Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - тема 4

• 43 643
  • 978
  •   1
Отговори
# 780
Cveteto, много благодаря за съвета.
Вчера посетих мамолог и след преглед установи, че е запушен канал (тоест още от бременността) така и не се е отпушвал. Каза, че на едната гърда имам няколко такива запушвания, което не било притеснително. След като спрем да се кърмим ще го мисля, мамолога каза след спирането да отида пак да ме види и да мислим - ако не се е оправило само....тоес отпушило. За сега ми препоръча да се цедя след кърмене, топъл компрес, цедене и студен компрес - от което малко ме е страх. С първата бременност се цедих и си докарах хипер лактация. За сега с бебо сме на пойскване и не се цеда, освен когато не усещам напрежение в гърдите. Ще започна с цеденето и ще стискам палци да не се засили много кърмата.

Здравейте,

имам бебче на 6 дни Simple Smile. През бременността, към деветия месец напипах малка бучка на лявата гърда, в областта някъде 2 пръста над свършването на банела. Споделих с лекарката си, но тя каза, че е възможно от самата  бременност да се е формирала и да изчезне. След раждането пак гворих с нея и дали има нужда да отида на мамолог, но тя ми каза, че е възможно да е недоразвита млечна жлеза или мастно натрупване и просто да се опитам с лек натис да разсейвам при кърмене.
С бебчо се кърмим успешно, но това нещо не изчезва - бихте ли ме посъветвали какво да направя, все пак мисля - че може би трябва да отида на лекар, не е шега работа.
Благодаря ви   bouquet
Aко е болезнено, може да е добра идея да се консултираш с мамолог. Възможно е и да е галактоцеле, което е натрупване на сгъстено мляко и обичайно е безобидно, но ти пък си споделила, че се е появило по време на бременноста

# 781
f(x) Благодаря за бързия отговор надявам се да си права дано да имам кърма възможно най-дълго.portokalche четох някъде че когато има стачка не е добре да се дават какъвто и да било вид биберони било то от шишета било то и залъгалки в такъв период не даваш нищо само предлагаш гърдата ако случайно не я иска на момента я оставяш па макар и да си поплаче и после пак опитваш да предложиш гърдата и така докато бебче не започне да сучи но аз лично все още не съм се сблъсквала с такива проблеми и не мога да кажа от личен опит  това е само информация от хилядите прочетени неща за кърменето ако искаш опитай а до колкото за това че теб те ползват за биберон и при мен понякога ме ползват така но след като престои близо един час на гърдата я оставям в леглото и след малко плач но наистина малко си заспива и нямам проблем засега.Успех ти желая   bouquet

# 782
Включвам се относно омекналите гърди, за което са питали няколко майки.
 Ако в първите дни и седмици  гърдите обичайно произвеждат дори повече от нужните количества, в резултат на хормоните след раждането, то след известен период лактацията обичайно се регулира спрямо нуждите на бебето. В този период майките споделят, че усещат гърдите си омекнали и празни или че не могат да изцедят дори и капка с помпата, но бебетата посредством сукането обичайно се справят чудесно с изпразването на гърдите и продължават да наддават с добри темпове. Когато има достатъчно кърмения за денонощие, бебетата имат възможност да набавят нужните им за растежа количества кърма, а от друга стимулират гърдите да произвеждат още мляко.
 Oсвен доброто наддаване има и други признаци, които могат да служат като ориентир дали бебето суче достатъчно: вида и цвета на кожата (розова, еластична, не суха) , брой напишкани и наакани памперси (поне 5-6 напишкани, от които поне 2-3 наакани), дали бебето е жизнено и енергично.
 Ако има съмнения дали кърмата стига на бебето би могло по инициатива на майката да се добавят още няколко кърмения за денонощие.  Peace

# 783
Много искам да премахна протекторите и да се кърмим от гърда,от чист мързел-не ми се стерилизира по найсе пъти на ден,през нощта пък още повече. Embarassed

Може да опиташ кърмене без силиконовите протектори, когато е сънен, да намажеш малко кърма върху зърната, да започнеш кърменето с протекторите и след това да се пробваш да ги махнеш. Да се посветиш ден-два само на кърмене и контакт кожа до кожа с бебечето, разсъблечени, така, че да може да суче колкото и когато поиска. Кърмене в притъмнена и тиха стая, или пък в джижение докато ходиш. Може да продължаваш да опитваш различни неща, надявам се скоро някое от тях да проработи  Hug

# 784
 *Cveteto* Много благодаря за отговора много ми беше полезна тази информация дори взех да се поуспокоявам успех на вас и всички майки във форума мир и любов ви желая   bouquet

# 785
С първата бременност се цедих и си докарах хипер лактация. За сега с бебо сме на пойскване и не се цеда, освен когато не усещам напрежение в гърдите. Ще започна с цеденето и ще стискам палци да не се засили много кърмата.

Умната с цеденето и топлите компреси. Аз точно така си докарах мастита, 42 градуса Т и край на кърменето. Още не мога да си го простя 5 години след като се случи.

# 786
Здравейте,
Бебето ми е на 40 дни, роди се в 39та седмица, 2850 кг, месец след раждането беше 4200 кг. Храни се само на кърма, на поискване, не се цедя.Има доста хранения през деня, яде през нощта също. Пълни памперсите редовно, има поне 3-4 наакани, някой път и доста повече.
Проблемът ни е, че кърменето вечер много често се превръща  в кошмар. Не всяка вечер, но през 1-2 вечери се повтаря схемата: тя дърпа 1-2 минути, започва да реве, да се дърпа, давма другата, издърпва силната струя, почва да реве да се дърпа. Храненето се превръща в едно ръмжене, викане, дърпане, придружено с рев и ярост. Снощи започнах с вечерно хранене в 21 часа, първите 10 минути бяха спокойно, задряма на гърда като хапна и после се започна: рев, дърпане, рев. Дърпане, ляво-дясно, Изглеждаше определно гладна и търсеща и очакваше силна струя и мощно гълтане. Съответно постоянно сменях гърдите, накрая бях принудена да легна с нея на спалнята.  Това не помогна, дърпаше и ревеше, през голяма част смао ревеше и търсеше гърда, но не я харесваше и реването продължаваше. От рев и напъване, се наака 3 пъти!  Този цирк продължи до 1 часа с леки придрямвания на гърдата. Накрая заспа от умора може би след  4 часа борба, аз не бях на себе си. На косъм бях от даване на АМ, за да се нахрани детето и да настане спокойствие за всички.  Събуди се след това към 5 часа, хапна леко и спа до 8, когато поиска пак. 
Ако това продължи няма да изъдържа и вечер ще дохранвам. Уж се казва,че периодът ще отмине, но това се повтаря много често. Определено не е опция и не е едно щастливо и идилично кърмене (вечерното). Бихте ли ми дали съвет как да процедирам?  Не знам и колко това е някакво стимулиране, защото тя предимно мрънка на гърдата и се дърпа в тези моменти.  Възможно л ие да не ми стига кърмата вечер? Знам, че производството е забавено, но какво постигам с  4-часова борба, в която и двете с е измъчваме, а и и цялото сеейство,  Как да преценя кога трябва да дохранвам? През деня това не се случва, имаше може би 1-2 дни такива пред и 2 седмици, но през деня се храни спокойно, може би понякога често- на час, час и малко, но е спокойна.
 (само да спомена, че не мога да се цедя, не успявам с помпата да постигна нищо, така че не бих могла да цедя и вечер да й го давам така,за да е спокойна)
Много благодаря!

# 787
Според мен не е глад това. Как така ще се наака три пъти от глад, рев и зор, както казваш? Нещо я е тормозело коремчето и е търсела гърдата за успокоение, затова е бил рева дърпането и изобщо целия цирк.

# 788
но тя търси гърдата, започва да дърпа й нещо не й харесва в нея и пуска и почва да реве. като я прехвърля на другата, захапва агресивно, усещайки, че е нещо ново, засилва се да дърпа и след малко нещо не й харесва и почва пак да се ядосва, да я пуска, да търси...

# 789
Ти си познаваш детето, но моето се държеше така и още го прави, когато имаше колики или му пращят черъвцата. Децата търсят гърда не само като са гладни, а и за успокоение, когато нещо не им е наред. Още повече, че малките ги хващат коликите обикновено следобеди вечер. Следващият път си сложи ръката на коремчето и задръж няколко минути, за да усетиш дали куркат червата. Ако е така дай еспумизан на капки, инфакол или каквото там ползваш за газове.

# 790
f(x), Lady Stardust, благодаря за помощта.
tsvetunka, при нас положението е същото, не е необходимо да дохранваш, колики са това. Гушкай, люшкай и бъди търпелива.

# 791
Ще опитам и това разбира се, благодаря ви много.  Все си мислех, че не са колики, а че просто не й харесва слабата струя от гърдите.  Иначе за успокоение си представях, че просот ще иска да държи гръдата, а не да крещи с  нея в уста, хах  Laughing

# 792
  • Варна
Да не би пък да е точно обратното - да иска да цока за успокоение, а струята мляко, която потича да я дразни?

# 793
Това е по-вероятно, да.

# 794
  • Пловдив
Здравейте, моето момче е на 3 мес. и половина. До сега беше изцяло на кърма, цоцка си без проблем, с голямо желание. Налага ми се обаче за около 5 дни да спрем кърменето, защото ми предписаха ципрофлоксацин заради упорит цистит, който дни наред се опитвах да лекувам с алтернативни медикаменти,които не са в резрез с кърменето. Въпросите ми към по-опитните от вас са следните:
1. Според вас, има ли опасност за около 5 дни хранене от шише да се отбие сам, много се притеснявам за това ooooh!
2. Колко часа най-рано след спирането на лекарството мога да го кърмя?
Благодаря предварително  Peace

Общи условия

Активация на акаунт