Преди и след „Каква е вината на Фатмагюл?” (Fatmagul'un Suçu Ne?) – Тема 184

• 28 644
  • 742
  •   1
Отговори
# 120
Ваня, още го чета, но настръхвам... вълнуващо! Толкова много значения! Почти се замислям да започна да изучавам твоята наука по-задълбочено. Simple Smile

Hug Hug Hug

# 121
daizy_g, и аз ги искам тези неща, всичко, което си изброила е и това, което искам|! Нямаш ли дежа вю?
Изобщо не ни е за първи път да ги искаме тези неща!  Grinning

Момичета, компанията Ви е прекрасна! Благодаря Ви! Пожелавам Ви лека нощ и сладки сънища!
 Hug

# 122
Момичета, мисля си колко повърхностна и ощетена се чувствам, че не знам всичко това... че сега повдигам булото на една наука за традиции, пълни с толкова много символика и скрит смисъл за нещата... ритуали, които са съпътствали и напътствали дедите ни в продължение на хилядолетия, ние сме забравили и пренебрегнали... със съответните последствия...

Последна редакция: вт, 12 фев 2013, 00:24 от marytza

# 123
  • Пловдив

Валя, нещо не те разбрах за професионализма. Аз съм на обратното мнение...Мерилото е друго. Добра, почти перфектно свършена работа... Добро възпитание....Другото е бошлаф...

Допълвам се: Може да съм арогантна, да не съм в критериите на някой за възпитание - но да съм най-добрия професионалист. Нестандартните хора са гении...

Мариянка, мерилото за различните професии е различно. Напр. професионализмът изисква лекарят да е с чисти ръце. А зидарят? Не, нали?

За ресторантите чистотата също е въпрос на професионализъм. Обслужващият персонал е любезен професионално.
Любезност обаче не се изисква при професии без контакт с клиенти - строители, шивачки, шофьори на камиони и мн. др.

Ще отидеш ли при пъпчива козметичка? Не! Обаче ако момчето, което зарежда магазините, е пъпчиво, не е проблем.

Наскоро медиите раздухаха случай с учителка, която влязла в час пияна. Докараха жената до опит за самоубийство. Защо? Защото учителят е пример за децата и обществото, и трябва да има съответното поведение. Не може да пие, да е комарджия или да има неморално поведение.

Актьорът също служи за пример. Той даже заразява с примера си много повече хора, отколкото един учител. И към него има изисквания. Колкото и да не ви се иска, Енгин Акюрек и всеки друг актьор, трябва да се подчинява на известни правила. Това е толкоз просто и логично!
Неговият професионализъм не е само да си изгради ролята. Той и извън нея трябва да има подобаващо поведение. Той защитава името си, героите си. Дава пример на младите. Лице е на страната си. В случая ЕА представлява Турция, турското кино, турските мъже. Няма как да живее както си иска, без да се съобразява с феновете. И не само професионализмът, и доброто възпитание го изисква.

Говорим и пишем всеки от своята си клавиатура....Просто не си ме разбрала. Аз теб също.  Не искам и да си помисля, че ме убеждаваш, че Енгин може да е невъзпитан и да не е професионалист...А тези актьори които играят отрицателни роли - те също са възпитателни...така, че темата е необятна.

# 124
Аз пък много ясно го разграничавам Енгин от актьорите, които изиграваНе гледам на него като Керим или Мустафа Булут. Това би го обезличило, защото всеки си има индивидуалност. Енгин си е Енгин за мен със своя характер, странности, харизма, чар, качества, недостатъци. Нре го смесвам с героите му, искам Енгин да бъде себе си.в реалния живот и да го живее , както си поиска.

# 125
ValentinaP  Hug не съм съгласна с теб! От казаното преди малко и от постовете ти през уикенда разбирам, че си му много обидена на Енгин!  А не трябва! Ако наистина го обичаш не го натоварвай с такива очаквания и отговорности! Нека си ходи човека както си иска и където си иска, да говори каквото си иска или пък да на говори! Остави му тази свобода! И не само Енгин! Мисля, че точно заради нашите, фенски изблици и неспособност да отделим героите и актьорите се е видоизменила тази индустрия. Натоварваме ги с очаквания и изискваме от тях! Съответно те са длъжни да изглеждат добре, да говорят добри неща, по възможност често, да се ангажират със благотворителност и това да се вижда, да отделят време за феновете си, да си говорят с тях на разни срещи ... и да правят това всичко без значение какво искат те самите!
Моята работа не може да се сравни с актьорската професия, дори не е изцяло творческа, по-скоро комерсиална с елемент на творчество   и то не винаги /графичен дизайнер съм/, но изхождам чисто личностно, не би ми харесало да трябва да изглеждам така или онака и да правя това или онова....
Вале, не му се сърди на човека!  Hug
Кой друг има толкова въздействащи очи и ръце и глас и играе така! Той това може! Другото, което ти искаш може да не го може или да чувства, че не е неговия начин, може да не иска да влиза в мелницата! 

Hug Hug Hug Прегръщам те. Така чувствам нещата и аз.

# 126
Марияна, най-после се намерихме!  Hug
Разбира се, че Енгин е добре възпитан и голям професионалист!!!
Точно затова ще урегулира контактите си с феновете, това очаквам и аз от него! Сигурна съм, че ще стане, няма друг начин.

Лека нощ! Щастлива съм, че се разбрахме.  Grinning

ПП Извинявай, Нианта, не съм ти видяла отговора. Не съм обидена на Енгин, обичам го.
Но не приемам за нормално изчезването му. Съжалявам, толкова много пиша по тази тема, но май не ме четете. Много подробно съм обяснила и за чувствата си към него, и за това, което смятам, че е длъжен да направи ЗАРАДИ СЕБЕ СИ, и за правилата на професията, доста постове посветих на това, което ми се струва пределно ясно и очевидно, а излиза, че не е. Лека нощ!  Hug

Последна редакция: вт, 12 фев 2013, 00:30 от ValentinaP

# 127
daizy_g, и аз ги искам тези неща, всичко, което си изброила е и това, което искам|! Нямаш ли дежа вю?
Изобщо не ни е за първи път да ги искаме тези неща!  Grinning

Момичета, компанията Ви е прекрасна! Благодаря Ви! Пожелавам Ви лека нощ и сладки сънища!
 Hug

Нианта, с теб си мрънкаме още от онлайн гледането за тези неща. Ама те са много важни, а и интересни. Както съм казвала, големия купон винаги е зад кадър. Поне малко да ни открехнат и нас.  Mr. Green

# 128
  • Пловдив
Марияна, най-после се намерихме!  Hug
Разбира се, че Енгин е добре възпитан и голям професионалист!!!
Точно затова ще урегулира контактите си с феновете, това очаквам и аз от него! Сигурна съм, че ще стане, няма друг начин.

Лека нощ! Щастлива съм, че се разбрахме.  Grinning

Ех...Разбрахме се, че не се разбрахме....но това е хубаво...да се поддържа огъня...  txtloves

# 129
  • Пловдив

Дами, момчето се връща да ни пожелае лека вечер...Лека и до утре....пак да сме заедно.

# 130
Гони, мила, и ти си ми отговорила! Извинявай, явно не умея да пиша и чета едновременно, изпускам постове.

Благодаря, момичета, лека нощ!

# 131
marytza
Цитат
Създателите са казали всичко, което са искали и са разбрани правилно от зрителите в Турция - бъди сигурна в това. Както посочих вече, за тях тази мистика е ежедневие, те са наясно със всеки символ, вложен в сериала. Ние сме тези, които се мотаем като патета в кълчища.

Ние и по време на сериала доловихме някои символики и направихме паралела Мустафа - отживяващата традиция и Енгин - посланикът на новото време. Червени коланчета, чаршафи с петна и без и т.н. За турската аудитория наямам никакви съмнения, те дори не трябва да се напрягат да ги мислят тези неща.
Но силно се съмнявам, без да имам за цел да ги подценявам и обиждам в неприницателност, че са доловили :
Цитат
1.Вкарвайки образа на Мустафа в клишето на фолклорния герой, сценаристките го обричат на смърт от самото начало, а заедно с него – “умира” и носената от него и отживяла времето си идея.
2.използва огъня за разрушителни цели
3. Той владее съзидателната  и пречистваща мощ на огъня и дълбините на земята, откъдето идват металите.
4. В образа ѝ се откриват много застинали митологични черти: връзка с вегетацията - името; тя непрестанно тича по брега, обрасъл с растителност; идентифицира се чрез цвете (плетеното, незабравката в затвора); овчарка е на стадо овце; тя е тичащото момиче (все още търсещо) до момента, когато я “спира” Керим.
5.Началната точка е местопрестъплението (хващането на Фатмагюл от Керим, следва фиктивният брак), а крайната – семейната къща с брачната стая (първата брачна нощ).
6. Всички епитети за роклята трябва да се разбират като епитети за жената.  и още много и много!
Да не копирам целия труд на Ваня   Grinning
Мисълта ми е, че видните символики, пряко освързани с ритуалите и традициите са видими и за нас. Вложени са повече от това символики, които само съм усещала, а някои от тях ги проумях след трактовката на Ваня.  Laughing това е възхитителното и нещото, което можеше да се разкаже, това имаше огромно емоционално влияние върху мен, представете си ако стане в тв предаване за каква аудитория ще иде реч и колко различно ще разбираме нещата.
По време на сериала постоянно ни повтаряха да търсим подсказки, може би са ни насочвали, но ние бяхме в емоционална вихрушка  Grinning, аз не бих прозряла в тази дълбочина нещата!
Дори и само заради мен и още няколко емоционални зрители да бяха разказали, нямаше да е напразно! Laughing #Silly

Много точно  newsm10 това е и моето мнение.
А с какво нетърпение само очаквах,че след края на филма ще има предавания,
обсъждане,интервюта.... Thinking и си останах с чакането.... newsm78 newsm78
Сега си мисля,ако в Турция не искат да обсъждат тези проблеми,защо тогава
в България,след излъчването по БТВ,в нито едно предаване не съм видяла да се
спомене и дума за този филм и въпросите,които отправя.Защото има много за обсъждане
например темата за изнасилването/навсякъде се случва/,а и за насилието изобщо,
в България често гледаме по тв различни случаи.
Като стане поредния случай на насилие и всички журналисти ни заливат с подробности
от сутрин до вечер,и почват въпросите защо ,как да се спре това.... newsm78
Така съм си мислила,че БТВ имаха възможност да направят обсъждане на филма.
Но.....май искам прекалено много от телевизията.... Thinking
Направи ми впечатление,че на рекламите за филма,се изтъкваше единствено
любовната история между Керим и Фатмагюл. Thinking

# 132

Валя ,лека нощ! Simple Smile Hug

# 133
Аз пък много ясно го разграничавам Енгин от актьорите, които изиграваНе гледам на него като Керим или Мустафа Булут. Това би го обезличило, защото всеки си има индивидуалност. Енгин си е Енгин за мен със своя характер, странности, харизма, чар, качества, недостатъци. Нре го смесвам с героите му, искам Енгин да бъде себе си.в реалния живот и да го живее , както си поиска.

Peace newsm10 newsm51 И аз това искам ! Peace

# 134
Е, поне тук нещата  се нищят здраво и гледат надълбоко, момичета. Толкова се радвам, че открих този форум! Всъщност, това е и предназначението на форума - обсъждането... Simple Smile А в нашата тема то се осъществява на всякави нива. Simple Smile
Обичам ви! Simple Smile  Hug

Общи условия

Активация на акаунт