Екскурзиите - втора заплата?

• 21 260
  • 497
  •   1
Отговори
# 120
  • София
Не е е изолиран случай натискът. В нашето училище е също така, пък вие си отричайте за спорта...При големите, 7 клас,  една от класните миналата година остави съвсем  съзнателно петици за годината, защото децата не ходели на екскурзии  с нея и уж се цепели от колектива. Stop Или може би разревана петокласничка, която миналата година видях в двора на училището, си фантазираше, подкрепена от съученици в това, че учителката е изкоментирала следното: "Давам ти декларацията, пък ти вземи кажи на  вашите най-накрая да вземат  да те пуснат с нас поне  на едно зелено училище, все ще ги съберат  тези 300 лева.Не са 1 милион...". Не ви ли се струва обидна подобна реплика?И защо детето да е принудено да се чувства неловко заради финансовите затруднения на родителите си? Confused Ако е имала нещо да коментира учителката, родителите бяха навън в тъмното, чакайки да приберат детето си след  втора смяна.Така че, пак ви призовавам, оставете обобщенията, че всичко  и навсякъде е кристално чисто. Или че всички учители упражняват натиск.Защото не е така ...

# 121
Не е е изолиран случай натискът. В нашето училище е също така, пък вие си отричайте за спорта...При големите, 7 клас,  една от класните миналата година остави съвсем  съзнателно петици за годината, защото децата не ходели на екскурзии  с нея и уж се цепели от колектива. Stop Или може би разревана петокласничка, която миналата година видях в двора на училището, си фантазираше, подкрепена от съученици в това, че учителката е изкоментирала следното: "Давам ти декларацията, пък ти вземи кажи на  вашите най-накрая да вземат  да те пуснат с нас поне  на едно зелено училище, все ще ги съберат  тези 300 лева.Не са 1 милион...". Не ви ли се струва обидна подобна реплика?И защо детето да е принудено да се чувства неловко заради финансовите затруднения на родителите си? Confused Ако е имала нещо да коментира учителката, родителите бяха навън в тъмното, чакайки да приберат детето си след  втора смяна.Така че, пак ви призовавам, оставете обобщенията, че всичко  и навсякъде е кристално чисто. Или че всички учители упражняват натиск.Защото не е така ...

За това точно става дума!Слава Богу не навсякъде е така,но и описаното в темата не е изолиран случай.

# 122
  • София
Именно, ева 17, фактът, че на много места не е така, може само да ни радва. Grinning Но не и да ни кара да си затворим очите за други, в които пък е точно така, за жалост.. Sad И не мога да разбера какво бистрим толкова страници нещо очевидно. Лекари и лекари, отговарят и те за живот, но едни са праволинейни и съвестни, други намират своите начини да изкарат по заобиколен начин нещо допълнително. Адвокати и адвокати... Едни взели хонорара си, докарват нещата докрай. Други все гледат по трасето да изкопчат още. Та е съвсем естествено да има и такива хора сред учителите. Назад споменах за учител, с който бих пуснала децата си и накрай света. Съзнавам какви усилия й е коствало овладяването и контролирането на група подрастващи и съвсем доброволно бих дала, каквото е необходимо като средства за доплащане на положения труд. Но тя е човек , който НИКОГА не би насилил дете пред останалите да участва в екскурзията/зеленото/бялото училище с грозен коментар като упоменатия в предходния ми пост. Peace

# 123
  • волно калдъръмче
При големите, 7 клас,  една от класните миналата година остави съвсем  съзнателно петици за годината, защото децата не ходели на екскурзии  с нея и уж се цепели от колектива.

Приказки, че срочни и годишни се оформят според това кой се е цепил и кой е бил на екскурзия, ми звучат твърде несериозно и тенденциозно съчинени за случая. За тая работа си има текущи оценки, изходно ниво, НВО.

Ние пък събрахме известна сума /всеки даде по 10 лв./, за да дойде едно от децата на зелено, останалите пари бяха доплатени от учителите и училищното настоятелство.

Но темата не е за частни случаи.

Скоро екскурзиите с класа ще са мит. Особено след изискванията в новия закон. http://paper.standartnews.com/bg/article.php?d=&article=441580

# 124
narduca,проект УСПЕХ е съвсем различно нещо,по друг проект са осигурени парите и учителите са с регламентирано заплащане-при нас 12 лв на час. Заплаща се на директора и на техническия секретар  също така. Естествено,че никой не работи без пари.

Не зачеквай, моля те, тази тема, защото пет месеца работим без пари по този проект. Но това е друг въпрос.

# 125
  • София
При големите, 7 клас,  една от класните миналата година остави съвсем  съзнателно петици за годината, защото децата не ходели на екскурзии  с нея и уж се цепели от колектива.

Приказки, че срочни и годишни се оформят според това кой се е цепил и кой е бил на екскурзия, ми звучат твърде несериозно и тенденциозно съчинени за случая. За тая работа си има текущи оценки, изходно ниво, НВО.

Ние пък събрахме известна сума /всеки даде по 10 лв./, за да дойде едно от децата на зелено, останалите пари бяха доплатени от учителите и училищното настоятелство.

Но темата не е за частни случаи.

Скоро екскурзиите с класа ще са мит. Особено след изискванията в новия закон. http://paper.standartnews.com/bg/article.php?d=&article=441580

Майката на детето, на което е казано, че има 5 за годината заради отлъчване от колектива, чете форума. Ако реши, ще го каже от 1 лице. Peace Но не това е същественото, тъй като наистина е частен случай. След като коментираш поста ми, защо пропусна втората му част за упражнения натиск върху дете и разреваването му пред съученици, само защото изборът на родителите е бил да не го пуснат на зелено, без значение дали по финансови или други причини? А това с натиска гарантирано не е изолиран случай, колкото и да ни се иска..

ПП Статията не доказва нищо, журналистически писания. Българинът е изобретателен, пак ще намери цаката как да заобиколи правилата.. Нима нямаше изрична  забрана за нощно пътуване с деца? Ама беше ли спазвана стриктно и заобикалянето й беше ли сериозно наказвано?Не....

Последна редакция: нд, 24 фев 2013, 18:13 от eine in Rente gegangene Nixe

# 126
Какво направиха родителите на децата, върху които се е упражнявал натиск? Не е ли говорено с учителката?

# 127
  • волно калдъръмче
Какво направиха родителите на децата, върху които се е упражнявал натиск? Не е ли говорено с учителката?
Взе ми думите от клавиатурата. Подобен род хора не говорят с никого, нито се интересуват. Просто си вземат решение и не държат да се обясняват с когото и да било. Това си е тяхно право  и ги разбирам. А госпожата - на смърт чрез разстрел, че не е направила постъпления да им се обясни защо е толкова важна екскурзията.

# 128
  • София
разбирам авторката - в детската градина на сина ми оказваха точно такова влияние върху децата - с цел посещение на ски училище, дори децата, които оставаха ги разпределяха по другите групи, въпреки че бяха над 20... и съм говорила с учителките - отричаха, имам 3 жалби срещу това, отговор нямам. Беше само в неговата група, което ме навежда на мисълта, че най-вероятно е било изгодно това ски училище някому, ситната е в същата градина, но в друга група - натиск няма никакъв.

# 129
  • София
Съзнавам какви усилия й е коствало овладяването и контролирането на група подрастващи и съвсем доброволно бих дала, каквото е необходимо като средства за доплащане на положения труд.

Доброволно...
И с ясното ЗНАНИЕ, че й плащаш за ТОЧНО това.

Тогава няма да има нужда (нашата, например) да упражнява натиск върху децата и родителите, за да си събере заслуженото. Нали?
Ако, обаче, тя ги взима от мен, но аз не знам, а в същото време всява разцепление между децата и насажда чувство на вина само и само да си прибере парсата... това не приемам.

# 130
Пепеляши, говорихте ли с учителката?

# 131
  • София
Все още обмислям как да действам.

На родителската в началото на годината класната за пореден път направи масирана атака с призив да "погледнем сериозно на екскурзиите". Това не се отнасяше за мен, защото моят син е най-редовният на всички екскурзии. И аз разсъждавах доскоро така: мога да си го позволя, защо не, тогава?
Но мразя да ме лъжат в лицето. (За разлика от други съфорумки...)

Та... На родителската тогава аз (а после и още една майка ме подкрепи) попитах: "Не е ли добре да видим и други оферти от туристически агенции, защото "Ситникол", съпоставени с няколко други, опериращи в други училища, са по-скъпи, а и 3 години вече една и съща фирма... заприличва на монопол? Освен това и Ситникол да останат, но поне да ги стимулираме да актуализират услугата и цените си..."
Отговор: "Оооо, не може с други, знаете ли колко е трудно да се намери надежден превозвач, училищното ръководство, а и ние - учителите, имаме пълно доверие на тази фирма. Нямаме забележки към нея".

Знаете ли каква беше реакцията на останалите родители?
Като лавина ни засипаха с упреци в духа "как може изобщо да се помисли за смяна на така доверения превозвач", "като ни е скъпо, да не ги пращаме" (що ли ми звучи познато?!)...

Тогава спрях и не повдигнах въпроса за зелените училища и какво зелено има в тях...
Очевидно нито начинът, нито средата биха дали шансове за едно спокойно и аргументирано обсъждане.

А на последното преброяване за еднодневната, след като са лъснали 5 деца, нежелаещи да ходят, класната се е разярила и е наредила: "всички екскурзии са задължителни от тук нататък!".

Затова още обмислям как да постъпя.

# 132
Пепеляши,мисля че в описания от теб случай правилно ти е светнала червената лампичка,а който не иска да види,ами просто няма да види.

# 133
  • софия
   Пресен пример- бяло училище по закон незадължително , но нали Европата дава парите крайно задължително. Ама кой взе бонусите незнам . Дъщеря ми още след на първото отваряне на устата на класната ѝ казала , че нямало да ходи , защото ще прегракне ѝ ще от отсъства в хора - " пее в Детския Радио хор". Веднага се изкоментирало , че има майки който правят каквото си искат. Същото се изкоментира и на родителската среща,  специално организирана заради това бяло училище и часът  на класа също протекъл  под мотото  "с класа ли ще си  или се цепиш от него". 
    Това бяло "безплатно училище" се оказа огромно финансово бреме за жк. Дружба с 5 -6 училища  и благословия за аптеките. За броени дни децата трябваше да се екипират със  собствени средства като за 6-7 часа нон стоп на открито , а се паднаха адски студени дни -11-12 градуса  на Витоша. Това също подпомогна обората на "Манията" - всички пухенки и грейки изкупени за норматив, апрески , хубави ръкавици, слънцезащитен кремове,слънчеви очила, ранички .  Ходиха 3-4 дни и се върнаха 40 % с гнойна ангина. Имаме и дечица в болница с бронхопневмония.Разболяха се и дечица с имунна система на опълченци. Още се влачат ползите от бялото училище. Да,  полезно  са ските. Но мокрите крака хич. И невъзможността да си смениш мокрите чорапки.
   Да,  имам едно дете и си правя каквото си искам.  Имам си един мъж  и с него си коментирам личния живот и изисквания към тричленното ми семейство. Ако се опита четвърти,  извън горепосочената бройка да ни коментира решенията,  може да отнесе някоя тлъста благословия.
    Ние ходим на ски , пуснем се 1-2 часа, преоблечем се ,преобуем се,  стоплим се, починем си и пак на ските. А това Европеиска програма. Боже-е-е! Кой изпапа паричките от Европата - Ски - училището, фирмата с кетъринга,  транспорната фирма , директора или някой по - веригата. Не мисля , че са учителите обаче. Защото са най-ниско в хранителната верига.

# 134
  • София
Взе ми думите от клавиатурата. Подобен род хора не говорят с никого, нито се интересуват. Просто си вземат решение и не държат да се обясняват с когото и да било. Това си е тяхно право  и ги разбирам. А госпожата - на смърт чрез разстрел, че не е направила постъпления да им се обясни защо е толкова важна екскурзията.

Защо говориш наизуст? Разреваното дете е в нашия клас, та имам наблюдения над продължението. Както казах и преди, таткото беше в двора и МОМЕНТАЛНО отиде при учителката.Не знам какво и как са разговаряли, но знам, че когато раздава оферти за екскурзии учителката демонстративно подминава въпросното дете с коментара " На теб не давам, ясно ми е , че няма да ходиш, а и не ми трябва още едно пререкание с родителите  ти". Ами като й е толкова пределно ясно, защо не замълчи и не отмине детето? И не, не е  плод на неговата фантазия този повтарящ се сценарий.Децата на няколко пъти са споделяли как им е ставало мъчно за детето след поредния такъв коментар.

Но както каза ева17, който не иска да разбере, сляпо си вярва на своето и е излишно да бъде убеждаван в каквото и да е.

Пепеляши, точно затова написах доброволно. Ще се чувствам уважена, че ми е даден избор и че нещата стават с моето съгласие и същевременно ще съм спокойна, че трудът на човека, обгрижващ с любов и внимание  детето ми е  заплатен подобаващо.Но явно много искам..

Последна редакция: нд, 24 фев 2013, 20:16 от eine in Rente gegangene Nixe

Общи условия

Активация на акаунт