Екскурзиите - втора заплата?

• 21 181
  • 497
  •   1
Отговори
# 435
  • софия
    На нас пък  в учебно са всичките възможни, води се  модул "Туризъм". Точно десет учебни дни се връзват за годината. Точно се кефех , че нямаше грипна или дървена ваканция и хоп 4 дни екскурзия след пролетната ваканция. И после юруш с материала , а главите им почват да пушат от камари информация.

# 436
И въпреки това, без да имаш конкретен  поглед над нещата в случая ( в каквото  НЕС  иначе обвинява  форумки, нападащи учителката на детето на Пепеляши),  "допусна" услужливо, че детето е ревало по друга причина. Тогава повторих подробностите около случилото се, а сега и  потретвам, че въпросната учителка и в последствие е коментирала в същия стил.Тоест нито разговорът с нея, нито последвалото посещение при директора за оказали особено влияние. А и не ме принуждавай да напиша пресен коментар  и действие на  същия учител по повод 1 март, че всички ще кажете пак  НЕ, децата лъжат..

Rolling Eyes

В какво обвинявам родителите в тази тема?

# 437
Дъждовно време, следя темата от началото.
Не съм виждала обява за зелено училище в софийска ДГ или софийско училище за неучебни дни.
(Изключвам оферти за море през лятото)
Разбира се, че не претедирам за изчерпателност.

Последна редакция: вт, 05 мар 2013, 15:19 от Люлин

# 438

Който не желае да си пусне детето, ще донесе от 200 кладенци вода, за да обоснове решението си.

А защо изобщо този, който не пуска детето си на екскурзия, трябва да се обяснява

По принцип - не трябва, защо да трябва? Имам предвид тази конкретна тема и потребители като mamamari, които скачат след абсолютно всяко мнение и с жар изнамират все нови и нови доводи против екскурзиите, благовидно максирани зад загриженост против корупционните практики  Mr. Green
Преполагам  дължа специалното внимание на това че съм засегнала деликатни въпроси по не толкова деликатен начин.Спазванено на залегнали в закони правила касаещи децата НЕ Е ПРЕПОРЪЧИТЕЛНО ,а задължително .
Не съм настоявала за нищо,което да не записано в закона А ТО Е ПРЕДЕЛНО ЯСНО и касае:
1. превоза на деца ,за коланите и за седалките.
2.  задължителния надзор на деца под 12 г.

Това са основни неща с които съвременните учители се налага да се съобразят.Всякакви опити да ни се пробутват нечии лични преценки колко е безопасно това или колко е излишно онова  са напълно не на място.Няма поле за пазарлъци ,уговорки агитации.Няма какво да ми пробутват колко възпитателно е това или онова щом противоречи на закона,а и на волята на родителя.
Родителя е в правото си да преценява и да отхвърля предложения и никой няма право да му търси обяснения ,да прави коментари и още по-малко  дава оценки .
Няма извинение за тормоз оказван под аквато и да е форма над деца.

Нещо не си разбрала. Да, аз съм против придружителите. Но моят коментар беше относно заплащането на учителите за положения извънреден труд.
Проблема е в това че на родителя се опитват да му наложат че един възпитател е достатъчен за 15-20 деца.Неприемливо е  на родителя да  му се отказва възможност срещу съответното заплащане да подсигури допълнителен възпитател ,който да носи отговорност за 2-3 деца.
Допускам че не всеки родител ще се възползва от тази екстра,но това значително ще облекчи натовареността на възпитателите,които водят групата.

# 439
  • sofia
Ако беше чела цялата тема, щеше да разбереш, че екскурзиите се правят в извънучебно време.
За три години са били все в учебно време. Това го чувам за пръв път.
На другите им викат "летни лагери".
Против "екскурзия" в хотел, За екскурзия с цел посещение на някакви забележителности, т.е. с програма за научаване на нещо.
И понеже до сега не са предлагали от втория тип, съответно детето не е ходило.

# 440
  • София
Мисля, че вече не разрешават в учебно време. Поне така чух в нашето училище.
Затова и еднодневната миналия понеделник беше в неучебно време.

# 441
  • Пловдив
Против "екскурзия" в хотел, За екскурзия с цел посещение на някакви забележителности, т.е. с програма за научаване на нещо.

Малко извън темата, но ми стана интересно какви екскурзии са предлагали на детето ти, без да се посещава нищо?

# 442
  • край голямата локва
А къде е отговора "Считам това за нормално/редно." Или пък "За мен е естествено учителският труд в извън учебно време/ място да бъде заплатен от родителите."  Ако Ви задължават да пращате детето и съответно да плащате е съвсем друг въпрос.
Не съм чела цялата тема, коментирам само анкетата която за мен е поставена много некоректно.
p.s Не съм учителка и нямам такива в семейството си.

# 443
  • София
А къде е отговора "Считам това за нормално/редно." Или пък "За мен е естествено учителският труд в извън учебно време/ място да бъде заплатен от родителите."  Ако Ви задължават да пращате детето и съответно да плащате е съвсем друг въпрос.
Не съм чела цялата тема, коментирам само анкетата която за мен е поставена много некоректно.
p.s Не съм учителка и нямам такива в семейството си.

Кой отговор на въпроса "ОК ли сте да плащате втора заплата на класната (без да Ви е уведомила за това), защото води детето Ви на екскурзии?" би те удовлетворил?

# 444
  • sofia

Малко извън темата, но ми стана интересно какви екскурзии са предлагали на детето ти, без да се посещава нищо?

До Априлци, като в обясненията класната наблягаше на хотела, не можа да ми каже къде точно и какво ще ги водят да разглеждат. Това беше миналата година.
Тази година имаше предложение за ски училище - там ясно какво ще правят, но детето не пожела да ходи. Отделно правиха две-три еднодневни екскурзии - там ходи.

# 445
Ако  само ще ми спят в някакъв хотел- и аз не бих се навила. Спали са и спят достатъчно по хотели.
За мен екскурзиите следва да имат за цел нещо да се види, да се научи, да се опита.
При нас просто ходене на хотел не са предлагали, слава Богу.

# 446
  • София
Нес, нищо лично, казах го  по повод снощната ти констатация за некоректност. Peace Съгласна съм, че е некоректно в хор да  нападаме учителка, която не познаваме и не знаем сгафила ли е или не. Но се обърнах към Саморая със същия твой  довод за некоректност в коментарите, при положение, че много  пъти повторих, че над детето е упражнен натиск. Само толкова. Hug

Християния,  не става дума за мое дете, а за друго. Така че дали е отнесено като въпрос подобно отношение и нагоре, не мога да кажа. Изборът е на родителите. Случилото се не е от тази учебна година.Но както каза някой назад, подобни неща са трудно доказуеми. Какво, децата ли ще привикват като свидетели, тяхната дума срещу тази на учителя ли ще стои? Нека сме обективни и признаем кой ще е ясният от самото начало победител в подобен сблъсък..Коментари от страна на учителя в  същия неуважителен стил се чуват и по други  въпроси. Истината е обаче една, родителите малко или много се страхуват едно оплакване  да не рефлектира върху детето им , което нека не се опитваме да се лъжем, ще е факт, ако до ушите на учителя стигне името на инициатора. Peace И тъй като учителят тогава едва ли ще бъде преместен, детето ще е принудено да ходи другаде, за да не стане обект на по-специално отношение.. А дали това е решението? Хем се учи да бяга при всеки сблъсък, хем му се налага да се раздели с един значителен брой много добри учители по други предмети, както и с приятели.. Порочен е такъв кръг и е трудно измъкването от него. ThinkingИначе е лесно да кажем - оплаквайте се и готово.  Твърде неясни са у нас последствията от такива оплаквания -  често нулеви като реакции на инстанциите, а негативни  за детето като последващо отношение..

# 447

Чудя се кое ме дразни повече - да ги задължават да ходят на екскурзии вместо на училище, или да ги задължават да ходят на екскурзии извън учебно време.  Thinking
Като че ли второто.

# 448

Чудя се кое ме дразни повече - да ги задължават да ходят на екскурзии вместо на училище, или да ги задължават да ходят на екскурзии извън учебно време.  Thinking
Като че ли второто.

Мен, лично- и двете. Все за неправомерни задължения става въпрос. И в учебно време да са никой не е длъжен да предвижда екскурзионни разходи, доста хора обективно наистина не могат.

# 449
  • sofia
Нова, не са задължителни. Поне никъде не са регламентирани като такива.
Другият засегнат въпрос е свързан, но не навсякъде е така.

Общи условия

Активация на акаунт