сте изписали  #Crazy Joy
Честито на всички, чули и видели малките си бобчета  Hug
Аз в четвъртък съм на лекар и вече ще ме завеждат за ЖК. И аз като повечето тук ще ползвам каквото ми се полага от здравната каса, но мисля да си се следя и на частно. Още обаче не мога да си избера лекар  newsm78
Иначе едно и също при мен, яко гадене, повръщане  Sick И аз като кихам адски ме прерязва отлоду, ония ден час се стреснах, че съм се изпуснала  Embarassed
За изследванията, аз лично мисля да правя всички възможни неща, понеже искам да съм сигурна и спокойна във всеки един момент, че нещата са ОК. Не си мислете, че се вманиачавам, но имахме много проблеми преди да забременея, мъжа ми претърпя отстраняване на единия тестис, химиотерапия и операция за отстраняване на лимфни възли, мислех си, че ще отнеме години, за да се възстанови, но се оказа, че е млад жребец  Mr. Green 6 месеца след ада, който преживяхме чудото се случи. Не искам да се връщам назад, но трябва да сме подготвени за всичко. И все пак вътрешно съм настроена и почти убедена, че всичко ще е наред! Дай Боже с всички ни да е така!  Praynig

Толкова от мен. Лека нощ ви пожелавам!  Hug

Кате ще помоля за първа страница да ме редактираш.  Wink От Пловдив съм и това е първа и много желана за мен бременност. Благодаря предварително!   bouquet

# 167
  • София
buttinsky, Стискам палци и аз! Според мен, няма нужда да се измъчваш и да не пиеш вода  #Crazy Пий си! Пък ще кажеш на шофьора да спре, ако ти се приходи. Дори, би могла предварително да отидеш при него, да го информираш, че си бременна и имаш нужда от почивки и да го попиташ на кои точно места планира да спре. Това - ако се притесняваш да предизвикаш конфликт. Но какво значи това - ние да се съобразяваме с тоя и оня... има си правилници и ние, като потребители трябва да изискваме те да се спазват, включително и НЗОК  Peace

Иначе, и аз не мисля да кихам пари за няколко ФМ-та и куп други глупости... Също не искам да ходя в периода м/у 11 и 13 седмици, по-склонна съм към 18 седмица. Биохимията за Даун пък за мен е една... статистическа история, при това с много висок процент на грешни резултати. Въпреки, че ми е ужасно нужна, но искам да мина направо към амнеоцентеза - обичам да знам нещата със сигурност. Да видим, какво ще кажат докторите по въпроса, защо пък да не може направо тя да се направи...

Момичета, говорих за болничните. Значи, тези 135 дни (отпуск по бременност и раждане май се казва) включват 3 различни болнични:
- 45 дни преди термина
- 42 дни след раждането
- и някакъв изравнителен, който явно зависи от това, на коя дата си родил.
За тези 135 дни се взима 90% от сумата, на която те осигурява работодателят.
Иначе, болничен преди това може да се вземе от гинеколкога, при когото си регистриран и за да ти даде такъв болничен, трябва да има негова преценка за наличие на рискова бременност. Май след 3-ия месец може да се ползва такова нещо. Не запомних как се казва самият болничен в този случай. Но не се взимат 90%, а 70 или 80% - не бяха сигурни моите хора. Болничният не се дава наведнъж, ами многократно - продължава се от лекаря май всеки месец.
Тоест, трябва да се намери док, когото да навием за рискова бременност...  Thinking

Останалите болнични (или отпуски) по майчинство са след като изтекат тези 135 дни и са 410 дни, а после евентуално до навършване на 2 год. възраст на детето. Мамите, които са в момента в такива майчински сигурно могат да кажат  Hug

# 168
  • София
kriani, Сега видях твоя пост.
Има тема тук в мамата относно майчиство за безработни - линк с достъп до нея на 1 стр. в нашата темичка  Peace
И там съветват мами в твоето положение да намерят някоя позната фирма, в която да те назначат фиктивно преди 45 дни от термина. Иначе няма да ти изплащат майчинство, а социални осигуровки, които са значително по-малки.
А според мен, най-добрият вариант е, ако намериш приятели с фирма, да се назначиш при тях рано, след което да си уредиш болничен. В този случай няма да им плащаш пълния размер на осигуровките, ами само здравните, които са 20 лв 16 ст месечно.  Peace

# 169
 Sandalka ако твоят лекар и на другите е забранил секса до 3-4-тия месец, нашият напротив ни успокои, че стига да е в рамките на нормалното нежен и не много продължителен не би трябвало да ни безпокои по никакъв начин.Щом са ви казали и сте си решили така това си е ваш избор и решение на лекарят ви. При нас сексът става все по-хубав с всеки изминал ден дори Wink

# 170
  • В сърцето на един мъж и половина, и една госпожица
Sandalka, наистина всеки месец се продължава болничния след 3тия месец като е нужно само да кажете, че ви боли корем и имате стягане. Аз така бях с предишната бременност/тая май и тя ще е такава  Sad/ и комисията ми разреши да ползвам по-дълъг болничен  Peace

А според мен, най-добрият вариант е, ако намериш приятели с фирма, да се назначиш при тях рано, след което да си уредиш болничен. В този случай няма да им плащаш пълния размер на осигуровките, ами само здравните, които са 20 лв 16 ст месечно.  Peace

Това за първата година ли е само или и за двете години по време на отглеждане на дете до 2г.? Нали за втората година работодателя трябва да внася осигуровките, за да си получиш 240лв. Пак ли е нужно само здравните да внасяш - това е при положение, че стажа не те интересува, тъй като ако плащаш само здравни няма да трупаш стаж...или бъркам  Rolling Eyes

Sandalka ако твоят лекар и на другите е забранил секса до 3-4-тия месец, нашият напротив ни успокои, че стига да е в рамките на нормалното нежен и не много продължителен не би трябвало да ни безпокои по никакъв начин.Щом са ви казали и сте си решили така това си е ваш избор и решение на лекарят ви. При нас сексът става все по-хубав с всеки изминал ден дори Wink

На нас също ни е забранен секса, но това е заради болките, които имам и явно по усмотрение на лекаря.

# 171
  • София
Peace Peace Peace
Това си е така, предполагам, при всички - сексът е по-готин Wink
Ми, аз преди 20-ина години като бременеех, нямаше такива неща - всички лекари само окуражаваха - правете секс и не се страхувайте!
Ама сега... друга песен. И щото съм дъртичка, реших, че може заради това да е  newsm78 Но ще си спазим карантината до 4 месец - само ... еротика Wink

Katencetoo, ох, не знам... Това кой какво дължи на НОИ и НАП - работодател ли, работник ли и кога на какви части - много Тъмна Индия ми е  Mr. Green Аз исках да кажа на kriani, че това е изгоден вариант за сега - преди да роди. Със сигурност, ако излезе в ранен болничен, тогава работодателят не дължи пълни осигуровки за нея, ами само здравни. Съответно, ако нещата са фиктивни, нали тези парички си ги поема "работникът". И излиза по-изгодно, защото вместо, примерно 70 лв месечно, тя ще дава на работодателя само 20 лв, но пък и ще получава болничен от НОИ. Вече след 135 дни болничен не зная, как стоят нещата, не съм стигала да питам толкова надълбоко, но стаж, мисля, че се води при всички положения...

Много ти благодаря за инфото относно болничния   bouquet Значи, не било толкоз трудно  Wink Ама... каква комисия, викаш - пред комисия ли трябва да се явяваш?

# 172
Sandalka много ти благодаря мила за отговора  Hug и все пак ще се радвам наистина, ако ми се отдаде възможност да започна работа,защото ще се чувствам по-пълноценна Simple Smile                                                                                                                                                                      И аз се позаинтересувах,прочетох тук там,разпитах близки и се отказвам да ходя на ФМ за сега,и все пак нека мина при чичко доктор да видим и той какво ще ми каже.

# 173
При все, че назначаването е фиктивно е редно "работника" да поеме осигуровките, които са в един и същ размер през целия период, а именно 4,8% от 420 лв. Наистина ако си безработен и имаш осигурителен стаж преди това е много по-изгодно да се назначиш веднага, да те водят 1,2 дена в осигуряване и да почнеш да се вземаш болничен. Той ще бъде с минимален размер, но разбира се това е по-добре от нищо. Мисля, че говоря в момента за 270 лв. После идва е екстрата с втората година майчинство, която неработещите за съжаление не ползват.
Аз примерно заради леченията си миналата година съм използвала 307 дни болничен, т.е. преди да си взема първия 45 дневен болничен имам право на 53 дни , ако ми издадат повече от това то болничния ще бъде неплатен.

# 174
Katencetoo, ох, не знам... Това кой какво дължи на НОИ и НАП - работодател ли, работник ли и кога на какви части - много Тъмна Индия ми е  Mr. Green Аз исках да кажа на kriani, че това е изгоден вариант за сега - преди да роди. Със сигурност, ако излезе в ранен болничен, тогава работодателят не дължи пълни осигуровки за нея, ами само здравни. Съответно, ако нещата са фиктивни, нали тези парички си ги поема "работникът". И излиза по-изгодно, защото вместо, примерно 70 лв месечно, тя ще дава на работодателя само 20 лв, но пък и ще получава болничен от НОИ. Вече след 135 дни болничен не зная, как стоят нещата, не съм стигала да питам толкова надълбоко, но стаж, мисля, че се води при всички положения...

Много ти благодаря за инфото относно болничния   bouquet Значи, не било толкоз трудно  Wink Ама... каква комисия, викаш - пред комисия ли трябва да се явяваш?

Не си представяй група бели престилки, които те атакуват от всички страни с въпроси  Wink Гинеколога ти се оправя с тях. Помня, че си оставих картона на информация и ми казаха да дойда да си го взема заедно с болничния след 3 дни. Отидох и без проблем го взех, беше разписан от няколко докита.
И аз ти благодаря за информацията по-горе   bouquet

Аз тая нощ пак ще заспа сигурно в 5  Tired Ей, казвам ви, очите ми се затварят, а не мога да заспя и това си е. Преди малко ми стана лошо, но за щастие беше за кратко и май се получи, защото преядох  Embarassed

# 175
  • Бургас
И аз това съм забелязвала че ми се догадва като се натъпча;-)
Иначе исках да питам понеже вече се обърках за болничните. На колко дни обикновен болничен имаме право преди да излезем в този 45 дневен, на 180, или на 360?

# 176
Добро утро  Simple Smile

Хубав и усмихнат ден. Днес го дават, че може да завали снежец, чакам го с нетърпение  Hug На работещите лека работа, на останалите приятна почивка.

# 177
  • София
Добро утро и от мен  Hug
Кате, благодаря за закуската   bouquet
Данчето с трабантчето добре дошла и на адашката   bouquet хубав ник имаш  Peace
Аз след малко излизам, че съм на работа, но ще ви следя от там. Хубав ден на всички   bouquet

# 178
  • Перник
Добро утро, момичета. Вижте за какво креватче съм се замислила аз. Много ми хареса, а може да се преустрои и на юношеско легло в по-късен етап (ако се окаже здраво де Laughing) И най-вече ми хареса, че има шкафчета и място за повивалка

http://www.beb4opernik.com/content/detsko-krevatche-elena-70185-sm

# 179
  • София
Добро утро момичета!

Много нещо сте изписали-няма изчитане.
Аз както ви казах, бях запланувала една хубава 8км. разходка. Тръгнах но не се получи до края. Към 5ти км. започна да ме придърпва отдолу и спрях.
Интересува ме много какво е ФМ, съвсем не знам. Явно сте го писали някъде, ще се връщам да чета после. Другото което ме интересува, дали трябва да правя някакви други изследвания говоря за амниоцинтеза май се казваше, нали за тези над 35г. е препоръчително? Вие какво знаете?

Стискайте ми палци, отивам на зъболекар, ще ми вади нерви на един кътник.

Общи условия

Активация на акаунт