Отговори
# 165
Fortuna, ами със сигурност 48,всъщност откакто ви се похвалих,че ака сам.Трябва да си проверя поста.Направо се виждам в чудо.Днес сме на консултация и ще  питам вече доки.

# 166
Катрин не беше акала 52часа (вече си записвам кога ака и по колко), но не показваше признаци на дискомфорт - спеше си както преди, не е ставала по-плачлива. Ще изчакам сега да минат 24часа от последното акане и ще пробвам с Лактулозата. Вчера е акала в 13ч. и после в 20,30ч.

# 167
Здравейте и от нас!
Ние вчера направихме дълга разходка, през която Мина почти не спа, но си кротуваше в количката. Днес пак ще я изведа, най-после и малко слънце се показа. Ние също днес сме на ортопед. Понеже сме при родителите ми в Стара Загора, запазих час при някакво местно светило, което познайте...също не работи със ЗК. Ами, безобразие си е това. Поне за децата, прегледите не трябва да са платени. Но явно специалистите са малко и използват това си "монополно" положение, за да кярят на гърба на децата. Ако на Мина всичко й е наред, не смятам да я водя на други ортопедични прегледи. Нямаме наследственост в това отношение.
Инак снощи бебка заспа доста късно, към 00.45 ч., но поне спа до 7.20 ч. Като няма нощна пауза ми е криво, че не мога да се наспя. Като направи пък 6-7 часа, се събуждам плувнала в кърма.
Цеденето е най-трудното нещо в храненето на бебе, с което съм се сблъсквала. И от личен опит знам, че много рядко с цедене може да се поддържа лактация - вероятно само при жени, при които наистина генетично е предопределено да имат много кърма. При останалите, при които лактацията се определя от стимулацията, няма как да продължат нещата дълго време, защото помпата нито може да изцеди, колкото бебето, нито пък може да прати съответните импулси към мозъка. Че има ген в цялата работа има - някои жени буквално преливат от кърма. Една моя приятелка докато кърмеше бебето си, беше събрала с доизцеждане 54 л кърма във фризера, с които 4 месеца хранеше бебето като спря да го  кърми. Е, няма как да се случи при всяка жена това нещо. Баба ми и майка ми са кърмили по няколко месеца, но са й дохранвали от един момент нататък. Леля ми и двете си деца не ги е кърмила въобще. Така че няма как аз да съм особено надарена кърмачка.
Обаче по-голямо значение от гена има самото бебе. Ако бебето е нервно, плачливо, мързеливо, поспаливо или нежелаещо да суче, даже да сте особено мотивирана да кърмите, нещата трудно се получават. А ако бебето е  и първо и майката няма опит, съвсем се скапва ситуацията. Аз съм жив пример в това отношение - синът ми беше на две седмици, когато се наложи да дохранвам, защото беше ревльо и нервак, а в същото време на цицата не сучеше, а спеше. Скапах се тотално от перманентни опити да го слагам да суче, от цедене и съответно ефектът беше намаляване на кърмата. Сега Мина е спокойна и суче методично, така че успява да си изработи необходимото количество млекце. За цедене нищо не остава, но не е и нужно. Така че генът си е ген (казват, че само 2 процента от жените имат биологична невъзможност да кърмят), но доброто кърмене си зависи най-вече от бебето.

# 168

Поли,идеално си описала моята ситуация.Калоян ми е първо дете и нямам изобщо опит.Наистина си беше ревльо и нервак, а на цицата само си играе.Кой ли не питах,какво ли не правих,за да сучем от гърда и няма и няма.Така,че смятам и това време,което съм отделила е достатъчна жертва от моя страна.Предпочитам времето за цедене да го използвам, за да гушкам и да си играя с Калоян!

# 169
Момичета, да попитам: тези от вас, които ползваха лепенките КуулПач при ваксините - колко време ги държахте? И нали не трябва да мием бебоците в този тържествен ден, та - това лепкавото как го махнахте? Или направо утре чак да ги махам... Аз отрязах едни големи парчоци, като че ли ще му мине повече, ако съм по-щедра Simple Smile И сега - и мирише много, и лепне отстрани на лепенката...

# 170
момичета, някой от вас да ползва или да има впечатления от този шезлонг?
http://www.pakostnik.com/bg/productdetails.php?id=10850&cat=109
Мисля да го поръчам на малкото, че ръце не ми останаха, цяла нощ не спа и днес пак, сега се успокой след 3 часа разходна на вън Cry

# 171
  • на Русе
Честит празник на именниците днес!   bouquet

На обяд ходихме на консултация. Пораснала е с 5 см и е наддала 750гр. Докторката каза, че е много добре. Пораснала е доста, най-много на бузи  Party Отложихме ваксината за следващия път, защото нослето й хърка, пък и в групата на баткото има скарлатина. За захранване не е казвала нищо - каза да храня както досега. Сега се сещам, че трябваше на ортопед да ни праща... Ми аз забравих да я питам, вероятно и тя е забравила... Сложи я по корем - държи си главата много добре, стъпва на крачетата. Каза да я слягам да стъпва на ходилата си и да подскача  newsm78
Аз имам този шезлонг още от баткото. Много ми е удобен. Но не иска да заспива там, дори и с въбрацията. Мъжът ми каза, че жените харесвали вибрациите, защо да трябвало да спи на тях  hahaha
И нашия режим се размести. От два дена започна да се буди в 2.30 и после в 6ч. И така ме устроива, защото след това спи до 9, а аз мога да заведа баткото на ДГ и да закуся.

# 172
 късметче, на нас ни подариха този http://kidsworld.bg/catalog/viewProduct/item:bright-starts-shezl … eensy-turtle-6954 но е на същия принцип като този който си харесала. Удобен е и Миши се чувства много добре в него.Е  пак му омръзва по някое време, но е ценна придобивка Simple Smile

# 173
Момичета, да попитам: тези от вас, които ползваха лепенките КуулПач при ваксините - колко време ги държахте? И нали не трябва да мием бебоците в този тържествен ден, та - това лепкавото как го махнахте? Или направо утре чак да ги махам... Аз отрязах едни големи парчоци, като че ли ще му мине повече, ако съм по-щедра Simple Smile И сега - и мирише много, и лепне отстрани на лепенката...

Аз ги махнах на следващият ден, като сменях лепенките на около 3 часа. И да, не къпахме бебка за всеки случай да не я дразним излишно.
Странно, че е останало нещо по кожата на бебето от лепенката?! При нас нищо нямаше. Ама, ако искаш опитай с физиологичен р-р лекичко  Peace

# 174
  • София
Каза да я слягам да стъпва на ходилата си и да подскача  newsm78

В никакъв случай! Ще увредиш детето за нищо.

# 175
Здравейте,

Някои от вас може и да ме помнят - писах малко в началото, после се отказах по една или друга причина. Сега пак се зачетох в темите и виждам, че настроението е доста толерантно и весело,  та ще ми е приятно пак да се включа Simple Smile
Ние сме мама и Самуил роден на 07.10 със спешно секцио - след 30 часа болки, пълно разкритие не пожела да излезе дребоса Simple Smile. 4 кг/54 см се роди, сега е 7.600/65 см. Както върви на колкото месеца е, такъв номер памперс носи сега 4-ката си му е доста добре Grinning не знам към годинката какво ще правим Wink

Иначе режим няма, но аз и не съм правила нищо, за да има. Водя се по него и яде когато иска и спи когато иска - така и двамата сме щастливи и доволни. Общо взето вечер заспива към 00ч., събужда се или в 3, или в 4 или в 5 - зависи и после на 2 часа твърдо до към 10-11ч. спим. После м/у 12:30 -13:00 излизаме в зависимост от времето най-малко за час, по-често до към 16ч.  И следобед е волна програма. Изключително и само кърмен е.

По темата с акането - да чукна на дърво поне 3 пъти на ден си ака доволно детето.

Чета напоследък явно е фаза при всички набори да си ядат пръстите - е и нас не ни подмина. Интересното е, че не ги смучи, а ги дъвче, при което биберона не помага. Аз не му и давах до 8-мата седмица де и сега му е крайно не любимо нещо Simple Smile И единственото, за което наистина плаче са пръстчетата - явно са доста вкусни Simple Smile

За книгите - много съжалявам, че си купих ръководството за недоспали родители - то си е книга за дресировка по-скоро. Най-доволна съм от две малки, но много полезни книжки:
"Близо до бебето" на Василена Доткова и
"Азбука на кърменето" на Гру Нюландер.
Първата е по-скоро насърчаване на родителя да се вслушва и води по детето си, а втората + момичетата от ЛЛЛ ми спаси кърменето нищо, че раждах в болница приятел на бебето. Същите неадекватни съвети като навсякъде получих.   

Като за повторно представяне стана дългичко Simple Smile Аз съм от Борово (до 20 ДКЦ) и на пръсти се броят дните, когато не сме излизали - дали из квартала, дали до Южния парк, с количка, със слинг - важното е да сме поне за малко навън. Ако има още някой наоколо или желаещи за Ю. парк в хубаво време - да си разменим телефона на лични?

А и подкрепям Деси за подскачането - почти е забранено от ортопедите, не знам защо педиатрите го препоръчват ?!

Последна редакция: чт, 17 яну 2013, 17:16 от thorn birds

# 176
Привет отново!
След една хубава разходка бяхме на ортопедичен преглед. Всичко й е наред на Мина, както и предполагах.
Аз и с първото бебе и сега книги не чета, че и те са като лекарите - всеки ти казва различни неща. Чета отделни неща по теми, които ме интересуват. Вслушвам се в нашата педиатърка и нещата вървят прилично.
thorn birds, и аз живея в Борово, ние сме до Т Маркет в близост до Топлофикация. Сега обаче малко стоим в София, предимно сме при мъжа ми в Сараево или при родителите ми в Стара Загора.

# 177
здравейте и от мен. От дълго време ви чета, но най- накрая да се включа и аз в темите. Нова съм във форума и моля да ме извините, ако нещо не правя като хората.
Искам и аз да питам за тези лепенчици кул-пач. Направо луднах с тях newsm78
Педи ми каза да ги слагам върху ваксините, в аптеките ми викат неееее, това е за температура.... та пак се обаждах на докторката. Рязах и аз едни парчета, но до кога да се държи тази миризлива история? Помага ли въобще? Дано не ми се смеете, но ми е първо детенце и понякога се чувствам като паднала от Марс Embarassed

# 178
За лепенките - първия път, когато слагахме двете ваксини, на едното краче ( не разбрах коя ваксина беше) се зачерви и втвърди. Друга реакция нямаше. Сега втория път сложих малки парчета от лепенката на убожданията и няма зачервявания. Просто с ножицата режеш лентичка и слагаш, след 3-4 часа я махнах, нищо не остава по крачето. Иначе да води се за сваляне на температура.

# 179
  • София
Имам въпрос към нашите консултанти: случайно се натъкнах на тази статия http://www.bg-mamma.com/index.php?action=article;id=906, в която пише следното:
Цитат
Ла Лече Лигата предлага следния вариант на захранване на вашето бебе (6 месеца и нагоре)
узрял банан, авокадо, сладък картоф(сладък като кърмата)
месо
пълнозърнести брашна и каши (вместо готовите бебешки каши)Пшеницата и царевицата обикновено се отлагат за 9-12 месец
Пресни плодове (цитрусите обикновено се отлагат за 9-12 месец)
Зеленчуци
Млечни продукти след 9-ия месец (кравето мляко се отлага за 12-18 месец)

Включването на месо на 6 месеца рязко се разминава с всичко, което прочетох досега за захранването, а именно, че месото се включва към 8-9 месец, след като детето е усвоило плодовете и зеленчуците. Доколко е актуална цитираната в статията информацияnewsm78

Общи условия

Активация на акаунт