Получавала съм много полезни съвети във форума и си позволявам да опиша подробно нашата ситуация с молба за помощ.
Бебчо е на два месеца. Роди се един месец преди термин с мерки 2200 гр и 46 см. Засука веднага след раждането, не е бил в кувьоз, в болницата беше през цялото време при мен и при всяка възможност го слагах на гърда. Кърмата ми слезе на третия ден след раждането и вярвах, че имаме всички предпоставки да се кърмим успешно. Обаче той изкара продължителна жълтеница, от която стана вял и сънлив и не сучеше повече от 2-3 минути, преди да заспи отново. Педиатърът ни посъветва да го будим на 2-2.5 часа, за да суче и после да го дохранваме с изцедена кърма, за да наддава по-бързичко, което и направихме. Наистина беше много трудоемко: кърмене, дохранване, цедене и ето че дошло време за следващото хранене. Бебчо обаче растеше добре и това беше наградата за всичките ми усилия. През пърия месец наддаде 1300 гр (от най-ниското тегло), а през втория 1500 гр.
Тъкмо когато се бях примирила, че ще я караме така, младежът реши да прояви характер и да откаже шишето. Започна да реве при всяко дохранване с шише. Чудесно, помислих си, той ми дава знак, че иска да суче само от мама, и започнах само да го кърмя. Обаче нещата не се оказаха толкова прости. Вече една седмица сме само на гърда, но вече се очертаха някои основни проблеми: той заспива твърде бързо на гърдата, не се нахранва добре и след 10-15 минути пак иска да суче. Не успява да изпразни добре гърдата и да получи достатъчно задно мляко, в резултат на което акито му стана зеленикаво, а беше прекрасно яркожълто. Кърмата ми понамаля, което не е толкова зле, защото изцеждах по 1.5 - 2 литра на ден, но се притеснявам, че с тези темпове съвсем ще пресъхне. Освен това струята ми е много силна, той се дави, трябва да се оригва на всеки 5-6 глътки иииии....изобщо много сме далече от момента, в който кърменето се превръща в удоволствие.
В момента бебо тежи 5 кг, според мен вече е преминал през фазата, в която недоносеността и ниското рождено тегло бяха голям проблем и съм убедена, че може да се научи да суче. За последната седмица само на гърда е качил 160 гр, което е малко, но все пак е качване. Как да го науча да суче ефективно и да изпразва гърдите добре? Как да се справя със силната струя? Засега съм установила, че суче по-спокойно, когато е заспал или полузаспал. Добре ли е да го оставям с часове на гърдата, както и да суче през 15 минути? Вечер между 6 и 12 е почти нон-стоп на гърда, а гърдите си ги чувствам празни и не знам дали изобщо изсуква нещо. Не ми тежи, готова съм на всичко, но ми се иска да знам, че вървим в правилна посока...
Ще съм благодарна на съвети и предложения?