Машина за хляб - 49-та тема

• 51 007
  • 739
  •   1
Отговори
# 420
  • София
  Пробвах хляб в гювеча,печен като капамата на Ердинч! Стана много хубав, но трудно го отлепих и сигурно няма да повторя.

# 421
Ох, Тайна, като ти гледам питките и хлябовете и не ме сдържа... Laughing
Аз така и още не съм пробвала капамата на Ердинч, но пък все по-често правя малки питки с квас и съм доволна, че децата ги харесват повече от хляба.
Днес пък им замесих тесто за мекици - отново с квас:
Скрит текст:

boreto_ , интересна информация! А какъв модел е хлебопекарната ти? Предполагам това също има значение, както и дали е с един, или 2 реотана?

# 422
Тайна, на мен също ми се залепи първия път, но след това започнах да поръсвам добре с брашно и нямаше проблем. Капамата я правя с квас вече 2-3 пъти и става много вкусна.  Peace

Хмеловият квас се оказа много приятен на вкус, леко сладникав и мек хляб стана. Мисля  да пробвам капамата с него.

# 423
  • София
Тайна, на мен също ми се залепи първия път, но след това започнах да поръсвам добре с брашно и нямаше проблем. Капамата я правя с квас вече 2-3 пъти и става много вкусна.  Peace

Хмеловият квас се оказа много приятен на вкус, леко сладникав и мек хляб стана. Мисля  да пробвам капамата с него.
Аз може да пробвам още веднъж с хартия,защото иначе е много хубав и вкусен хляба.

# 424
Тайне, ами не намаза ли гювеча с олио, преди да сложиш тестото вътре? На мен досега никога не ми е залепвал хляба - слагам около 1 чл олио и размазвам по дъното и стените на тенджерата.

# 425
Хлебопекарната ми е Moulinex OW 5000 HomeBread XXL  с един реотан. Отзад на етикета и  пише максимална мощност  860 W
Уреда с ,който е направено замерването е закупен от Англия - има ги и в България,но са малко по-скъпи.
European Power Meter / Energy Meter / Power Monitor / Energy Meter
Тия  7 стотинки  са получени от момента на стартирането на програмата до момента ,в който времето от 3.26ч. е свършило и хлебопекарната е подала звуковия сигнал ,че хляба е готов ,за вадене. В това време влиза: разбъркване на продуктите,омесване на полученото тесто, втасване 2 пъти с леко подгряване /реотана се включва за секунди и изключва/ и печене накрая.
Топленето на готовия хляб един час ,след като е изпечен - ще го замервам другия път.
Даже  тия  7  стотинки съм ги сметнал със  старата цена на тока ,преди намалението от 6%
Киловат дневна - 9 ст.  Като прибавя  ДДС и  другите добавки за зелена енергия и преноси на ниско и високо напрежение и др. се получава цена за киловат дневна - 21 ст.
Уредчето ми показва ,че  хлебопекарната е изконсумирала 0.378 кв/ч 
Като умножим  получаваме - 7.9 ст.  Не ,че си играя да умножавам -само вкарвам в уреда цена на киловат/час и той си ги смята сам .

# 426
  • София
Тайне, ами не намаза ли гювеча с олио, преди да сложиш тестото вътре? На мен досега никога не ми е залепвал хляба - слагам около 1 чл олио и размазвам по дъното и стените на тенджерата.
Намазах и размазах,и то доста, но явно докато е втасвало тестото си е попило олиото.Брашно не сложих, защото реших ,че няма да се залепи. Embarassed Или гювеча, понеже е нов е попил олиото..

# 427
boreto_ благодаря за подробната информация. Много ме заинтригува този уред.

# 428
И аз си играх да замервам, но по-грубо - изключих всички електроуреди и сравних показанията на електромера преди и след програмата. Това в провинцията през зимата не беше проблем. Излезе приблизително 0,6 киловатчаса за една програма. което сега е 12 ст., но дали са 8, 12 или дори 20 стотинки, все е евтино, т.е. съвсем поносимо за всекидневно печене на хляб.

# 429
Моят гювеч залепна от мазнината, понеже не е гланциран, а и последното втасване става вътре в него.  Peace

# 430
Значи с хартия би трябвало да няма проблем!
Аз днес пекох Капама с малко повече пълнозърнесто брашно от нормалното. Лелееее, разпука се като по учебник, а каква вкусотия стана newsm10

# 431
  • София
Тия капами само в керамичен съд ли ги печете ?

# 432
Ами Ердинч ги пече в огнеопорна тенджера с висок капак, аз пека в керамична тенджера. капака ми е заоблен, но към края на 30-тата минута от печенето капака си се повдига нагоре заедно с хляба. Като че ли знае, че предстои печене 15 мин без капак Simple Smile

# 433
Моята тенджера е чугунена и капамата става много добре.

# 434
Записвам се и аз да понауча от вас как се борави с тази машина за хляб. Моята е Мулинекс с 2 бъркалки, грамажи 750-1500 гр, багети и мощност 1650 W. Непомня коя от вас посъветва да се вземе по-голяма машина било по-добре. Все още нищо не съм правила в нея вече 2 дни, а ме сърбят ръцете Simple Smile Но сядам да ви чета и скоро ще започна и работата Simple Smile
Хубава вечер !

Общи условия

Активация на акаунт