Връщане изцяло на гърда, сънливо бебе и куп други въпроси...

• 1 430
  • 7
  •   1
Отговори
  • България/Германия
Здравейте!

Получавала съм много полезни съвети във форума и си позволявам да опиша подробно нашата ситуация с молба за помощ.

Бебчо е на два месеца. Роди се един месец преди термин с мерки 2200 гр и 46 см. Засука веднага след раждането, не е бил в кувьоз, в болницата беше през цялото време при мен и при всяка възможност го слагах на гърда. Кърмата ми слезе на третия ден след раждането и вярвах, че имаме всички предпоставки да се кърмим успешно. Обаче той изкара продължителна жълтеница, от която стана вял и сънлив и не сучеше повече от 2-3 минути, преди да заспи отново. Педиатърът ни посъветва да го будим на 2-2.5 часа, за да суче и после да го дохранваме с изцедена кърма, за да наддава по-бързичко, което и направихме. Наистина беше много трудоемко: кърмене, дохранване, цедене и ето че дошло време за следващото хранене. Бебчо обаче растеше добре и това беше наградата за всичките ми усилия. През пърия месец наддаде 1300 гр (от най-ниското тегло), а през втория 1500 гр.

Тъкмо когато се бях примирила, че ще я караме така, младежът реши да прояви характер и да откаже шишето. Започна да реве при всяко дохранване с шише. Чудесно, помислих си, той ми дава знак, че иска да суче само от мама, и започнах само да го кърмя. Обаче нещата не се оказаха толкова прости. Вече една седмица сме само на гърда, но вече се очертаха някои основни проблеми: той заспива твърде бързо на гърдата, не се нахранва добре и след 10-15 минути пак иска да суче. Не успява да изпразни добре гърдата и да получи достатъчно задно мляко, в резултат на което акито му стана зеленикаво, а беше прекрасно яркожълто. Кърмата ми понамаля, което не е толкова зле, защото изцеждах по 1.5 - 2 литра на ден, но се притеснявам, че с тези темпове съвсем ще пресъхне. Освен това струята ми е много силна, той се дави, трябва да се оригва на всеки 5-6 глътки иииии....изобщо много сме далече от момента, в който кърменето се превръща в удоволствие.

В момента бебо тежи 5 кг, според мен вече е преминал през фазата, в която недоносеността и ниското рождено тегло бяха голям проблем и съм убедена, че може да се научи да суче. За последната седмица само на гърда е качил 160 гр, което е малко, но все пак е качване. Как да го науча да суче ефективно и да изпразва гърдите добре? Как да се справя със силната струя? Засега съм установила, че суче по-спокойно, когато е заспал или полузаспал. Добре ли е да го оставям с часове на гърдата, както и да суче през 15 минути? Вечер между 6 и 12 е почти нон-стоп на гърда, а гърдите си ги чувствам празни и не знам дали изобщо изсуква нещо. Не ми тежи, готова съм на всичко, но ми се иска да знам, че вървим в правилна посока...

Ще съм благодарна на съвети и предложения?  Hug      bouquet

# 1
Eлфи... Simple Smile
Ти си се справила чудесно просто, в момента "проблемът" е най-вече собственото ти притеснение и промяната на рутината, която е работила така добре досега за вас - макар и да признаваш, че е било трудоемко и изморително. И педиатърката ви е дала добри съвети, което е рядкост.

Ще карам по ред сега:
160 грама за седмица НЕ Е малко наддаване за дете, което на 2 месеца вече е удвоило рожденото си тегло, че и отгоре. За месец, който се състои от 4 седмици и половина, това прави 800 грама - тоест, не само в нормата, а просто идеално.
По наддаването в първите два месеца не е трудно да се прецени, че благодарение на "лесното" шише, твоята хиперлактация и нуждата да компенсира ниското родилно тегло, детенцето ти е хапвало е повечко от абсолютно необходимото (в което няма лошо, де Simple Smile)
По темата "зелени акита". По-малко вероятно да са свързани с недохранване - може да са свързани с известна лактазна недостатъчност, твърде силната струя и погълнатия въздух; може и да са от други неща - реакция към ваксини, непоносимост към нещо в твоята храна и др., и др. Като брой изцапани памперси на ден и консистенция (например да си виждала слуз, да е по-течно, пенесто и т.н.) променило ли се е нещо, освен цветът? Пишкането намаляло ли е?

Относно качеството на сукането: със силната струя можеш да се справиш чрез избора на поза за кърмене. Подходящи са такива, в които главата на детето е по-високо от гърдата (т.е. не помага и гравитацията за изливане на млякото в устата му). Подходяща е т. нар. "биологична поза".
Ако суче неспокойно и пуска гърдата - пишеш, че има нужда от често оригване - добра идея е да го вдигаш и оригваш няколко пъти по време на кърменето, и после да продължиш от същата (ако смяташ за необходимо) или другата гърда.
Принципно можеш да използваш и компресията, но тя влиза в действие когато струята е слаба, а не силна - в противен случай детето може да се задави още повече.
Описанието "суче по-добре спящ или полузаспал" е класика при по-големите кърмачета. Използвай тези моменти не само нощем - двумесечните спят доста пъти и през деня. "Постоянното сукане между 18 и 24.." също е класика - надявам се да те отмине по-бързо. Относно дългото висене на гърда, може да опиташ с компресия и неколкократна смяна на гърдите да опиташ да направиш сукането по-ефективно, отколкото дълго.
Добра идея е да продължиш замерванията на теглото (примерно през 1-2 седмици) и да следиш памперсите, за да може да реагираш с изцеждане, ако нещата тръгнат недобре. Разбира се, винаги би могла да предложиш отново шише за дохранване, но при положение, че имаш изобилна кърма, ще е жалко да се затрудняваш по този начин още месеци наред.
И последно, ако се чувстваш несигурна сама, винаги би могла да се свържеш с консултант от твоя квартал/град по телефона или за домашно посещение, за да проследи как минава едно кърмене.

# 2
  • България/Германия
Парагод, много ти благодаря за изчерпателния отговор, много полезни неща си ми написала.  Hug

При нас сякаш има леко подобрение, малчо не се дави толкова много и през последните дни имаме повече напишкани памперси, отколкото в началото на миналата седмица. Акито пак е жълтичко   Mr. Green За съжаление, пролемът със сънливостта през деня си остава, дори да го събудя за кърмене, той пак много бързо заспива на гърдата. Понякога дори не го будя, гледам да го издебна във фаза на лек сън, когато е по-неспокоен, върти се и прави леки сукателни движения и му давам да суче.

Също така не суче особено ефективно, едно такова бавничко, с удоволствие, усмихва се със зърно в устичка, което е много миличко, но на мен ми се иска да суче по-силно и бързо, за да поема повече кърма. И тук идваме до най-големия проблем: дали поема достатъчно, за да наддава добре. Много се притеснявам за наддаването (което досега беше повече от прекрасно, благодарение на дохранването с шише), нали се роди мъничък и нямам търпение да порасне бързо и да настигне връстниците си.

Искам да те питам и във връзка с изцеждането. Той през деня се нахранва от едната гърда, а другата не иска и да я помирише. Вечер суче и от двете. Така че през деня му давам едната с идеята да я изпразва добре и често заради задното мляко, а другата продължавам да изцеждам на три часа. Явно съм си докарала някаква хиперлактация, защото изцеждам около 200 мл. Чудя се какво да направя, за да спра изцеждането или поне да го намаля и да оставя бебо сам да регулира лактацията. От друга страна не знам дали няма да е рисковано изобщо да не изцеждам, защото не съм сигурна, че той стимулира добре млекопроизводството с нежното си и не твърде ефективно сучене.

Очаквам отговора ти с нетърпение!   bouquet

# 3
При нас сякаш има леко подобрение, малчо не се дави толкова много и през последните дни имаме повече напишкани памперси, отколкото в началото на миналата седмица. Акито пак е жълтичко   Mr. Green ... Понякога дори не го будя, гледам да го издебна във фаза на лек сън, когато е по-неспокоен, върти се и прави леки сукателни движения и му давам да суче.
Хубави новини са това, и правилно си се ориентирала кога да му предлагаш.
Колко хранения ориентировъчно има малкият за денонощие и колко пъти ти се налага да изцеждаш, за да преценим?

Другото нещо - с тези 200 мл от гърда как няма да се наяжда от едната детенцето?! Simple Smile
Ако искаш, за твое успокоение, изчакай още няколко седмици да закрепне в сукането - да си сигурна, че се наяжда само от гърдите, все пак това е нещо ново за него, а и за теб -  и че наддава добре, и полека намалявай броя и количеството на изцежданията.
Предполагам, че след около месец най-много ще се почувствате уверени с този начин на хранене и тогава ще можеш постепенно да се отървеш и от изцеждането, и от хиперлактацията. Ако имаш нужда от някаква друга информация по-нататък, ще се радвам да помогна.

# 4

...Не успява да изпразни добре гърдата и да получи достатъчно задно мляко,...  Кърмата ми понамаля, което не е толкова зле, защото изцеждах по 1.5 - 2 литра на ден, но се притеснявам, че с тези темпове съвсем ще пресъхне. Освен това струята ми е много силна, той се дави, трябва да се оригва на всеки 5-6 глътки иииии....изобщо много сме далече от момента, в който кърменето се превръща в удоволствие.

Здравей! Според мен хиперлактацията от цеденето до момента е основния проблем. Бебето не може да изсуче всичкото мляко, струята е силна, дави се, има нужда от по-често оригване. Гърдите ти няма да пресъхнат, щом бебето суче и имаш мляко. Просто ще ти се регулира количеството и проблемите ви ще изчезнат. При мен (а доколкото съм чела в повечето случаи) след като количеството мляко се регулира гърдите са меки, дори може да ти се струва, че няма мляко, но бебето като засуче млякото слиза. И този спорт с меренето и настигането на връстниците не е много здравословен. И ние не сме еднакви всички Simple Smile
Успех!

# 5
  • България/Германия
Имаме 3-4 нощни кърмения с различна продължителност: понякога 15-20 минути, а понякога само няколко поцоквания, колкото да се приспи. През деня не знам, може би десетина, но ми е трудно да кажа, защото много често едно кърмене преминава в друго. Като новородено е младежът, но му е простено, защото чак сега се учим да е само на гърда Wink

Изцеждам гърдата, от която не суче, на 3-4 часа, може би 6-7 изцеждания се получават на денонощие.

За сукането в заспало или полузаспало състояние: наистина това работи добре при нас, защото той е от по-сънливите бебета и спинка доста, но ме притеснява да не свикне да суче само заспал  Rolling Eyes

Още нещо искам да попитам: как да разбера дали е изпразнил добре гърдата? Гърдите ми вече не се препълват и не стават напрегнати, но знам, че кърма има, защото от уж празна и мека гърда изцеждам голямо количество.

Освен това тази нощ реших да изцедя и гърдата, от която той се храни основно. Изкарах наполовина в сравнение с другата. Дали това значи, че бебчо е регулирал лактацията на тази гърда спрямо нуждите си?

Пак много въпроси...   Embarassed

Последна редакция: пт, 07 дек 2012, 11:08 от elfie

# 6
Това с дефиницията "изпразване на гърдата" няма много значение на този етап - ако детето наддава добре и се чувства добре, значи поема достатъчно мляко и толкоз. Освен омекването и олекването на гърдата, симптом за добро сучене е и активното и равномерно гълтане (често издават и един специфичен звук бебетата).

Предвид, че при теб има малко хиперлактация, все пак следи за случаи, в които гърдата би била препълнена и напрегната (тогава е добре да изцедиш до облекчение, за да не стане някое запушване). Но ако ги чувстваш спокойни, няма нужда нищо да правиш.

Последна редакция: пт, 07 дек 2012, 11:52 от Параход

# 7
  • България/Германия
Последната седмица е качил 210 гр само на гърда и вече е 5200 гр. Доволна съм, макар че искам да качва като прасенце  Laughing Освен това е пораснал видимо на дължина, не мога да го премеря точно, но преминахме на следващия размер дрешки Simple Smile Вечер продължава да е доста нервен и иска да е само на гърда. Веднъж му предложих шише, мислейки, че е гладен, но ми отказа категорично  Crossing Arms

Общи условия

Активация на акаунт