На море в Гърция 2013 - II

• 84 818
  • 729
  •   1
Отговори
# 210
Търся местенце, което да е наблизо (нещо на 100тина км от Солун), да е в град или селце, където да е интересно да се разхождаш по улиците - такова типично гръцко, замряло, да има дядовци пред къщите, кафенета, и малки ресторантчета, където да готвят вкусно (може много филми да съм гледала  Laughing)
Аз ще се включа Simple Smile От моя опит - такова място в Халкидики не съм виждала. За добро или за зло (както мисля писа по-нагоре и Ана Бел), районът е популярна туристическа дестинация. Повечето села са консолидирани около туризма и имат малко постоянни жители през зимата - неслучайно 90% имат "Неа" в името, означава "Нова". Традиционния живот ще го търсиш във вътрешността; на морето го има в разни по-изолирани общности по островите.
Всъщност, не знам - след дългогодишен опит на Албена вероятно дори най-оживеното място в Гърция ще ти се стори "замряло" Simple Smile
----
По другите условия - студио или семеен хотел без изхранване или максимум със закуска, на първа страница съм пуснала около 400 предложения за директен контакт. Повечето обсъждани в темата места са именно от този тип. За АИ наистина се пише рядко и обвинението е безпочвено.

Хубави градини, големи дворове и катерушки има в по-пустите места (тоест там дядовци, улички за разходка и типична атмосфера съвсем няма да видиш) - Вурвуру, остров Тасос, донякъде Торони. В градчетата, където цари повече шум и оживление, като Неос Мармарас и Сарти, градини почти няма, парцелите на къщите са по-малки. В сайтовете всяка къща е добре илюстрирана с двора си.
Магазини за хранителни стоки има навсякъде - и най-малкото село си има месарница и пекарна с прясно месо, хляб и закуски, непренаселени плажове - има доста, но обикновено са извън населените места и трябват да се търсят. Плитка топла вода - в сравнение с Черно море водата в Бяло винаги е топла Grinning За плитка - заливите около Никити и Вурвуру.
Таралежи няма на нито един плаж, за който си заслужава да се пише, стига с тия таралежи вече!!!

Тонът на Блис е малко по-остър, отколкото ми се струва учтиво, но тезата е абсолютно вярна - който иска да отиде някъде без лично проучване и четене, следва офертите на туристическите агенции или директно върви по препоръка на близки и приятели - с всички плюсове и минуси от това. Не всеки е роден пътешественик и организатор (за щастие - иначе туроператорите щяха да измрат от глад, а навалицата на по-засуканите места щеше да е голяма за мое неудоволствие Simple Smile), но аз също смятам, че в темата наред с офтопика и празните приказки има синтезирана информация, която не може да се намери другаде в България. Така да се каже, тази информация сама по себе си е поднасяне наготово Simple Smile, само трябва да се почете.
Първа страница е добро начало, повечето линкове са на английски, но има и на български - взимаш линковете от нея и гугъл мапс или книжна карта на Северна Гърция, и това е всичко, което ти е нужно за начало. Големите плажни ивици се виждат на сателитните снимки, разстоянията от Кулата и Солун са ясни - бодваш пръста и избираш.

Разбирам, че е по-лесно да почиваш 30 години подред на Албена или Китен - без изненади, без рисърч и без експерименти, но ти сама казваш, че не го искаш. Така че малко любознателност ще е нужна.

# 211

И да, пак повтарям - видяла съм първа страница, и съм разгледала повечето от линковете дадени там, темата съм следила (доколкото ми е възможно и миналата година), но не съм открила това, което търся, и точно затова питам.
Предполагам, че редовните в темата се дразнят от така поставени въпроси, но темата е за всички, и всеки сам преценява дали му се занимава да отговори.
Та от мен peace и се надявам, ако все пак някой има какво да сподели по моя въпрос - да помогне.

В тази тема се коментират предимно места които теб те интересуват (100 км. от Солун). Много по рядко други дестинации и островите.

Няколко пъти ти казах да прочетеш назад темите защото всички от редовните (и нередовните  Mr. Green  bouquet) сме споделяли опита си многократно именно за интересните и на теб места. Крайно досадно е да дойде някой, да каже че го мързи и не иска да си пълни главата с глупости да поиска да му повторим само за него вече дъвкани и предъвквани неща.

Именно защото темата е за всеки, съвсем добронамерено ти казах, че на така зададения въпрос (поради причините които обясних), вероятно ще получиш отговор от малцина.
Прочети назад, говорено е много, формирай си конкретна дестинация и когато зададеш вече конкретен въпрос аз лично (ако мога) съм насреща да ти помогна.

От тук нататък ти си прави преценката как да постъпиш.

П.С. Изобщо не смятам тона си за остър. Още повече в отговор на това:

"Хайде да ви видим сега"
Крайно дразнещо е някой да смята, че всички са му длъжни, само защото иска да си спести собствените усилия.

Последна редакция: пт, 15 фев 2013, 11:07 от Анонимен

# 212
E, то който иска да си ги спести, няма да почива на нови места Simple Smile Не се дразни.

# 213
  • София
Аз да си прецизирам въпроса: почивал ли е/или разхождал ли се е/ някой в Агиа Параскеви /Платаниас/ на Скиатос /пренаселено ли е, как е плажа, има ли детски площадки, и някакви детски забавления/?

# 214
Туцка,
пиша Simple Smile Не съм пропуснала и предишния ти въпрос, но не ми оставаше време да отговоря.
На остров Скиатос има един град (населено място), а именно Скиатос таун.
От него всичко на запад-югозапад са вилни зони/хотели и плажове, един вид туристическа ивица. Местна инфраструктура няма, има туристическа такава.
Плажът на Ая Параскеви е добър. Двата залива на Колиос са още по-добри. Ресторанти има достатъчно, магазин - знам един. Сигурно на всяко поселище си има.
За детска площадка - в смисъла на общинска детска площадка, съмнявам се. (Тук пиша малко наизуст, защото съм ходила на Скиатос преди да имам дете, но оттогава насам имам вече 4 г. опит с намиране на детски площадки на затънтени места из Гърция Simple Smile). Обаче по хотелите и покрай тях със сигурност има такива неща.
Островът е малък и до града се стига бързо отвсякъде - мисля, че цялото разстояние Кукунарис-Скиатос таун беше някъде около 13 км, а Ая Параскеви е около средата. Т.е. един вид като да отидеш от жълтите павета до Гео Милев в София (примерно). Като цяло градът е мястото за лежерни разходки и "социална програма".

# 215
  • София
Аз да си прецизирам въпроса: почивал ли е/или разхождал ли се е/ някой в Агиа Параскеви /Платаниас/ на Скиатос /пренаселено ли е, как е плажа, има ли детски площадки, и някакви детски забавления/?
Ние бяхме в близост до Платаниас, до плажа Колиос. Минавали сме с кола в този район. Всъщност на Скиатост само главния град е оформен като градче, всичко друго са по няколко къщи или хотели, някъде повече, другаде по-малко, та за детски забавления и детски площадки силно се съмнявам да има. Плажът там мисля, че беше доста дълъг, но не сме ходили на него. На южните плажове по принцип има доста хора, но зависи през кой месец ще бъдете там.
Въобще туристите на Скиатос силно се различават от тези в сев. Гърция - там са предимно скандинавци и англичани.
А относно питането на Танита - например за мен е част от удоволствието проучването на дадено място преди да се запътим натам, както по различни сайтове, така и във форума. Обожавам да разглеждам различни хотелчета, да ги търся на картата, да проучвам околните плажове... Явно не всички са такива, затова като за първо посещение в Гърция е добре да се насочите към тур. агенция.

Последна редакция: пт, 15 фев 2013, 12:05 от dechy

# 216
  • с/у ОколоМръсТното

Разбирам, че е по-лесно да почиваш 30 години подред на Китен ...

това е някакъв вид особено жестоко сепуко, заклевам се...  Crazy

Номинирам Параход   bouquet за най-търпелият истински професионалист във форума като цяло.
Понякога не е нужно да злоупотребявате с търпението й/ни.  Close

А и още нещо... танита, това което харесва и допада на един, в никакъв случай не е по вкуса на друг. Така, че пряка препоръка не е добре да се дава. Чети, избери си дестинация и рови за подробности.
Просто съвет: като за първо посещение в Гърця е добре да бъде организирано. За да си наясно за др. година какво търсиш и какво да очакваш.

# 217
тодоричка цената е 30 евро на вечер за първата седмица на юни за двама възрастни и бебе.

# 218
  • София
тодоричка цената е 30 евро на вечер за първата седмица на юни за двама възрастни и бебе.

Благодаря ти. Нещо ми се ходи на ранно море преди августовската отпуска, та подпитвам, ако успея да излъжа мъжчето за някой по-дългичък уикенд.

# 219
  • София
Параход,  bouquet

dechy,   bouquet

# 220
Много интересна стана темата, ама то и предните теми е много интересно да се четат. Аз ги изчетох на един дъх, защото исках да опозная всички места за почивка, разгледах много снимки от които се добива много добра представа. Трябва да сме благодарни на всички във форума, отделили МНОГО от времето си да дават указания и инструкции на такива като нас, дето не сме ходили.
"Влюбих" се задочно в онова местенце Пелион дето се коментира по-рано в темите и искам да попитам пътят до там с много завои ли е ? Човек, който му става лошо ще го издържи ли?

# 221
До Волос - изобщо не, след Солун е почти изцяло магистрала. До Солун пътят е ясен Simple Smile
Самата планина обаче е с ужасни завои и денивелации.
За гаденето - не мога да преценя... много е индивидуално.

# 222
Благодаря Параход!

# 223
Знаете ли на кое се казва "сувлаки" и на кое "гирос"? И когато искаш да си поръчаш само порция, да не е свито в питката как се казва?

# 224
Сувлаки е шишче, а гирос е това накълцаното от големия шиш месце като за дюнер.
"Гирос пита" е в пита, а порцията е просто гирос - не знам да има специална дума. Порция сувлаки обикновено са 4-5 шишчета - нещо огромно. На повечето места има картинки и/или знаят английски, споко Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт