Дискова херния - 6

• 170 195
  • 741
  •   1
Отговори
# 60
Възможно ли е тези симптоми да са от Диклофенак дуото, досега като съм го пила не съм имала проблеми с кръвното.

Една от най-честите странични реакции при НСПВС, освен стомашните проблеми, е вдигането на кръвното налягане. Пише го в листовките.

# 61
Eвак, тези стойности на кръвното са нормални.

# 62
Eвак, тези стойности на кръвното са нормални.

Те наистина са нормални, може би съвсем леко завишени, но ако си свикнал на кръвно 90/60 при достигане на тези нормални граници се чувстваш убийствено зле! Аз съм била пред припадък в такава ситуация - студена пот, причерняване, тремор, гадене... А лекарят ме хвалеше какво добро кръвно имам. Когато се върна на нормалното за мен всичко си беше наред.

# 63
Здравейте, приятели! Открих темата преди два дни и благодаря на всички, които пишат и споделят, информацията е безценна.Пиша, защото може би и аз и аз ще помогна на някого. При мен проблемът е по-различен и виждам, че тук почти няма хора с такъв. Става въпрос за спондилолистеза, страхувам се втора, трета степен. Приплъзването ми е открито преди 10год, а вероятно го имам от двадесет./L5-S1/.В резултат на него имам и дискова херния, стеноза на гр.моз.канал, фрагментация на дъгата S1, несрастване на дъгите на посочените прешлени, но това не ми създава проблем. Страхувам се от степента и сантиметрите на листезата. Имам два скенера от 2002 и 2006г , където пише, че е първа степен, но никъде не пише размери.Още тогава всички ме питаха каква травма съм преживяла, защото приплъзването е много голямо./допускам, че е отивало към см/.Не съм имала никакви травми и затова предположиха, че е от раждането на първото ми дете.Поради несрастналите дъги, прешлена е бил слаб и така..Неврохирургът ми предложи операция, неврологът  не и така си карам десет години. Имаше един период от няколко години, когато нямах почти никакви оплаквания. През 2010 год. родих сина си /секцио/ и досега го отглежам, тоест вдигане на тежко. От преди две години болките пак започнаха/не остри/, опъването на крака не е болезнено, срелкащата болка е много рядко и инцидентно. Септември месец м.г.бях на преглед , невроложката ми пусна обикновена рентгенова снимка в свито положение и като я видя каза "на теб половината ти гръбначен стълб е на опашката", "става въпрос за сантиметри приплъзване", "при едно падане може и да не станеш" и не ми даде направление за скенер. Сега се чудя при кой невролог да отида, за да ми се направят точните изследвания. Оставам с впечатлението, че тези см на листезата се определят на рентген в профил в изправено положение, няколко снимки от различни ъгли . Някъде  тук бях чела за такъв рентген в Пирогов......., не зная. Трябва ми и актуален скенер, имам направление за невролог, но къде да отида? Иначе съм се насочила към Гръбначен център, ако не се откажа, защото разбирам, че при д-р Стоев се ходи задължително с ЯМР. Невроложките от приемния кабинет дали имат предпочитания за скенера? Извинявам се за дългия пост, ще се радвам ако някой пише.Поздрави.

# 64
 Пропуснах да попитам някой знае ли нещо за доц. Тони Георгиев, ортопед, специалист по спортни травми. Преди години ми бяха казали и консултация с ортопед. Въпреки, че нямам травма, листезата ми е като при голяма травма.Благодаря.

# 65
  • София
Пропуснах да попитам някой знае ли нещо за доц. Тони Георгиев, ортопед, специалист по спортни травми. Преди години ми бяха казали и консултация с ортопед. Въпреки, че нямам травма, листезата ми е като при голяма травма.Благодаря.
Доц.д-р Тони Георгиев е основно специалист по колянни стави. До колкото зная, се намира в Мед.център "Артендо".

# 66
m.varcheva, аз бях със спондилолистеза. Има два вида - дегенеративни, които много хора ги имат и по никакъв начин не ти пречат на ежедневието. Мръдват веднъж и си остават в това положение без да пречат на стабилността на гръбнака. Вторият вариант, каквато беше при мен е истмична спондилолистеза. Те са подвижни. Прогресират с времето и са опасни. Диагностицират се с обикновени рентгенови снимки, точно динамични, както са правили и на теб - приведена напред и назад. Спокойно можеш да отидеш при д-р Стоев и само с този проблем и тези рентгенови снимки. Ако реши да те оперира и стабилизира може да ти напише препоръка за ЯМР или скенер, каквото му е необходимо, на която ЛЛ или невролог няма да могат да откажат. Това ще ти е начина да се сдобиеш с направление за изследването.
Аз съм писала за рентгена в Пирогов, защото Бусарски син ме изпрати там на тези динамични снимки с обяснението, че апарата е нов и много добре настроен за костни снимки, както и самите рентгенолози се сблъскват често с костни травми и разчитат добре. За сравнение даде рентгена в "Св. Иван Рилски", където се били специализирали в меките тъкани и костните снимки рядко им се получавали.

# 67
Здравейте на всички! За съжаление и аз съм една от вас... имам дискова херния на ниво Л5-С1 и протрузия на същото ниво и на горното, както и лордоза. Имам болки от вече година и половина които не са преставали , или по слаби или по силни , но не е имало ден да не ме боли.
Конкретния проблем сега при мен е че тръгвайки на физиотерапия- ултразвук, значително ми се усилиха болките, като преди да тръгна имах съвсем поносими болки, спях си нощем, не пиех хапчета, а от понеделник откакто ми почнаха процедурите болките непрекъснато се усилват и не съм могла да спя нито една нощ. Невроложката която ми е лекуваща в момента (от Александровка болница) ми каза че при това положение трябва да ги спра. Имал ли е някой с подобен проблем и какво се е случило? Има ли смисъл да се търпи , да се пият НСПВ само и само да се минат процедурите- 10бр или трябва да се спрат?
Благодаря ви много предварително!

# 68
 Благодаря на всички! Булка Марулка, много хубави постове пишеш, с много съпричастност, информираност и чувство за хумор.От твоите постове се насочих към Гр. център. Точно в това е проблема при мен, че нямам динамични снимки и се чудя как да стигна до тях.  Кой невролог може да ме изпрати да ми направят такива снимки в Пирогов и да не си затвори очите за рисковете,които  поемам от тази нестабилност на гръбнака. Аз имам два стари скенера, на които никъде не пише размери и един актуален рентген в свито положение, на който всичко изглежда много страховито като разместване.  Още 2002г.  приплъзването е било много голямо, на скенера пише първа степен, но ако правилно се ориентирам и 5мм и 1.5 см си е все първа степен. Още веднъж ти благодаря за ценната информация относно д-р Стоев. Желая ти да имаш много сила и  радости покрай децата.

# 69
m.varcheva УАУ  Embarassed  Laughing Благодаря!
За въпроса - можеш да идеш и да кажеш на рентгенолозите, че искаш динамични снимки на гръбнака. Аз си ги платих - 12 лв бяха 4 снимки на диск. Имах зелена бележка с описание от Бусарски. Това е преди почти 2 години вече. Предполагам и ЛЛ може да ти напише направление. Не знам дали някой лекар ще има смелост да ти откаже такова направление при условие, че се притесняваш от прогреса на спондилолистезата. Наведена напред при мен също изглеждаше по-зле.

# 70
Здравейте на всички! За съжаление и аз съм една от вас... имам дискова херния на ниво Л5-С1 и протрузия на същото ниво и на горното, както и лордоза. Имам болки от вече година и половина които не са преставали , или по слаби или по силни , но не е имало ден да не ме боли.
Конкретния проблем сега при мен е че тръгвайки на физиотерапия- ултразвук, значително ми се усилиха болките, като преди да тръгна имах съвсем поносими болки, спях си нощем, не пиех хапчета, а от понеделник откакто ми почнаха процедурите болките непрекъснато се усилват и не съм могла да спя нито една нощ. Невроложката която ми е лекуваща в момента (от Александровка болница) ми каза че при това положение трябва да ги спра. Имал ли е някой с подобен проблем и какво се е случило? Има ли смисъл да се търпи , да се пият НСПВ само и само да се минат процедурите- 10бр или трябва да се спрат?
Благодаря ви много предварително!

Аз съм една от малкото тук, които спряхме физиотерапията на третата процедура по същите причини. Спрях ги завинаги! Даже са ми  забранени от хеврохирурзите (които ме оперираха по-късно), колкото и да е странно. Случвало се при някои организми, така казаха.
Но ти не приемай като чиста монета моят случай, консултирай се с докторите, вижте дали са правилно проведени процедурите. А и при някои хора има обостряне, което трябва да изчезне, но не и преминаващо като толкова тежко състояние.

# 71
Прочетох аз за страничните ефекти на Диклофенака, но то май всички от този род дават този страничен ефект.  По принцип наистина 132 не е висока стойност, но като си свикнал с доста по-ниско и направо е ужасно. нощеска бях с много силни пристъпи на болка в гърдите и областта на сърцето, гадене и силно нервно напрежение.
Сутринта се обадих на позната невроложка - екг-то наълно нармално, кръвното при нея 110 на 75 даже, а на мен ми ужасно нервно  и ще ми се пръснат гърдите от болка. Пия валериан и по едно валидолче, но след време пак се появяват. Преди спях нощем, а сега се появяват тези симптоми и нощем. Тя също ми каза, че със сигурност са от Диклофенак дуото. Иначе физиотерапията много добре ми се отразява на мен - лазер, ток, масаж и ултразвук-на рамене, врат и кръст. Но казаха, че може да има примерно към петата процедура, засилване на болките. Така че явно може да не си имал по-силно изразени болки и от физиотерапията да се активират.

# 72
При мен също имаше обостряне на болката на 3-тата или 4-тата процедура и се консултирах с физиотерапевтката дали да ги прекратя. Тя беше категорична, че това е абсолютно нормално и не трябва да спирам. Така и направих, изкарах си 10-те процедури, но не забелязвам никаква промяна в общото ми състояние. Острата болка премина, но една тъпа болка си остава, която не спира да ме подсеща за себе си.

# 73
Момичета, физиотерапията се прави като превенция срещу болките  Grinning
Хубаво е да се прави профилактично поне 2 пъти в годината, а не да чакаме да ни заболи и тогава да ходим.

# 74
 И при мен имаше силна болка /не остра /при физиотерапията - бипулсатор с лидокаин. След третата процедура ми го спряха. Булка Марулка, ще пиша пак накъде вървят нещата. Хубав ден на всички.

Общи условия

Активация на акаунт