СЕДМИ клас - първи срок - 6 тема

• 35 172
  • 738
  •   1
Отговори
# 690
  • София
а, сефте им е това на риотата сякаш! Най-сигурното нещо при тях е, че почти няма олимпиада без гаф.
Възможно е вашата учителка дда е закъсняла с вземането на материала. Нашите миналата година избъраха преди олимпиадите, за да могат децата да са с взет материал,и пак по биология се оказа, че децата от някои училища са взели, а други не всичко, защото работят по различни учебници.

# 691
[bТа по същество: днес мина олимпиадата по химия, моят син беше някак превъзбуден, отиде с удоволствие, но ... #Cussing out какво мислите ,  РИО отново не са в час.Последните 2 въпроса ,които дават най-много точки, не са изучавани все още.Кажете ми какво да правя, да се ядосвам,да отида и се разправям или  да се радвам, че момчето ми, въпреки неизучавания материал, писал нещо, не се уплашил, подтиснал яда и гнева си, но аз го познавам - беше бесен.Чувства се изигран, че е участва в обречена и загубена битка.

Приятелско  детенцето се явява миналата година на изпит по химия в НПМГ и от майката знам, че е имало въпроси, които не са изучавани в училище /нямало е информация за тях в учебника/. Справили ли са се деца, които са ходили на частни уроци.
Не мисля, че това е справедливо, както за изпита, така и за олимпиадата. Виждам, че доста страници сте изписали на подобна тема за олимпиадата по математика / детенцето, на което му преразгледали работата/. Мисля, че ние наистина живеем в Абсурдистан.  

Честит имен ден на празнуващите!

# 692
  • София
СтефанБ, вие сте я решили с детето почти до края. Wink Истината тук е именно в параметричното и размислите по него.
Нека времето от А до С е t. => Времето от B до С е t-1
Зададен ни е коефициентът к, като и к и t сa естествени числа.За к ни е казано в самото условие, за t достигаме сами до извода, тъй като ДС за t са  t>0 (даже t>1 заради условието)и t e цяло.
=>S1=3t , S2=(t-1).8
k.S1=S2
Стигаме до следното параметрично уравнение, което решаваме спрямо t като променлива.
3tk=(t-1).8
3tk=8t-8
3tk-8t=-8 <=> 8t-3tk=8
t(8-3k)=8
1 случай:
8-3k=0
-3k=-8
k=8/3 При к =8/3 =>0t=8 =>няма решение
2 случай:
к различно от 8/3 => t=8/(8-3k)
Тук е мястото за размисъл. При t и k естествени числа, вариантите са:
8/(8-3k)=1; 2; 4; 8
Това става при знаменатели съответно 8, 4, 2,1
8-3k=8; k=0, не става, това можем и въобще да не го смятаме, тъй като t=1 e извън ДС за t
8-3k=4; к=4/3; дробно число, не става
8-3k=2; к=2; става
8-3k=1; к=7/3; дробно число , не става
=>к=2
t=8/(8-6)=4h
t-1=4-1=3h
=> S1=4.3=12 km/h
S2=3.8=24 km/h
S=S1+S2=12+24=36 km

Ето и първата:
http://prikachi.com/images.php?images/887/5754887Y.png

Последна редакция: пт, 18 яну 2013, 19:39 от eine in Rente gegangene Nixe

# 693
[bТа по същество: днес мина олимпиадата по химия, моят син беше някак превъзбуден, отиде с удоволствие, но ... #Cussing out какво мислите ,  РИО отново не са в час.Последните 2 въпроса ,които дават най-много точки, не са изучавани все още.Кажете ми какво да правя, да се ядосвам,да отида и се разправям или  да се радвам, че момчето ми, въпреки неизучавания материал, писал нещо, не се уплашил, подтиснал яда и гнева си, но аз го познавам - беше бесен.Чувства се изигран, че е участва в обречена и загубена битка.

Приятелско  детенцето се явява миналата година на изпит по химия в НПМГ и от майката знам, че е имало въпроси, които не са изучавани в училище /нямало е информация за тях в учебника/. Справили ли са се деца, които са ходили на частни уроци. Не мисля, че това е справедливо, както за изпита, така и за олимпиадата. Виждам, че доста страници сте изписали на подобна тема за олимпиадата по математика / детенцето, на което му преразгледали работата/. Мисля, че ние наистина живеем в Абсурдистан.  

Честит имен ден на празнуващите!

Специално за химията миналата година да кажа: Не бях в час с ученето на разказвателните предмети на дъщеря ми и не мога да кажа дори на кое издателство е бил учебникът по химия, но не е ходила на частни уроци и не се подготвяше повече от изискваното в училище. Яви се на няколко кръга, като последният беше в ХФ на СУ и изкара оценка над пет, която й се призна за оценка от кандидатстване. В крайна сметка, балът й стигна за там.
Казвам това като илюстрация, че частните уроци не са задължителни за успешно представяне в НПМГ с химия. Изпитът/олимпиадата не е такъв, че да не можеш да се явиш на него дето се вика между другото и въпреки това да успееш Simple Smile

Но за олимпиадата по география ще кажа, че всяка година се подготвят допълнително (учителката им дава допълнителни неща), а за втори или трети кръг си доучват материала напред. Един вид, знае се, че олимпиадата не е съобразена с това, докъде са стигнали в училище.

# 694
  • София
По химия хората са дали конспект за изпита и който се готви за този изпит, трябва да си мине материала по конспекта, и то да не разчита само на учебника, от който учи в училище. По биология изрично са дали кой учебник да четат. По всички предмети имат коспект, май само по математика нямат. Мисля, че точно за НПМГ се надценяват частните уроци. Достатъчно е детето да си мине конспекта, има ги публикувани на сайта на гимназията. Може много неща да не са наред, но чак такова залитане за НПМГ няма. За олимпиадите е обикновена некадърност  и недомислие, а не някаква умисъл за първите кръгове, още повече, че РИО-тата сами си правят материалите. За областните и националните кръгове тряябва допълнително да се работи и няма значение кой докъде е стигнал - щом е издрапал до втори и трети кръгг, значи се е хванал на хорото.

# 695

На сайта на РИО вече са обявени и допуснатите до областен по физика.

# 696
  • София
А кой е учебникът по биология, който са им препоръчали за олимпиадата?

# 697
Ние  се явявваме на олимпиада по химия само и единствено от любов към предмета и по молба на госпожата.Затова е ядосан.Няма да кандидатства с химия, тук в наше село Laughing няма ПМГ,а за друг град на този етап не сме си и помисляли дори.

# 698
  • София
Дами, добър вечер. Прочетох постовете ви за олимпиадите и материала, който е даван, как някои деца не са го учили. Само да кажа, че има предмети в 7 клас, като история, химия, мисля и физика, които са по 1,5 часа годишно. Т.е., ако 1 срок предметът се изучава с 1 час седмично, то 2 срок- с 2 часа или обратно. Има училища, които например история 1 срок учат по 1 час, а други- които я учат по 2 часа и после се обръщат. Така, че е нормално да се получи разминаване.

# 699
Деска,raja_nikol  вашите деца вече ги вредихте, спортни коментатори, супер.Само трябва да научат по някой чужд език и са готови,няма какво да се притеснявате за изпити, външно,статистика и т.н.
some madness,Ranick дано всичко бързо.бързо да отмине и дотук да са ви проблемите.
И аз да споделя нещо за олимпиада, но не по математика, там  си мислех, че отдавна всичко е ясно, но както е писала galka- май се лъжа и все си оставам един наивник на средна възраст.Та по същество: днес мина олимпиадата по химия, моят син беше някак превъзбуден, отиде с удоволствие, но ... #Cussing out какво мислите ,  РИО отново не са в час.Последните 2 въпроса ,които дават най-много точки, не са изучавани все още.Кажете ми какво да правя, да се ядосвам,да отида и се разправям или  да се радвам, че момчето ми, въпреки неизучавания материал, писал нещо, не се уплашил, подтиснал яда и гнева си, но аз го познавам - беше бесен.Чувства се изигран, че е участва в обречена и загубена битка.

И при нас се получи така, само дето в нашия учебник пише информацията, нужна за предпоследната задача, а именно натриевото съединение-изключение : http://picbg.net/img.php?file=407a7ebf5fd3bcd7.jpg Става въпрос за динатриевият пероксид, за който се питаше в задачата, т.е. предпоследната не е от не-взет материал.
Последната обаче минава границите. Свързана е с неметалите кислород и водород, които ще се изучават по-нататък през учебната година. Наистина, много несправедливо е да се допускат такива задачи. Децата отиват с желание на олимпиадата, а после им развалят настроението.

Дами, добър вечер. Прочетох постовете ви за олимпиадите и материала, който е даван, как някои деца не са го учили. Само да кажа, че има предмети в 7 клас, като история, химия, мисля и физика, които са по 1,5 часа годишно. Т.е., ако 1 срок предметът се изучава с 1 час седмично, то 2 срок- с 2 часа или обратно. Има училища, които например история 1 срок учат по 1 час, а други- които я учат по 2 часа и после се обръщат. Така, че е нормално да се получи разминаване.

Добър вечер. Фактите говорят сами по себе си. Това, че някои училища вече са взели материала, не дава право на "експертите" да дават такива задачи. Като има разминаване, за задачите 16, 17 и 18, определящи се като "трудни" и с много точки, можеха да дадат такива от материал, който със сигурност вече всички класове са минали, но по-трудни или логически, за да са оправдани резултатите.
п.п. Нищо лично, просто в състезанията трябва да има равни правила - не може едни ученици, които може и да нямат по-специални умствени възможности, но вече са минали дадената тема или урок, да минат на следващ кръг, а другите деца с възможностите да не преминат, само защото не са ги взели. Поне можеха да предупредят. Нас на олимпиадата по история ни казаха, че ще бъде на целия учебник /явно затова е олимпиада - защото е за такива, които се интересуват от история и не вземат информация само от учебника/, така че и сега имаше вариант да кажат поне до кой урок ще бъде, за да няма такива неприятни изненади.

Последна редакция: пт, 18 яну 2013, 21:12 от anince_benince

# 700
  • София
Олимпиадите през последните години уви, загубиха своя смисъл и станаха нещо като "масовка", с която РИО-тата отчитат дейност. Така е по всички предмети. По математика например, специално за горен курс - има задачи на общински кръг, които са от материал ПП. Пример от тазгодишнита олимпиада за 10 клас. Още 1 задача включваше ПП. За мен лично не е редно, но никой не ни пита.

# 701
Но за олимпиадата по география ще кажа, че всяка година се подготвят допълнително (учителката им дава допълнителни неща), а за втори или трети кръг си доучват материала напред. Един вид, знае се, че олимпиадата не е съобразена с това, докъде са стигнали в училище.

Здравейте, бихте ли обяснили малко повече за материала, върху който са задачите на олимпиадите по география и биология, защото в училището на дъщеря ми, честно казано, по някои тези два предмета няма сериозна подготовка за състезанията и олимпиадите, а не искам да стане както с химията.

# 702
  • София и там където не се пуши

Здравейте, бихте ли обяснили малко повече за материала, който се дава на олимпиадите по география и биология, защото в училището на дъщеря ми, честно казано, по някои тези два предмета няма сериозна подготовка за състезанията и олимпиадите, а не искам да стане като с химията.

В сайта на МОМН, има Олимпиади и състезания и от тав в архив, може да намерите стари тестови от Олимпиади

# 703

Здравейте, бихте ли обяснили малко повече за материала, който се дава на олимпиадите по география и биология, защото в училището на дъщеря ми, честно казано, по някои тези два предмета няма сериозна подготовка за състезанията и олимпиадите, а не искам да стане като с химията.

В сайта на МОМН, има Олимпиади и състезания и от тав в архив, може да намерите стари тестови от Олимпиади

Благодаря, а по принцип има ли някакви специални условия, като например при олимпиадата по история и цивилизация?

# 704
  • София
anince_benince, по тези въпроси е най-добре да питаш учителите на детето си. Те си знаят.

Общи условия

Активация на акаунт