За частното образование, за частните училища (2)

• 77 933
  • 1 311
  •   1
Отговори
# 1 170
 Татко Мецан, не съм Жасмин, но те моля да спреш и да съсредоточиш интелект и енергия по темата, в която се включваш - ЧО/ЧУ, а не върху анализ на личността и поведението на хора, които дори не си виждал! Peace

Какво трябва да означават оцветяванията? Не виждам легенда.

Андариел, нищо не означава оцветяването - просто по- голяма прегледност по отношение на първите 30 Училища. Laughing

# 1 171
Темите в БГ мама са много хубаво нещо. Човек с глава би могъл да си направи достатъчно изводи. Всеки е ясно, че има мнение и няма как мненията да са едни и същи. Хубаво е човек да получва всякаква информация - добра или лоша - изводите са си за него. Но във всяка тема ще се появи една персона - дето темата не я засяга но тя ще я осере. Такъв като Татко Тъпан.
Не познавам Жасмин, попаднах на нейните постове преди седмица. Ясни и обосновани. Браво на Жасмин че има финансови възможности. За яд на Тъпан. Ако са наследствени супер. Татко Мецан - няма за което му е кофти. Ако семейството си ги изкарва - пак супер. Татко Мецан не може.
Браво на детето на Жасмин. Страхотно дете. Нека татко Мецан се пукне от яд че неговото не е такова. Ми то гена си човек няма как да избяга.
И се чудя как може да е толкоз прост някой та да си мисли, че в тази тема майките са се събрали да си мерят финансовите възможности. Мецане ако нямаш какво да споделиш за Частното образование не се навирай в темата та да се комплексираш. Съжалявам момичета, че така се включих но такива комплексари обикновено ми идват в повече

# 1 172
Hope for Two, не съм чел по-злобен постинг от твоя. Възпитанието ти си е твоя работа, но само да отбележа, че ти правиш точно това, в което съвсем безпочвено обвиняваш мен. Ти нямаш представа за финансовите ми възможности, нито за тези на детето ми, нито какво имам и какво нямам. Смешно чак ми стана. Точно ти коментираш човек, когото не познаваш.
Аз съм коментирал коментарите на Жасмин, а не нея самата, ако можеш да схванеш разликата. Коментирал съм това, което тя е писала и начинът, по който го е писала. И си е съвсем по темата.

Когато изпитам нужда от личен консултант, който да ми каже къде да пиша и къде да не пиша и какво точно да пиша, непременно ще те потърся. Засега не съм изпитал такава необходимост.

Оставям на потребителите сами да преценят кой обижда и кой си позволява да обижда и ДЕТЕ, което никога не е виждал и не е чувал, както ти си позволи да направиш за моето дете.
Аз за детето на Жасмин само хубави неща съм писал, ако можеш да четеш. Каквито и да сме ние тук, децата ни не са виновни за нищо и само много духовно убог човек може да си позволи да обижда деца, както направи ти.

Точно твоят постинг издава дребна и завистлива душица и не знам за мен и за Жасмин, но ти определлено ще се пукнеш от яд, ако разбереш какви са ми и финансовите, и другите възможности и тези на семейството ми. Успокой малко топката, че ще получиш някой инсулт от толкова злоба.

# 1 173
Достатъчно внимание отделихте на Жасмин, на децата й, на личността й, на избора й на частно училище!
Стига толкова!
Темата не е за Жасмин, а за частното образование и за частните училища!
Моля, върнете се към темата!!! В противен случай ще бъде заключена!

# 1 174
Изключително съм благодарна на Фран за навременната намеса  Peace, точно щях да задам плахия въпрос възможно ли е все пак да върнем темата към заглавието и за да има материал за четене е размисъл, или ще го караме на лична драма ... ако е така казвайте да се включа и аз  Mr. Green

п.с. скромният ми опит в онлайн общуването стига до толкова, че да установя, че не можеш да промениш позициите на никой онлайн - но можеш да му дадеш отправна точка за мислене. На мен лично ми бяха нужни около 2 години, за да схвана идеята и да я припозная като своя. С уговорката, че стопанисвам съвсем обикновеноненадарени деца, но просто имам желанието да им дам максимума като основа.

И понеже чета назад, не мога да не изразя нещо, което лично аз не открих като родител. Търсейки ЧУ, аз така и не открих точно, това което ми беше нужно.
Живота все пак не е само математика и математически турнири, ако ми простите тази еретична мисъл. И в тази връзка бих се радвала много сред ЧУ да се появи училище с профина НГДЕК да речем.

Последна редакция: нд, 16 юни 2013, 18:35 от Lennyh

# 1 175
Като чете човек някои постове тук,безкрайните хвалби и фуканици,демонстрации на материални възможности и др. просто няма начин да подкрепи идеята за финансиране на ЧУ. Ясно е,че таксите няма да паднат,пак ще се плащат парите ,но под друга форма.Не си правите добра услуга. И темата не е само за СВ. София. Има и др. ЧУ които са интересни.

# 1 176
... Но във всяка тема ще се появи една персона - дето темата не я засяга но тя ще я осере.

Браво на Жасмин че има финансови възможности. За яд на Тъпан. Ако са наследствени супер. Татко Мецан - няма за което му е кофти. Ако семейството си ги изкарва - пак супер. Татко Мецан не може.

Браво на детето на Жасмин. Страхотно дете. Нека татко Мецан се пукне от яд че неговото не е такова. Ми то гена си човек няма как да избяга.

Не можах да не се спра на този постинг най-вече заради най-горното изречение. Това е свободен форум и всеки може да пише там, където му е интересно. Не е запазена територия за родители на деца, учещи в момента в ЧУ. Все пак има и родители, чиито деца са учили или ще учат в ЧУ. Или които някога са се интересували от ЧУ. Но дори и някой просто да намира някоя тема за интересна пак има право да пише.

Освен това нападките май са тотално необосновани или най-малкото са пълни догадки. Татко Мецан е писал, че може да си позволи да плаща и явно има добри доходи. Също така е писал, че детето му е много малко. Как тогава да има успехи? И как се досети за гена на детето?

Що се отнася до успехите на детето на Жасмин - все пак бих искала да кажа, че детето явно е умно, но далеч не е постигнало нещо значително досега. По никакъв начин не може да се мери с детето на Kodbg например.

П.П. Постингът ми все пак е по темата, защото защитава правото на всеки да пише тук.

# 1 177
Погледнах статистиката за малките матури на сайта на Данибон.
Браво на Веда, за втора поредна година са първенци!  Peace
Направи ми впечатление класирането на Света София на 12-то място и на НУКК на 25-то. Не мога да си обясня това представяне като се има предвид блестящото им класиране на матурите за 7ми клас (аз и преди време зададох подобен въпрос, но Жасмин тогава ми скочи, че съм се "емнала да доказвам не знам си какво" и ме отказа да пиша в темата).  Да разбирам ли, че основният акцент на подготовката на децата там е 5ти-7ми клас?

# 1 178
*paper cake*, направи ли ти впечатление колко са близки стойностите между у-щата?

# 1 179
Като чете човек някои постове тук,безкрайните хвалби и фуканици,демонстрации на материални възможности и др. просто няма начин да подкрепи идеята за финансиране на ЧУ. Ясно е,че таксите няма да паднат,пак ще се плащат парите ,но под друга форма.Не си правите добра услуга. И темата не е само за СВ. София. Има и др. ЧУ които са интересни.

Именно Ева!
Бих искала тук да се дискутират академичните постижения и предимствата на дадено училище пред друго, независимо от статута му ДУ/ЧУ. А не да обсъждаме наличието на добра материална база /не че не е важна, но е доказано, че и без нея може/, храна и липсата и, както и наистина парадирането с възможност, което понякога наистина е дразнещо независимо дали и ти си от хората, които имат или от тези, които нямат.

Тъй като по обективни причини ви изпуснах за няколко дни - това е един пост, който просто не ога да пропусна или точно акцента от него

... По матури и НВО НУКК винаги е в челната десятка и хората се подлъгват, че това се дължи на училището. Нищо подобно - половината ни клас от години ходи на допълнителни школи и уроци, от догодина тръгват почти всички, а в 7 клас ще са изключение децата, които не ходят. Тогава, как ще се прецени каква е реалната подготовка, която дава училището? Според мен, ако хванат децата по средата на 5 клас и им направят изненадващи матури, да видиш какво чудо ще се получи, дали ще закрепят и среден успех 4 по предметите... Силно се съмнявам! Аз съжалявам, че така навирам моята дъщеря във всеки постинг, но нейният случай е показателен. Тя е пълна отличничка в НУКК и никога не е имала оценки за срока и годината, различни от 6. И ето, заведх я без подготовка по МАТ на пробен изпит в ПЧМГ - тройка, полудях направо. Е, вдигна успеха по МАТ за няколко месеца с 2 школи, но това ли е цената на НВО в НУКК - 2,5 години по 200 лева месечно за математика, за да имаме успех в края на 7 клас. Това са 4500 лева само по МАТ. Ами английския? Дотук, за 5 години сме дали около 6000 лева. Ами БЕЛ? 15 хиляди, за да си купим успешна матура, това ще е равносметката накрая. Това дават родителите, за да може НУКК да е на 6 място.

Оставям настрана парите, макар те изобщо да не са малко - но това е истината. Едно НВО би било за мен истинско само, ако се прави наистина неочаквано, в различен период от годината / естествено съобразено с взетия до сега материал от децата/. В това отношение практиката в ЧУ от време на време да дават тестове е доста добра, както и това да оповестяват резултата след това на родителите, в доста от случаите силно би ми се искало да не го виждам .... но навреме хванатия пропуск е доста по-ценен.
И наистина изключвайки първите 5 силни гимназии в София отчасти, според мен в голяма степен резултатите от НВО на останалите училища са по-скоро резултатите от работата на много от изявените школи за подготовка.

Последна редакция: нд, 16 юни 2013, 18:13 от Lennyh

# 1 180
  • В офиса
*paper cake*, няма какво да се чудиш. По БЕЛ маше 1-2 въпроса с нееднозначен отговор, по мат. бяха 20 задачи само сметки, без мислене. Т.е. по тези два предмета е нормално и очаквано средният резултат на добре подготвени деца да е около 18т. Като сложим и че не е реалистичен среден резултат 20т. по останалите 2 предмета. Това прави съвсем реален среден резултат от 18.5. Изобщо не искам да коментирам как има толкова много училища със средни резултати над 19т. в страната. Нали не мислите, че всички деца знаят всичко за отличен? Това само показва, че е абсолютно безсмислено упражнението, наречено ВО за 4-и клас. Иначе като съдържание тестовете бяха в пъти по-лесни от това, което държат децата в у-ще.

# 1 181
Ако ПЧМГ обяви първите десет места за безплатни, а на останалите завиши леко цената, ще бъде в състояние да обере най-доброто. Нещо като "държавна поръчка" и "платено обучение", както беше по мое време в университетите (сега не знам как е).
Всъщност недостатъкът на 9-годишната възраст на ПЧМГ е именно този - още няма достатъчно средства, за да си "купи" елит.

Не знам дали някой вече го е коментирал, ако е така извинявам се - но ето го отговора
http://www.parvamatematicheska.com/finansovi-uslovia.html

Под таблицата с таксите има обявени и стипендиите, които училището отпуска за надарени деца в областта на математиката. Това смятам е един атестат, че тук не говорим само за пари и печалбарство в една добра ниша, както някой нагоре беше споменал, а в истински стремеж да се работи с деца със заложби в тази област.
Силно се надявам, че такива няма да липсват и ще им пожелая успех в подготовката  Peace

# 1 182
  • София
А защо изключваш първите пет? На тях да не би да им пише на табелата, че децата в тях не се готвят допълнително?  мислиш ли, че някой ще си признае публично? Също като по наше време е - мълчат си. Като пример само да кажа - години след като завършихме гимназия се оказа, че през цялото време най-големите отличници, дето насън да ги бутнеш, все всичко знаеха, дори на материал, който не е вземан, са ходили на уроци по доста предмети. Обаче мълчаха като партизани и всички се обясняваха как просто "се сетили" или "по пътя на логиката" за отговора.

# 1 183
Ако ПЧМГ обяви първите десет места за безплатни, а на останалите завиши леко цената, ще бъде в състояние да обере най-доброто. Нещо като "държавна поръчка" и "платено обучение", както беше по мое време в университетите (сега не знам как е).
Всъщност недостатъкът на 9-годишната възраст на ПЧМГ е именно този - още няма достатъчно средства, за да си "купи" елит.

Не знам дали някой вече го е коментирал, ако е така извинявам се - но ето го отговора
http://www.parvamatematicheska.com/finansovi-uslovia.html

Под таблицата с таксите има обявени и стипендиите, които училището отпуска за надарени деца в областта на математиката. Това смятам е един атестат, че тук не говорим само за пари и печалбарство в една добра ниша, както някой нагоре беше споменал, а в истински стремеж да се работи с деца със заложби в тази област.
Силно се надявам, че такива няма да липсват и ще им пожелая успех в подготовката  Peace
Помня, че преди време някой беше пуснал този линк и аз изразих одобрението си Grinning На прав път е тръгнало училището. Макар че изпит със сложността на олимпиада трябва да се сложи на входа, а не в самия пети клас. Така е някак половинчато и отново забранено за деца, чиито родители не са готови да покриват три години таксата (колкото и да е кадърно детето, винаги има шанс да не вземе първо, второ или трето място).

Относно новата таблица и скриването на резултатите, знам колко може да е вбесяващо, когато от МОН се правят на ударени. Но все пак може би не е лишено от основание класацията за ЧУ да е отделна. Напр. споменахте, че с успех под 4,50 ЧУ има право да изключи дете. ДУ няма това право. От там и различните правила и плоскости. Но това трябва да се каже публично, а не да тънете в догадки. Както и да ви се обясни, че при евентуална субсидия ще сте принудени да държите и изоставащите ученици. Което пък ще смъкне високия общ успех. Може дори да ви се забрани да приемате с изпит след 4-ти клас  Thinking Тя тази субсидия е нож с две остриета. Всъщност точно министърът, който ви обеща субсидия, размаха пръст на математические гимназии след 4-ти клас. Явно е разсъждавал в тази посока  Thinking

Последна редакция: нд, 16 юни 2013, 19:40 от Химикал

# 1 184
Макар че изпит със сложността на олимпиада трябва да се сложи на входа, а не в самия пети клас. Така е някак половинчато и отново забранено за деца, чиито родители не са готови да покриват три години таксата (колкото и да е кадърно детето, винаги има шанс да не вземе първо, второ или трето място).

Кога? В първи клас ли? Обективна оценка на това кои деца мислят, и кои са напомпани с уроци по смятане не може да се направи преди 3-4 клас, защото материалът е елементарен.

Но все пак може би не е лишено от основание класацията за ЧУ да е отделна. Напр. споменахте, че с успех под 4,50 ЧУ има право да изключи дете. ДУ няма това право. От там и различните правила и плоскости. Но това трябва да се каже публично, а не да тънете в догадки.

Напълно съм съгласна, много добре напипан проблем.

Общи условия

Активация на акаунт