Строеж - къде, как, колко? Тема за взаимопомощ 25

• 45 588
  • 743
  •   1
Отговори
# 465
  • софия
Голямата чуденка е в стените дали могат да паднат! Мисля че се схваща от картинките, но ако имате въпроси, питайте  Simple Smile
Аз имам въпрос, имате ли конструктивен проект или разполагате само с това разпределение? От коя година е строежа? Има ли колони или всичко е стени? Това, което си отбелязала като колона на предните ръчно начертани скици задължително трябва да остане (пада се точно зад сивия диван в средата, но няма как). Има ли греди в тези дебелите преградни зидове? Ако има носещи греди, няма проблем да се съборят зидовете до нивото на гредите. Но малко ме съмнява да има греди, стените са с дебелина 25 см и най-вероятно са от единични тухли и се водят носещи стени.
Малко ми е трудно да отговоря  Embarassed
Тоест ще отговоря, но не съм убедена 100% че разбирам дали това ме питаш!
Колоните са във всеки ъгъл- доколкото зная те поемат основната тежест, както и в средата има колони ( и на външните стени и на вътрешните). И мисля, че не е една. има земетръсни шайби в 4-те ъгъла на къщата. За гредите нямам отговор. Не зная.

Има всякакви проекти- конструктивни, архитектурни, технически,екзекутивни ( май това е едно и също с предните ама заведената в общината папка с документи- незнам, мноооооого се извинявам ако се излагам с изказа)
Частта със стълбата е строена някоя си година, а в сегашния си вид е започната 2005 (или поне разрешителното е от тогава) и строежа е ориключил 2007.

Това, което знам със сигурност е много добрата изолация на къщата  Peace И като цяло стабилно се усещаме в нея- например в апартамента преди едва ли не вибрираше блока при буря, най-малкото го чуваш, а тук гледам като изкопаемо като ме попитат "за бурята снощи"  Shocked просто не разбираме какво е навън!

# 466
  • софия
между другото тази колона, за която говориш, Prinsipessa, в средата на дивана , съм я отбелязала, но незная защо в 2Д не се вижда. Ето на 3Д- то се вижда.

(e, малко не е много много в средата, но не съм смятала с точност - хипотетично е всичко, защото съм нетърпелива и търся отговори)

# 467
Амели, горе-долу ми се изясни ситуацията. Явно, къщата е стара, била е без колони, само с тухлени зидове, а може би и с дървен гредоред между двата етажа. През 2005 е направено някакво преустройство - надстрояване, или замяна на гредореда с плоча, или нещо друго, което е наложило да се направи усилване, и привеждане на сградата към съвременните норми за проектиране. Направени са външни колони в ъглите, може би и една-две вътрешни, но не са пипани носещите тухлени зидове, и най -вероятно се разчита на тях да работят и като тухлени шайби. Доколкото виждам от архитектурния чертеж, обаче, новите колони не са в четирите ъгъла, а само в два от тях - тези отдясно на чертежа - отляво като че ли е калкан (долепена е друга постройка - ти ще кажеш дали е така). При това положение, не може да се разчита на греди, вероятно няма такива (това се отнася и за фасадите). Струва ми се, че ще ти се наложи да направиш компромис, и да се откажеш от някои от желанията си. Например:
1. Не се маха целия носещ зид, а се прави отвор в него(max 200/200см), и се прави заместваща метална рамка (тя ще подпре плочата , но няма същата коравина като зида по отношение на земетръса - доста компромисно решение)
2. Трите френски врати се редуцират на две, и то, на местата на съществуващите прозорци (просто се маха подпрозоречния зид)
3. Прозорецът над мивката - на дясната фасада - е желателно да е по-тесен, или да го няма.

Като обобщение, мога да кажа, че конструкцията почти няма резерви (те са изчерпани при първото преустройство -интересно какво пише в разрешението за строеж-какво точно са разрешили да се прави). Ако се увеличава надзида и се прави мансарда, положението се утежнява, но да кажем, че се зида с газобетон, покривът може да се олекоти малко, не знам... Основите вероятно са усилвани по време на преустройството, но не се знае дали  достатъчно, за да поемат допълнително натоварване, а ново подливане и усилване, не знам дали е възможно. Това, че е направена хубава изолация, за мен не е плюс - тя скрива конструкцията, и е по-трудно да се преценят нещата, а и ще ви се наложи да я поразвалите.

Написах поста си, и дълго се чудих дали да натисна "публикувай", с ясното съзнание, че може би ще се почувстваш зле прочитайки го. НО, не приемай мнението ми като окончателно, или меродавно (а само като вероятно), защото е направено при доста хипотетични предпоставки, които може и да не са верни.

ПП
Интересно ми е вътрешната стълба дървена ли е, или бетонна, и какво точно е правено 2005г. Също, от коя година е първият нотариален акт за старата къща, и дали разпределението на втория етаж е същото като това на първия. Естествено, не си длъжна да отговаряш, ако не желаеш. Съжалявам, ако те разочаровах...
Някой питаше, дали е по-добре да си купи парцел с готова къща - ето това е риска на готовата къща - не винаги е възможно да я прекроиш по свой вкус, все с нещо се налага да направиш компромис.

# 468
  • софия
Oooooooo Каllitko, нямаш си представа колко съм ти благодарна и колко пък мило ми стана от тактичноста и вниамнието ти ( да не се разочаровам). Имах нужда точно от ей такъв страничен отговор. Хората с които досега сме говорили - ми все ми кимат разбиращо с глава и нищо не ми казват!

Макар и не това което исках да чуя, все пак това е представа какво може да стане!

И разбира се съзнавам, че без да е разглеждана реаланата документация няма как да бъде максимално точен отговор!

Не се разочаровам. Аз не искам да пипам нищо което би коствало сигурноста на къщата! Но реших че за да стане ясно какво може- все от някъде трябва да се започне. Затова показах какво искам, а пък от там нататък специафикациите си показват какво може!

И да, и аз от няколко дни се канех да отговоря на питащия за преустройство или нов строеж. Естветвено, че нов строеж- но е свързано с пари....

Безкрайно съм благодарна!   bouquet

П.С допълвам се:
 И да, на калкан е. Доколкото знам колоните са усилени навсякъде. За гредите нищо не знам.

# 469
  • софия
Ох ще продължа в нов пост, защото нищо не съм отговорила както трябва:
1. Вътрешната стълба е дървена- като не е едно цяло а всяко стъпало е закрепяно с едни болтове  newsm78 встрани към стената и парапета

2. на Втория етаж е едно цяло с балкон (  реално терасата е тук, а под нея е затворено за кухнятама в моемнта). Има една колона която се намира в средата на лявата половина

3. В разрешителното за строеж (една зелена бланка) нищо не пише, може би трябва да търся из документите подробно описание?  newsm78 (аз си мислех, че бланката и папките с чертежи са всичко)

# 470
Зелената бланка е най-вероятно Разрешение за ползване, но и в него трябва да пише какво е - например: Вътрешно преустройство и реконструкция на жилищна сграда в УПИ....", или " Надстройка (пристройка) на жилищна сграда...". В папката, от която си взела чертежа, който ни показа, трябва да има скица-виза за проектиране, или Писмо-разрешително, въз основа на което е направен проекта, самото име на обекта в чертежите, също може да подскаже какво точно е включвал строежа през 2005г. Може да погледнеш и  обяснителните  записки към папките, особено конструктивната.

# 471
  • софия
Зелената бланка е най-вероятно Разрешение за ползване, но и в него трябва да пише какво е - например: Вътрешно преустройство и реконструкция на жилищна сграда в УПИ....", или " Надстройка (пристройка) на жилищна сграда...". В папката, от която си взела чертежа, който ни показа, трябва да има скица-виза за проектиране, или Писмо-разрешително, въз основа на което е направен проекта, самото име на обекта в чертежите, също може да подскаже какво точно е включвал строежа през 2005г. Може да погледнеш и  обяснителните  записки към папките, особено конструктивната.
ахаааааа, схванах Simple Smile
Пише : разрешение за строеж (самата бланка) и на ръка вписано- :пристройка и реконструкция на жилищна сграда"

Последна редакция: пн, 25 мар 2013, 07:35 от Амели

# 472
Малко обърнахме темата на чат, за което се извинявам на останалите, но последно :това, което пише в разрешението за ползване, потвърждава в голяма степен предположенията ми, като правя малка корекция - колоните, наистина са в четирите ъгъла, но вдясно излизат само напред, а има и една по продължение на зида, който искаш да махаш. Всичко останало, което написах, засега остава в сила... Sad.

# 473
  • Балчи-Варна
Здравейте,сега пак искам съвет.Да слагаме ли пак тръба фи 16 в комина за аспиратора,или не?Или да дупчим стената за да изкараме  тръбата за аспиратора.Да доуточня,че там където ако дупчим,на 2 ет. няма прозорци.Моля дайте съвет от вашия опит-как е по-добре.Сякаш дупченето много не ми се ще.

# 474
  • Някъде Там
Здравейте и от мен,
lariva мерси ще чакам да пишеш като имаш повече информация.
Chuby много ми помогна с това каква оферта са ви предложили да се ориентирам горе-долу   bouquet
Да ви питам имате ли веранда и използвате ли я, защото нашата архитектка много държи на веранда, а аз не виждам смисъл да е залепена за къщата  Thinking

# 475
  • Перник
... Да ви питам имате ли веранда и използвате ли я, защото нашата архитектка много държи на веранда, а аз не виждам смисъл да е залепена за къщата  Thinking

И аз не виждах смисъл да имам веранда, но тя се оформи естествено, защото иначе трябваше да скачам от френския прозорец на ливадата (заради денивелацията).   Peace

# 476
Ние обожаваме да седим на вън лятото, да правим скари, да пием бири. Аз не виждам за какво ми е къща, ако нямам веранда.  Laughing Сега на балкона въпреки, че ни е малко тесничко, пак сме сядали по 6-7 човека да правим скари и т.н. Голям кеф  Party

# 477
  • Перник
Ние обожаваме да седим на вън лятото, да правим скари, да пием бири. Аз не виждам за какво ми е къща, ако нямам веранда.  Laughing Сега на балкона въпреки, че ни е малко тесничко, пак сме сядали по 6-7 човека да правим скари и т.н. Голям кеф  Party

И ние през лятото сме навън през цялото възможно време. Но нашата логика беше "за какво ми е веранда, като имам двор"  Wink

# 478
  • Някъде Там
... "за какво ми е веранда, като имам двор"  Wink
И аз така мисля затова ви питам има ли смисъл, защото излиза почти колкото една стая плоча+покрив Simple Smile А си мисля че винаги мога да си сложа горе пергола и то където си реша, а долу какво като не е плоча  Thinking Но може нещо да не съм права, затова които има опит нека спордели   bouquet мерси
По-късно ще ви кача проекта че тук не знам как го качвате само като снимка newsm78

# 479
  • Софето
Верандата за мен е задължителна. От опит мога да кажа при свекърва ми как е, от кухнята и хола се излиза на верандата, имат голяма маса за хранене и един кът с канапенце за кафе. Цяло лято се яде само на верандата, хубавите дни през пролетта и есента също седим там. Не си на тревата, близо си до хол/кухня, имаш гледка към целия двор. А на двора пак може да си направиш кът за кафе, но верандата за мен е задължителна.

Общи условия

Активация на акаунт