Холандска тема - 41

• 116 430
  • 764
  •   1
Отговори
# 60
  • там
Процедурата за наемане на чужденец на работа е една и съща и за други старни,вкл. и за България.Ако на обявата за срок от 6 мес. не е удоволетворил местен тогава работодателя може да изиска от имиграционните разрешително за чужденец.Затова в Холандия много българи си откриват фирма (което е бързо,лесно и евтино) и така започват работа.

# 61
Raulista , най-добре чрез фирмата ти,пък после винаги можеш пак да търсиш друга. Peace

Нещо ни затрупа сняг...
То толкова продължително да вали и да е студено - рядко се случва.

Хайде да видим как ще оцелеем, аз нали нося Нико само наръце сега в снега
и вече искам да се затопля и топи. Wink

# 62
  • Nederland
Raulista, и според мен си действай чрез фирмата, за която работиш в БГ. Така след време като решиш да търсиш нещо друго ще имаш и холандски опит, който много се цени. Иначе на теория издаването на работно разрешително е така, както го е описала  zoe. На практика обаче работни разрешителни за българи почти не се издават. Изключения са комп. специалисти, музиканти, спортисти и др. ценни кадри.
И в момента, в който кандидатстваш за дадена позиция, още преди да са ти разгледали резюмето те питат имаш ли разрешително за работа.
Не зная в каква област работиш, но имай предвид, че в момента намирането на квалифицирана работа тук е доста трудно. И конкуренцията много голяма. Тук владеенето на няколко западни езика не е предимство, а необходимост.
Надявам се да не приемеш написаното от мен негативно, но това е реалността в момента.

# 63
Благодаря за отговорите.

Zoe, нещата обаче не навсякъде са така. Аз съм работила и живяла в Испания и далеч не беше трудно издаването на разрешително за работа. Просто се чака малко повече, но само пускаш искане и ти казват на коя дата да отидеш за разрешителното и какво да носиш.

От отговорите които получих до сега от няколко места ми казаха, че съм отличен кандидат но трябва да пребивавам в Холандия за да могат да ми предложат работата. Та въпроса ми е, знам че за временно пребиваване мога да подам документи ако съм на място, но до колкото знам не мога да направя същото за разрешителното за работа.

Аз sъm готова да отида за 3 месеца да живея там и да се издържам без да работя, но дали това би променило нещо?  newsm78

# 64
  • Nederland
Raulista, работодателят е този, който изисква за теб разрешително за работа. Ти нищо не можеш да направиш. Фирмите, които са ти отправили предложения до момента готови ли са да минат през 6- месечната процедура?

# 65
Тони, разбирам какво имаш предвид, не го приемам за негативно. Peace

Ама вие сериозно ли за тези 6 месеца?!?! Че то по тази логика НИКОГА няма да имам и минимален шанс. Tired
А ако работодателя държи да наеме точно мен? Пак ли се чака 6 месеца? #Crazy Sick

Не очаквах положението да е чак такова и то при положение, че Холандия е една от страните с наи-ниска безработица.

# 66
Raulista, приеми, че щом двама души го казват, при това съвсем сериозно, наистина е така.
 Peace

# 67
Много холандци вече са без работа.Кризата тук тепърва предстои да се усети.
Почти всяко училище съкращава персонал.Старческите домове вече предлагат "активитейтен" само,ако този,който ги върши- пее,свири,занимава с някакъв уоркшоп-на доброволно основание и не иска заплащане.В градския транспорт закриват линии,които могат да се дублират с  прекачване.
Много родители се отказват от детската градина за децата и занималните след училище,защото не могат да ги плащат.

Не знам откъде имаш информацията,че Холандия е с най-ниска безработица,но в момента от всички заобикалящи я страни икономически Холандия е най-зле.

Чуждестранни специалисти наемат само,ако не могат да намерят холандец,който да може да върши съответната работа,дори и да не е по-добър от чужденеца.Иначе на холандеца трябва да му плащат помощи за безработен.
Много холандци си водят децата на китайско,руско,арабско училище, без да имат нещо общо с тези култури и страни.Просто си дават сметка,че английски,немски,френски,децата им и да не искат ще ги научат,но с още един език,който тук е непознат ще имат по-големи шансове,когато завършат образованието си.
Аз преди няколко дни останах изненадана колко холандски татковци говорят руски.На работодателите им излиза по-евтино да платят курс по език на местните си работници,вместо да наемат руснаци.Майките на децата също са холандки.
В моя клас имам и две негърчета.На 6 и на 8 години говорят свободно холандски и английски.През седмицата посещават френско училище /там имат часове холандски и английски/,събота,неделя и сряда следобед учат руски.

Раулиста-няма да ти е лесно,трябва да предложиш много повече на работодателя /по-ниско заплащане,по-дълга работна седмица,по-малко бонуси или никакви/ за да бъде интересът към теб актуален.Но не е невъзможно да се справиш,зависи от мотивацията ти,усилията и компромисите,на които си готова.Не те отчайвам,пиша каква е реалността.А тя е много по-различна сега,отколкото преди 10 години.
Успех!

# 68
Раулиста, аз живея и работя в Белгия и това което чета за условията за работа в Холандия е същото в Белгия... да ти кажа честно нас много не ни искат за работа в тези страни и си намират всякакви пречки, за да не ни дадат разрешителни.... Но... има едно Но... ако си намериш коректен работодател, с който да сключиш договор за работа, независимо каква и дали има или няма други възможни кандидати, той може да ти оправи документите и да ти издадат работна карта и после лична карта... Тези два документа ти трябват, те са сварзани и не може да ти дадат единия без другия... Та всичко опира до работадателя... ти иначе може да работиш като наемник или като субконтрактор (чрез българска фирма, тогава данъците и осигуровките си ги плащаш в БГ)... Тези пречки за нас българите са във всички европейски страни, друга пречка е и незнаенето на местния език... Само в международна фирма може да минеш само с английски например...
Тук бюрокрацията е много голяма, много повече от тази в БГ... Хората са студени и мнителни и ако нямаш познати или връзки както се казва, трудно се пробива... Никой не ти се доверява поне в началото, а иначе изглеждат много коректни и усложливи....  Тук има голяма дискиминация, макар че е пълно с чужденци... В някои отношения мисля, че Холандия е по-добре от Белгия (работила съм и там няколко месеца...) Така че не се отказвай, не е лесно, но има начини....

# 69
Добро утро и от мен! Блудната съфорунка се завръща  Wink

Нещо се улисах, а и декември месец ми мина малко като на мечка - през деня на работа, а вечер спане на дивана  Laughing

Намирането на работа сега е изключително трудно, включително и за холандците. Точно в петъка преди Коледа от фирмата, за която работех ни съобщиха че през първия следващ работен деб ще обявят фалит и до второ нареждане са не ходим на работа. Шокът беше огромен. Всички знаехме, че положението не е цветущо, но никой не очакваше фалит. В сряда ходихме до офиса за среща с UVW-то и като говорих с колегите, ами никой нищо. От 40 човека само една колежка е започнала работа и то с връзки. Нейна приятелха е HR и тя й е казала, че за една обява получават по около 200 кандидатури. Без препоръка от някого, шансовете да те поканят на интервю са нищожни. Не искам да отчайвам никого, че нали и аз сега съм в този кюп и се опитвам да гледам оптимистично на ситуацията.

И тъй като съм без работа реших да изкарам един курс. Омръзна ми да съм на ниво, на което разбирам всичко и всички, а да не мога да се изкажа нормално.  #Cussing out Та от 5-ти започвам курс по интензивно говорене в Амстердам. Дръжте се холандци, от средата на април (тогава свършва курсът) няма да можете да ми затворите устата  Laughing

Приятен уикенд! 

# 70
Здравейте момичета Simple Smile
Следя този форум,но никога не съм се регистрирала. Вече го направих и се надявам да ме извините ако не съм писала на подходящото място или тема  Embarassed
Ще имаме гости в края на февруари и искам да заведем децата на Efteling park. Някой от вас посещавал ли го е през зимата? Дали е подходящо?
Много ми се иска да им направя един вълшебен уикенд  Simple Smile

# 71
  • Варна
Здравеите!
Извинявам се, че така нахлувам в темата ви .
Може ли някой да ми каже какви такси за камиони и къде се плащат в Холандия   bouquet

# 72
  • Там,където се събуждам щастлива.
Здравейте момичета Simple Smile
Следя този форум,но никога не съм се регистрирала. Вече го направих и се надявам да ме извините ако не съм писала на подходящото място или тема  Embarassed
Ще имаме гости в края на февруари и искам да заведем децата на Efteling park. Някой от вас посещавал ли го е през зимата? Дали е подходящо?
Много ми се иска да им направя един вълшебен уикенд  Simple Smile

Аз съм била в края на февруари и ми хареса. От атракциите нямаше лодките в езерото (не знам за другата, която е също във водата, защото не ходя на нея). Имаше значително по-малко хора от другото ми посещение, което беше през пролетен месец (май). Най-важното е да е през седмицата и да няма ваканция.  Wink

# 73
Kalinka благодаря Grinning
Сигурно ще ги заведа децата, а и на мен ми допадат тези атракции Wink
Нещо различно в мокрото време с което не мога да свикна Sad

# 74
Здравейте! Не съм активна в темата, но ви чета, тъй като знам малко за Холандия, а и всичко на всичко съм стояла няма и 3 месеца.
Въпросът ми е някой запознат ли с магистатурите в Холандия? Има ли учещи?
Така и така не работя, поне една магистратура да изуча от септември.
Искам да бъде в областта на човешките ресурси.

Общи условия

Активация на акаунт