Екскурзиите - втора заплата?

• 21 354
  • 497
  •   1
Отговори
# 180
  • София
Всичко това за регламентиране на допълнителното възнаграждение на учителите, ако те получават такова, ще означава, че след това те ще трябва да плащат данъци, да попълват годишни декларации и може би още куп други ангажименти. И това може да се наложи само за някаква мизерна сума. Да, законно е и така би трябвало да бъде, но.... много по-лесно е фирмата да плати възнаграждението от печалбата си, а как след това ще си го осчетоводят, е техен проблем.

Хубаво, това вероятно е така, но тогава не следва и да отричат твърдението, че някъде някой е намерил как да си обезпечи повече средства , като услужливо редом с фирмата-организатор  е пропуснал да го сподели и с родителите, които все пак плащат сумата и е редно да знаят какво включва тя. Не може по регламент да си вземат заслуженото,  ок, направили са го иначе - нищо нетипично за БГ. Иначе какво се получава  - на едни екскурзията е  300, на други 375, но и в двата случая родителите нямат и грам  идея дали в тази цена  е калкулирано  и доколко адекватно е заплатено възнаграждението за  труда на учителя, грижещ се за детето им. И остават с  неприятното усещане, че  им се предлага нещо по-неатрактивно като сума.

А и който се страхува от мечки , в случая от бюрократични формалности и усложнения, не ходи в гората. Същото е като бездействието на родител, непоемащ  каквато и да е инициатива срещу констатирана нередност в страха си  да не навредят на детето . И тогава и двете страни са от описаната от Кали категория на  просто   мрънкащи във форума и бездействащи в действителност.

Последна редакция: пн, 25 фев 2013, 15:17 от eine in Rente gegangene Nixe

# 181
  • волно калдъръмче
Бюрократичните формалности не са занимание за родители. Намирам, че тема за количеството палмово масло и консерванти в сиренето и ценообразуването му ще е в пъти по-уместна и належаща от една екскурзия, на която може и да не отидеш.

И остават с  неприятното усещане, че  им се предлага нещо по-неатрактивно като сума.
И не само от сирене и насилени екскурзии имаме горчив вкус в устата.

# 182
  • София
Как предлагате да е регламентирано заплащането?

Законосъобразно.

# 183
От тази тема съвсем ми се отщя да пускам детето на екскурзии от училище,всъщност, не съм чула да се организират.

# 184
Джуди, да, зададени са такива въпроси, но в скоба е сложено ( без да сте уведомени)....

В дадения от мен цитат такова пояснение няма, щом трябва толкоз да сме точни по този въпрос. А че родители се дразнят от това, че учителите вземали- да, дразнят се, това е факт и това не е първа тема и питане по този въпрос. Та като се налага пак пояснявам- няма смисъл от това. Нормално е ако са в отпуск и отделят време за децата да ги придружават, то да получат и заплащане. Гледам, че самите учители тук пишат различни неща около организацията на екскурзиите.
За някои случаи направо мисля, че не получават нищо- организира се хижа, да речем, преспиването Х пари, пътят- У пари, храната се носи- плащаме, сметката е точна. Няма за учител предвидени никакви, няма фирми, няма нищо. Обаче учителят завежда децата, въпреки това. Аз самата съм ходила така като по- голяма.

Аз пък никак не държа да съм уведомена дали и колко взима учителката от общата цена. Все ми е едно. Имам една цена, тя включва описаното /път, храна, преспиване, музеи и т.н./, преценявам мога или не мога да я платя и толкоз. То остава и да си вра носа колко печели фирмата и да си мисля, че ще ми го напишат и това.  Simple Smile
Вълнува ме само да не ми се разпорежда някой с моето лично решение. Щом има не едно оплакване и не само в тази тема, то вероятно на някои места се натиска да се ходи. Никога не съм твърдяла обратното, поне не и аз. Казвам само, че на мен никой никога не ми е извивал така ръцете. За останалите- откъде да знам. Всичко е възможно.
А и ги разбирам тези, които се ядосват по този въпрос, но си мълчат. Нищо, че не ми се е случвало, не ми пречи да ги разбирам и тях и то добре. Всеки си преценява дали да поеме риска да се опълчи във всеки конкретен случай.   
Ако учителят взима допълнително средства по граждански договори и му се издава документ затова- ще си подаде декларация, страшно няма. Ако взима само "на ръка", то няма и да декларира, много ясно.

Законосъобразно.
Сиреч? Предлагате фирмите да сключват с тях граждански договори в писмена форма? Може и да сключват, това вие няма как да го разберете.

# 185
Аз не смятам за редно родителите да заплащат допълнителния труд на учителите. Екскурзиите винаги са с учебна цел. Прави се специален план за това. Щом са с учебна цел, трябва директорите да се бръкнат.

# 186
  • волно калдъръмче
Законосъобразно.
В много предприятия се подписва декларация за конфиденциалност и лоялност. Едно от условията в нея е служителите да пазят в тайна размера на възнаграждението си. Обаче ти искаш да разбереш точно колко ще вземе госпожата, за да прецениш дали има смисъл детето ти да отиде на екскурзията. Госпожата равна ли е по закон на друго административно лице, подписало такава декларация. Защо искаш да я лиши от правото си да не споделя за възнаграждението си? Ти даваш ли отчет на родителската среща за доходите си?

Аз не смятам за редно родителите да заплащат допълнителния труд на учителите. Екскурзиите винаги са с учебна цел. Прави се специален план за това. Щом са с учебна цел, трябва директорите да се бръкнат.
 Peace

# 187
  • София

Защо, нали именно техните деца биват гледани? newsm78  Утре, ако нещо се случи, отговорността се търси от учителя, който е  бил с детето.И не мога да разбера защо темата някак се извърта, ясно е, че  този труд е труд, който ТРЯБВА да бъде заплатен. Ами нека бъде, но някак регламентирано, та дори и родителите да нямат  буквална идея  на колко точно възлиза възнаграждението. Но не, по-назад и това се прокоментира като излишно бюрократично  и данъчно натоварване на учителя, ако някога бъде реализирано...Е, не може хем да взимаш заслуженото, а не трохи , хем да не искаш да се отчетеш за него. Точно тази нагласа улеснява случващото се на места....

Последна редакция: пн, 25 фев 2013, 16:53 от eine in Rente gegangene Nixe

# 188
А според мен е по- важно да се тръгне не от заплащането и то на учителите, а от уеднаквяване на методите за организиране и финансиране на екскурзиите.
Разбирам, че по места е различно. Ясно е, че училищата най- често нямат пари и директорите съвсем обективно няма как да се "бръкнат", та остава това да го направим родителите. И то ако желаем и можем за всеки един отделен случай.

# 189
Законосъобразно.
В много предприятия се подписва декларация за конфиденциалност и лоялност. Едно от условията в нея е служителите да пазят в тайна размера на възнаграждението си. Обаче ти искаш да разбереш точно колко ще вземе госпожата, за да прецениш дали има смисъл детето ти да отиде на екскурзията. Госпожата равна ли е по закон на друго административно лице, подписало такава декларация. Защо искаш да я лиши от правото си да не споделя за възнаграждението си? Ти даваш ли отчет на родителската среща за доходите си?
Всички искат право на избор ,а не са склонни да проявят необходимото за да позволят и на другите да го имат . Всички са съгласни,че никой не е съгласен с подстрекаването и коментарите от учители за екскурзиите ,но другото е стъпка напред към изземането на избор и надничането в канчето на другия. Peace

# 190
Във връзка с тази тема направих аналогия с лекарите, по-точно с педиатрите.Какво имам предвид?
Всички знаем как обикалят от кабинет на кабинет едни добре облечени момчета и дами, обикновено с куфарчета в ръце Simple SmileНе им знам точната професия/по документ/, но на всички е ясно, че точно те са представители на някоя фармацевтична компания и срещу изписана рецепта от джипитата/обикновено това са лекарства за широка употреба-противогрипни и т.н./, съответно педиатрите получават комисионна.
Питам се, дали това е законосъобразно? Thinking

# 191
  • волно калдъръмче
Темата не е за здравето, нито за сиренето. Нищо, че са по-важни от екскурзия, която имаш право и да не посетиш.

Но си много права. Всичката Мара втасала и сън не спи да мисли колко прибират учителите  Laughing

# 192

newsm10

..............Но не, по-назад и това се прокоментира като излишно бюрократично  и данъчно натоварване на учителя, ако някога бъде реализирано...Е, не може хем да взимаш заслуженото, а не трохи , хем да не искаш да се отчетеш за него.

Учителите са на държавна работа и доходите им се облагат на 100%, всичко е видно. Въпросното заплащане съвсем спокойно може да влезе в заплатата под някаква форма. Въпрос на желание  е.

# 193
  • София
Цитат

..............Но не, по-назад и това се прокоментира като излишно бюрократично  и данъчно натоварване на учителя, ако някога бъде реализирано...Е, не може хем да взимаш заслуженото, а не трохи , хем да не искаш да се отчетеш за него.

Учителите са на държавна работа и доходите им се облагат на 100%, всичко е видно. Въпросното заплащане съвсем спокойно може да влезе в заплатата под някаква форма. Въпрос на желание  е.

Нали това именно  казах назад.  PeaceНо ми се отвърна, че  ще е излишно утежняване на нещата..

# 194
  • София
Хайде да опростим нещата, че приказките и разклоненията на темата ще продължат да се роят без връзка с проблема:

- има нечестно (разбирай - корупционно) поведение от страна на някои учители;
- то е потвърдено от други учители, както и от туроператори, и придружено от реакции в пресата;
- има различен аршин - допълнително тайно заплащане получават онези, на които им стиска, останалите - не (те са съвестните балами);
- горното има и други имена - беззаконие или закон на джунглата;
- по правило тези, които са нечестни, създават усещане за различност и вина у децата, които не отиват на екскурзията (разбирай - не им пълнят тайно джоба).

На всички останали провокации и свободни съчинения не мисля да отговарям.

Общи условия

Активация на акаунт