Строеж - къде, как, колко? Тема за взаимопомощ 25

• 45 528
  • 743
  •   1
Отговори
# 645
  • Вила Великула

Въпросите ми са следните: Колко широко се прави обикновено стълбището? Няма да е право, ами вито (мисля, че така се казва) с площадка...

Има някакви норми. Право стълбище(еднораменно или двураменно) за еднофамилна къща е 90см, това е колкото да се разминат двама души, като единия стои на една страна. За 1 човек са отредени 60см. За повече хора, които не са си толкова близки, че да се разминават интимно Laughing (блок) се прави минимум 120см, като за обществени места мисля, че минимума беше 150см.
 При вито стълбище е от значение колко е извито. Приема се, че линията, по която ходи човек, е толкова колкото да се държи за парапета, но сега не се сещам за точното разстояние. И на чертежа на вита стълба тя не е в средата. Там стъпалото е добре да е толкова широко, че да стъпи спокойно крака на мъж да кажем.
  И нали се сещаш на чертеж как стъпалото на вита стълба в единия си край е тясно, в другия широко. А по ходовата линия се приема един размер (примерно 25 минимум) и цялото стълбище се оразмерява спрямо него. Има и други варианти, разбира се, но това е удобния. Колко е удобно да е ще питате архитекта, защото зависи от конкретното стълбище.
Взема се под внимание също, че по стълбището ще бъдат носени мебели. Като се има предвид, че стълбището отнема от квадратурата, като че ли оптималния вариант е 90см, за вито може би 100.

до сега не се бях замисляла дали има норми, но от любопитство премерих нашето стълбище/от 13 години живея в мезонет и никога не съм се сещала за това/, но се оказа, че наистина е 90 см. и е абсолютно достатъчно. Качвали сме мебели и спокойно се разминаваме двама човека.

# 646
  • Перник
pipilota6, в парцела ни има не само водопровод, но и водомер - ние живеем тук и в момента. Заради това не ме кефи идеята да закривам партиди и да откривам нови - няма промяна на собственост, нищо, просто събаряме старата къща и строим нова. Визата ни за проектиране е заверена от ВиК.

БебОле, взехте си проекта ли? Честито! Аз изчетох всички папки  Crazy И нали съм професионално деформирана в тази насока, открих грешки (дребни, технически, само една по-значителна) и несъответствия между описанието на едно и също нещо в различните части. Та, връщахме проекта за корекции.
За енергийния клас на къщата - и нашата е Б, като според архитекта в България А нямало.

# 647
  • Sofiq
Нахълтвам и аз при вас в темата с едно бързо питане. Имам възможност да закупя изгодно парцел  с една стара двуетажна съборетина от която са останали само каменните основи. Идеята е да го водим реставрация, за да не вадим разрешително за строеж, да разчистим и започнем наново. Та питанката ми е колко би могло да струва строежа до разрешително за ползване на двуетажна постройка с около 80 кв. на етаж. Не говорим за обзавежедане и довършване вътре и тнт.  Знам, че много зависи, но все пак бихте ли ми дали някаква идея. В огромна чуденка съм дали да се хвърлям във филма или не  Thinking

# 648
Момичета,обяснете малко и на мен за енергото , че нещо не ми е ясно.
Днес ходих да сключим предварителен договор, който ми струваше 94 лв.Това добре- поносимо е , но се опулих като ми казаха, че когато дойде време да сключим окончателния договор ще трябва да платя 700 лв.Аз си имам електромер на мястото и вода и водомер също.Защо ми искат толкова много пари отново?
Не съм говорила с никой, дори и с архитектката

# 649
Val_s, както и да го водите, ще ви трябва проект и разрешение за строеж, и нищо не се спестява от процедурата и цената за проектиране. Единственият плюс би бил, ако в момента отстоянията на съществуващата постройка до границите на парцела са по-малки от изискващите се по ЗУТ, а именно: 3м от страничната регулация, 5м до дъното, и от улицата - колкото е според застроителния план на квартала. В такъв случай, ако парцелът е малък, и държите да запазите намалените отстояния, може да се иска виза за реконструкция и преустройство, и това, само ако сградата е законна. Ако има достатъчно място, не си заслужава да се запазва съборетината, и върху нея, с всички произтичащи от заварената постройка ограничения, да се прави новата сграда. Ако парцелът е изгоден, купете го, пък не е задължително да го застроите веднага. Що се отнася до цената - информация от миналото лято - (юни - октомври) - 80 000лв за къща на 2 етажа 165м2 РЗП, с външни мазилки, шпакловка, вертикална планировка, и твърдите настилки (плочки)- струва ми се, че и плочките по стените на баните и WC бяха включени, но не съм съвсем сигурна - всичко това в района около Пловдив.

# 650
  • Sofiq
kallitko Благодаря много за ценната информация. Определено ще трябва да изчета подробно темичката и да се информирам добре. И аз го смятах грубо някъде около 200-250 евро на квадрат.

# 651
  • Софето
kallitko Благодаря много за ценната информация. Определено ще трябва да изчета подробно темичката и да се информирам добре. И аз го смятах грубо някъде около 200-250 евро на квадрат.
Това супер оптимистично ми се вижда  Thinking, след доста разговори с хора от строителния бизнес, получихме цени от 300-400Е.
Ние си харесахме много хубав парцел в Симеоново, на хубава (асфалтова) и широка улица, близо до училището. Срещнахме се със собственика, разбрах ме се за цена, поръчахме си заснемане и хоп излезе проблем (границите на парцела не съвпадат). Ние нямаме проблем за тези няколко квадрата, че излиза по-малък, но докато не се оправи документално това, няма как да получим виза. Тази процедура в най-добрия случай е около два месеца, но ако някой от съседите се заинати може да минат и години. Казахме на собственика че ние ще поемем оправянето на документите, но капарото ще стои при нотариус, защото ако работата се обърка няма как да купим такова място. Все пак плащаме доста висока цена, за която цена всичко на парцела трябва да е изрядно. Е сега продавача се скри и постоянно е зает и все отлага подписването на предварителен договор  #Cussing out. Ние бързаме, времето си минава, изнервени сме вече, ММ му е дал срок до края на седмицата да се появи или ще му тегли .... Не знам какъв е проблема, но все попадаме на не сериозни продавачи. Първо дават ти една цена, след това дигат цените, ти им теглиш една .... после пак се обаждат със старата цена, но пиленцето е отлетяло вече. Имаме едно хубаво предложение за парцел в Бояна, но тази час на София ни е непозната и малко по далеч, от всичко с което сме свикнали.
Ако някой има желание да разкаже, как си намерихте парцела, след колко време на търсене, веднага ли харесахте мястото, документи ....

Ето и няколко интересни къщурки:

Uploaded with ImageShack.us

# 652
Момичета,обяснете малко и на мен за енергото , че нещо не ми е ясно.
Днес ходих да сключим предварителен договор, който ми струваше 94 лв.Това добре- поносимо е , но се опулих като ми казаха, че когато дойде време да сключим окончателния договор ще трябва да платя 700 лв.Аз си имам електромер на мястото и вода и водомер също.Защо ми искат толкова много пари отново?
Ами отваряш нова партида, предполагам. Поне в ЕВН това е цената за ново присъединяване. Нещо може би не сте уточнили.

...И аз го смятах грубо някъде около 200-250 евро на квадрат.
Да, но зависи какво имаш предвид ти под  "довършителните". Щото няма смисъл да взимаш удостоверение за ползване, ако не можеш да обитаваш къщата. А без довършителни в общия смисъл не можеш да я обитаваш. А като вземеш удостоверение трябва да почнеш да плащаш данъци. Mr. Green А що да плащаш, като не ползваш. Тъй де, исках да кажа, че това
....Та питанката ми е колко би могло да струва строежа до разрешително за ползване на двуетажна постройка с около 80 кв. на етаж. Не говорим за обзавежедане и довършване вътре и тнт. 
е твърде неуточнено, дори и за елементарна и най-обща сметка.
Освен това с тия каменни основи не ми звучи като много урбанизиран район, което ще оскъпи грубия строеж. Ама пък щом е изгодно -
.. Ако парцелът е изгоден, купете го, пък не е задължително да го застроите веднага...

# 653
Гретел, всъщност аз още не съм подписала този предварителен договор в енергото.Само за проучване е подаден документ.
Тъй като имота беше на свекърва ми и докато чакахме одобрение от ВИК го дари на мъжо, вече сме с нов натуриален акт.Там е вписано неговото име, а тази партида (съществуващата е на името на свекито)и дали оттам стана някакво объркване.

По това време няма с кой да обсъждам тези неща освен в нета Simple Smile, а много се притесних като се замислих каква глупост може да стане.

# 654
Благоева, защо не им кажеш, че си объркала и просто искате да прехвърлите партидите.
Нашата къща е с 3 електромера и с водомер. В двете дружества само прехвърлих партидите. Не съм имала проблем с получаването на виза за строеж  Peace

Ние си имаме вече готова кухня и баня на първия етаж. Боядисани са таваните в стаите, коридора и хола... Остават стените и ламината в стаите и малка част от хола... Мина тази част, при която бачкаш яко, а резултат изглежда че няма. Сега всяко нещо, което се направи променя всичко и си личи. Трябва да прехвърля снимките, за да ви покажа кухнята  Simple Smile

# 655
  • Sofiq
Гретел става въпрос за планинска вилна зона в покрайнините на Пловдив. Идеята е да се използва за живеене през лятото и за уикендите. Като цяло няма да е основно жилище и за това и няма да се влага в кой знае колко луксозно строителство и довършване. Имам доста неща за доизясняване и чета с голям интерес.

# 656
Мина тази част, при която бачкаш яко, а резултат изглежда че няма. Сега всяко нещо, което се направи променя всичко и си личи. Трябва да прехвърля снимките, за да ви покажа кухнята  Simple Smile

smile3521

# 657
Гретел, всъщност аз още не съм подписала този предварителен договор в енергото.Само за проучване е подаден документ.
Тъй като имота беше на свекърва ми и докато чакахме одобрение от ВИК го дари на мъжо, вече сме с нов натуриален акт.Там е вписано неговото име....
Да, отваряте нов партида. Иначе прехвърлянето на партида не струва нищо -2-3-5 лв, нещо такова. http://www.evn.bg/1Chastni_klienti/Elektricheska-energia/Uslugi/ … -prisaedinEl.aspx

Гретел става въпрос за планинска вилна зона в покрайнините на Пловдив. Идеята е да се използва за живеене през лятото и за уикендите. Като цяло няма да е основно жилище и за това и няма да се влага в кой знае колко луксозно строителство и довършване. Имам доста неща за доизясняване и чета с голям интерес.
До етап живеене, дори и само сезонно и не луксозно, 200-250 евро ми се струва твърде оптимистично. Но наистина има много за доизясняване, така че  Peace

.... Трябва да прехвърля снимките, за да ви покажа кухнята  Simple Smile
Е, хайде, де.. Hug

# 658
.....
.... Трябва да прехвърля снимките, за да ви покажа кухнята  Simple Smile
Е, хайде, де.. Hug

Ето ги...
............
Мъжа ми е снимал само самите шкафове без другото. Надявам се някой от тези дни да успея да отида да снимам хубаво.
Кухнята е чам... не е монтирано едното гръбче, сега обърнах внимание  Crazy
Само да кажа, че тази кухня е изцяло измислена от мъжете и този, който я прави (той ни прави и сегашната ни кухня)... Когато е дошъл да слага вратата, са му поръчали и кухнята...
Имам забележки и бих променила някои неща ама не ми се иска да им секвам ентусиазма...Така де... казах на мъжа ми, че на нашия етаж аз решавам как ще изглежда кухнята и въобще да не си въобразява да действа зад гърба ми.
Аз разбрах, че тези кухненски шкафове са поръчана чак след като бяха почти готови  Rolling Eyes

Последна редакция: нд, 14 апр 2013, 01:44 от КоАл

# 659
Ами чудесно са се справили, като измислена само от мъже. Харесва ми! И огромния плот, и това, че котлоните, мивката и фурната са скрити...Само дето на мен лично би ми било малко мястото около котлоните и фурната...

Общи условия

Активация на акаунт