Строеж - къде, как, колко? Тема за взаимопомощ 25

• 45 625
  • 743
  •   1
Отговори
# 210
# 211
Привет на всички строителки  Peace Каналите за права вода на ВиК минават единят - точно зад долната граница на парцела, а другият през пътя пред парцела. ЧЕЗ имат високоволтови стълбове на 25 метра от парцела и нормален трафопост на 5 метра от парцела. Парцелът зад нас е закупен, но там не се строи. Интересувам се от всякакви отзиви по темата ток и вода, защото се оказа, че това са явно най-големите препъни камъни ...

# 212

Именно, де.. Laughing Ама пък никакви разрешителни и узаконяване. Ток и течаща вода и без това не се вързват със стилистиката, няма нужда и от тях... Laughing Laughing
Chuby, ти звучиш достатъчно разумно, знаеш какво да гледаш и от какво да се интересуваш. Просто вземи една скица, отиди на двете места и питай за евентуални проблеми. Когато знаеш какво да питаш и разполагаш с необходимите данни, все ще ти кажат. Ако си се ориентирала към архитект, той също може. Или геодезист, който така, или иначе ще ти е необходим при закупуването на имота. 'Щото тук са все частни случаи.  Hug
Иначе от това, което споделяш, не би трябвало да имаш никакви грижи с тока и водата.
Аз ужасно много съжалявах при нанасянето, че не ги вкарахме подземни. В смисъл - сега имам въздушен кабел за тока, както всички останали наоколо. Но трябваше да се пресече улица, да се копае, преасфалтира, съответно забавя....Е, сега изобщо не го забелязвам въпросния кабел.

Последна редакция: нд, 17 фев 2013, 14:41 от Гретел

# 213
Здравейте Simple Smile !

Преди малко открих темата и сега се впускам в четене,че в нашата къща са едни размисли и страсти.а реално все още и самия парцел не е точно наш,но и това ще стане Simple Smile Засега сме се спряли на вариант - сглобяема къща около 75-80кв.м. максимум на 1 етаж / хол с трапезария + бокс /,1 спалня,1 детска стая / за децата / ,баня с тоалетна /2в1/ и мокро помещение.Ровя се в различни сайтове всеки ден,сравнявам цени и прочие,гледам таксите за влизане на парцела в регулация /ако се налага такава/ ,визи и тем подобни...да ви кажа честно се отчайвам,разполагаме с точно определена сума пари,която по мои виждания няма да ни оправи Sad Но ще видим тази работа.

# 214
Гретел мерси за мнението  Hug Защо ще ми е нужен геодезист при закупуването на земята?  newsm78

# 215
  • София
Гретел мерси за мнението  Hug Защо ще ми е нужен геодезист при закупуването на земята?  newsm78

При самото закупуване- не, но при желание за строеж- задължително Peace
В тази тема не сме за закупуването на земеделски имоти, нали? Simple Smile

** Мая **, има тема за сглобяемите къщи, може да видиш там. Но, ако парцелът не е в регулация- доста работа имате Peace  Успех в начинанието и добре си ни дошла Hug

# 216
За строежа със сигурност. Живот и здраве надявам се след два месеца да започнем. Темите ми помагат изключително много с полезна информация.  Grinning

# 217
  • Перник
...Светле ,с тебе бяхме на един етап-идеен,и ме кефи как напредвате.Като сте готови с новия проек ,ако е възможно го пусни да видим промените....

Нели, ако това те успокоява, аз прекарах на етап "идея" 4 години. Крайно време беше да направим следващата крачка  Wink
Като има с какво, непременно ще се похваля  Simple Smile
Успех!

** Мая **, и нашата къща ще е сглобяема  Peace

# 218

При самото закупуване- не, но при желание за строеж- задължително Peace
Да и понеже разбрах, че така, или иначе ще започвате веднага след закупуване на парцела, то не пречи да се направи предварителна среща с тях. За самата сделка, естествено няма нужда. Не се изразих правилно.

# 219
  • Някъде Там
Здравейте, може ли да ми кажете геодезиста и геолога заедно с архитекта ли вървят? И някой беше писал че архитекта подготвя някакви 9 папки, така ли е? И за колко време горе долу? Какви са тези 9 папки?  Shocked Ако някой има архитект от който е доволен ( или не ) може ли на ЛС. И колко горе долу взима архитекта( като в цената включени ли са геология и геодезия ). Мерси Simple Smile

# 220
  • Пловдив
Здравейте, може ли да ми кажете геодезиста и геолога заедно с архитекта ли вървят? И някой беше писал че архитекта подготвя някакви 9 папки, така ли е? И за колко време горе долу? Какви са тези 9 папки?  Shocked Ако някой има архитект от който е доволен ( или не ) може ли на ЛС. И колко горе долу взима архитекта( като в цената включени ли са геология и геодезия ). Мерси Simple Smile
- Геодезист и геолог може и вие да си намерите, но може да ползвате специалистите, които ще ви препоръча архитекта, на когото сте се спрели /архитектите понякога си имат предпочитани специалисти, с които работят/ Папките може да са 9, а може и повече - според видовете проекти, изисквани от конкретната община за да разрешат строителство /например в нашата община - 10 бр./, така че проверете във вашата община какви са изискванията. Архитектите подготвят три комплекта от тези папки. Цената за проекта обикновено е на кв. м за специалностите Архитектура, конструкции, ел. инсталация и ВиК инсталация, а за останалите /геодезия, вертикална планировка, геоложко проучване и т.н./ се плащат определени суми.

# 221
  • София
Здравейте, чували ли сте за такса "отнемане на хумусен слой"? Не намирам почти нищо за нея, колко струва на кв. м., от общината ли зависи.. Thinking
Разглеждаме парцели, извън регулация са, брокерът ни предупреди, за тази допълнителна такса  и ми се искаше да проуча каква е и на колко възлиза.
И още един въпрос до хората , които сами движат документите по 'въвеждане в регулация'. До колко са големи разправиите и заслужат ли си 2-3 евро на кв. м. за да ми ги движи агенция или по добре да си спестя 2500 евро  и да се занимая аз?  Tired 2500 тук , 2500 там и ето ти спестени пари за кухня от масив.  Grinning
Благодаря!

# 222
  • Русе
Ние си платихме на архитектката, много много ни улесни, знае си документите, реда на подаване, няма разтакаване, няма нищо. За нас си струва отвсякъде, а за нервите и загубеното време, няма да говорим. Както казва мъжът ми Аз ще изкарам парите с това, което знам и мога, друг да си изкара неговите със собствените си знания. То иначе 1 човек не трябва да ходи на работа. Още повече, че смяната стана за около 6 м (много бързо на фона на всички останали), междувременно си движеше и проекта и като сменихме предназначението, задвижи нещата още по-бързо.

# 223
  • Перник

Аз съм доволна и от геодезистите, и от архитекта (за сега). От различни фирми са, но се похвалиха взаимно, след като вече ги бях избрала.

# 224
  • Някъде Там
Буболечо , Meggysan благодаря   bouquet
SvetlaK ако не е проблем може ли на ЛС архитекта и геодезиста.

Общи условия

Активация на акаунт