За частното образование, за частните училища (2)

• 78 131
  • 1 311
  •   1
Отговори
# 285
благодаря много за информацията.

# 286
  • Varna
На една позната щерката завърши Бизнес - Банк - Частно Училище след  7-ми клас ... Като цяла момичето беше много начетено, обичаше да ходи на училище. Впоследствие разбрах , че там ей така за присъствие са им писали шестиците. На година общо плащаха 1600 евро. И след като завърши училището дъщеря й стана сервитьорка. Аз останах безмълвна ...

# 287
По мои наблюдения това с оценките вече е масово. В частните се плаща и децата получават високи оценки.
Лошото е, че и в държавните е така. Образованието не е това, което беше, ако изобщо някога е било на ниво.

# 288
аз пък съм чувала, че в това банково училище /ако е същото - срещу басейна Спартак/ нивото е много ниско и там влизат деца, които не са ги приели на други места. няма да се учудя, ако наистина им надписват оценките. жалко за родителите. а това дете - сервитьорката - то си е до детето, независимо в какво училище е учило. но съм сигурна, че изкарва повече, отколкото в една банка примерно. хаха
 VAqna_NAna не слагай всички частни училища под общ знаменател

# 289
здравейте,
много хубава тема с много полезна информация Hug
имам 2 въпросчета - дали е приключил вече приемът за ПУК за 2013/14 в Света София?
и... може ли някой да ми каже каква е таксата? това е единствената информация, която не намирам, надявам се, че не е поверителна.

# 290
Приключи приема. Таксата е 4100е с транспорта за ПУК, нагоре се увеличава.

# 291
Малко ъпдейт:

И двете ни дъщери бяха приети в Света София (за ПУК и 1-ви клас). Сега е голяма чуденката, дали да изберем Света София или Питагор. Малката беше приета от раз в ПУК, но понеже е с 1 година по-малка (набор 2008), по-скоро няма да я насилваме - много е умна, но си е още мъничка (иска да е в предучилищна, където се спи след обяда). Голямата твърдо иска в Питагор и казва, че изобщо не й е харесало в Света София. Това е обяснимо. В Питагор приемният ден продължава от 8.00 до 16.00 ч. и включва запознаване на децата с всички аспекти на училищния живот. От Света София тя знае само стреса от 2-та изпита - 1-вият - 1,5 часа затворена в една стая с психоложката, а 2-рия - 3 часа тестове в класна стая. Никой не е развел децата из училището и не им е показал нито двор, нито физкултурни салони, нито кабинети. Далеч съм от мисълта, че мнението на 6-годишната трябва да е определящо, но все пак е важно. С голяма мъка я убедих да я заведа отново, за да разгледа училището. До петък имаме краен срок за решение Simple Smile Сложно!

# 292
Аз писах и в  другата тема- в "Питагор" може и да има ПУК и това може да ви устройва, поне ще са на едно място. От друга страна формата ще е същата-няма да се спи Grinning
Аз питах и там, но никой не писа. Не вярвам само на мен да са ми звъннали за проучване. Според мен опипват почвата (така да се каже) -дали има интерес. Може би не са напълнили 1-ви клас.  newsm78 newsm78
Каквата и да е причината, мисля че информацията е полезна.

# 293
atsekov, чета постовете ви с голям интерес, още повече, че сте татко  Grinning
И двете училища ли покриват вашите изисквания като родител относно обучението и средата? Сигурно има нещо, което ги различава и би наклонило везните в полза на едното или другото, за да се колебаете...
Мисля си, че ако наистина (ама наистина) за мен е все едно кое от двете ще бъде, бих се съобразила и с мнението на детето. Разбира се, от страни е лесно да се каже  Mr. Green Аз лично винаги се опитвам да уважавам неговото мнение и да му показвам, че то има значение и че, когато иска нещо, има стимул да се аргументира пред мен. Друг е въпросът, че все още успявам да манипулирам изборът в желаната от мен насока. Освен това училището е важно, дори много важно, не само заради конкурентният старт, който дава, а и зареди средата, която при децата оказва голямо внимание.

Последна редакция: ср, 17 апр 2013, 15:58 от Io_io

# 294
  • София
Аз писах и в  другата тема- в "Питагор" може и да има ПУК и това може да ви устройва, поне ще са на едно място. От друга страна формата ще е същата-няма да се спи Grinning
Аз питах и там, но никой не писа. Не вярвам само на мен да са ми звъннали за проучване. Според мен опипват почвата (така да се каже) -дали има интерес. Може би не са напълнили 1-ви клас.  newsm78 newsm78
Каквата и да е причината, мисля че информацията е полезна.
На мен също ми звъннаха от Питагор и помолиха да им изпратя имейл адрес, за да ми пуснат инфо за евентуална ПУК група. Не съм чела в другата тема, сега ще погледна и там. Нищо обаче още не са ми пуснали - а на теб? И дори не разбрах дали ще има - май засега опипват почвата.

# 295
  • София
Малко ъпдейт:

..... Далеч съм от мисълта, че мнението на 6-годишната трябва да е определящо, но все пак е важно. С голяма мъка я убедих да я заведа отново, за да разгледа училището. До петък имаме краен срок за решение Simple Smile Сложно!
За мен би било определящо именно мнението на детето, ако се двоумя между 2 училища и нищо не натежава към едното или другото. Simple Smile

# 296
Още ли продължава записването в Света София? Мен ми се обаждаха няколко пъти да ме питат какво сме решили и ми дадоха по-ранен краен срок, защото им звънели резерви. Затова писах по-горе, че приемът е приключил.

Мен този изпит до 16ч не ми харесва. Айде няма нужда чак толкова изпитване, пък дори и запознаване с децата. Не знам , може и да греша.
За Света София потвърждавам, че и на дъщеря ми й се е сторило натоварващо това, че веднага са започнали да ги изпитват и са ги държали затворени дълго време.

А какво ви е мнението за Дорис Тенеди? Там има интервю (предполагам, че е нещо подобно на изпит) и детето е през цялото време с родителите. Не се оставя самО.
Инфото ми е от моя позната, не лично.

И аз се интересувам от ПУК в Питагор. Не съм им звъняла, защото на страницата пишеше, че няма.

# 297
Soleil*, записването/капарирането в Св. Сф. е до 10 дни след като са ти казали, че детето е прието.

Изпитите за ПУК мисля, че приключиха в края на март.

Миналата седмица вече е бил вторият тур на изпита за 1 клас.

# 298
Вече писах по-рано за плюсовете и минусите на 2-те училища (на база малко лични впечатления и статистика)

И двете училища видимо са добри - показват го резултатите от матурите след 4 и 7 клас и математическите състезания. Иначе съпоставката е горе-долу такава:

Света София - по-добра матераиална база, по-добра локация (в полите на Витоша), вероятно по-добро езиково обучение (на база мнения на родители), повече възможности за допълнителни дейности.

Питагор - по-добра математическа подготовка (12 часа математика седмично от 1 клас), по-ясно дефиниран индивидуален подход в обучението, генерално впечатление за по-човечно отношение, отлично ниво на английския език (10 часа седмично от 1 клас).

В Питагор ми казаха, че няма да има ПУК през 2013/2014.

# 299
  • София
Да, ясно, аз съм била и в двете училища, и имам впечатления /доста подобни на твоите/, както и мнение кое ми харесва повече. Въпросът е при теб (или твоето семейство) кое натежава повече. Явно не можем да имаме всичко накуп, затова трябва да изберем кое за нас е важно, а то е индивидуално за всеки. Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт