Екскурзиите - втора заплата?

• 21 362
  • 497
  •   1
Отговори
# 165
narduca,не искам да бъда груба,но пишеш откровени глупости. Никой не си пуска отпуск по време на екскурзии,зелени училища и др. Водиш се на работа. А това за 800лв. е вярно и отсега въпросните госпожи пак атакуват като опълченци родителите за зелено училище през май.

# 166
Тъй бива, инак е необяснимо, а и с този контрол- няма как да им плати самото училище.
За да получава командировъчни точно, човек трябва да е на трудов договор, което ме съмнява в случая.
Нещо като комисионна е вероятно или ако получават плащане от фирмата- възнаграждение по граждански договор. Предоставят услуга срещу заплащане- чиста работа. Не знам защо у нас има още хора, за които думите "комисионна" и "възнаграждение" звучат недобре. Когато човек предоставя труд и/или услуги, той следва и да получи нещо насреща. Съпровождането на деца при екскурзия, вкл. и треперенето над тях, си е работа и плащане си следва. Не разбирам защо да не и какво странно виждат хората в това.
Е, масово хората си мислят, че видиш ли, все някой им е длъжен Wink, а като трябва да си извадят от джоба, въх...стана страшно и противоконституционно Mr. Green
В случая обаче темата е , че госпожата няма право да задължава децата/родителите да посещават екскурзиите, организирани от училището Peace

п.п.ще попитам приятелката ми, която е начална учителка как стои въпроса с това, тя има опит с екскурзиите и зелените училища Twisted Evil

# 167
  • Ямбол
narduca,не искам да бъда груба,но пишеш откровени глупости. Никой не си пуска отпуск по време на екскурзии,зелени училища и др. Водиш се на работа. ...
Как можеш да бъдеш сигурна, че някъде другаде не си пускат отпуск?

# 168
  • София
narduca,не искам да бъда груба,но пишеш откровени глупости. Никой не си пуска отпуск по време на екскурзии,зелени училища и др. Водиш се на работа. ...
Как можеш да бъдеш сигурна, че някъде другаде не си пускат отпуск?

A ти как можеш да бъдеш сигурна, че някъде учители не играят в комбина с фирмата? Wink

Джуди, къде някой из цялата тема е написал,че не следва да се заплаща труда на учителите? Но това трябва да е реглементирано, а не на парче, със спасение поединично. Дори в този си вид нещата за н-ти път ощетяват точно съвестните учители. Те си гледат отговорно децата срещу смешните командировъчни, игрите ги играят други.. А в темата се засяга и въпросът за натиска. А тук две мнения няма. Изборът дали да пусне едно дете на екскурзия е на родителя и край. И всякакви коментари, уговорки и убеждавания от страна на учителя как нещо е задължително са неуместни. Peace

# 169
  • Ямбол
...
A ти как можеш да бъдеш сигурна, че някъде учители не играят в комбина с фирмата? Wink
...
Никъде не съм твърдяла това за разлика от ева17, която категорично се изказва: "...пишеш откровени глупости. Никой не си пуска отпуск...".
Аз не съм сигурна и не го твърдя. Затова питам друг как може да бъде толкова сигурен.

# 170
Е как си пускаш отпуск и в същото време си на работа,за която получаваш командировъчни? Не съм виждала до сега такова чудо. Ако при вас има такова нещо то си е грубо нарушение.
Въобще темата,която пусна Пепеляши е за грубия натиск,който оказват някои,подчертавам,накои учители върху родителите.Това е лошото. А нерегламентираното стимулиране е калкулирано в цената на офертата. Фирмата няма да е на загуба. Но е редно ние родителите да знаем какво плащаме.

# 171
Е как си пускаш отпуск и в същото време си на работа,за която получаваш командировъчни? Не съм виждала до сега такова чудо. Ако при вас има такова нещо то си е грубо нарушение.
Въобще темата,която пусна Пепеляши е за грубия натиск,който оказват някои,подчертавам,накои учители върху родителите.Това е лошото. А нерегламентираното стимулиране е калкулирано в цената на офертата. Фирмата няма да е на загуба. Но е редно ние родителите да знаем какво плащаме.

Е точно тук, малко бъркаш. Мисля, че доста обстойно обясних как се калкулира цена. И защо много фирми отказват.

# 172
еine in Rente gegangene Nixe:
"Джуди, къде някой из цялата тема е написал,че не следва да се заплаща труда на учителите?"

Наистина ли ме питаш? Simple Smile

Анкета:
"ОК ли сте да плащате втора заплата на класната (без да Ви е уведомила за това), защото води детето Ви на екскурзии? "
 Отговори:
"...Това е корупция."
"...Бих бойкотирал екскурзиите затова."

....Въпросът е в анкетата, но и тук да го задам: имате ли нещо против да плащате втора заплата на класната/класния, под надслова "Чудесни образователни (е, малко скъпички) екскурзии за нашите деца"?

Е, аз нещо такова разбрах. Ако ти си разбрала друго- добре.

Щом полагат труд допълнителен, то плащане си следва.
Дали ще се докара "втора заплата" като сума или просто допълнителен доход- все едно.
Как предлагате да е регламентирано заплащането?
А самите учители кой, как и на какво основание ги задължава да съпровождат деца на екскурзии, ако не желаят?

За натиска се писа още от първа страница, че е недопустим. Ето, затова вече спор няма и не е имало из темата. Peace

Ева, Дъждово време поясни, че не става въпрос за "командировъчни" от училището по време на ползване на отпуск, а за пускане на отпуск от училището и заплащане на възнаграждение от фирмата. Аз, поне, така я разбрах.
Разбира се, че не може да си в отпуск и училището да ти дава и командировъчни за периода.
А очевидно нещата могат да се организират по места различно. Ето, дори различните учители излагат различни факти.

Последна редакция: пн, 25 фев 2013, 11:46 от Judy

# 173

Защо да е неpегламентиpано, ако това са взаимоотношения между фиpмата и учителя - всеки си носи отговоpността.

Когато си купувате сиpене или пуловеp, някой дава ли ви точна pазбивка на цената?

Съгласна съм, че децата не тpябва да се пpитискат и не тpябва да има нещо задължително.

# 174
  • Ямбол
Е как си пускаш отпуск и в същото време си на работа,за която получаваш командировъчни? Не съм виждала до сега такова чудо....
Никой не е твърдял такова нещо. Но ти все още не си отговорила защо твърдиш това:  "...пишеш откровени глупости. Никой не си пуска отпуск...".
Очевидно е, че има места, където си пускат отпуск учителите. Така също и често екскурзиите се правят в почивни дни.

# 175
  • Варна
Когато си купувате сиpене или пуловеp, някой дава ли ви точна pазбивка на цената?

Не не дава. Но когато за 3- 4 дневна екскурзия ти искат цена колкото за двуседмичен спортен лагер  в който ще участва и тренира децата една от легендите на баскетбола в България, малко се замисляш.

# 176
Училището не те командирова. И не ти плаща никакви командировъчни, плаща ти ги фирмата. Странното е, че да тръгна и с 15, и с 22 деца - дават ми все 15 лв. То ясно - печалбата е за фирмата. А отиваш на екскурзия в почивни дни по принуда, просто не ти се разрешава в учебно време. Освен, че е в почивни дни, не ти се полага никакво компенсиране за 24 дежурство, защото това е реалното време, в което пазиш и гледаш децата. С колежката, с която аз ходя, се редуваме. Докато едната подремне, другата ги пази. Разберете ме правилно - тръгвайки, аз знам какво ме чака и колко ще получа. Не разказвам всичко тук, за да рева как нищо не ми плащат. Просто, нека се знае реалността. Ако някъде го правят по друг начин, едва ли тук ще си решат проблема. Но нека не вкарват всички ни в кюпа.
ева17, последните ти постове са доста неадекватни.

# 177
  • София
Джуди, да, зададени са такива въпроси, но в скоба е сложено ( без да сте уведомени)....
Друго е да дойде разбивката и да ти кажат:
1. 100 лева преспиване,  примерно 5 нощувки
2. 150 лева храна, за храноден по 30 лева , закуска, обяд и вечеря
3. 100 лева  гид, вход за музеи, ползване на  басейн, ски-писта, еди какво си..
4. 60 лева транспорт
5. по 3 лева/дете на ден учителско възнаграждение ,  60 лева дневно, разпределени между 20 налични  деца

Общо 425 лева за детето.Съвсем условни цифри давам, някой да не се хване сега за тях.. Mr. Green

И ето ти го разминаването.  Другаде,   където няма тази договореност за възнаграждение на дете, учителят остава с фиксираните 15 лева командировъчни, независимо от броя деца. Следователно един за същото време и все същите 20 деца като брой ще получи 5.15=75 лева за целия период, а друг - 300 лева..Естествено е тогава да дърпа за бройка.. И затова трябва някакво регламентиране на това възнаграждение, защото застъпвайки се за  нещата така, както стоят  те в момента, вие приемате еднакъв труд и отговорност да бъдат крайно неравно заплатени. И пак по-оправните са се наредили. Това ми е мисълта.

А не ми се търсят цитати, можеш да откриеш и сама, че не една потребителка отрече наличието на натиск върху децата. Така че има какво да се каже и по този въпрос.

ПП Тоест толкова е лесно.. Въвежда се единен стандарт за заплащане  гледането на дете на екскурзия на ден от учител.А вече е въпрос на съвест кой учител ще натиска за бройка и кой не.  Иначе става весело... Ощетеният като заплащане се моли да е с по-малко диванета, тъй като дали ще са 5 или 20, все ще вземе 75 лева. А другият със зъби и нокти драпа децата да са двадесетина, целия клас почти, за да вземе доста повече от колегата, щом така и така ще се грижи за 20..

Ваша воля, щом това като схема ви урежда... Първото нещо, за което аз бих  се борила в работата си, е да получавам относително близко възнаграждение  до това на друг, вършещ същата работа, при това регламентирано на хартия. А не да задълбавам има ли, няма ли колега, взимащ доста повече за същото(защото е по-инициативен и оправен), при положение, че гарантирано има..И говорим конкретно за заплащането за екскурзии, тъй като при заплатите на всички ни е ясно, че има и ред други фактори на сформиране на  възнаграждението - класно ръководство, стаж и т.н...
И тогава, с една проста разбивка, в която фигурира ФИКСИРАНО единно възнаграждение за гледането на 1 дете,  и вие ще сте удовлетворени, че трудът ви извън училище в гледането на чужди деца  е подобаващо заплатен, и "нахалните и прости родители"съгласно квалификациите на някои потребителки из темите ще се чувстват информирани и  в никакъв случай подведени като сега  (иначе волно или неволно), ще имат своето право на избор. Не им харесва цената и предвиденото за учителя в тази разбивка..ами ,ако искат - не си пускат детето и готово.И проблемът е приключен и за двете страни.

Последна редакция: пн, 25 фев 2013, 14:42 от eine in Rente gegangene Nixe

# 178
Всичко това за регламентиране на допълнителното възнаграждение на учителите, ако те получават такова, ще означава, че след това те ще трябва да плащат данъци, да попълват годишни декларации и може би още куп други ангажименти. И това може да се наложи само за някаква мизерна сума. Да, законно е и така би трябвало да бъде, но.... много по-лесно е фирмата да плати възнаграждението от печалбата си, а как след това ще си го осчетоводят, е техен проблем.

# 179
  • София
Извинете ме, но ще помоля някой да ми обясни по какъв начин оказването на натиск от даден учител е доказателство за обобщаване наличието, а още повече  на всеобхватност на подобна "корупционна" схема?

Общи условия

Активация на акаунт