Математически турнири - 19

• 84 918
  • 750
  •   1
Отговори
# 420
Здравейте!
Ходих днес до 125СОУ за проверка на писмената работа на сина ми. Станала е грешка от тяхна страна в пресмятането на точките, като резултата му бе променен от 43 на 53точки, за което благодаря на mst и арт мама, че ме подкрепиха.

Относно решението на първото подусловие на 10зад. от КМС 2012год. за 3ти клас:
ЗАД.10 Парите на Ива са колкото парите на Илия. Парите на Радо са колкото парите на Руми и с 10 лв.повече от парите на Ива. Петя има толкова пари колкото са общо парите на Руми и Илия. Всички деца заедно имат общо 90 лв.
А) По колко лева има всяко дете?

Моя син е отговорил така:
АКО:
Ива=10лв.
Илия=10лв.
Радо=с 10лв. повече от Илия=20лв.
Руми=Радо=20лв.
Петя=Руми+Илия=10лв.+20лв.=30лв.

Отговорът му е отчетен с 1т., защото не е отговорил как е стигнал до това решение.
Как да подхождаме в решаването на този вид задачи?

Абсолютно същото е отговорил и моят. Също има една точка. Аз му казах, че е трябвало да въведе Х например за парите на Ива и Илия.
После е ясно.
Ако беше описал правилно, щеше да има 57 /с единствена грешка на зад. 3 с броението/
И моята третокласничка много се забавлява с този похват, наречен в читанката "Отсечката отрязва главата на Х"
Замисли ме. Моят явно още не е минал този тип описване на курса. Явно не карат в една и съща последователност. Язък.  Laughing

Аааа, браво, че сте оправили точките на детето! Значи все пак има смисъл!

Моят буквално го беше описал с думи и после заместил.

Пари Ива = Пари Илия = ?
Пари Радо = пари Руми = ? +10
Пари Петя = Пари Руми + Пари Илия = ? + ? + 10

И после беше направил сбора

? + ? + ? + 10 + ? +10 +  ? + ? + 10 = 90
6 Х ? = 90-10
6Х? = 60
?=10

Пари Ива = Пари Илия =10 и тн...

Даже ми се стори прекалено подробно, но явно така трябва. А иначе те не са учили още задачи с неизвестни на курса, нито това с отсечките.

# 421
  • София
Stella Maria, той си е въвел неизвестно. Само го е отбелязал с ?, вместо Х, но е работил правилно /макар и не по "учебник"/ и затова, с право, си е получил максимума.  Peace

# 422
Грешно условие на задача на олимпиадата по математика е на път да дисквалифицира осмокласниците, явили се на състезанието в София.

http://offnews.bg/index.php/136864/greshna-zadacha-diskvalifitsi … ata-po-matematika

# 423
И моята третокласничка много се забавлява с този похват, наречен в читанката "Отсечката отрязва главата на Х"

И ние снощи решавахме същите задачи вкъщи и наистина е много лесно и разбираемо.Синът ми се забавлява и много му е смешно,че Госпожата казала:Леле,колко дълго уравнение,обаче мен не ме е страх!"  girluu

# 424
Грешно условие на задача на олимпиадата по математика е на път да дисквалифицира осмокласниците, явили се на състезанието в София.

http://offnews.bg/index.php/136864/greshna-zadacha-diskvalifitsi … ata-po-matematika
Мисля, че ще намерят някакво решение. По-скоро ще признаят задачата за вярна на всички участници, отколкото да провалят общинския кръг.
Мен ме озадачиха учителските коментари, че имало неща, които не се преподават в часовете за ЗП. В регламента ясно си пише, че една от задачите е от материала за СИП.

# 425
  • София
Аз пък се чудя какво толкова се драматизира, че чак да отпадне задачата от олимпиадата.
Че условието е зададено грешно е ясно и е кофти, че РИО трябва да си понесе последствията -
без съмнение (мен ако питат, в кюпа да сложат и Дамянова  Mr. Green).
И все пак всеки разумно мислещ ученик веднага ще разбере, че точките просто са разменени -
от начина, по който е зададена CN е ясно, че N лежи на AB, а за да може BP да пресече CN в
точка F, P трябва да лежи на АС, а не на ВС (иначе отсечките ВР и СN не могат да се пресекат).
Т.е. многото шум на мен ми намирисва на оправдание за липсата на умения задачата
да бъде решена и при вярно зададено условие  Rolling Eyes

# 426
Създадена е организация за провеждане на първия кръг на олимпиадата по информатика в София- град. Описано е сравнително подробно [тук]. Деца, в чиито училища няма да се провежда олимпиадата, ще могат да се явят в НПМГ, СМГ или във фирма ТЕЛЕРИК. Необходима е регистрация! ( Деца от НПМГ, СМГ и Американски колеж в София не се регистрират в посочената електронна форма - предварително са включени в списъците)
Съвместно с Националната комисия за извънкласна работа по информатика се правят опити да се организира провеждане на кръга и за участници в националната школа по математика в Сандански през януари - веднага ще оповестим, когато има окончателна яснота по въпроса.

# 427
  • Sofia
Ще помоля, ако някой има задачи от математическа лингвистика - общински кръг за която и да е област и година да ми ги прати на guerpol@abv.bg
Много благодаря!

# 428
  • София
Ще помоля, ако някой има задачи от математическа лингвистика - общински кръг за която и да е област и година да ми ги прати на guerpol@abv.bg
Много благодаря!
За коя възрастова група? Rolling Eyes

# 429
  • Sofia
Много благодаря!
За коя възрастова група? Rolling Eyes
Най-ниската, дъщеря ми е 4 клас и и предложиха да участва, а все пак е добре да реши малко задачи и без това времето е малко.

# 430
Аз пък се чудя какво толкова се драматизира, че чак да отпадне задачата от олимпиадата.
Че условието е зададено грешно е ясно и е кофти, че РИО трябва да си понесе последствията -
без съмнение (мен ако питат, в кюпа да сложат и Дамянова  Mr. Green).
И все пак всеки разумно мислещ ученик веднага ще разбере, че точките просто са разменени -
от начина, по който е зададена CN е ясно, че N лежи на AB, а за да може BP да пресече CN в
точка F, P трябва да лежи на АС, а не на ВС (иначе отсечките ВР и СN не могат да се пресекат).
Т.е. многото шум на мен ми намирисва на оправдание за липсата на умения задачата
да бъде решена и при вярно зададено условие  Rolling Eyes

По принцип си права. Но медалът има и обратна страна. Такава една грешка яде време и концентрация. Първо детето чете пак и пак, гледа и мисли "Аз ли съм тъп или има грешка", после почва да се притеснява какво да прави - да приеме, че логичното е вярно и да решава, или да се мъчи така, пък вземе, че пита, квесторката се почесва и пита и тя и концентрацията отива на кино.
Независимо каква е грешката авторите на задачата са виновни, а децата трябва да получат компенсации.

# 431
# 432
  • Sumen, Shumen, Bulgaria

Това не е ли само за децата от Пловдив?

# 433
  • софия
Момичета кога може да очакваме резултати от Олимпиадата по математика ?

# 434
Момичета кога може да очакваме резултати от Олимпиадата по математика ?
Някой по-рано беше писал,че към 29.12 може да очакваме резултати на сайта на Рио!

Общи условия

Активация на акаунт