Калории броим, здравето ценим и кила топим! - тема 8

• 55 062
  • 741
  •   1
Отговори
# 45
Маями, понеже пишеш, че не можеш да изкараш с една вечеря и дори трябва да ставаш и през нощта... Да си дам моето мнение. Ами, това е признак, че кръвната ти захар е нестабилна, т.е. рязко скача, после рязко пада, а като падне, пада под първоначалното ниво. И огладняваш, като обикновено такъв глад е за сладко или тестено - организмът си иска бързата захар. Затова и налиташ на шоколад или бисквитки. Но това не би трябвало да се случва. Не е нормално да се става нощно време от глад, нормално е да се изкара от вечеря до закуска. Затова съветът ми е да си промениш храненето. Или ти е прекалено малка вечерята, или е прекалено въглехидратна (прекалено за теб, не за някой друг), или и двете. Ако вечер ядеш нещо по-засищащо и по-нисковъглехидратно, няма да имаш нужда от втора вечеря и от нощно похапване. Аз самата вечерям в 18,30, но както знаеш, аз се храня нисковъглехидратно и високомазнинно. Спокойно сутрин ставам, тренирам (всеки ден, просто различни неща в различните дни) и после не ям веднага, а изчаквам да стане 8 ч. - тогава закусвам. Междувременно не изпитвам глад и мога да изчакам и след 8, но просто съм си създала такъв навик, а и донякъде по социални причини сядам за закуска в 8. Просто съвет от мен.

# 46
закуската е хубаво нещо  Peace стига да успееш да я вкараш като навик  Simple Smile интересното е , че през годините наложих на половинката да закусва (защото не се храни през деня) и всяка сутрин правя закуска, но аз не я ям! Трудно се събуждам и не ми се "дъвчи" сутрин - взимам си я, ям към 11ч и после обядвам към 13-14ч , но в 17ч вече приритвам от глад  Laughing
последната седмица започнах да закусвам стабилно и рано, обядвам въглехидратно и вечерята е повече салата, сурови ядки и по едно малко , за нервите, щото...  Crazy
първата чувствителна промяна е, че в 18ч не съм озверяла от глад и спокойно дочаквам вечерята към 20-21ч. Явно е от повечето въглехидрати през най-активната част на деня  newsm78
опитах се по спомени да преброя какво съм яла последните дни, без да се ограничавам - около 1700кал, което е под моята границата Heart Eyes

# 47
  • 1st floor
Отчета за днес:
елда с масло и сирене за закуска и обяд
3-4 ореха сурови
варено яйце
кофичка кисело мляко с овесени трици

Тотал:1222 ккал
В: 54%, П: 24%, М: 22%

Изпитвам неистов глад, като се прибера след работа. А се старая да хапна малко преди да си тръгна от там. Отадавм го на умората и търсенето на награда, от колкото на липсата на храна в корема ми...Гладът ме настига в момента, в който прекрача прага у нас и врътна ключа!!!  Shocked Психарски работи... Rolling Eyes

# 48
Cioccolata - Tенкю, че ме подсещаш и за този аспект на нещата! Ще го имам предвид, ку се задълбочи тенденцията.... Аз одеве споменах за нощните хапвания, щото ми се случиха 2 пъти по ред - вчера и днеска... Не е цял период от седмици и месеци и вярвам, че може лесно да се пресече. По-скоро мисля, че е от стрес & problems, които ми дойдоха тия дни в повечко (разправи с електрото като минимум  ooooh!), а също и 1 РД и 2 други социални мероприятия от нач. на седмицата, а и днеска се очертава такова във връзка с празника на виното!  newsm24 И като си говорихме вчера-онзи ден за полезностите и от колко храна могат да се получат, то разбира се прекрачвам целевата си цифра за калории вече 4 дена поред ииии... какво да очаквам на седмичното измерване?  Sunglasses Ясно, че няма да е някакъв подвиг!   Joy Joy Joy Ама какво да се прави - тази седмица може да я пиша "бегала" Rolling Eyes Както и да е.... В дилемата калории или полезности да "гледам", избрах полезносите.... И това вдига допълнително калориите! Ноооо... НЕ СЪЖАЛЯВАМ!  Flutter Спазвам и доброто правило: Въглехидратите да са масово в първата част на деня.... Затова, а и по организационно-практически причини, за вечерята (вечерите) ми остават повечко протеини, бая повечко (не съм ги смятал отделно, де). Пример за 2 последователни леки хапвания вечер:

18.30 ч.: 1 пилешка плешка печена - 70 гр. (най-добре БЕЗ кожата)
1/2 филийка хляб пълнозърнест
1-2 чорбаджийски чушки туршия (тези не ги броя въобще в сметката за калориите)
50 гр. доматен сос Arrabiata

21.00 ч.: 60 гр. херинга маринована
1/2 филийка хляб пълнозърнест
1 лютиво чушле
1/2 кофичка кис. мляко и/или 20 гр. сирене

Може да се гарнира с чай (без захар разбира се) помежду двете или след втората вечеря! Не ми изглежда много въглехидратен екшън това...    chef Много по-трудно ми е да НЕ СМЕСВАМ домати и доматен сос със сирене, кис. мляко и тем подобни калцио-съдържащи храни , щото четох, че това (след достатъчно дълга практика) може да доведе до инфаркт или инсулт, а - повчрвай ми - не съм фен на тия болести!  Naughty Ама хич!  Flutter Ти ако имаш инфо по тоя въпрос - драсни някой ред целево! Вярвам, че ще е полезно!   bouquet Hug Peace

# 49
  • 1st floor
Много по-трудно ми е да НЕ СМЕСВАМ домати и доматен сос със сирене, кис. мляко и тем подобни калцио-съдържащи храни , щото четох, че това (след достатъчно дълга практика) може да доведе до инфаркт или инсулт
Наистина ли?!  ooooh!

Промених си малко менюто, като намалих елдата, но включих кашкавал, свинско филе и една филийка хляб,  та се редактирам:
1251 ккал.
П- 29, М - 22, В - 49.

Как ми се ще да не ям хляб, ама хич не ми се получава... Crossing Arms

# 50
Много по-трудно ми е да НЕ СМЕСВАМ домати и доматен сос със сирене, кис. мляко и тем подобни калцио-съдържащи храни , щото четох, че това (след достатъчно дълга практика) може да доведе до инфаркт или инсулт
Наистина ли?!  ooooh!
айде, много моля, сега да не отречете и сиренето по шопски  Crossing Arms ДЗвинете, обаче не съм съгласна  Laughing за мен е вредно всичко дето преди 100год не са го познавали като храна! Бабите ни да не са яли вафла морена случайно  Joy Joy Joy бас ловя че на полето са махали хляб с домати и прясно сиренце  Peace

# 51
Непокорна - Ами ДА... Май, да Sad Теорията е такава (т.е. по-скоро практически изследвания - имаше инфо в онова руско филмче дето ви пуснах преди около седмица): Ядем зрели червени домати със сирене. Всичко изглежда на шест - ядем 2 супер-добри и полезни продукта.... нооо... какво се случва вътре в тялото: когато се разграждат тия неща поемаме калций и др. в-ва, които влизат в кръвта. Но там киселината от доматите блокира усвояването на калция от всякакви органи и системи, които нормално си го усвояват и той се връща с кръвта към сърцето, където (или по пътя) се отлага върху кръвоносните съдове. Ето кое дава като резултат инфаркт! --> такъв род отлагане.... Sad Затова се препоръчва като решение - да се разделят в 2 хранения доматите и сиренето, кашкавала, млякото.... Не е като разделното хранене и не е много сложно на думи....  Rolling Eyes Чета на друго място (една книжка от О'Рейли) - какви са по същество причините за смърт на човека, защото там дискусията беше как да се постигне дълголетие и повечко годинки на този свят... Та нашите братя американците направили статистика за техните си причини (валидни в САЩ, тука в БГ сигурно са по-различни, но едва ли МНОГО по-различни) и установили, че в 28.5% от случаите умирането става (е станало) от сърдечни болести, 22.8% - от рак, 6.7% - от удар (сърдечен удар, мозъчен удар, а не удар с чук или мотика), а другите цели 42% са разпилени в малко проценти за всякакви други причини за умиране - пнемония, болести на Алцхаймер, на Паркинсон, катастрофи, инциденти, диабет, чернодробни и белодробни болести, убийство, самоубийство, да ти падне саксия на главата и т.н. Ерго, ако направиш така, че се предпазиш от първите 2 причини САМО, то си се отървал от над 50% от всички причини за умирачка... Звучи по-оптимистично, отколкото да се направи, ама не пречи да се опита, нали? Wink Ако трябва да го свържа с Празника на виното днес, то ако си пийвате по 1 чашка червено винце дневно - правите си мн.добра услуга за излизане от тия големи почти 30%, дето са на върха на мрачната статистика, цитирана по-горе, щото винцето у такова количество се отразява изключително благорпиятно върху сърдечно-съдовата дейсност! Аз съм на калифорнийско днес....  bowuu Ееее.... ще ви струва 80 калории, ама това е ниска цена! Simple Smile

did_ka - Aми за мен това беше първата реакция в ушърб на ресторантьорите, ама ше ме извиняват!  Stop Разбира се, ще потърся потвърждение на инфото.... засега съм на ниво: "СИГНАЛ"... Ноооо.... пак в онази книжка на О'Рейли има и таблица с продължителността на живота преди 150 г. и сега... А също и таблица с усещането за това колко ще живеем отпреди 150 г и сега.... И се вижда ясно едно вдигане с около 20-30 г. средно, което ХИЧ НЕ Е МАЛКО!!! Например, преди 150 год. 20-годишните са си мислели че средно им остават още 40 г., а сега си мислят за още 57 г.! Това е над 40% увеличение!!! От преди 150 г., тези 50-годишните са си мислели (преполагали са), че имат още 22 г. пред себе си, докато сега си мислят за 29 г. още.... Ето пак към 33% повече!!! Така че верно, че е било по-весело преди и по-природно, ама може и УЖ да е било така..... В по-ранни времена живота е бил дори и по-кратък... До към 50 г. средно, а в каменната ера - до около 30-35 г. средно. Не знам последното как е измерено, но явно някакви изследвания стоят зад тази цифра. Тя не е паднала от небето ей така.... Т.е. искам да кажа, че всичко това НЕ Е СЛУЧАЙНО! И още - че статистиката не е в полза на нашите баби! И затова - да не забравяте чашката винце особено днес! (Ей, почвам да приличам на агитатор от вин-завод, а не съм!   ruporuu ) И умната.... Ще рече: мислете положително и всичко ще ви е наред!  cheers

Последна редакция: чт, 14 фев 2013, 14:51 от Miami_beach

# 52
  • In transit
Стига бе хора, че аз цяло лято това ям, домати със сирене, сега ще ме откажете от любимата ми комбинация ли? Crossing Arms
Маями, аз мисля ( не налагам на никой), че не трябва прекалено да се вярва на каквито и да било филми и статии. Сами виждате, че всеки пише или "открива" нещо и хоп народа стресиран. Ами я се замисли стреса, който си докарваш от "това не трябва да се яде, това е вредно и бля бля" не е ли също толкова опасен като комбинацията от домати и сирене?

Непокорна и аз бях така, като вляза вкъщи и умирах изведнъж от глад и това ми пречеше да започна да спортувам. Затова преди да тръгна от работа хапвам лека закуска ( гледам да не е много въглехидратна) и като се върна имам сила и енергия за фитнес.

днес към 1400ккал се оформят. Не мога със сигурност да кажа, все пак е празник  Grinning
з: фокача с извара и прошуто крудо, капучино
о: филия с лютеница, прошуто и вино  Embarassed
сл.з: кисело мляко
в: макарони с песто и броколи(200г) и 1/2 пилешка пържола, зелена салата...вино?!?  Blush и малко парче любовна диетична торта (с желирано плодово мляко и горски плодове)

# 53
Момичета моля ви да ми дадете един читав калкулатор...  Hug

# 54
Mikkey - и на мен ми е любима тази комбинация, особено с доматения сос ARRABIATA, за който именно ти ме "светна".... Ама тия руските момчета ми вдъхват доверие и мисля че НЕ-напразно за казали това, гдето го написах. Нооо.... писах още и че го приемам като "СИГНАЛ" само засега... и ще търся неговото потвърждение! Права си, че стреса е кофти ключ към много неща.... И гледаме да го избегнем, вкл. и аз!  Twisted Evil Второ, сега не е сезона на доматите и някак си (поне на мен) ще ми е по-лесно да НЕ ям шопска салата. Там идеше реч за зрели домати (сигурно има някаква разлика, не знам). Междувремнно - почти единствено такава салата ям в ресторанти, щото другите ми идат някак си НЕсигурни  Confused Трето, руските учени хич не са за подценяване, даже в доста отношения превъзхождат американските, нищо че нямам такива огромни бюджети на разположение.... Четвърто, ровя се редовно в руски и американски (англоезични) сайтове и често намирам потвърждение на разни факти, които не са широко известни, може би защото са открити наскоро.... Ето един от тях и то много положителен - накратко: човешкото тяло е проектирано за минимум 120 г. живот! Става въпрос не за някакво влачене в последните години, а за активен живот, пълноцветен и широкоекранен.... Неговото изпълнение обаче се подготвя с годинте, а не за 1 миг само. За 1 миг по-скоро можеш да загубиш този живот... Говорим си за КГ тук и всички знаем, че е вредно те да са много. Нали сме убедени в това? А откъде сме убедени? От разни източници.... Тъй чееее.... аз бих проверил някак си и ако цената на дълголетието (една от тях) е в НЕ-смесването на зрели домати и сирене в едно ядене - скъпо (трудно) ли ви се струва?  Rolling Eyes Накрая - не агитирам за ТОВА.... Само съобщавам какво съм прочел/видял/разбрал и какво ще направя аз!  Flutter Ку ви попадне информация за засичане на горното (cross-check) - съобщете, плийз  Praynig Не е спешно, де!  Peace

# 55
  • София
Здравейте и от мен Simple Smile

За апетита след работа - аз го туширам с леко похапване преди да тръгна, ако имам подходящо - например 1/4 филия и малко извара. Или когато се върна в къщи една от първата ми работи е да си похапна пак 1/4 филия с масло или кокосова масло и сол или червен пипер. Това едно време бабите му викаха да си развалиш яденето, ама действа. А по съвремената теорие е /споменавана на доста места, т.е склонна съм да я приема/, че малко мазнини активират хормона лептин, който ни държи сити.
Между другото аз си изследвах преди време мастния профил по 5 показателя и ми е много добре. Т.е 10 грама масло за деня на мен ми е добре.

Съгласна съм с Mikkey, че прекаленото четене ще те сблъска с всякакви теории и ще ти докара още стрес. И не споменахме, че и шопската салата е домати със сирене Simple Smile Но и винаги излизат нови неща...

Ох, много сме болни с детето май грипа ни налази. За вечеря ме чака сьомга, но нямам апетито Sad Поне намаление трябва да имам

За млякото, аз съм си решила да ям - защото според книгата на проф. Мермерски 500 грама кисело мляко доставят дневната нужда от калции, В12, а снощи прочетох и 80% от нуждата от йод. Не знам професора  от къде има тези данни, може да му пиша е-майл да го питам и ще ви пусна резултата. Аз знам, че нашето традиционно кисело мляко е малко по-хранително от американския йогурт, та за това съм склонна да приема.

А за солта ми стоят 2 линка и ги пускам да знам, че съм се изказала. Първия е на този инструктор - http://www.belchohristov.com/942.html . Не знам какво ви е мнението за него, аз съм намирала при него доста подробни медицинска информация. Неща, които съм чела и на английски. И аз като не съм медицински редактор не мога да кажа дали неговите неща са верни, или дали аз съм разбрала правилно, но това е теорията. Интересни са и коментарите.

А четох и си припомних от наученото за солта, че когато имаме малко натрий в кръвта, водата от кръвта навлиза в клетките и се подуваме, а когато имаме много натрий в кръвта, водата се изсмуква от клетките в кръвта и се получава напрежение в кръвоносните съдове. И още нещо за видовете сол - тук се обяснява за хималайската и Келтската сол /аз я ползвам./ Признавам, че преди време си мислех, е солта е все сол, но обмислям дали е така.

Маями, по повод дълголетието наскоро гледах репортаж за човек от Англия на 100 години и още ходеше на работа. Е, дай боже всекиму!

Весел празник!

Последна редакция: чт, 14 фев 2013, 15:57 от TanyaMG

# 56
  • In transit
За дълголетието има толкова много фактори...освен храната. А я си помислете за "лошите шеги", които си прави живота с нас, докато ние правим всичко строго насочено да живеем дълго? Сещам се в момента за един такъв пример...в Япония има най-много дълголетници, там хората се хранят най-здравословно ( хипотетично) и какво стана, изтресе им се една яка радиация от Фукошима ей така..не по тяхна воля и желание и какво ще направи това с тяхното дълголетие? Ей затова говорех за стреса и вредата, която той причинява на хората..нали знаете вица за камиончето? ...абе кой каквото му е писано това ще стане, понякога съдбата си прави лоши номера с нас. Всички ние тук се опитваме да се храним здравословно ама колко външни и независещи от нас фактори има освен храната..затова не смятам да се заробвам в идеята да живея с орлите Simple Smile

# 57
Аз да се включа пак с кратък пост ни в клин, ни в ръкав..
sise7о , за смятане на поетите калории аз използвам този калкулатор http://www.zdravoslovno.com/calculators-calorie-counter/ , a за изгорените - http://kulinar.bg/%D0%9A%D0%B0%D0%BB%D0%BA%D1%83%D0%BB%D0%B0%D1% … B8%D0%B8_l.c.html
Непокорна , по принцип отказването на хляб от личен опит казвам, че не е добра идея. Ако нямаш възможност да си правиш домашен такъв, премини на пълнозърнест или многозърнест. На мен лично многозърнестия ми харесва повече. Като калории многозърнестият е повече, но разликата е с около 10 калории на 100 грама. Можеш максимално да ограничиш приема на хляб, но не го спирай, защото костите ти ще го отнесат.
Колкото до проблема с огладняването - при спазването на каквито и да е диети, е хубаво веднъж в седмицата да си позволявате нещо, което иначе диетата ви не позволява. Най-малкото проблема с въглехидратния глад ще зачезне.
Та, отчета..
Калориите за деня ми са 540, изгорени - 1800.
Някой желае ли да сподели една примерна тренировка? х3

# 58
Аз да се включа пак с кратък пост ни в клин, ни в ръкав..
sise7о , за смятане на поетите калории аз използвам този калкулатор http://www.zdravoslovno.com/calculators-calorie-counter/ , a за изгорените - http://kulinar.bg/%D0%9A%D0%B0%D0%BB%D0%BA%D1%83%D0%BB%D0%B0%D1% … B8%D0%B8_l.c.html
Непокорна , по принцип отказването на хляб от личен опит казвам, че не е добра идея. Ако нямаш възможност да си правиш домашен такъв, премини на пълнозърнест или многозърнест. На мен лично многозърнестия ми харесва повече. Като калории многозърнестият е повече, но разликата е с около 10 калории на 100 грама. Можеш максимално да ограничиш приема на хляб, но не го спирай, защото костите ти ще го отнесат.
Колкото до проблема с огладняването - при спазването на каквито и да е диети, е хубаво веднъж в седмицата да си позволявате нещо, което иначе диетата ви не позволява. Най-малкото проблема с въглехидратния глад ще зачезне.
Та, отчета..
Калориите за деня ми са 540, изгорени - 1800.
Някой желае ли да сподели една примерна тренировка? х3
Благодаря за инфото, аз смятам калориите също от този калкулатор. Пиши на личен за тренировка ако искаш.   bouquet

# 59
За дълголетието има толкова много фактори...освен храната. А я си помислете за "лошите шеги", които си прави живота с нас, докато ние правим всичко строго насочено да живеем дълго? Сещам се в момента за един такъв пример...в Япония има най-много дълголетници, там хората се хранят най-здравословно ( хипотетично) и какво стана, изтресе им се една яка радиация от Фукошима ей така..не по тяхна воля и желание и какво ще направи това с тяхното дълголетие? Ей затова говорех за стреса и вредата, която той причинява на хората..нали знаете вица за камиончето? ...абе кой каквото му е писано това ще стане, понякога съдбата си прави лоши номера с нас. Всички ние тук се опитваме да се храним здравословно ама колко външни и независещи от нас фактори има освен храната..затова не смятам да се заробвам в идеята да живея с орлите Simple Smile

Тази мисла ми се струва доста контрапродуктивна...  Sad Аз търся възможности за по-добро и такива има достатъчно!  Sunglasses

Общи условия

Активация на акаунт