Как се справяте с тантрумите при 2 годишни деца

• 9 106
  • 64
  •   1
Отговори
# 30
Тантрумите доста успешно се повлияват от хомеопатия. Hug

# 31
  • София
Хайде и аз пак тука!
Малкия почна с тръшканията, а се надявах с това дете да ми се размине.
Естествено, прави го като е уморен.
Обаче почти нищо не мога да направя, когато сме навън.
Просто в този момент трябва да отида на определено място и да свърша нещо и не мога да го оставя да се мота където му е кеф на него или да го прибера.
Вдигам го под мишница и го оставям да пищи.

Ако сме вкъщи, има сто начина за успокояване.

# 32
  • София
Оф, като започнете с тези етикети "разглезени деца"!
Децата са с незряла нервна система поне до 3-тата година и искайки или не преживяват някои неща. Понякога тези преживявания са съпроводени с неразбираеми за тях емоции, които са причина за т.нар. тантруми. И изведнъж разглезените деца след 3-тата година си стават съвсем нормални малки човечета, които вече се владеят и не се тръшкат.

Е, хайде, хайде. Много модерно стана да се обяснява обикновената лиготия с модерните "тантруми". Всъщност става въпрос чисто и просто за несправяне на родителя със собственото му дете.

Понеже често ми дават акъл, канила съм, срещу заплащане някой съветник да дойде у дома и да опита да се справи, ама бият отбой.

Аз съм по-скоро строга и сурова и винаги става моето, но доста често напоследък започва да пищи и да се дере, при което или го игнорирам, или го натирвам в стаята му да се нареве, не чува, не говори, не разбира. Навън, ако не тръгнем в посоката, която си е наумил, се опитва да седне както го водя за ръка, влачила съм го метри, не и не. Понякога сме далеч от дома и не мога да го прибера веднага. През цялото време физиономията е каменна, не викам, не показвам емоция, не съм го удряла никога. Влачила съм го десетки метри, той пищи и така. В резултат, сега излизаме само събота и неделя, за да може таткото да го носи, като започне да се влачи. Целият квартал го знае.

Детето е такова- истеричен е от бебе, нервен, всичко е трудно с него. Не говори, имам чувството, че не ме разбира, като му говоря аз.

Решението- частна занималня, дано се очовечи като се среща с повече деца. Ако го приемат- и на градина ще ходи...като поживее в едно малко общество, различно от семейството, друга песен ще запее.

Не мога да разбера, толкова ли е глупав, че не стига до извода, че колкото и да пищи, ще стане моето, не неговото. Не съм отстъпвала никога не дрането му и пак файда няма.

# 33
  • София
Евил, съжалявам, но може и да не помогне занималнята.
Моите и двата звяра ги дадох раничко на градина, обаче не съм забелязала това да е повлияло на тръшкането.
Също това с разглезеното дете е пълна глупост.
И моя ги прави същите изпълнения точно за посоката на вървене.
А понякога и той не знае накъде да върви.
Просто се тръшка ей-така, за кеф!
Не намирам просто никаква връзка с някакво глезене в случая.

# 34
  • София
Евил, съжалявам, но може и да не помогне занималнята.
Моите и двата звяра ги дадох раничко на градина, обаче не съм забелязала това да е повлияло на тръшкането.
Също това с разглезеното дете е пълна глупост.
И моя ги прави същите изпълнения точно за посоката на вървене.
А понякога и той не знае накъде да върви.
Просто се тръшка ей-така, за кеф!
Не намирам просто никаква връзка с някакво глезене в случая.
поне да проговори и да каже какъв му е проблемът...

# 35
  • София
А като говори та какво?
Моята хубавица ми правеше тръшканици до доста късна възраст.
Помня последната даже.
Точно по средата на пътя между входа на магазина и нашия вход.
Вода! Вода! Вода! И не спря да го повтаря истерично до вкъщи!
Как ли пък няма да се върна от средата на пътя за една вода, която може да пие и вкъщи.

# 36
поне да проговори и да каже какъв му е проблемът...
Нещата значително се подобряват след проговарянето, инатенето всъщност е опит да изрази мнението си.
Преди да проговори дъщеря ми постоянно изказвах на глас това, което смятах, че я тревожи (и не само, описвах всичките й емоции - сега си весела, защото излизаме навън; страхуваш се, защото някой тропа силно, но той всъщност ремонтира апартамента си, чука с едно чукче; не искаш да пиеш този сироп, защото е кафяв, но и кученцето е кафяво, а то е твой приятел и т.н.т.), определено имаше ефект, смятам, че обясненията (без да отстъпвам), а не просто забраните, ускоряват емоционалното и умственото развитие на детето.

# 37
  • София
А като говори та какво?
Моята хубавица ми правеше тръшканици до доста късна възраст.
Помня последната даже.
Точно по средата на пътя между входа на магазина и нашия вход.
Вода! Вода! Вода! И не спря да го повтаря истерично до вкъщи!
Как ли пък няма да се върна от средата на пътя за една вода, която може да пие и вкъщи.

Laughing Laughing Laughing

# 38
Little Evil каква е тази частна занималня за дете на 2 години? И аз търсих нещо подобно, но са за над 3-годишни. Единственият вариант, които открих е частна детска градини, полудневно.

# 39
Не мога да разбера, толкова ли е глупав, че не стига до извода, че колкото и да пищи, ще стане моето, не неговото. Не съм отстъпвала никога не дрането му и пак файда няма.

Толкова типично и познато.
Когато се успокои, заставаш на неговото ниво, поглеждате се в очите и разясняваш случката.
Постепенно с проговарянето тръшканиците стават все по-редки.

Мисля, че ще ти е по-лесно с бъгипод за баткото, който да прикрепиш към количката на бебето.

# 40
  • някъде там
Здравейте, от няколко месеца се ровя къде ли не за да видя чуждия опит при подобен проблем, така попаднах на тази тема, в която откривам някои полезни съвети и ще ги приложа веднага  Simple Smile

При мен ситуации колкото искаш и коя от коя по-трудна, все пак малчуганите са двама-близнаци. Всеки от тях си има свой репертоар, който прилага при различни ситуации, хубавото е, че поне рядко се случва да се тръшкат и пищят едновременно  Mr. Green - е тогава става пълна лудница. Също така те гледат много един от друг, особено за пакости и лошо поведение.

Често заради техните истерии ми е невъзможно да ги извеждам сама навън, защото е достатъчно само единия да се тръшне на земята нещо и тогава да се чудя него ли да влача, другия ли да следя.
Трудно ми е да намеря и помощ - детегледачка примерно, защото са двама, защото са момченца и са по-палави, а като добавим и тези нередки ситуациии, когато нещо не е така както някой от тях си е наумил, това още повече прави мисията невъзможна. До днес, от тяхното раждане аз се грижа сама за тях (нямах друг вариант), държа на реда и дисциплината, но не на всяка цена, много търпение влагам, много  обяснявам (друг е въпроса, че никой не ме слуша  Laughing ), опитвам се да ги разсейвам с други неща, опитвала съм и наказание за 5-10 минути в тяхната стая - ефект има за кратко и пак всичко се повтаря не след дълго.

Факт е обаче, че с времето и това, че започват все повече да разбират и да порастват, съответно започват да си дават сметка за доста неща и ако преди месеци нещата изглеждаха безнадеждно, сега поразредиха истериите и малко се позаслушват. Все още не могат да говорят или поне да говорят разбираемо за мен, те си имат свой близнашки език и на него си комуникират помежду си. Заслушвала съм се, цели изречения и разговори си провеждат и се кефят, че нищо не схващаме с баща им  Mr. Green Laughing

Напоследък си задавам следния въпрос и реших да се допитам до вас - има ли връзка между от една страна тези тръшкания и истерии и факта, че само аз се грижа за тях, а от друга - това,че не ме слушат (не ме вземат на сериозно когато се карам и обяснявам)?
Посещават и ясла от няколко месеца, но доста разредено, защото много боледуват, в повечето случаи и не едновременно и по този начин не могат да се адаптират и приспособят, съответно да се повлияят от поведението на децата там. Имаха и за кратко детегледачка, с която така и не свикнаха, а и тя не намери правилния подход към тях за да се харесат взаимно.

Все пак, четейки вашите мнения си давам сметка, че не само у нас се играе този филм, а това поне мен поне малко ме успокоява, кара ме да вярвам, че не е нещо ново и нещо ненормално  Simple Smile
Явно нашите деца са по-чувствителни, искат повече внимание и още повече любов  Hug

# 41
  • София
Според мен няма връзка кой се грижи за децата.
За голямата бяхме една тумба народ - бабата, дядото, аз, другата баба ...
Свекърва ми казваше, че на нея истерии не и прави.
Обаче с мене - яко.
Сега малкия предимно аз си го гледам. И просто се опитва да се налага.
В яслата е добре.
Просто трябва да сме внимателни, но това не винаги се получава, особено с две деца.
Пък и не знаем какво ще предизвика истерията следващия път.

# 42
  • София
Ето в кратце историята : Дъщеря ми е на почти 2 години, без 1 месец. Посещава детска ясла от 6 месеца /от септември 2012/. Всичко си вървеше прекрасно, беше послушно малко момиче. Много тиха и внимателна. Не е викала никога, не е удряла. В нашия дом не се повишава тон. Всичко съм й обяснявала спокойно и винаги сме имали разбирателство. От 1 седмица нещата много се промениха. Започна да нервничи и да казва за всяко нещо : "Не иска". Не я насилвам. Щом казва така - ОК. Обаче преди 4 дни започна да плаче и да казва "не иска" за всичко. И аз както досега правех - не я насилвам. В следващия момент обаче тя казва : "Иска", аз й подавам или правя това, което тя иска и тя пак казва "не иска" и се тръшка. След много такива поредни "иска", "не иска" изпада в мини истерия и се ядосва от това. Просто не мога да й угодя. В събота следобяда, спа 4 часа следобеден сън. Ставайки пак започна с това "не иска" и нещата се усложниха до там, че легна на земята и започна да рита с крака и да тропа и пищеше като животно. Просто бях потресена. Стоях и не знаех какво да правя. Говорех й мило, спокойно... не. Пробвах да я залисам с нещо - не и не. Разплаках се от безпомощност и това май "оправи нещата". Стана спокойна, хапна си и започна да играе, така все едно нищо не е било. Спа спокойно. Вчера през деня беше много спокойна и аз реших, че вече всичко е приключило. Тази нощ обаче се събуди през нощта с думите "не иска" и започна да се тръшка в леглото. Пак направи истерия и 2 часа рева и пак :"иска гуш", аз я гушвам - "не иска гуш" и ме бута и рита. И вода предлагах, и да играем, и да пеем, и приказка да разказваме. Ужас някакъв! Значи имам чувството, че изведнъж я обладава някакво дяволче и за 1-2 часа това не е моето дете.
Та исках да попитам : трябва ли да се притеснявам, или това е някаква част от развитието им. Как да реагирам? Наистина колкото повече мнения видя, толкова по-голяма помощ за мен.
Изключвам яслата да е причината, защото всички дечица там са много спокойни, госпожите са прекрасни и мили, а днес ги питах дали имат същите случки, те отрекоха. А и е на ясла отдавна, едва ли нещо сега се случва.
Моля се, да не е нищо сериозно Sad

Последна редакция: пн, 25 мар 2013, 16:06 от Vache

# 43
  • София
При моето детенце, което е малко по - голямо от твоето, беше период. Мисля, че повечето деца преминават през него - обичайно използваните думи са: "не" и "не искам", придружени с тръшкане. Според мен така дацата пробват границите на родителите - кое ще мине. При нас отмина сравнително бързо и без много нерви - с много говорене от моя страна, неотстъпване за нещата, които трябва да се случат и в най - тежките, но безсмислено инатливи ситуации - с игнориране от моя страна.
В някои случаи е реакция към някаква промяна, но пък ти изключваш яслата да е в основата.
Предполагам и други майки ще те успокоят, но с повече търпение, каквото очевидно имаш, различните периоди в развитието на децата ни бързо преминават.

# 44
  • София
Много ти благодаря. За мен притеснението основно е от това редуване на искам и не искам. Т.е. ак беше само не искам, щеше да е добре Simple Smile
Дано премине и да е период, наистина Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт