Аутистичен спектър. Аутизъм - тема 20

• 70 892
  • 746
  •   1
Отговори
# 255
  • София
Дайте да не спорим за глупости. Всеки е прав за себе си. Споделяла съм многократно за начолото на учебната година на Гого. С какви махленски спорове и кавги беше съпроводено. Много майки и баби на ЛС са ми давали кураж, защото те не са имали смелостта да се опълчат на системата Hug И да в началото учителките буквално не ме понасяха и говореха зад гърба ми. Все още продължават предполагам - в очите им аз съм нагла и безцеремонна, пробутваща им "чалнатото" си дете...Честно казано, не мискя, че се занимават образователно с детето, защото не виждам негови произведения наравно с другите деца. Само веднъж за 4 месеца имаше негова "творба". Но пък поне започнаха да гледат на него с други очи. Видяха, че не е чак толкова страшен. И тук съм съгласна с Констанца
Но децата от спектъра са като слънчогледи - у дома слънцето е мама, а в ДГ/у-ще госпожата. Не им ли обръща госпожата внимание, те реагират с отдръпване, омърлушване, безразличие, а понякога и с изблици на гняв.
Младата учителка започна да нарича мама, по-възрастната баба, защото той други обръщения към жени не знае.
Колкото до сексуалността - вчера целенасочено се опита да ме целуне с език Rolling Eyes Обясних, че мама не се целува така и мама целува по бузките. Бабите са все още притеснени от начинът му на "акане", пак поради тази причина - да не би видиш ли детето...
Марги, и аз съм си задавала многократно въпроса за катерушките в ДГ. Защо са там? аз разрешавам да се катери, учителките не(те са си с право за тях де) и детето се обърква. Заради една катерушка що ухапвания бяха отнесли няколко учителки Embarassed

# 256
Колкото до сексуалността - вчера целенасочено се опита да ме целуне с език Rolling Eyes Обясних, че мама не се целува така и мама целува по бузките. Бабите са все още притеснени от начинът му на "акане", пак поради тази причина - да не би видиш ли детето...

Доника не се стряскай от случилото се. Детето просто много те обича и затова. Синът ми искаше да се ожени за мен, да се прегръщаме и целуваме по устата. Като говорихме с психоложката ни каза че значението на приказките пък било то и разкани по простично е много познавателно. в тях има крал и кралица и съответно принц или принцеса. Вие с таткото сте краля и кралицата женени с любов а принца е вашето детенце което търси своята принцеса. На въпросът му защо не можем да се оженим простичко отговарях че съм омъжена за татко му и че много ги обичам и двамата ( това трябвало да се подчертава защото иначе неженени значи че не го обичам ) обаче татко му е моят мъж а той е моят син - детенце и ще намери своята любима принцеса.Като се замислиш има много подобни примери сред приказките и наистина децата някак простичко осъзнават какво се случва.

Добре, че детето ми  сега не е в  детска градина. Бих се уплашила от думите ти Марк и бих тръгнала с нагласата, че там тормозят детето ми. Бих подозирала конспирация и лошо отношение във всяко тяхно действие и бих се държала с недоверие и подозрение.

Добре, че вече две деца смениха по две детски градини и видях само добро отношение и рядко се сблъсках с единиците от описаните от теб ситуации.

Знам за какво говориш. Да, има такова отношение към някои родители, но обикновенно госпожите не грешат и родителите наистина имат вина за децата си.

Катина сега прочетох това ...
поста ти е невероятен, заставам след всяка твоя дума.
Знаете ли като изключа хората които пишат тук , че не всички родители са като нас... ако можете да си представите какви родители има.. ако знаете с какви хора се сблъсквам ежедневно. Има дечица с които ходим на занятия с години и все още не съм виждала родителите им, а терапевтите въздишат- добре че е бабата или добре че е дядото да се упражняват, защото  майката/бащата били заети, чувала съм майки да казват няма да взимам тетрадката защото и без това не правим нищо в къщи, или пък- ще уча с каката ( трети клас) и няма да имам време за него. или примерно звънятв почивен ден на логопедката по телефона - мога ли да го доведа на урок без уговорка хем ще пия едно кафе в Крамера. Това как му казвате. Аз му казвам така -че за едни родители "правя всичко" е едно а за други е друго, мерните единици са различни.

А за любовта и целувки дъщеря ми 4години  вече бяха решилида се женят с едно момченце и че ще живетя у нас а аз съм щяла да има правя вкусна закуска. Целуваха се по бузките. Бяха за залепени Дъщеря ми е в норма и никой не се стряскаше. Защо винаги към специалните деца има подобно негативно отношение каквото и да направят.

Последна редакция: пт, 11 яну 2013, 16:31 от _re_ge

# 257
nadejda.v.l,
Всъщност, не съм адаптирала и не съм коментирала материала. Превела съм го както е, като съм изпуснала пасажа за медикаментите (Риспередин и пр.). Стори ми се добър най-вече в първата част с причините и какво да се прави, както и с настояването родителите да се опитат да разберат причините при своето дете.

Много пъти сме споделяли, че има много общи, но и доста различни неща при децата ни. Затова и подходите за справяне не могат да са едни и същи.
Хората, които са дали съвета за предупреждението при излизане, може би имат свой опит. При нас това действа от не много отдавна. Например, нашето дете, както вероятно всяко от спектъра се обсебва от някоя компютърна игра и се вживява в нея дотолкова, че непрекъснато се опитва да привлече вниманието на околните към персонажите и случващото се. Основната причина е неумението да подхване разговор с връстниците си. В последно време се опитва да ги привлече да играят на "Ловен сезон" и това понякога дразни и пречи. Затова му се каза, че му вземаме диска и ще му го дадем в петък след като не прави това в у-ще. Е, устиска, но е вече 10 годишен.

Този материал видях вчера и установих, че някои съвети съвпадат с неща, които сме правили или правим инстинктивно.

Например, график правим и ние - устно, но преди година-две - и писмено, и още по-рано - с илюстрации. Баща му също допреди 6-7 месеца документираше с мобилния телефон много неща и момчето  си ги пускаше и разглеждаше. само

Също и предупреждението за приключване на любимата игра преди да му възложим нещо или излизането от банята с броене или срок - три предупреждения.

Наистина ние не сме имали големи кризи, но за мен е плюс да знам, как се справят други родители с неща, които при нас биха могли да се случат.

Общо взето всички наши методи са на убеждаване и умерен натиск. Смятаме, че детето само дава знак, кога е готово да премине на друг етап от развитието си. Ето, например допреди 6-7 месеца аз мислех, че той няма да прояви интерес към някой музикален инструмент. В къщи има доста инструменти и той се насочи към пианото сам.

Още не е проявил желание да учи език, но и това ще стане.

Както и друг път съм казвала, придържаме се към принципите: "Бързай бавно" , "Доброволност", "Щедри похвали и малки наградки". Най-големият плюс от ходенето на училище е възможността за общуване. За обучението има варианти.

Все пак се надявам, че материалът може да даде идеи за справяне с един реален проблем, по-тежък или по-лек, но съществуващ при сигурно всички деца от спектъра.  Simple Smile Simple Smile

# 258
  • София
Здравейте,
Днес бяхме в Св.Никола.
Психиатърката, която ни прие, каза че трябва да се направят допълнителни изследвания и понеже според нея положението е доста смущаващо, ни записа за спешен прием.
В общи линии, според нея Боби освен типичните аутистични прояви, има проблеми с говора, хиперактивност и леко изоставане в развитието.
Моля ви да споделите как минават тези изследвания!
И това, че сме за спешен прием, означава ли че Боби наистина има форма на аутизъм и изследванията са за изясняване на диагнозата?
А и друго ме притесни. Психиатърката накара Боби да нарисува нещо, докато ние говорим. Той нарисува няколко различни по големина геометрични фигури, повечето от които бяха квадрати и правоъгълници, допряни една до друга, с различна големина и разбира се линиите на фигурите не бяха прави. На въпроса какво е това, той каза, че е кораб. Лекарката му каза дали има хора там и той отговори, че има но са вътре и не се виждат. Знаете ли какво означава подобна картина?
Извинявам се за разбърканите мисли, но съм доста притеснена. Все се надявах, че всичко ще мине с времето.

Последна редакция: пт, 11 яну 2013, 17:39 от dessy

# 259
Цитат
...Не знам какво е било говорено на семинара по сексуалните проблеми миналия месец, но вероятно всички сте установили непукизма на нашите деца към собствената им голота.....
    Констанца , на семинара миналия месец се видя ,че и с този нюанс в битието на аутистите родителите са много по-наясно от някои специалисти .

Цитат
Тя може да го ошляпа, а след 5 мин. да го разцелува и разпрегръща, да му казва, че е най-доброто дете, колко много го обича и че не иска това безобразно негово/нейно поведение да се повтаря. От цялата работа детето се чувства виновно, че е разсърдило добрата учителка, която само му мисли доброто. Най-много да разкаже на родителите си, че днес в градината "децата бяха безобразни" и госпожата им се кара.
    Марк ,благодаря за всичките ти включвания

Децата наистина не споделят за наказанията ,които им се прилагат в градината ,защото нещо ги кара да се чувстват виновни .
    Аз лично нищо не съм разказвала на родителите си ,а в моята градина са се случвали истински зверства ....

Буквално вчера говорих с една начинаеща психоложка . Жената ми разправяше случка, на която беше станала свидетел .
   Видяла е със собствените си очи как възпитателка на ДГ бие едно детенце по дупето ,по лицето и му крещи нечовешки.Споделила е за видяното на родителите му . Последните се учудиха , защото въпросната госпожа била "любимата на детето" и даже всеки път като готвели нещо вкусничко вкъщи ,момченцето молило мама да занесат парченце и за госпожата да се почерпела и тя .....

Цитат
...И още нещо за финал: Вие, нали не смятате, че учителките говорят за вас, като родители, все хубави неща? Колкото и радушно да са ви изпратили вечерта, още на другия ден клюкарникът влиза в действие. Ако не сте наясно, да ви кажа аз - родителите са виновни за всичко (според тях)....
    Много точно
    Между другото в "клюкарника" често се включват и други родители с косвена покана от госпожите .

Напоследък синът ми отказва да ходи на ДГ (преди това с тръшкания и съпротиви почти всяка сутрин(и вечер)  горе-долу ходеше.....) А тук...Не иска и край ! Пропусна и коледното тържество.... Confused
    Едно детенце от групата сподели ,че вероятно той отказва да ходи на ДГ защото  често бива шамарен от госпожите там .Посочи конкретно и в какви моменти го шамарят .
    ........................

# 260
ДНЕС ПОЛУЧИХМЕ ОЩЕ ЕДИН ЖИТЕЙСКИ ШАМАР.

Днес когато мъжа ми е отивал да вземе детето,го извикала директорката и му казала,че вече не могат да търпят  поведението на детето и се налага да го взимаме в 12.30ч.Щяла да свика съвещание и имала законното право ,да ни нареди да го взимаме на обяд.Какво ще правим?

Ние нямаме никой на този свят,който да ни помага.Майка ми е алкохоличка,никога не е имала интерес към детето ми.Брат ми е ерген,с кариера,няма никакво отношение към детето ми.Баща ми почина миналата година.На мъжа ми родителите са починали.Нямаме гръб,дори морален.

Как да наемем жена,та ни е нямаме пари.Аз работя държавна работа.Взимам 400 лв.Мъжа ми е майстор и в повечето време,работи за жълти стотинки.

Какво да правим,как ще ходим на работа.Аз не мога да спра,защото започнах миналата година,едвам ме назначиха на трудов договор. Sad

Помогнете ми.

Директорката казала ,от понеделник в 12.30ч.

Казват,че детето постоянно крещял,постоянно.
Да сме го водили на невролог,на психиатър.Как да стане събота и неделя.Дори и понеделник.Та ние трябва да звъним по телефони,да търсим варианти.
Това не става от днес за утре.
Как можаха да ни причинят това......
Той там тази година както ви казах,доста регресира.
Според мен крещи,защото е гладен,явно бърка в чинията и нищо не яде.После прибират храната и кой ял,ял.Може да му се ходи то тоалетната....може да не иска да им се подчини и за това трупа гняв.
Директорката казала,че искала да си запази персонала.Едва ли не,ако не го махнем,те ще напуснат.
Ами Аврамова от Александровска,ще се връща на 14 ти януари.Тя може да ни назначи час за обследване чак март месец
А невролозите ще ни изпишат лекарства за нерви...те дали ще помогнат?Как не искам да го тровя с това.

Кажете,как да постъпя,моля ви Cry

# 261
Margi_Z_Margi_Z, на мен ми бе казано, че имат право да ми откажат посещение в ДГ на база на ТЕЛК-а.Отговорих им, че нямат право.И с това приключихме темата. Naughty

ЗАКОН ЗА ЗАЩИТА ОТ ДИСКРИМИНАЦИЯ
Цитат
Чл. 4. (1) (Доп. - ДВ, бр. 70 от 2004 г., в сила от 01.01.2005 г.) Забранена е всяка пряка или непряка дискриминация, основана на пол, раса, народност, етническа принадлежност, човешки геном, гражданство, произход, религия или вяра, образование, убеждения, политическа принадлежност, лично или обществено положение, увреждане, възраст, сексуална ориентация, семейно положение, имуществено състояние или на всякакви други признаци, установени в закон или в международен договор, по който Република България е страна.
(2) Пряка дискриминация е всяко по-неблагоприятно третиране на лице на основата на признаците по ал. 1, отколкото се третира, било е третирано или би било третирано друго лице при сравними сходни обстоятелства.
(3) Непряка дискриминация е поставяне на лице на основата на признаците по ал. 1 в по-неблагоприятно положение в сравнение с други лица чрез привидно неутрална разпоредба, критерий или практика, освен ако тази разпоредба, критерий или практика е обективно оправдан/а с оглед на законова цел и средствата за постигане на целта са подходящи и необходими.

ЗАКОН ЗА НАРОДНАТА ПРОСВЕТА
Цитат
Чл. 21. (Изм. - ДВ, бр. 90 от 2002 г.) (1) Децата със специални образователни потребности и/или с хронични заболявания постъпват в детските градини по чл. 18.
(2) Задължение на детските градини по ал. 1 е да приемат деца със специални образователни потребности и/или с хронични заболявания.
(3) За деца със специални образователни потребности и/или с хронични заболявания могат да се създават и специални детски градини и обслужващи звена.
(4) Децата със специални образователни потребности и/или с хронични заболявания постъпват в детските градини и обслужващи звена по ал. 3, когато всички други възможности за възпитание в държавни и общински детски градини и обслужващи звена са изчерпани и при писмено изразено желание на родителите или настойниците.

Последна редакция: пт, 11 яну 2013, 21:39 от n_alex76

# 262
Хубаво е да мислите алтернатива защото те ще смажат детето психически както явно и правят. Кооперативи, детски центрове, примерно Слънчогледи работят с деца от спектъра и си дават повече зор от детските градини.

# 263
Значи нямат право така ли? Нямат право да ни гонят?

# 264
Детето с аутизъм ще ходи на градина
http://vbox7.com/play:8200a93b94&al=2&vid=538692

# 265
Margi_Z_Margi_Z,имахме подобна ситуация с моя син . Директорката заедно с госпожите бяха настояли да го прибирам до 12.30 .
   Един месец го прибирах така ,после той изобщо спря да ходи на ДГ ,защото ,както ми обясни самият той "госпожата не иска да идвам" . След 3,5 месеца ваканция ,започна да ходи отново по цял ден .
    Сега изглежда ще повтаряме цикъла ..... Confused

# 266
Марги ,нямат никво такова право в държавна ДГ !!! Ти говори с директорката и учтиво я помоли да смени тона ,заплахите и т.н. защото си знаеш правата и нямат никакво законово уснование думите и  ooooh! Аман значи от такива ''хора" , то сякаш детето е виновно ,че е такова и само си е избрало да се държи така ,е какво да ги правим да ги заключим в къщи и да не ги показваме никъде ,да не пречат на другите ли и да не им нарушават спокойствието с присъствието си  Shocked ???
Друг е въпроса ,че те щом не го искат и не го приемат такова каквото е ,с неговите различия ,само един Господ знае как се държат с него и как се чувства детето ...
Кураж ,Марги ,няма да се предаваш - каквото почукало ,такова се обадило ,като искат с лошо ,с лошо ще е ,само не се примирявай и не отсъпвай ,аз така направих преди 4 години ,в мъката си -изгониха ни по същия начин от една ДГ и аз си мислех ,че имат право да го сторят ,да ама не !!!
В интерес на истината ,ние вземаме Дани на обяд ,но не защото така трябва ,а защото бяхме помолени и  проявихме разбиране ,тъй като той не иска да спи там и силно вокализира ,не оставя децата да спят ,те стават и започват да го имитират и става една какафония....аз така и така съм си в къщи ,казахме -ок ,ще го вземаме на обяд .

# 267
Благодаря ви момичета.
Започва още един тежък период в живота ни.Сякаш се бяхме успокоили за едно време.
Поли при нас е същото.Детето ми не искало да спи,викало, крещяло и пречило на другите деца да спят.Преместиха го в друга стая ,сам да спи,но и там започнал да крещи напоследък.

Много ми е чудно как миналата година ,когато беше в първа група,всичко беше наред.Нямаше крясъци и викове от негова страна.Цяла година бяхме радостни и щастливи цялото семейство,защото детето се чувстваше наред.
Но нещо жестоко се промени там,за да чувства такъв дискомфорт и да върви назад.
Но честно да ви кажа,всеки дан казва нова дума,нова песен.
Като го сложих тази вечер да спи,седнах до него и го питам"Как си майчице,как се чувстваш в детската ,градина,какво се случва там?". Той само повтаря"Плаче в детската градина,плаче в детската градина..."Друго не може да ми каже,миличкия.Гледа в тъмното и мълчи.Какво ли му е на душичката...
Ето,ще дойде понеделник,ще го заведем, в 12.30 няма да отидем да го вземем,ще започнат да звънят по телефона да идваме да го взимаме.....Ще си направим среща с директорката и ще и кажем всичко което мислим.Че нямаме пари за гледачка и за каквото и да било друго,че д-р Аврамова я нама още...а а ко тя се запъне и бъде категорична,какво ще стане ,не знам.....

# 268
Margi_Z_Margi_Z,
   Май нямаш голям избор. Според мен, трябва да си вземеш един ден отпуск и да тръгнеш: първо при директорката - кротко (поне първоначално), за да си изясниш само с поведението си по време на сън ли пречи детето. Важно е да присъства и някоя от "госпожите" и лелките, за да добиеш повече впечатления за ситуацията - хранене, тоалетна и т.н.
   Мисля, че следващата стъпка, трябва да ти е инспекторатът, където да разговаряш и да разкажеш и поискаш съдействие. Те имат опит с такива случаи, макар и вероятно не винаги да могат да помогнат ефективно.
    И още веднъж - кротко, най-вече заради детето.
    Не разбрах, имаш ли решение на ТЕЛК? Това е важно за намиране на приемливо решение по-нататък.
    Мисля все пак, че можеш да пишеш но ЛС на Кезая и да й поискаш съвет. Направи го още днес. Според мен "Стъпка за невидимите деца на България"  би трябвало да има механизми и канали за помощ в екстремни ситуации като вашата.

# 269
Благодаря Констанца.
Не нямаме ТЕЛК.
Имаме диагноза на 2г 10мес. Разтройство в психичното развитие.
От тогава насам съм търсила Аврамова 3 години,но тя все не може да ни приеме за реоценка.Било в отпуск,няма екип и т.н разиграване.
Но според мен той си е ауист и това е.Сега Аврамова ще се връща на 14ти,ще запишем час,но тя може да го даде чак за март месец.

Това е при нас.

Общи условия

Активация на акаунт