Раждане в АГ"Света София"(бившата Тина Киркова) - 6 част

• 385 542
  • 3 655
  •   1
Отговори
# 1 035
  • София
За Григорова,честно казано ми е много странно това,което чета. Не познавам тази жена,никога не съм я виждала. Мен ме приеха сутринта в 7 за спешно секцио и освен Оператора друг никой не е припарвал до мен в предродилна на магарето,камо ли да ме бърника.

# 1 036
За Григорова,честно казано ми е много странно това,което чета. Не познавам тази жена,никога не съм я виждала. Мен ме приеха сутринта в 7 за спешно секцио и освен Оператора друг никой не е припарвал до мен в предродилна на магарето,камо ли да ме бърника.

Тук става дума за нормално раждащите майки в общата предродилна "зала", по-скоро стая на ТК.

# 1 037
  • София
Увита пъпна връв не е причина за секцио. Ето поредната "причина" да се намесят. Кръвотока се гледа, а не дали е увита. Тя може да се увие още рано-рано и така да си седи до раждането. 

То и аз бих изтърпяла едно предизвикване, вместо да рискувам детето да се мъчи в утробата(така и стана третия път всъщност), но първо - има си изследвания, за да се  прецени до колко е рисковано да се чака (например кръвотока, записа на тонове) и второ - предизвикването не е просто някаква драма за майката. То си има своите рискове за самото бебе, както и усложнения на раждането, които пак често водят до травми при бебето. Също и всичките рискове на едно преждевременно раждане. Целия форум е пълен с истории, от които става ясно, че за много майки две седмици повече или по-малко е точно никакъв проблем. Да не говорим ,че и цял месец за тях е нищо работа, но фактите  и медицинските становища друго казват. А и от де да знае човек колко време по-рано е излязло детето в крайна сметка, като всяка бременност си има индивидуала продължителност(освен неточните сметки за термина).

# 1 038
Здравейте момичета, предстои ми раждане /секцио/ и тъй като лекарката,Б която ме следи изражда в Тина Киркова май ще раждам там. Благодаря за темата. Беше ми полезно да прочета какво трябва да се носи за болницата. Как стои въпросът с посещенията? Има ли определени часове? Някой беше попитал по - горе за училището за родители, заслужава ли си? Както и посещението на болницата в дни на отворените врати?
Доколкото разбирам се влиза предварително за изследвания, така ли?
Има ли раждали при доктор Василева? Споделете мнение, моля. Шишета за бебче трябва ли да нося?

# 1 039
Ако си във ВИП стая, няма ограничения за посещенията, като е добре да са след визитациите (около 10 сутринта ). В обикновените има ограничение, но не помня какво. Шишета не си носи, те имат. Пък може и да не ти се наложи въобще, ако всичко е наред с кърменето  Grinning На у-ще за родители и отворени врати там не съм ходила.

# 1 040
Аз ходих миналата седмица на училището за родители. Май трябваше да го води акушерка а ни го води някакъв лекар дето не знаеше защо сме там. През цялото време говори общо приказки и то ако му зададеш въпрос. Не съм очарована. А за обиколката даже и не знаеше, че съществува след това. Заведе ни все пак на 2 етаж и една акушерка ни разходи набързо. Но пак беше по добре от лекаря.
Ако го води някои друг може и да е полезно, за мен беше излишно.

# 1 041
Здравейте, момичета!

Родих в ТК на седми август. Отидох с много положителна нагласа, благодарение на всичко прочетено и чуто. За съжаление, явно изтеглих късата клечка и при мен нещата не се развиха много розово  Rolling Eyes . Успокоявам се само с това, че важен е финалният резултат и както аз, така и бебка сме добре. Но ако трябваше да избирам сега... надали щях да се запътя натам.

Тъй като съм многословна пускам като скрит текст  Mr. Green

Скрит текст:
Терминът ми беше определен за 27-ми юли и малко след като датата отмина без каквито и да било признаци за раждане, моята лекарка препоръча да отида в ТК за хоспитализиране, за да ме следят изкъсо и при нужда да индуцират. Не го взех много на сериозно, но при записа на тонове в болницата на следващия ден ми казаха същото.

И така на първи август отидох в болницата, казах, че пренасям и те ме приеха в Патологична. Малко уточнение - никой не поиска да види въпросния запис на тонове (който в последствие се оказа съвсем ОК), а в лудницата дори забравиха да ме прегледат. Това се случи едва на следващия ден, когато Панова (шефката на отделението) установи, че нямам никакво разкритие и каза "Ама ти защо толкова рано влизаш в болница?"  Crazy След това - ежедневно слушане на тонове в продължение на пет дни, всичко с бебка беше ОК, аз използвах всяка възможност да изляза от болницата и да се разхождам и т.н. Въпреки че изразих съмнения за грешно определен термин (цкълът ми е дълъг и беше по-вероятно терминът да е 02.08.), измерванията показваха, че бебето е доста голямо и продължиха да си ме водят, че преносвам.

След като явно източиха клиничната пътека  Laughing , решиха, че на шестия ден от приемането ми ще ме индуцират, независимо, че продължавах да нямам никакво разкритие, контракции или проблеми с тоновете. И така, на шести в седем сутринта ме включиха на система с окситоцин. Почнаха контракции на 3-5 минути, но до 10.30 бях направила едва два сантиметра разкритие. След което започва веселото  Twisted Evil в 10.45 се появи шефката на Родилно - Григорова и реши, че трябва да прегледа всички в предродилна зала наред. При прегледа ми спука мехура и водите изтекоха (бистри бяха), същото направи с още едно момиче, с което ни индуцираха заедно, а по-късно и с почти всички останали, които прегледа по време на престоя ми в предродилна. В епикризата ми, обаче, пише, че мехурът се е спукал спонтанно по време на преглед  Close .

Системата ми изтече в два и нещо следобед, след което контракциите постепенно затихнаха. Разкритие - почти три сантиметра. Застъпи нощната смяна, които единствено изразиха съжаление, че са ми спукали мехура. По някое време контракциите се възобновиха, но доста леки (и както се оказа - непродуктивни). Наглеждаха ме периодически и така си мина цялата нощ. На следващата сутрин - нова система с окситоцин. На въпросите ми докога ще ме чакат с изтекли води да родя, ми беше казано, че имало време. Междувременно започна да ме наболява вената, на която беше абоката, но едва няколко часа по-късно, като видяха, че системата почти не изтича и нямам контракции, се наканиха да ми сложат нов. Започнах да получавам адски болки в кръста, които според Григорова били контракции. При положение, че изобщо не спираха, не съм убедена, обаче. В крайна сметка в ранния следобед се установи, че едвам достигам 4 см. разкритие и явно ще се наложи секцио. Спряха ми системата, всякакви контракции спряха, но не и болките в кръста. Почаках още няколко часа, докато дежурният екип се освободи - беше истинска лудница този ден, аз бях деветото секцио, а след мен имаше поне още едно.

Извадиха бебка в 17.20 на седми август. Показаха ми я веднага, както и след като я измиха. Показали са я и на таткото веднага. После ме изкараха и мен да се видим. И двете ни сложиха на антибиотик, заради изтеклите води. От там - в реанимацията. Почти 24 ч. (малко по-малко, защото им трябваха легла  Laughing ). Единствената препоръка от рехабилитаторката - да си сгъваме краката и да се въртим наляво-надясно. Поредният карък - катетърът ми се запуши. Извиках акушерка, която ми обясни, че си внушавам и просто ме дразни тръбичката. След половин час извиках отново и им казах, че пикочният ми мехур ще се пръсне вече. Пак тръгнаха да ми говорят глупости, докато едната не ми натисна корема и не заяви "А! Ама вярно й е пълен мехурът!". В крайна сметка източиха от мен повече от една торбичка (която е колко - литър и половина?!). Накрая дойде ред на "раздвижването" - казаха ми да стана, направих две крачки до чешмата и явно ме обявиха за раздвижена и готова за превеждане в нормална стая.

Нататък вече са бебешки работи  Heart Eyes

Само информативно - родих без избор на екип, защото моята лекарка е външен партньор и не виждах смисъл да плащам, при положение, че всичко през бременността беше ОК.

Иначе прегледах набързо последните страници и да отбележа: за шест дни престой с бебка, само веднъж са ми я дали повита, иначе бяха с блузки и гащеризончета. За късмет, тя пък точно тогава се наака и като помолих или да ми покажат как да я преповия, или да ми дадат гащеризонче - директно ми го връчиха  Laughing .

Не са правили проблем ние да им сменяме памперсите, даже напротив. Единственото време, в което държаха бебета да са при тях беше сутрин за визитация (от 7.30 до 10.00 май беше) и вечер за тоалет (пак тези часове). Вземането на бебето за през нощта се насърчава, даже в един момент заявиха, че е задължително.

Бях на втория етаж, в обикновена стая, ако е от значение. Акушерките, които отговарят за родилките като цяло бяха ОК, детските са пословично криви и неотзивчиви.

Ако има въпроси - питайте, докато още ми е прясно  Mr. Green

Джиджи, това е ужасно , което разказваш! Не разбирам как е възможно така да се пришпорва раждане, когато жената си е добре и дори 2 дни след термин не се води преносване в 21ви век. Какви системи , какви 5 лева? Родих в същата болница с предварителна уговорка с докторката и платен избор на екип. Оказва се че когато човек е информиран и иска възможно най малко вмешателства, изхода е да си платиш и разбереш с лекаря предварително за да не се случват такива неща. Как спукват мехура нарочно...направо съм потресена,само и само да ускорят раждането. На всички мами желая естествено раждане като моето.Джиджи, да сте живи и здрави с бебето:-)

# 1 042
Може и да е мой пропуск, но не видях някой да е препоръчал лекар, при който е попаднал случайно, не е плащал нищо и е получил внимание, отношение и всико.
Права си - твой пропуск е. Дадох своят отзив за д-р Акташ.

За мен е безумие това с плащането за избор на лекар. Нали си плащате здравните осигуровки? Циганките не плащат осигуровки и после раждат безплатно. Защо вие държите да дадете двойно повече пари? Купувате това, което ви се полага! Докато има кой да плаща ще има и кой да взима.
За да се спре порочната практика с плащането - ами престанете да го правите.  Peace

Безумно или не, когато си платил се съобразяват повече за съжаление. Това си е голата истина. Когато си отидеш с нормална бременност и те пришпорят, налеят в теб литри окситоцин, извадят ти от 10 кладенеца вода и всеки с мнение и компетентност- направо съсипват най- красивия момент в живота на една жена! Отношението е друго когато си им дал пари, колкото и да го отричат някои майки, си е ТОЧНО така!

# 1 043
Акулска стръв, извън ВИП-овете свижданията официално се водят от 16.00 до 18.00, НО  Laughing от една страна от 16.00 до 16.30 се води час за кърмене и се предполага, че детето ще е при теб и няма как да излезеш. От друга страна с добра организация на времето и (евентуално) с услужливи съкилийнички  Mr. Green можеш да излезеш и по-рано - около обяд или към два, както и след официалното свиждане - към седем примерно.

Joanna Nik, благодаря за милите думи и пожеланията  Hug . Аз, както писах, мисля, че изтеглих късата клечка просто, и се надявам истории като моята да не се появяват из темата скоро  Peace

# 1 044
От друга страна с добра организация на времето и (евентуално) с услужливи съкилийнички  Mr. Green можеш да излезеш и по-рано - около обяд или към два, както и след официалното свиждане - към седем примерно.

Е, да, ама не можеш да излезеш с бебето, нали?...

# 1 045
То никъде не можеш да излезеш с бебето - просто във ВИП-а могат да дойдат при вас  Peace . Иначе абсурд да ти разрешат да изкараш бебето от отделението преди да ви дойде време за изписване, независимо в каква стая пребиваваш.

# 1 046
То никъде не можеш да излезеш с бебето - просто във ВИП-а могат да дойдат при вас  Peace . Иначе абсурд да ти разрешат да изкараш бебето от отделението преди да ви дойде време за изписване, независимо в каква стая пребиваваш.

Именно. Не се виждам как ще изляза около обяд или след свиждането, а бебето...?

# 1 047
Както казах - единият вариант са услужливи съкилийнички и редуване кой кога да излезе, докато другата наглежда бебета. Другия вариант е да се възползваш от часовете, в които задължително искат бебетата да са при тях (за сутрешната визитация няма как да стане, но можеш да се възползваш от полу-задължителния тоалет в два на обяд или вечерния тоалет към седем). И последно, има го и варианта някоя мама да си взима бебето само в часовете за кърмене и през останалото време да е свободна.

Не казвам, че е перфектно (даже е мноооого далеч от това), но просто описвам вариантите за тези, които по една или друга причина не са избрали ВИП стая.

# 1 048
  • София
 Joanna Nik, да де, но и родилката трябва да знае какво иска. Защото доста жени си искат точно това - да им даде някой вълшебното хапче за раждане, да им се включи окситоцин "да не се мъчат", ако може да заспят и да се събудят, като дойде ред на гушкането... та вече по инерция лекарите предлагат това, което се търси. Не сте ли чували/чели какви люти коментари има по повод на несъгласието на някой лекар да спука мехура или да бие упойка, а я мъчат часове да ражда. В тази тема дори имаше мърморене как на братовчедката дали онова хапче, а на съфорумката отказали и се мъчила толкова време.

# 1 049
Здравейте, искам да попитам раждането с избор на екип наистина ли е 950 лв плюс присъствието на бащата допълнително 200 лв, струва ми се доста висока цена... може ли бащата да присъства без избор на екип? Знаете ли дали във всички болници това е практика? благодаря Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт