Ревматоиден артрит - 4та тема

• 305 856
  • 1 274
  •   2
Отговори
# 855
Здравейте момичета  bouquet

Не съм чела темите подробно, защото засега нямам поставена диагноза. Искам да попитам дали това моето според вас е симптом, който налага консултация с ревматолог. Става въпрос за болка в ставата на пръста на ръката - горната става, която основно свива пръста. Болката е само при натискане и по-усилено движение. Сякаш има и съвсем леко, почти незабележимо подуване, просто формата на пръста ми е малко по-различна от пръста на другата ръка. Преди години съм имала разни други болки имах - веднъж в лакътя, казаха ми че било бурсит. По едно врме в стъпалото, отпред на възгравничката и куцах, казаха, че е паднал свод и си правих някакви стелки, които така и не носих после. Тогава ми минаваха мисли за ревматични симптоми но никой не ме насочи към такива изследвания. Сега с тоя пръст... има ли някой такъв опит?

# 856
Здравейте момичета  bouquet

Не съм чела темите подробно, защото засега нямам поставена диагноза. Искам да попитам дали това моето според вас е симптом, който налага консултация с ревматолог. Става въпрос за болка в ставата на пръста на ръката - горната става, която основно свива пръста. Болката е само при натискане и по-усилено движение. Сякаш има и съвсем леко, почти незабележимо подуване, просто формата на пръста ми е малко по-различна от пръста на другата ръка. Преди години съм имала разни други болки имах - веднъж в лакътя, казаха ми че било бурсит. По едно врме в стъпалото, отпред на възгравничката и куцах, казаха, че е паднал свод и си правих някакви стелки, които така и не носих после. Тогава ми минаваха мисли за ревматични симптоми но никой не ме насочи към такива изследвания. Сега с тоя пръст... има ли някой такъв опит?
Здравей, едва ли съм най-знаещата, за да съм обективна, но моето мнение е, че сумата и времето за консултация няма да ти бъдат излишни. Пиша го по повод собствения си опит. И при мен като при теб почна както го описваш, "тука има, тука няма". обикалях ту невролози и неврохирурзи, ту ортопеди. Почистваха ми менискус, оперирана съм от две хернии на лумбални прешлени, но за болките в ръцете и китките все нищо. Последните години започнаха да ги оправдават с новопоявили се хернии на шийни прешлени. В крайна сметка декември 2015 вече ми поставиха диагноза ревматоиден артрит.
Да допълня че в миналото съм си пускала изследвания за Ц-реактивен протеин и ревма фактор, но само протеина е бил висок и съответно не съм насочвана към ревматолог / така и така сама си се насочих де, след като това лято ортопед на свободен прием постанови, че след като нямам подагра, съм с навехнати два глезена на които не можех да стъпвам и полежах близо два месеца в къщи.../
Може би е най-добре човек да се консултира вместо да се балтави сам или пък да се притеснява излишно.

# 857
Много благодаря за отговора dedektiv_p! Не знам, обаче с кого да се консултирам, след като преди съм ходила на лекар и не са ме пратила на адекватно изследване? Направо да търся ревматолог ли? И къде има добри в София?

# 858
Много благодаря за отговора dedektiv_p! Не знам, обаче с кого да се консултирам, след като преди съм ходила на лекар и не са ме пратила на адекватно изследване? Направо да търся ревматолог ли? И къде има добри в София?
Има доста споменати лекари в темата за РА, но общо взето преобладава мнението, че в София, на ул.Урвич в клиниката за РА са най-добрите. Аз ходя там, но по никакъв начин не налагам мнението си. Мисля, че пишеше и за специалисти в други градове, но не помня особенно, защото изчетах темите много набързо и за кратък период...
Надявам се някой друг да се включи и да сподели.

# 859
  • София
Здравейте,
Не мога да помогна с детски ревматолог много. Мисля съм чувала като име др. Стефанов в педиатрията в София.
За възрастни-бягайте от Урвич, тотални некадърници, нищо, че са професори с имена. Само гледат в портмонето ти. Мога да препоръчам др. Маринова, сега работеща в София мед.

Иначе- търсете бактериални огнища хора- пускайте всевъзможни изследвания.....причината със сигурност е бактерия или инфекция, ама на  нашите ревматолози не им се занимава с търсенето, а и половината ни лаборатории са.....гола вода.Казвам ви го от личен опит. Веднъж вече постигнах ремисия именно с намирането на бактериалното огнище и неговото унищожение.....Голям кеф е да не те боли нищо, да си износиш детето спокойно и после да си го гледкаш;)

Успех!

# 860
Понеже имам хроничен цистит, чудех се дали може той да е свързан с тези ревматоидни (?) симптоми...

# 861
Здравейте имам температура 37.3 вече 7 месеца постоянна умора, главоболие и отслабнах с 4 кг-спя постоянно и се отказах от почти всичко заради това. Не мога да спя вечер, заспивам си нормално,но се будя с главоболие и сърцебиене.Леко са ми подути и зачервени бузите, обаче не много. Болки в ставите само в ръцете имам и вратът. Ужасно се обривам от слънцето. Другото което имам е ливедо ,. Имам и болки в сърдечната област,сърцебиене и недостиг на кислород.  Отделно в изследванията- анемичен синдром, положителен ана тест 1;320. C4 е нисък 0,2. Подробният ана тест е отрицателен .Всички други изследвания за други болести са ми правили и са отрицателни . Хормоните са в норма.Помогнете ми, ходих на 2 ревматолога единият е в урвич, но засега нищо не могат да ми кажат.

# 862
И аз имам подобни симптоми - непрекъснато ми се спи и също имам недостиг на кислород, някой път дори докато спя дишането ми е неравномерно, повърхностно и учестено...болка в ставата на пръсто, също често болка в сърдечната област...не съм ходила да правя изследвания обаче..какво значи "ливедо"?

# 863
Ревматологът го забеляза по кожата ,бил характерен за автоимунни заболявания -тъмноцветни участъци като вени стои, но ми се появява по студа обикновено. Явно при мен симптомите започват постепенно и лекарите нищо не предприемат.. а ти всеки ден се мъчиш и търсиш надежда .

# 864
  • София
Аз съм така от години също  Confused
И при мен се отхвърли ревматизъм. Болките в ставите се оказаха остеоартрит  Confused
Аз ходих във ВМА на ревматолог.

# 865
Какво значи остеоартрит? Нещо като остеопороза? или?
А тези тъмни участъци къде се появяват? По лицето?

# 866
  • София
Не това е износване на ставния хрущял и самата става. В повечето случай има и неспецифичен възпалителен процес, но не е автоимунно заболяването.

# 867
  • София /Абсурдистан
Не това е износване на ставния хрущял и самата става. В повечето случай има и неспецифичен възпалителен процес, но не е автоимунно заболяването.

А на мен в болницата ми казаха, че е автоимунно и че върви заедно с РА, като РА в началото може да не се открие веднага, но било въпрос на време да се прояви  Thinking
Върви че разбери сега какво е ...

# 868
Здравейте имам температура 37.3 вече 7 месеца постоянна умора, главоболие и отслабнах с 4 кг-спя постоянно и се отказах от почти всичко заради това. Не мога да спя вечер, заспивам си нормално,но се будя с главоболие и сърцебиене.Леко са ми подути и зачервени бузите, обаче не много. Болки в ставите само в ръцете имам и вратът. Ужасно се обривам от слънцето. Другото което имам е ливедо ,. Имам и болки в сърдечната област,сърцебиене и недостиг на кислород.  Отделно в изследванията- анемичен синдром, положителен ана тест 1;320. C4 е нисък 0,2. Подробният ана тест е отрицателен .Всички други изследвания за други болести са ми правили и са отрицателни . Хормоните са в норма.Помогнете ми, ходих на 2 ревматолога единият е в урвич, но засега нищо не могат да ми кажат.
Да не е лупус? Прочетете подробно и сравнете симптомите.

# 869
Ами и аз си мислех,че е това чета и сравнявам и доста изглежда, обаче подробният ана тест е отрицателен само ана скринингът е положителен Antids ми е 3 от граница 5,но само той беше завишен в сравнение с другите антитела.В Урвич не могат да ми поставят диагноза,защото те съдят само по ана профилът,а четох че може да имаш лупус и без него.Може би ще отида на друг ревматолог,но се отчаях вече. Никой обаче не ми е предписал нещо за пиене ,само така ме пуснаха и казаха да ходя на невролог за главоболието ми,където вече бях на 4 невролога,а те  ми предписват антидепресанти или лекарства за мигрена, ама от тях не ми минава и температурата си стои !?

Общи условия

Активация на акаунт